Recordaantal passagiers voor Nederlandse luchthavens

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
10 december 2015

Het gaat goed met de Nederlandse luchthavens, alleen al tussen juli en september, de maanden van de zomervakantie, werden er ruim 19 miljoen passagiers vervoerd. Dat zijn er 6,4 procent meer dan in de zomerperiode een jaar eerder. De omzet van de totale luchtvaart kwam hiermee 3,4 procent hoger uit op jaarbasis. Het vrachtvervoer via de lucht drukte de omzet juist, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De totale omzet van Nederlandse luchthavens is in het derde kwartaal met meer dan 3,5 procent toegenomen, tot het hoogste niveau ooit. Ook het aantal passagiers dat via de Nederlandse luchthavens reisden, bereikte in het derde kwartaal een record. Eindhoven Airport kende de grootste groei in het aantal passagiers. 

Het grootste deel van de inkomsten van luchthavens en aanverwante dienstverleners komt van de passagiers. Ten opzichte van het derde kwartaal 2009 is het aantal afgehandelde passagiers met 38 procent gestegen naar ruim 19 miljoen. De omzet steeg in dezelfde periode met ruim 30 procent en het aantal vluchten voor passagiers- en vrachtvervoer nam toe met een kleine 20 procent. Daarmee hebben de dienstverleners voor de luchtvaart de sterkste groei na de crisis laten zien in de totale transportsector.

Eindhoven Airport groet het sterkst

Eindhoven Airport zag de grootste stijging in het aantal in- en uitgaande passagiers. In het derde kwartaal van 2015 zijn meer dan 1,3 miljoen reizigers verwerkt, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee is Eindhoven Airport de tweede luchthaven van ons land. Schiphol is de belangrijkste luchthaven. In het derde kwartaal reisden ruim 17 miljoen, oftewel 9 van de 10 reizigers in het luchtvervoer, via dit vliegveld. Rotterdam The Hague Airport is met een half miljoen passagiers in het derde kwartaal de derde luchthaven van Nederland.

Minder passagiers en vracht voor Maastricht

Maastricht Aachen airport heeft de aantallen afgehandelde passagiers de laatste zeven kwartalen alsmaar zien dalen. Waren dit er in het derde kwartaal van 2013 nog meer dan 160 duizend nu is dat aantal meer dan gehalveerd naar nog geen 75 duizend. Er is veel concurrentie van omliggende (buitenlandse) vliegvelden en het aantal bestemmingen is afgenomen.
Ook de vrachtafhandeling op Maastricht staat onder druk. In de afgelopen twee jaar is de vrachtafhandeling met 1 procent afgenomen. De totale vrachtafhandeling van alle luchthavens in Nederland is in deze periode juist met bijna 6,5 procent gestegen.

Bron: CBS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website