Overal en altijd verbonden zijn met internet wordt steeds gewoner. Dat geldt ook voor het vliegen. Op bijna een kwart van alle vluchten wereldwijd wordt nu al een Wifi-verbinding aangeboden. In de Verenigde Staten ligt dat percentage nog hoger: 66 procent. 

Dat blijkt uit cijfers van Routehappy, die voorzieningen zoals het filmaanbod of de aanwezigheid van Wifi op vluchten, in kaart brengt.

Volgens Routehappy is op 24% van de vluchten wereldwijd Wifi aanwezig in het vliegtuig. Overigens betekent dat niet dat Wifi continu beschikbaar is. Wanneer een vliegtuig boven de zee vliegt is dat soms niet het geval. Op slechts 1 procent van de vluchten waar Wifi wordt aangeboden, is deze verbinding ook optimaal. Dat betekent dat Wifi op de gehele route beschikbaar is en dat de snelheid voldoende is voor het streamen van video. De meeste maatschappijen beloven wel Wifi maar internet is dan minder vaak beschikbaar of de snelheid is beperkt. Bij 16 procent van de vluchten is internet via Wifi beschikbaar op slechts een derde van de route.

Icelandair aan top

Van de niet-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen scoort Icelandair erg goed in het onderzoek. Op bijna 90 procent van de gevlogen kilometers is Wifi beschikbaar. Bij Norwegian Air is dat ongeveer 80 procent. Lufthansa is de beste Europese maatschappij met Wifi op ruim 40 procent van de gevolgen kilometers. De Amerikaanse aanbieder Virgin America heeft een score van bijna 100 procent.

Kosten van Wifi in het vliegtuig

Uit een eerder onderzoek vorig jaar zomer, bleek dat 22 procent van de passagiers wel eens betaald heeft voor Wifi tijdens de vlucht. Ongeveer 85 procent van de passagiers liet weten Wifi te gaan gebruiken als het gratis zou zijn.

Routehappy verwacht dat de prijs van inflight Wifi in 2015 flink zal dalen. Op veel van de vluchten met Wifi kan momenteel voor ongeveer 5 euro een uurtje van internet gebruik worden gemaakt, terwijl internettoegang tijdens de gehele vlucht al gauw 20 euro kost.

De verwachting is ook dat vrijwel alle grote luchtvaartmaatschappijen dit jaar Wifi zullen aanbieden, al dan niet tegen betaling. KLM is in 2013 begonnen met het testen van Wifi op de lange afstanden. Het is onduidelijk wanneer KLM Wifi structureel zal gaan aanbieden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Online tijdens het vliegen: ‘Kwart vluchten wereldwijd heeft wifi’”

 1. ReneH zegt op

  Leuk hoor, maar kunnen jullie nu echt niet een paar uur zonder internet?
  Er zijn doktoren die je bij zo’n verslaving kunnen helpen.

 2. Harrie zegt op

  Bedankt voor deze tip, helaas eva air heeft nog geen wifi aan board, maar heeft wel het hoogste cijfer 8,6

  gr harrie

 3. Cornelis zegt op

  Ik las ergens dat de installatie van onboard wifi een slordige 300.000 US Dollar per vliegtuig kost, geen geringe investering……………………..

 4. Rob V. zegt op

  Internet is leuk maar een paar uurtjes zonder kan toch ook wel? Misschien dat het voor zakenreizigers echt belangrijk maar voor pure entertainment is een filpje, boek, krant, muziekje etc. toch ook prima. Of gewoon lekker slapen. Ik zie liever een stoel die je nog iets prettiger laat slapen dan internet aan boord.

  Gratis zal het ook niet zijn, hoogstens dat het op termijn een standard wordt en de onkosten dus standaard in de ticket verekend zullen worden. Zit je ook nog eens met de maximale capaciteit, ontvangst mogelijkheden etc. Dus super snel internet aan boord voor iedereen tegen lage kosten, gaat nog even niet gebeuren en ik lig daar absoluut niet wakker van, daar zorgt de stoel al voor. Een vlucht met alle media en vertier gestript zou ook euro’s per persoon goedkoper kunnen (wat ik niet aan zou bevelen).

 5. BA zegt op

  Voor zakelijke doeleinden is het ideaal.

  Ik snap sommige comments ook niet. Even zonder kunnen is als je een binnenlandse vlucht hebt van een uur wat anders als wanneer je 12 uur buiten bereik bent. En laat het nou net zo zijn dat het de budget airlines zijn die het gratis aanbieden juist op die korte vluchten. Bijvoorbeeld Nok Air in Thailand bied het gratis aan op hun vluchten (in elk geval toen ik er mee vloog vorige week) en in Europa hebben maatschappijen ala Norweigian ook gratis internet aan boord. Terwijl je op een korte vlucht even snel een lunch krijgt en een bakkie koffie, dan sta je alweer aan de grond. Dus die tijd is toch al niet zo productief. Maar op een lange vlucht kan het echt een voordeel zijn.

  Zit je op een vlucht ala KLM dan moet je net mazzel hebben dat je in 1 van de wifi toestellen zit. En dan moet je er nog voor betalen ook. En dan werkt het ook nog de halve vlucht niet.

 6. Fransamsterdam zegt op

  WiFi komt overal en zonder kosten. De een is alleen wat eerder dan de ander. Op Brussel Nationaal Luchthaven (Zaventem) heb je nog een Internet Corner waar je voucher uit een automaat kunt halen om op één van de PC’s te internetten. Misschien dat je met je Museumkaart gratis toegang hebt…

 7. Fransamsterdam zegt op

  O ja, tien euro per dertig minuten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website