Vliegticket

door Hans Bos

Stel dat ik begin november dit jaar vanuit Thailand naar Nederland wil, dan kan ik terecht bij wat reisbureaus hier in Bangkok. Maar als ervaren reiziger, zuinige Nederlander en internet-freak boek ik het liefst thuis vanachter de computer. Daar moet je mee oppassen. Eén van de vorige keren boekte ik een retourvlucht Bangkok-Amsterdam op de website van EVA Air voor een schappelijk tarief in Thaise baht, met mijn Nederlandse credit card. Dat leverde een forse strop op, want de prijs in baht werd eerst omgerekend naar US-dollars en vervolgens naar euro’s. Toegegeven, na een flinke klachtenregen van mijn zijde heb ik een deel van deze extra koersverschillen teruggekregen.

Wie op internet in november naar een voordelig ticket nonstop Bangkok-Amsterdam zoekt, komt van een koude kermis thuis. De prijzen in THB zijn hetzelfde gebleven, al is de euro met circa 20 procent gedaald. Dat maakt een ticket naar Europa op de Thaise markt erg duur. 40.000 THB zijn op dit moment toch 1000 euro…

Dan maar via Düsseldorf? Een uitstekende luchthaven, van alle gemakken voorzien en op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Doorgaans zijn de prijzen van tickets via DUS iets goedkoper.

Dan komen we in eerste instantie uit bij Air Berlin (het voormalige LTU), de enige airline die nonstop van DUS naar BKK vliegt. De maatschappij groeit echter zo snel dat de techniek de ontwikkelingen blijkbaar niet kan bijbenen.  AB heeft een speciaal tarief voor journalisten. Omdat ik al bijna 40 jaar in dit vak actief ben, meen ik aanspraak te mogen maken op deze regeling. Na drie weken corresponderen, blijkt dat ik alleen voor de korting in aanmerking kom als ik een geldige perskaart kan tonen. Die heb ik dus al twintig jaar niet meer en ook nooit gemist. Ik weet dat ik er op Khao San Road een prachtig exemplaar kan laten maken, maar dat is tegen mijn eergevoel. Einde oefening.

Dan maar normaal via de website van AB boeken, maar graag wel met een XL-stoel (tegen bijbetaling van 120 euro retour) gezien de lengte van 1.86 meter. Dat moet geen probleem zijn, zegt het AB-kantoor in Bangkok. Er is nog een XL-stoel beschikbaar van DUS naar BKK. Dan moet de passagier echter eerst werkelijk boeken. Zo gezegd, zo gedaan. Maar dan die XL-stoel? Boeken kan alleen via het Service Centre. Dat blijkt in mijn geval in Istanboel te zitten. Wat men daar ook probeert, die laatste XL-stoel valt niet te boeken.

Op mijn verzoek probeert het kantoor in BKK het. Dat lukt ook niet, omdat stoel 36C al is weggegeven…. Ik moet het nog maar eens proberen. Misschien dat iemand zijn trip heeft gecancelled. Hoe ik dat te weten kom, blijft onduidelijk.

Al met al lijkt het boeken van een ticket een fluitje van een cent.  In de praktijk is het meer een hinkstapsprong. Of wellicht de springprocessie van Echternach: drie stappen vooruit, twee achteruit. Als u mij begin november hier in Bangkok gebroken uit het toestel ziet strompelen, weet u hoe dat komt.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Online boeken soms een hinkstapsprong”

 1. Thaifreak zegt op

  Hans,

  Begin december 2009 heb ik 2 retourtickets Dusseldorf-Bangkok rechtreeks op de website van Emirates geboekt. Direct bij boeking ook de stoelen kunnen kiezen en de voorkeur van onze maaltijd kunnen ingeven. Alles is verlopen zoals we het geboekt hebben, dus voor ons was het voor herhaling vatbaar. Daarop vliegen we in oktober terug met Emirates naar Bangkok, ditmaal via Schiphol.
  Met een beetje geluk scoren we misschien weer een gratis upgrade naar Business (net als onze vlucht van Dubai naar Bangkok de vorige keer) 🙂

 2. Martin zegt op

  Tickets van Air Berlin iets goedkoper ?
  Als ik met Air Berlin moet vliegen kost me dat 78 euro extra voor de trein en zit dan heen 3 uur 45 minuten in de trein en terug idem dito.
  Met China of Eva nooit problemen gehad altijd netjes op tijd en volop te eten drinken snacks etc. Bij Air Berlin is dit alles mondjesmaat heb ik gehoord.
  Ik woon slechts 45 minuten van Schiphol.
  Dus voor mij beslist geen Air Berlin, of andere goedkope vlucht via via om na 19 uur onderweg te zijn geweest in Bangkok aan te komen

  • Jan P zegt op

   Ja ,wie het breed heeft laat het breed hangen.

   • Martin zegt op

    Ach Jan, ik weet niet of je goed kan rekenen, maar ik betaal bij China Air, 765 eur voor een 3 maanden ticket,
    en bij air Berlin, 680 euro.
    en 680 + 78 (trein) is bij mij 758 euro + de extra reistijd.
    Voor 7 euro goedkoper en bijna 4 uur in de trein ?????
    Dus als 7 euro voor jou betekend wie het breed heeft etc. etc. zul je nu met de lage wisselkoers wel op een houtje moeten bijten.

   • Jan P zegt op

    Ach Martin ,er zijn ook nog wel andere mogelijkheden om goedkoper te vliegen ,zie maar verder op. Wat een kinderachtige opmerking betreft het houtje bijten zegt iets over jezelf.

 3. Martin zegt op

  Je kunt ook in oktober gaan met China Air voor 33.000 baht
  Het is wat oppervlakkige info v.w.b. vliegen naar Amsterdam
  Natuurlijk is het in het sommige maanden duurder, maar dat is bij iederemaarschappi

  • Hans Bos zegt op

   @Martin: 33.000 THB is met de huidige koers nog altijd 825 euro, heel wat meer dan de 606 euro die ik nu bij Air Berlin moet neertellen. Met alle waardering: het verhaal gaat niet over vliegen naar Amsterdam, maar over boeken via internet.
   Air Berlin is met name aantrekkelijk voor mensen die in Zuid-Oost Nederland wonen. Zij zijn snel in Duesseldorf en kunnen daar goedkoper parkeren dan op Schiphol. Uiteraard is het comfortabeler (en soms goedkoper) om via Schiphol te vliegen als je op 45 kilometer er vandaan woont.

   • Jan P zegt op

    Hallo Hans, Aeroflot is ook een optie,moet je wel ruim van te voren boeken.

 4. Rimmel zegt op

  Ik vraag me af of het boeken van achter de computer soms niet duurder uit kan vallen dan wanneer je het ter plaatse doet.
  Op het moment ben ik aan het zoeken naar een goedkoop ticket van Singapore naar Bangkok, maar bij sommige maatschappijen komen er zoveel extra kosten bij dat ik me aan het afvragen ben of ik dit ticket niet beter bij aankomst op Bangkok kan boeken. Heeft iemand hier misschien een idee/ervaring over?

  • Martin zegt op

   Rimmel,
   begrijp het even niet,
   je wilt een ticket van Singapore naar Bangkok en dan beter boeken in Bangkok ????
   Je wilt een ticket naar Bangkok en dat wil je in Bangkok Kopen ??

 5. Joost zegt op

  Of voor mensen die last minute willen reizen en flexibel zijn is er altijd nog zo’n marktplaats voor reizen: http://www.re-ticket.com waarop heel soms weleens tickets naar Bangkok staan voor de helft van de prijs.

 6. Joris Ammerlaan zegt op

  Beste mensen,

  Ik ben 2 weken terug (oktober 2010) 2 weken naar Thailand gevlogen met Mahan Air, kosten incl taxes 490 euro. Overstap in Teheran, dat is een klein nadeel daar de luchthaven wat saai is. Maar de prijs kwaliteit verhouding is erg goed. 2 vliegtuigen, genoeg eten en drinken, je gaat zeker niet dood van de honger. Je krijgt ook nog op de luchthaven in Teheran een brrodje met chips en drinken.
  Ik mag er niet over klagen, ook de service was prima.

  Misschien een idee?

  Groet Joris.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website