Let op uw woorden tijdens een vliegreis

Door Gringo
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
20 november 2018

Thai Smile Airways heeft in een persverklaring nog maar eens duidelijk gemaakt welke woorden op een luchthaven of in een vliegtuig niet mogen gebruikt, omdat ze worden beschouwd als een wetsovertreding. Het kan resulteren in een onnodige vertraging van de vlucht en bovendien kan worden bestraft met gevangenisstraf en/of hoge boete.  

Er zijn kennelijk nog altijd passagiers, die bijvoorbeeld tijdens het inchecken of in het vliegtuig het woord “bomb” of “explosive” laten vallen. Dat is een strafbaar feit in Thailand volgen de  “Act on Certain Offenses against Air transport” (de wet op bepaalde inbreuken op het luchtvervoer).

Paniek

Charita Leelayuth, waarnemend chief executive officer van THAI Smile Airways, onthulde dat de luchtvaartmaatschappij in het verleden ontdekte dat veel passagiers  niet wisten dat het zeggen van “bomb” tijdens een vliegreis strafbaar is, maar sancties zijn duidelijk omschreven in artikel 22 van die eerdergenoemde wet. In dat artikel staat dat een persoon strafbaar is, die een bericht openbaar maakt of een bericht stuurt waarvan bekend is dat het onwaar is, waardoor anderen op het vliegveld of aan boord van het vliegtuig tijdens een vlucht in paniek kunnen geraken.

Straf

De overtreder kan worden opgesloten voor een periode van maximaal vijf jaar of tot een boete van maximaal 200.000 baht of zowel gevangenisstraf als boete. Als de handeling een gevaar oplevert voor de veiligheid van het vliegtuig tijdens de vlucht, kan de overtreder worden opgesloten voor een periode van 5 tot 15 jaar of een boete van tussen 200.000 baht en 600.000 baht of beide.

In het geval dat passagiers de woorden “bombs, hijack, terrorism” of soortgelijke woorden buiten het vliegtuig gebruiken, of ze nu bij de incheckbalie of bij het instappen gesproken worden, kunnen ze worden vervolgd en lopen de kans een fikse boete op te lopen voor het veroorzaken van problemen bij anderen. Het mag soms als grap bedoeld zijn, maar het gebruik van dergelijke woorden veroorzaakt onrust, de luchthaven is een plaats waar veiligheid van cruciaal belang is.

Gevolg

Als een functionaris van een luchtvaartmaatschappij een bericht ziet of hoort dat een dergelijk veiligheidseffect kan hebben, moeten de relevante autoriteiten zonder uitzondering op de hoogte gesteld worden. De beveiligingsmedewerkers van de luchthaven zijn verplicht zich te houden aan de veiligheidsvoorschriften en aanverwante wetten in overeenstemming met de beschreven procedures. De passagier die “Explosief” articuleert, moet voor verder onderzoek naar het politiebureau worden overgebracht. Als in zo’n geval de bagage van die passagier reeds is geladen, moet deze weer worden verwijderd voor controle. Dat is tijdverspilling en een reële impact op andere passagiers, met name vluchtvertraging, die een aanzienlijk effect zal hebben.

Tenslotte

Het bericht komt van Thai Smile Airways, maar het moge duidelijk zijn, dat die wet op alle luchtvaartmaatschappijen betrekking heeft. De verboden woorden in dit artikel zijn in het Engels genoemd, maar ik zou u aanraden ook de vertalingen in een  andere taal, dus ook in het Nederlands, niet te gebruiken.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “ Let op uw woorden tijdens een vliegreis”

 1. Robert zegt op

  Wat een vergezochte maatregel…ik woon in de Isaan
  En vlieg regelmatig voor mijn werk naar BKK uurtje
  Ik vraag me af of een Thai het woord begrijpt… toerist
  zou misschien uitgelegd kunnen worden al terrorist
  en “ het vliegtuig is bomvol” is genoeg voor 200000 nath boete
  … tja blijft een appart en spannend land. Kom hier al
  Vanaf 1976… ook in één woord gezegd dynamisch
  volk .

 2. Rob V. zegt op

  Geen enkel woord is verboden, of leggen ze een spreekverbod op als er ergens een bomaanslag is in een wereldstad.. ‘ Erg he die je b…uhm.. weet-wel gisteren in New York, tientallen doden’, ‘ Ssst! ja toch over politiek praten, want het B woord is te gevoelig!’

  Maar wel een beetje op je woorden passen, vooral als je een baard of tulband draagt:
  https://www.youtube.com/watch?v=IdKm5lBb2ek

 3. Taxman zegt op

  Tsja, het wordt door dat opgefokte officiële gedoe ook nog link om bijvoorbeeld wat te neuriën… pom pom pom pom. of om te roepen “that’s my jack !! ” Laat staan dat je in het Latijn iets zou zeggen als “Terra est”.
  Kortom een scala aan mogelijkheden om onbedoeld in moeilijkheden te geraken terwijl je van geen kwaad bewust bent. Misschien kunnen lezers nog meer associaties aandragen..

 4. willy3 zegt op

  Mijn Thaise schoonzus heet “Boum”.Over haar kan ik dan ook best niet meer praten tijdens de vlucht teneinde een langdurige gevangenisstraf te vermijden.

 5. ruud zegt op

  Het voorlezen van een Kuifjesboek lijkt me ook riskant.
  “Duizend bommen en granaten!!!”

 6. Fon zegt op

  Of je komt een bekende tegen, die Jack heet?

 7. theoweert zegt op

  Nu denk ik dat ieder normaal denkend mens, zich wel uit ze kop laat dit soort woorden te gebruiken.
  Zeker als je weet dat er al jarige strikte regels zijn op alle vliegvelden, dus dit geld niet alleen voor Thailand. Maar als je in Nederland dit soort woorden of zinnen gebruikt, wordt je uit het vliegtuig gehaald of aangehouden. En terecht.

  Zelf in in mail verkeer en berichten via een forum of website levert vaak plotseling veel onderzoek/bezoek van robots uit Amerika op.

 8. Gringo zegt op

  In de eerste reactie wordt gesproken over een overdreven maatregel. Nou, ik vind de meeste reacties verder met allerlei woordspelingen overdreven. Het zal toch wel duidelijk zijn, dacht ik, dat het gebruik van die verboden woorden wel in een context moet staan omdat men tracht grappig te zijn.

  Maatregelen om die grapjassen te beteugelen vinden we niet alleen in Thailand, maar vrijwel overal ter wereld. Ik heb even gezocht en vond de volgende vraag en antwoord:

  Waar is het maken van grappen op Schiphol strafbaar gesteld?
  Schiphol een week geleden. een vrouw moet haar tas openmaken, haar man zegt glimlachtend ‘jij zou die handgranaat toch niet meenemen’. de reactie: u kunt zoiets beter niet zeggen want daar staat een boete van 750 euro op. Humor, ho maar! de vraag is, wie kan een dergelijke boete opleggen, waar is dat geregeld en komt daar een ovj of rechter aan van pas?

  Het beste antwoord:
  De marechaussee op Schiphol kan reizigers oppakken die bij wijze van grap zeggen dat ze een bom of een wapen bij zich hebben. Het gaat om passagiers die bij het inchecken, de veiligheidscontrole of in het vliegtuig een geintje maken. De marechaussee is verplicht de grapjas aan te houden. De boete kan hoog oplopen. Bovendien weigeren luchtvaartmaatschappijen passagier na aanhouding mee te nemen, waardoor hij zijn vlucht mist. Als de koffer van de reiziger al aan boord van het vliegtuig is, wordt deze verwijderd. In zo’n geval proberen luchtvaartmaatschappijen vaak de schade van de vertraging te verhalen op de komiekeling. In vakantieperiodes komt het vaak voor, men is dan in een uitbundige stemming.

 9. Willy zegt op

  Je zult dit, terecht, toch wel serieus moeten nemen en niet alleen in Thailand: https://tinyurl.com/ybcdu7xq of https://tinyurl.com/yc3ogawq

 10. Bart zegt op

  Dit is zoiets waarin Thailand weer te ver doorslaat naar de verkeerde kant !

 11. David zegt op

  Er wordt hier wel raar gereageerd op een verbod wat wettelijke overal in de wereld van kracht is dus die rare voorwendsels zoals een boek over kuifje allemaal klinklare onzin zorg gewoon dat je je gedraagt en geef geen kritiek op een wet van de hele wereld.

 12. Kees zegt op

  Het is een trieste zaak wanneer gezond verstand afgedwongen moet worden door regelgeving. Referenties aan bommen, wapens en kapingen rond een vlucht zijn niet echt grappig. Een vriendin van me had onlangs een ‘geintje’ op Bali. Haar vriend (die ze een paar maanden kende) had zonder dat ze het wist een mes uit het hotel in haar hand baggage gestopt. Toen ze wilde vertrekken daar werd haar verzocht het mes uit haar bagage te halen. Zij wist van niks en zei dat ze geen mes in haar baggage had. Toen haalde security het mes uit haar tas. Vriend maar lachen. Verder geen consequenties gelukkig, maar dat was geen leuke terugvlucht uiteraaard en de relatie is meteen verbroken. Vandaag een mes, morgen drugs?

  Air Asia hanteert de slogan ‘now everyone can fly’. Daar slaan ze de spijker mee op z’n kop, maar je kunt je afvragen of het wel zo leuk is uren in een metalen koker op 12 km hoogte met honderden anderen door te brengen, waar ongetwijfeld ook altijd een aantal mafklappers tussen zitten.

 13. Sjaak S zegt op

  Zoals sommigen hier weten, ben ik 30 jaar lang steward geweest. Ik heb ook moeten meewerken aan deze maatregelen, maar ik denk ook dat een stuk gezond mensenverstand hier overheersen moet. Je zult toch wel duidelijk zien of iemand een grapje maakt of niet. Nu heb ik dan wel bij een Duitse maatschappij gewerkt, die humor ook anders opvat, maar dat deed er niet toe.
  Ik heb nog nooit iemand moeten laten oppakken omdat hij voor de grap zei dat ie een bom in zijn koffer had. Ikzelf zou het ook nooit doen. Dat soort domme grapjes maakten wij als bemanning zelf ook al.
  Natuurlijk gaat het te ver wanneer iemand ermee gaat dreigen dat ie een bom of iets dergelijks zou hebben. Dat soort mensen moeten opgepakt worden. Maar grapjes…. pffff ik vind het te ver gaan. Bij een grap komt niet zomaar een bom tevoorschijn en ik geloof ook niet dat iemand die daadwerkelijk een bom bij zich had, dit soort grapjes zou maken…

 14. Jasper zegt op

  Zo kan ik mij nog de schrik, en het terugdeinzen herinneren van spaanse douanebeambten een jaar of 30 geleden, die mij routinematig vroegen wat ik in mijn handbagage had. Op mijn antwoord, in mijn beste spaans ” una bomba ” hadden ze even niet gerekend.
  Toen ik haastig toevoegde: ” una bomba hydrolico por mi barco” werd er gelukkig na inspectie wat zenuwachtig gelachen…

 15. Hua Johan zegt op

  Thailand zou nu zo langzamerhand eens wat reacties moeten krijgen vanuit de hoek waar alle toeristen
  vandaan komen want het wordt een beetje te gek voor woorden.

 16. ConstantK zegt op

  Ik zat vorig jaar op een vlucht naar Berlijn waar een of andere baardmans Allah Akbar begon te roepen. Deed het bijna in mn broek. Gelukkog werd die kerel al tijdens de vlucht ingerekend door de aanwezige veiligheidsman. Vertrouwde het zaakie voor geen meter

 17. Erik zegt op

  Er is hier iemand wiens schoonzus “Boem” heet lees ik juist . Maar de Thaise vriend van mijn zoon heet “Bom” ! Echt waar . Op hem moet je dus zeker niet roepen als je in de luchthaven een beetje van elkaar verwijderd bent ! 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website