Een Latijns-Amerikaanse bende is actief op luchthavens in Europa en specialiseert zich in diefstallen bij de veiligheidscontrole van vliegtuigpassagiers.

Ze gaan daarbij zeer gehaaid tewerk, ontdekte de politie bij een onderzoek op Brussels Airport waar 1.200 euro uit de portefeuille van een slachtoffer verdween.

De bende zou in het hoogseizoen in Europa van luchthaven naar luchthaven vliegen. Ze boeken goedkope tickets en eenmaal bij de veiligheidscontrole van de handbagage observeren ze passagiers die hun portefeuille, telefoon en sieraden in bakjes op de rolband moeten leggen voor het scannen. Omdat die bakjes iets sneller gecontroleerd worden dan de passagiers zelf, staan die vaak enkele minuten onbewaakt te wachten op de eigenaars. Op dat moment slaan de dieven toe.

Een Belg werd half juli op Brussels Airport slachtoffer van de bende. Op beelden van de securitycamera is te zien hoe hij bestolen werd door een koppel dat hem al een hele tijd in het oog hield. Het duo zou rondreizen met valse Mexicaanse papieren. De bende is voorlopig ongrijpbaar. De politie roept op waakzaam te zijn op de luchthaven.

Bron: HLN.be


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Waarschuwing: Dieven slaan toe bij veiligheidscontrole op luchthaven!”

 1. daniel VL zegt op

  Dat heb ik vorige week reeds gemeld. Jaren terug werd ik ontdaan van mijn GSM omdat ik nog steeds aan het wachten was aan de doorgangpoort voor controle. Mijn bezittingen waren toen al lang de Xray door. De man voor mij bleef steeds maar een pieptoon te maken en moest individueel genomen worden.Dit gebeurde op Schiphol.
  Veertien dagen terug hetzelfde bij vertrek uit Perth. Men was mij nog altijd aan het controleren als alles in de bakjes reeds achteraan het einde van de Xray stond. Ok de plastiek zak met mijn munten geld, ik vind dat men moet wachten tot de eigenaar toezicht heeft op de gescande voorwerpen. Nu was de oorzaak dat de laptop diende geopend te worden voor nazicht.
  Hetzelfde doet zich voor aan de bagageband, niemand kijkt na wie de tassen neemt of aan wie ze toebehoren.
  Ik heb dit reeds gemeld bij het artikel over achtergelaten bagage begin deze week.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het originele bericht over deze specifieke diefstal dateert reeds van 14 juli.
   http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2393861/2015/07/14/Portefeuille-door-security-euro1-200-weg.dhtml
   Gisteren verscheen dan het bericht dat men de daders van deze diefstal geïdentificeerd heeft, maar ze lopen nog wel ergens vrij rond.
   Ze zullen zich wel even stil houden nu maar die beginnen zeker opnieuw, en anders zijn er wel andere groepen actief.

   Dat er bagage verdwijnt aan de transportband werd ook reeds meerdere malen gemeld in de media, en ook op het blog zal het wel al enkele keren aan bod zijn gekomen.
   Vermoedelijk zijn het ook dezelfde groepen die uw bagage meenemen na de vlucht, want die vertrekken vermoedelijk alleen met wat handbagage.
   Dat er een beter controlesysteem zou moeten komen bij de bagage is wel duidelijk denk ik.

   Allemaal niets nieuws dus en iedereen zal er wel op de hoogte van zijn, maar het af en toe opnieuw onder de aandacht brengen vind ik een goede zaak.

   Dat je het vorige week ook al eens gemeld heb is goed, maar daarmee moet het toch niet stoppen.
   Niet iedereen leest alle reacties.

 2. jasper zegt op

  Was ik altijd al verdacht op. Stop daarom altijd mijn portefeuille, en alle papiergeld in mijn broekzakken. Als ze klagen ” dat het op de band moet” weiger ik, behalve als ze zich garant stellen. Doen ze nooit, dus krijg ik altijd mijn zin.

  Ook altijd even die ene minuut nemen daarna om te controleren of alles er nog is.

 3. mar zegt op

  Ze moeten wachten totdat je aan de beurt ben bij het poortje
  je staat heel lang tewachten als mensen voor je iedere keer terug door het poortje
  moeten .Iedereen kan alles pakken.

 4. Ajarn Lobin zegt op

  Gewoon goed voorbereiden, alles in je tas doen, en een slotje op je tas. Scheelt de beveiligingsmedewerker ook weer een fouilleer beurt, en de mensen achter u hoeven minder lang te wachten.

  • sabine bergjes zegt op

   Deze laatste raad o.k. maar niet afdoende op Schiphol. Na controle in de poort van de lichaamsscan (armen hoog) en wanneer niets alarmerends is geconstateerd, wordt je toch nog altijd even (licht) gefouilleerd door een beveiligingsmedewerker. Belachelijk na de vorige controle en net weer lang genoeg dat je niet bij je spullen kunt om “op te vangen”.

   sabine

 5. Stefaan zegt op

  Dank voor de tip van Jasper.

  Wat ik altijd doe, is reeds voor de veiligheidscontrole, mijn portefeuille, mobiel en horloge in mijn handbaggage te stoppen.

  Op die manier geef je geen kijk op je waardevolle spullen.

  Trouwens, bij een “veiligheidscontole” mag je toch wel verwachten dat je je eigen spullen terugkrijgt. Deze dienst zou verantwoordelijk moeten gesteld worden bij diefstal.

  • mr.Bojangles zegt op

   Inderdaad, dat doe ik ook. Alles alvast in de handbagage. Helemaal niks los in die bak.
   Tevens maakte ik enkele jaren geleden mee, dat iemand bij die controle ineens een gouden horloge kwijt was. En dan? Dan zit je daar.
   Daarna ben ik op Schiphol bij de marechaussee langsgelopen, dit verhaal verteld en gevraagd wie ik op dat moment nog kan bellen. Want niét die mensen van de controle want dat kunnen ook zelf de daders zijn. Sindsdien staat het telefoonnummer van de marechausee in mijn mobiel. Mocht mij wat na de controle overkomen, kan ik hun tenminste nog bellen. bij dezen het nummer: 020-6038222

 6. Tom zegt op

  Ik doe altijd mijn geld, tel. ect. in mijn handbagage,
  dat is makkelijker in de gaten te houden dan alles
  apart.

 7. W van Eijk zegt op

  Vooral op Schiphol is het een puinhoop! Bakjes verdwijnen uit het zicht! Je iphone, sieraden en geld ligt voor het grijpen!
  Elke keer weer ruzie! Ik weiger het! Brutale medewerkers openen mijn portemonnee! Waarom?
  Chef wordt er bijgehaald, enz. Ik breng heel veel tijd door daar aan die band.

  • Ajarn Lobin zegt op

   Als u door een scan gaat en er zit nog iets in u zak moet dit gecontroleerd worden, in uw portommenee kan een verborgen mes zitten. Gewoon zoals meerdere mensen zeggen, doe alles in de tas. Dat is makkelijker voor u en voor de medewerker, en scheelt u tijd. Je gaat naar thailand toch, wees blij. Veiligheidscontrole is helaas nodig in deze tijden. Ik wil ook veilig aan boord zitten met mijn gezin.

   • Hans zegt op

    Ik ben vorige week effe naar een voetbalwedstrijd gaan kijken in Oostenrijk vertrek vanaf Düsseldorf. Mijn tas was weg. Bij navraag gepakt door de douane want ik had nog een flesje water in de tas zitten dit moest uit de tas. Wat blijkt is het vliegtuig zit een Pool naast me met zijn eigen vrij grote flesje drinkwater; Zijn de controles dus toch niet waterdicht.
    En stelt die veiligheidscontrole dus niet veel voor.

    • Sjaak S zegt op

     Heb je de Pool dan gevraagd hoe het kan dat hij zijn waterfles mee nam? Mij lukt dat ook zonder problemen….oplossing: fles leegmaken vóór de controle. Na de controle ga je even naar de wc en vult het flesje met kraanwater op…. zie hier de oplossing.
     Geloof me, ze vinden wel de flesjes. Een paar maanden geleden had ik in Düsseldorf mijn fles cachaça uit Brazilië moeten achterlaten. Die was ook voor Thailand bedoeld. De beambte was wel zo vriendelijk en liet me terug gaan om de fles met mijn rugzak in te checken. Helaas was mijn rugzak niet geschikt daarvoor – de fles zou hoogstwaarschijnlijk breken. Dus moest ik deze achterlaten…. wat een zonde!

  • Dennis zegt op

   Dat klopt helaas…

   In de praktijk meegemaakt dat handbagage door beveiligers uit het zicht van passagiers wordt gehaald. In die tijd kan er dus van alles in en uit worden gehaald. Ik heb direct na de controle mijn tas gecontroleerd, maar wat als er geld mist of je iPad?

   Schiphol zou beter moeten weten. Het doet mij weer denken aan de woorden van een profiler op Schiphol die weinig flatteus was over z’n beveiligings-collega’s. Iets met apen in een pak en showtje voor de mensen.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Als in de krant wordt gemeld dat de bende ‘voorlopig ongrijpbaar is’ zullen ze wel even gniffelen.

 9. Frieda zegt op

  Ik berg mijn geld en bankkaarten altijd op en een travelzakje, dit zakje zit onder mijn onderbroek en broek. . Ik ga gewoom door de poortjes en heb nog nooit contole gekregen.

  • Fransamsterdam zegt op

   Zolang er maar geen metaal in zit piept het poortje niet.
   Ik heb altijd twee portemonnees bij me, één in de ene en één in de andere broekzak. De portmemonnee met muntjes en geld voor uitgaven onderweg gaat in het bakje, de andere met uitsluitend biljetten blijft in de broek. Die poortjes staan – uiteraard – ook niet zo heel scherp afgesteld, ik heb mijn broek met zes metalen ritsen nog niet uit hoeven doen.

 10. asiaman zegt op

  1 keer echt lang moeten aanschuiven bij immigratie… Mijn koffer was al een tijdje eenzaam rondjes aant draaien op de bagageband.Ik snelde er naar toe en nam hem gauw van de band. Toen kwam er meteen een vrouw naar me toe en vroeg me het bewijs dat t mijn koffer was… Dat is de enige keer dat ik daarop gecontroleerd werd…

 11. Ron Bergkotte zegt op

  Nee de poortjes piepen niet maar door de “fullbodyscan” is alles te zien.

 12. Roy zegt op

  Ik vindt het niet verbazend dat er dieven zijn op een luchthaven.Zeker niet in Brussel waar een paspoortcontrole al een lachertje is.De controle is altijd hetzelfde als je een beetje op de foto trekt
  dan mag je binnen of vertrekken zonder verdere controle.(toegang tot heel Europa!)
  Dat is natuurlijk een open uitnodiging voor alle misdadigers wereldwijd.
  Met een simpele digitale foto en scan van paspoort zoals in Thailand zou men al vele criminelen kunnen ontmaskeren.
  Kaarten en cash in een tasje met kunstof rits op mijn lichaam en de rest in afgesloten handbagage.

 13. Sjaak S zegt op

  Vorige week ben ik in 8 dagen tijd 9 maal door de security controles gegaan: 1x Bangkok, 1x Düsseldorf, 6x in Frankfurt en één keer in Copenhagen.
  Ik kon overal mijn bagage in de gaten houden. Ik liet mijn geld (op een paar munten na) altijd in mijn gesloten handbagage. Het enige dat echt apart gescand moest worden, waren mijn telefoon en tablet-PC’s.
  Zodra ik door de scanner was, kon ik de bakken met mijn spullen halen. Nergens werden deze alleen gelaten. En in alle gevallen stond ik aan het eind van de controlegang op mijn spullen te wachten.
  Maar ik heb heel vaak mensen gezien die dan toch nog munten in hun broekzakken hadden, een gesp met metaal aanhadden of andere spullen op hun lichaam droegen, waardoor ze nog eens gescand moesten worden. Deze mensen – zelf schuld – waren niet op tijd om hun eigen spullen op te vangen. En hoewel er vrijwel altijd iemand van security staat te kijken, was er bij deze mensen wel eerder het gevaar dat er iets gestolen kon worden.
  Maar goed, er zijn veel luchthavens en de kans is nu eenmaal niet uitgesloten dat het gebeuren kan. Echter het risico dat mensen iets vergeten mee te nemen is volgens mij groter dan het risico dat er iets gestolen wordt.

 14. Christina zegt op

  Bij de nieuwe controle op Schiphol heb je helemaal geen zicht meer op je spullen. We doen de spullen in de airtravel afgesloten en mijn handtas zit op slot. Ze zijn niet vriendelijk mijn man moest hem met u aanspreken. Nu heeft hij zelf ruim 25 jaar de controles gedaan en zijn baas liep er en die heeft die persoon erop aangesproken. Dus alles op slot geen problemen moet het open dan sta je er zelf bij.

  • Sjaak S zegt op

   Ik was even verward. Dat je dat misschien vreemd vond dat je man hem met U moest aanspreken, was waarschijnlijk omdat het een ex-collega was? Anders vind ik het toch wel normaal dat je in Nederland iemand met U aanspreekt? Hier in Thailand zijn we misschien iets minder formeel, maar als ik in Nederland of Duitsland ben, zal ik nooit iemand met jij aanspreken en zeker niet wanneer het iemand betreft die zijn werk ten opzichte van mij uitoefent. Ik denk altijd nog een beetje ouderwets en je en jij horen toch een beetje bij een “intiemere toon”…. die ik niet met kelner, controleur of welk ander werkend persoon deel….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website