Reisbrancheorganisatie ANVR staat achter de invoering van een vliegtax als deze het milieu ten goede komt. Maar de reiskoepel is tegen een vliegbelasting zoals het kabinet per 1 januari 2021 wil invoeren, alleen omdat -volgens het Ministerie van Financiën- “Internationaal vliegen in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier wordt belast.”

Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: ”Het is goed dat het kabinet er naar streeft een Europese vliegbelasting in te voeren; daar zijn wij een groot voorstander van. Maar zoals het er nu naar uitziet, zégt de overheid de luchtvaartsector te willen vergroenen om de gestelde klimaatdoelen te behalen, maar wordt de opbrengst van de voorgestelde belasting gewoon toegevoegd aan de pot algemene middelen. Een gemiste kans!”

De reissector roept het kabinet dan ook op om de juiste stappen te nemen. Deze gemiste kans kan worden omgezet in écht duurzamer vliegen door de opbrengst van de in te voeren vliegbelasting daadwerkelijk te gebruiken om een schonere luchtvaart te stimuleren en te realiseren. Daar zijn reizigers, burgers, reissector én het milieu bij gebaat.
De reissector vindt het ook onbegrijpelijk dat vooral Nederlandse -van Schiphol vertrekkende- passagiers deze belasting moeten betalen en (buitenlandse) transferpassagiers niet.

Oostdam: ”Natuurlijk willen wij meewerken aan duurzame oplossingen. Verantwoord reizen hebben wij hoog in het vaandel staan. Maar dan wel onder de juiste voorwaarden.”

8 reacties op “‘ANVR is tegen een vliegtax om de Nederlandse schatkist te spekken’”

 1. ruud zegt op

  Als je belasting int op de luchtvaart, en er daardoor minder wordt gevlogen, wordt de luchtvaart inderdaad vergroend, daar is geen speld tussen te krijgen.

  Bovendien worden de luchtvaartmaatschappijen dan groen van ergernis.

  • Ruud zegt op

   Ik zie al enige tijd dat men de Nederlander in diverse praat programma’s een klimaat complex probeert aan te praten. En het mooie daarvan is dat er alleen in nieuwe belastingen wordt gedacht door de overheid om zaken te realiseren. Veel te gemakkelijk gedacht en we pikken het allemaal. Laat het realiseren van klimaat doelstellingen ten lasten komen van de rijksbegroting en maak andere keuzes als het dan zo belangrijk is. Maar laat die hard werkende burger met rust die met het vliegtuig op vakantie wil.

 2. pjotrpatong zegt op

  Ik heb ergens gelezen dat men denkt aan € 7,50 p.p. per ticket, ongeacht de te vliegen afstand. Ik denk niet dat de gemiddelde passagier daar wakker van ligt dus verdwijnt ook dit weer in de pot “algemene middelen” en wordt dit ons door de strot geduwd net als de verhoging van het lage BTW tarief van 6 naar 9 %, de afschaffing van de wet Hillen en de jaarlijkse verhogingen van lokale lasten etc.
  Ja het gaat erg goed met Nederland alleen de gemiddelde inwoner krijgt steeds minder te besteden, denk hier aan als U volgende week gaat stemmen voor het E.P. Niet dat dit iets uit haalt maar als signaal naar de huidige coalitie.

 3. John Chiang rai zegt op

  Denkt iemand nu werkelijk dat een vlucht naar Bangkok,Peking,of Los Angeles die met 40Euro vliegtax belast wordt, mensen nu werkelijk afhoud om minder te vliegen?
  Afgezien dat de schatkist,gevuld wordt, zal het klimaat er zeker niet schoner van worden.
  De kleine man betaald uiteindelijk de rekening,terwijl de heren die met deze plannen komen,zelf gewoon verder vliegen.
  Water preken voor een meerderheid,en zelf gewoon verder wijndrinken.

 4. John zegt op

  onze onnozele regering kan alleen maar prijzen verhogen en waarom niet onderbouwen zoals het auto pesten ook al aangetoond.
  heel Europa legt gas aan en wij hebben gas en moeten er van af
  ons elektro netwerk is niet bestand om alle elektro wagens te laden.
  en nu is de vakantieganger aan de beurt.
  gewoon via Brussel en Dusseldorf gaan vliegen is mijn advies. en vlieg je rechtstreeks in het zelfde toestel
  deze week Brussel /Bangkok via Brussel overstap Amsterdam voor 430€ en vlieg je rechtstreeks in het zelfde toestel ben je 190 € meer kwijt.
  leg dat maar eens uit aan een hard werkende Nederlander.
  ik hoop aan het einde van het jaar voorgoed te vertrekken na 51 jaar werken Nederland is kapot gemaakt wat plezier verzorging pensioen auto en nu het vliegen
  Rutte en consorten bedankt

 5. Marijke Bakker zegt op

  Besteed de tax dan ook aan het milieu. Niet om de schatkist te spekken.

 6. theoS zegt op

  Nederland is kampioen van het uitzuigen van haar eigen burgers door middel van zgn belastingen. Wat dacht je van betalen voor transport van electriciteit naar je woning? Moet je aan een buitenstaander, zoals een Thai, vertellen. Die snappen dat niet en bv mijn Thaise vrouw gelooft dat niet. Of betalen voor TV kijken.

 7. neeTheo zegt op

  ALS je zo wat beweert moet je het wel duidelijk kunnen maken, en dat een Thasie buurvrouw je niet gelooft zal best wel. Ze zal ook vast niet willen geloven dat pappie staat zomaar 1140 euries per maand aan 66+ uitdeelt-dus rond de 40/50.000 baatjes.
  Maar dat betalen voor elektra transport, gas tax en nog zo wat is in hel Europa heel erg gewoon-vraag je Duitse kennisen maar eens. Overigens gaat nou juist dat geld niet eens naar pappie staat, maar naar de netwerkbeheerders.
  Probeer je Thaise buurdame ook eens uit te leggen dat we per jaar zo’n 200 eur=8.000 THB moeten betalen aan de polder om droge voetjes te houden………..
  NL is in Europa heel gemiddeld qua belastingdruk, en kijkgeld is nou juist hier in NL al jaren geleden afgeschaft-en niet in alle omringende landen!
  Enne-die schatkist is er niet alleen om vol te raken, maar er wordt over beslist waaraan die vele gelden besteed worden-dat velen jullie het daar dus niet me eens zijn-tja, werp je dan zelf in de politiek en klaag niet enkel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website