Met Air Berlin terug naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: , , , , ,
15 oktober 2010

door Chris Vercammen – Chiang Mai

Na een uitstekende reis eind september met Austrian Airlines via Wenen naar Brussel, had ik nu Air Berlin voor mijn terugvlucht gekozen. De luchthaven van vertrek was Düsseldorf in Duitsland.

Van Antwerpen naar Düsseldorf

De rit vanuit Antwerpen, via Nederland, naar Düsseldorf was geen probleem dankzij de uitstekende wegwijzers. Dus op naar Düsseldorf, samen met mijn moeder die meegaat om te overwinteren in Chiang Mai. Eenmaal aangekomen aldaar zijn we naar de incheckbalie van Air Berlin gegaan.

Teveel bagage

Mijn reiszak inchecken gaf geen problemen, het gewicht was net onder de 20 kilo. De koffer van mijn moeder woog bijna 24 kilo en de medewerkster van Airberlin liet weten dat er 4 kilo verwijderd worden. Ik legde haar uit dat mijn moeder geen handbagage, bij zich had en ik slechts een plastic tasje, maar de dame (een Duitse generaal) was onverbiddelijk. De 4 kilo moest uit de koffer of anders 20 euro per kilo bijbetalen! Geluk was mijn familie nog in de vertrekhal, we hebben toen maar wat bagage aan hen meegegeven.

Geen koffie of thee

Nadat de vlucht op tijd was vertrokken, kregen we bij de eerste maaltijd zelfs een gratis glas wijn aangeboden! Wat een feest bij Airberlin. De maaltijd bestond uit een beetje rijst met kip in curry en een kaasje met zoute koekjes, dat was het. Net genoeg om tijdens de vlucht niet te verhongeren.

Voordat de lichten gedoofd werden kreeg iedereen een flesje water. De stewardessen van Airberlin gingen waarschijnlijk ook onder zeil want ik heb de hele nacht niemand meer gezien. De volgende ochtend bestond het ontbijt bestond uit een grote pistolet, wat vleeswaren, kaas en een klein bekertje met yoghurt. Helaas geen koffie of thee, maar wel vruchtensap water en cola.

Bangkok Airways

Eenmaal geland in Bangkok zijn we overgestapt op een toestel van Bangkok Airways. Deze hebben wel een uitstekende service in hun lounge met snacks, drank en fruit. Zo veel als je wilt en helemaal gratis. De rest verliep soepel. We konden onze Airberlin ticket gebruiken omdat Bangkok Airways een partner is Airberlin. Tot zover geen enkel probleem.

Bagageclaim

Nadat we aangekomen waren in Chiang Mai hebben we de bagage opgehaald en kwamen we tot de ontdekking dat mijn reiszak gescheurd was. We zijn gelijk doorgelopen naar de bagageclaim. Daar zijn we vriendelijk geholpen door de bediende maar Airberlin heeft geen goede naam in Chiang Mai. Om uiteindelijk de enorme papierwinkel te vermijden hebben we het maar zo gelaten.

De dag daarna heb ik de reiszak naar een erkende repairshop gebracht. Het koste 450 Baht om alles weer te herstelen. Ik kreeg ook heel vriendelijk te horen dat als de schade door Thai of Bangkok Airways was veroorzaakt, het rechtstreeks gefactureerd zou worden aan de vliegmaatschappij. Het bedrijf werkt namelijk voor deze luchtvaartmaatschappijen. Maar Airberlin, nee. Laat maar zitten. Uiteindelijk zelf maar betaald en volgende week is mijn reiszak weer als vanouds.

Conclusie

Mijn conclusie is dat Airberlin een low-cost carrier is en daarmee is ook alles gezegd. Wanneer je op de prijs afgaat, is het oké, maar de geboden service is ook low-cost. Voor vrijwel hetzelfde geld kies ik de volgende keer een Star Alliance partner. Om elke teleurstelling te vermijden.

27 reacties op “Met Air Berlin terug naar Thailand”

 1. Steve zegt op

  AB is een beetje magertjes als ik dit zo hoor. Ik vlieg zelf meestal met China of Eva. Erg goed vooral China.

  • Paul Backus zegt op

   Het vervelende is alleen dat china-airlines een slechte reputatie heeft als het om in de luchtblijven gaat. Ze hebben een nogal lage ranking door wat crashes uit het verleden. En verder stellen ze vluchten gewoon uit als het hun uitkomt omdat het vliegtuig niet vol is. Buitengewoon irritant. Iets waar eva air ook een handje van heeft de laatste tijd.

   Airberlin daarentegen vliegt gewoon.

  • Frank zegt op

   Ook ik heb nare dingen beleefd met AB vanuit Dussedorf.
   Op 5 oktober heb ik mijn vriendin naar Dusseldorf gebracht, daar ze terugvloog met Air Berlin naar Bangkok, Thailand.
   Bij het inchecken begon de ellende al.
   Thuis heb ik een weegschaal, waar ik het verschil nu wel weet met de airports en net geen 1 kilo te zwaar.
   Ook moest gelijk de handback gewogen worden, net aan.
   Resutaat € 20 bijbetalen voor net geen 1 kilo overgewicht.
   Haar visum was t/m 5 oktober en haar retourreis is 5 oktober en is dus op tijd zou je zeggen.
   Bij de douane aangekomen, werd ze apart geroepen en door 5 douanees ondervraagt en aan een inspectie onderworpen.
   Zij concludeerden dat haar visum was verlopen en dus niet via Dusseldorf mocht reizen en moest betalen.
   Waarop ze vroeg of ze mij mocht bellen, want haar engels was niet al te best en of ik hun dan kon betalen daar zij geen geld bij zich had.
   Hun antwoord hierop was, dat ze haar bek moest houden en rustig moest blijven zitten.
   Ze smeekte hierop, of ze a.u.b, haar wilde vertellen wat te doen, daar haar vliegtuig ging vertrekken en dus te laat kwam.
   Wederom moest ze haar bek houden.
   Ze kreeg wel ( in 4 voud ) een rekening geprecenteerd, die ze bij aankomst in Thailand moest betalen, anders kan ze in de toekomst, heel Europa niet meer binnen.
   Bij aankomst, betalen bij haar bank. ging dus niet, daar er alleen een rekeningnummer op vermeld stond en voor de rest geen naam, adres ed.
   Heel erg vreemd!!!!!!!!!
   Coruptie misschien ??? IK weet het niet, maar het ruikt er wel naar.
   Willen ze op z`n manier extra geld verdienen ????
   Doe het dan niet bij De Thaise, want daar valt niets bij te plukken.

  • Gerrit zegt op

   Hoezo goed voor China Steve?
   Komen uit Taiwan
   Het andere China
   Gerriit

 2. Hansy zegt op

  De laatste keer ben ik gevlogen met EVA air in de Evergreen de luxe klasse.

  Brede stoelen (in de B 747 2-4-2 stoelopstelling tegenover 3-4-3 in economy class), veel beenruimte.
  De verzorging is gewoon goed.

  Ik heb voor zo’n ticket ongeveer € 900 betaald. Betekende ongeveer € 200 meer dan economy class.
  Het verschil voor 2 vluchten van 11 uur lang meer dan waard.

  • Roland zegt op

   Helemaal mee eens Hansy !!
   Evergreen de luxe is geweldig voor een redelijke meerprijs.
   Je ‘vergeet’ overigens dat het ook veel stiller is in deze klasse omdat je vóór in het toestel zit.
   Jammer alleen dat het snel volgeboekt is.
   Drie vluchten terug in December 2009 moesten we vier uur wachten op het de-icen hier. Gaf niets, ik zat heerlijk. In het toestel zat ook een piloot van de KLM die als passagier meevloog. Hij had de Eva-piloot nog geattendeerd om echt het ijsvrijmaken niet te vergeten. Die rakkers uit het verre oosten blijken nog wel eens te denken dat het meevalt allemaal, vertelde hij.
   Verder vind ik de tijd van de vlucht altijd een drama. Heb de beste slaaptabletten gebruikt (zelfs die mét droom….) maar ik kan echt niet slapen. Ben heel erg voor een narcosesysteem maar zonder gevolgen voor het lichaam en waar je een beetje herkenbaar van ontwaakt. Weet niet of dat er ooit komt.
   Leuk detail is trouwens dat ik de bewuste (KLM-) piloot op een drukke zaterdagmiddag midden in Bangkok tegenkwam met z’n gezin, dat daar al reeds was. In zo’n grote stad !! Buitengewoon sympathieke kerel die ik nooit vergeet, ook een TH-liefhebber.

   • Hansy zegt op

    Niet te veel mensen wakker maken! Werkt prijsopdrijvend 🙂

  • Hans Bos zegt op

   Ik gaf altijd de voorkeur aan Evergreen bij EVA. Maar boeken vanaf BKK is nu relatief duur als gevolg van de lage eurokoers. Dezer maanden komt een retour dan op dik 1100 euro. Komt bij dat je met je Nederlandse creditcard weliswaar in THB boekt, maar deze vervolgens worden omgerekend via US dollars naar Euro. Tel uit je verlies… Dan is 606 euro voor een retour met AB een logische keuze. Komt nog bij dat zowel China Airlines als EVA Air regelmatig vluchten laten vervallen als hen dat goed uitkomt.

   • Hansy zegt op

    Trekken ze hiermee niet de truckendoos open?

    Heb laatst een keer gehad met een betaling met mijn creditcard bij “Home Pro”.

    Ik zag later op mijn kassabon dat de heren mij hadden laten betalen in euro’s!
    De zaak laten terugdraaien. Wilden ze natuurlijk niet. Ik hun uitgelegd dat ik de oplossing wel had, namelijk de afschrijving laten terug boeken door mijn bank.
    Toen werkten ze wel mee, ze hebben de afschrijving direct terug gedraaid en alsnog afgeboekt, maar ditmaal met THB

 3. asiaman zegt op

  verschillende keren met ltu air berlin gevlogen… vond eten wel voldoende en ik ben geen kleine eter 🙂 je kon altijd n pistolet bijvragen he,vlees genoeg en altyd koffie of thee gekregen.maar voorlopig toch geen air berlin meer voor mij omdat hun prijzen nu lang niet meer bij de voordeligste zijn,ze zijn zelfs duur aan het worden in vergelijking met andere…

  • Thailandganger zegt op

   Heb je helemaal gelijk in. Je kunt altijd bij vragen en je krijgt het ook. Het is alleen wat karig zoals het over komt.

   Ik baal voornamelijk van de krappe zit. En de prijs is allang niet meer zo goedkoop. Maar dat merken ze daar ook al volgens mij aan het aantal boekingen. En nu de overheid in duitsland ook nog 45 euro per ticket extra wil vangen zal het snel terug lopen.

   Ik ben nu 2 x airberlin gevlogen. De 2de keer mocht ik 30 kg per ticket aan bagage meenemen. Vraag me niet waarom. Het eten was ruim genoeg.

   Alleen heb ik nu een paar keer een zuurpruim van een steward meegemaakt. Dat die zich een andere baan zoekt als hij toch steeds zo chagrijnig is.

 4. Jan zegt op

  Vlieg altijd met Air Berlin ( voorheen LTU) Eten goed, voldoende en zeer vriendelijk boordpersoneel.
  Had bij vertrek te veel bagage.. Info dame gaf me de hint om alle boeken in mijn jas, vest en colbertje te steken. Dan zou het geen probleem geven. Klopte .
  Vanuit Bkk, weer overgewicht. Ik wees op mijn tenger gestel, vergeleken met mede passagiers. Zij liet zich niet vermurwen. Moest 4 kg eruit. En echte bitch die volgens mij pissig was, omdat ik webcheck -in wilde doen. Dus de hele rij voorbijliep naar de betreffende balie en zij nog helemaal niet klaar was. Ik vroeg beleefd of dit de goede plek was voor web check – in. Zij reageerde erg fel en dacht misschien dat ik haar zat te stangen.
  Heb verschillende zaakjes uit mijn tas gedaan en achter een pilaar in mijn rugzak gepropt. Bij herweging was het nog iets te veel . Ze was een beetje afgekoeld , maar vroeg wel of ik het soms in mijn handbagage had gestopt. Niet begrijpend keek ik haar aan en zei dat ik het had weggegooid.
  Vervolgens checkte ze mijn bagage in.

  • Hansy zegt op

   Ik heb altijd iets van 4 kg overgewicht van mijn bagage.

   Zowel bij EVA als Singapore airlines en Malaysia nog nooit problemen mee gehad (lees: nog nooit hoeven bij betalen)

 5. KhunFon zegt op

  Inderdaad, in de lucht is Air Berlin goed, maar op degrond is het heelwat stukken minder. Vlakaf onvriendelijk. Nochtans was dat jaren geleden niet zo. Ik vermoed dat nu de handling niet door eigen personeel wordt gedaan. Maar door ‘derden’, een ingehuurde handling maatschappij. En het personeel dat wordt toegewezen om die BKK of HKT vluchten, lijkt wel personeel dat gesraft is, ze zitten daar echt tegen hun zin… En buitenlanders hebben het verkorven, daar zijn ze dan nog onvriendelijker tegen… Maarja er zijn weinig alternatieven, voor de prijzen die AB biedt.

 6. Martin zegt op

  Het verbaast mij altijd dat mensen kans zien bij Air Berlin een heel erg goedkoop ticket te boeken, altijd 600 euro of minder.
  Ga 3 x per jaar naar Thailand en check via internet alle maatschappijen.
  Het lijkt wel eens sport om over de prijs te soebatten. Laatst kocht iemand een ticket bij AB voor 465 euro. Heb hem gemaild of hij mij het adres waar hij boekt en een kopie van de rekening wilde sturen. Maar dan krijg je geen reaktie meer. En nog NOOIT heb ik een ticket (economy) bij AB kunnen kopen dat 200 euro goedkoper was dan b.v. CI. (China Airlines) Daarnaast zit ik 4 uur in de trein naar Düsseldorf en moet 2x moet overstappen. Voortaan ook de kosten vermelden voor de reis naar Düsseldorf. Die tellen ook mee in de reiskosten.
  Al veel verhalen gehoord over de minimale service bij Air Berlin. Te weinig eten, als het tijd is om te slapen geen enkele service meer. Ik vlieg altijd CI. nog nooit problemen gehad met overgewicht (meestal 23 kilo); handbagage wordt nooit gewogen. En service tijdens de vlucht is perfect, wat je maar wil hebben, buiten het normale menu, eten, water, sapjes bestel je whisky, bier, wijn, sandwich, chips, noodle soup, zoveel je wilt nooit een probleem, tenzij je als je teveel drinkt luidruchtig wordt en andere passagiers daar dan last van hebben. Ook met EVA gevlogen zelfde verhaal. Nooit problemen gehad en prima service. Kortom het lijkt wel een sport om met verhalen te komen hoe goedkoop HUN ticket wel is. Maar vergeet dan voortaan ook niet te vertellen wat het gekost heeft om in Düsseldorf te komen, dus hoelang je onderweg bent. Ken mensen die vliegen voor 485 euro. Dan vraag je vanaf waar en met wie. Egypt Air, soms kan dat voor 485 euro (heen 15 uur 45 min, Terug 19 uur 50 min). Ga wel gewoon vanaf Amsterdam. Woon ik niet al te ver vandaan en ben na 10 uur 30 min. in Bangkok.

  • ThailandGanger zegt op

   Als je aan de grens vlak bij Düsseldorf woont, dan is AB echt een aanrader. De reiskosten zijn dan zo’n 20 euro aan benzine en je bent er in 30 minuten met de auto. Lekker toch. Als je in de buurt van Amsterdam woont dan moet je niet in Düsseldorf willen wezen. Zeker niet nu de de vliegtax hebben ingevoerd en je per ticket 45 euro extra moet betalen.

   Ik heb al eens 400 euro betaald namelijk vorige jaar toen AB 30 bestond. In datzelfde vliegtuig zaten mensen die 762 euro hadden neergeteld pp. Dat is op zich heel merkwaardig.

   meld je aan op hun nieuwsbrief en je krijgt de aanbiedingen vanzelf.

   Ik vind het gezeik bij het inchecken over kilo’s altijd een crime bij AB. En er is altijd gezeik als je ook maar iets teveel hebt. Het zijn en blijven Duitsers en bij Duitsers is zwart, zwart en niet wit of grijs.

   • Redactie zegt op

    Ik had de laatste keer toen ik met AirBerlin vloog, vorige maand dus, 2 kilo overgewicht. Ze zei er niets van. Mijn handbagage had wel 5 kilo overgewicht want die was bijna niet te tillen. Volgens mij doen ze tot 2 kilo niet moeilijk. Ze moeten ergens een grens trekken natuurlijk.

  • KhunFon zegt op

   Ik heb ooit 199€ betaald…
   Je moet de mensen vragen of dat voor het TKT is met of zonder taksen….
   Bij Thaise reisbureaus kan je CNX_DUS kopen voor 18000THB all in.

 7. Henk van't Slot zegt op

  Van de week een retourtje Bangkok-Amsterdam gekocht.
  32000 bath met China Airlines,en ik ga heen in november en terug in december”hoogseizoen” valt dus best wel mee.

 8. Johny zegt op

  Heb vorig jaar in november met china airlines gevlogen en heb zeker geen klagen gehad, uitstekende service en goed eten.

 9. wimol zegt op

  Ik vlieg al langer met air berlin en heb verleden week(06/10/10)voor de eerste maal zoveel problemen meegemaakt.voor mij en mijn vrouw was het geen probleem daar wij beiden een bonuskaart hebben(59euro per jaar)en dan mag je 30 kg per persoon meenemen.Maar vele thaise personen met overgewicht en te veel handbagage moesten een oplossing vinden,mijn vrouw had geen handbagage en dan maar wat overgenomen van andere.Dit was voor ons de eerste keer met zoveel tralala wat ook vertraging meebrengt dat ik heb besloten als dit nogmaals voorvalt dat ik niet meer vlieg met airberlin.bovendien hadden ALLE vliegtuigen van airberlin vertraging,dat viel geweldig op alleen airberlin op de schermen in het rood.Dat is niet normaal dat ALLE vliegtuigen enkel van arberlin vertraging hadden,dit wijst volgens mij op interne problemen bij air berlin.Ook het prijsverschil is niet heel groot meer in vergelijking met andere maatschappijen,en voor alles moet je extra betalen zoals hoofdtelefoon,extra voeding of alcoholische dranken.

  • ThailandGanger zegt op

   Net even bij Arke fly gekeken en als ik dan het prijsverschil vergelijk van AB met andere vlieg maatschappijen dan zit ik hard te denken om over te stappen. Voor een beetje meer service, comfort en vooral vriendelijkheid en een drankje extra heb ik graag 100 euro over.

 10. Hansy zegt op

  Ik heb hem in een ander topic al eerder gepost, mijn zoektocht begint hier:
  http://www.bmair.nl/Vliegtickets/Azie/Vliegtickets-Thailand-Bangkok.htm

  BKK retour met AB zie je hier staan voor vanaf € 559,-
  Met Singapore vanaf € 749,-
  Ga je echter naar de website van Singapore, dan zie hjer op dit moment aanbiedingen naar HKT (Phuket) voor € 691,-
  Voor deze prijs en kwaliteit onverslaanbaar !!

  • Hansy zegt op

   Ik heb net nog gekeken, vertrek vanaf AMS naar HKT met SQ, vertrek 18/11, terug 21/12 voor € 685,-, vrij te boeken op dit moment

 11. Frans zegt op

  Wij vlogen recentelijk ook met Air Berlin. Gewoon economy class dus. De inflightservice vonden we best redelijk goed, genoeg te eten en drinken. Vriendelijk personeel.
  Daartegenover vind ik het zitcomfort belabberd. Met je knieën zowat tegen de stoel voor je en een rugleuning die niet eens 20 cm naar achteren kan. Ik sprak hierover met een piloot van KLM die ik in Thailand tegenkwam. Hij beaamde mijn idee dat het op die lange intercontinentale vluchten eigenlijk ongeoorloofd is dat ze de passagiers als sardientjes in een blikje stoppen.
  Mijn utopie is dat men binnen niet al te lange tijd er toe komt alle economy passagiers plat te spuiten vóór vertrek zodat men makkelijker gestapeld kan worden en er dus nog meer mensen in zo’n bolle buik passen.

  • ThailandGanger zegt op

   Hahaha,

   En vervolgens boven de zwarte zee… dumpen en rechtsomkeer.

 12. Richard zegt op

  Volgende keer boeken bij air berlin
  maar zorgen dat de vlucht door etihad wordt uitgevoerd.
  meer beenruimte goed eten prima service.
  succes
  Richard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website