Vliegen naar Bangkok is natuurlijk geen straf, maar je wilt graag uitgerust aankomen zodat je direct kan genieten van je vakantie. Het is daarom een goed idee om een aantal uren te slapen. Voor sommigen is dat geen opgave voor anderen wel. 

Mogelijke verstorende factoren tijdens je vliegreis zijn zaken als turbulentie, luidruchtige passagiers en weinig ruimte. Gebruik deze tips van Skyscanner om gemakkelijk in slapp te vallen en goed uitgerust in Bangkok aan te komen.

1. Vermijd cafeïne
Terwijl je tijdens een oponthoud tijd op het vliegveld doorbrengt, lijkt een Starbucks misschien een goede manier om de tijd te doden maar het helpt je zeker niet als je een oog dicht wilt doen in het vliegtuig. Als je echt een koffie wilt drinken terwijl je wacht op boarden, kies dan voor een cafeïnevrij bakje.

2. Plekje bij het raam
Slapen kan wat lastig zijn als je steeds op moet staan omdat de persoon naast je een kleine blaas heeft.. Verzeker je van een plekje bij het raam zodat je je geen zorgen hoeft te maken over andere passagiers die je lastigvallen op weg naar de wc.

3. Neem oordopjes mee
Oordopjes zijn een must voor iedereen die houdt van een dutje tijdens het vliegen. Lawaaiige buren, schreeuwende baby’s en passagiers die onrustig heen en weer drentelen maken het slapen er niet eenvoudiger op. Stop je oordoppen in je oren en soes weg!

4. Informeer het cabinepersoneel
Het helpt als je het cabinepersoneel laat weten dat je wilt slapen tijdens de vlucht. Op die manier weten ze dat ze je niet lastig moeten vallen als ze langskomen met snacks en drankjes. Ze kunnen je ook de veiligheidsinstructies geven voordat je je klaar maakt voor de nacht.

5. Neem je kussen mee
Op langeafstandsvluchten krijg je meestal wel een slaapkussen, maar, laten we wel wezen, deze is nooit zo relaxt als je eigen exemplaar. Neem je eigen kleine kussen mee zodat je zeker weet dat je lekker ligt en beter slaapt. Als je extra nekondersteuning wilt terwijl je slaapt, kun je ook nog een lekker nekkussen meenemen tijdens de vlucht.

6. Probeer een slaapmiddel
Weet je al dat je niet slaapt zonder wat extra hulp? Neem een slaapmiddel mee op de vlucht! Dramamine en Melatonine zijn een paar goede opties voor slapende reizigers. Vraag wel goed naar de eventuele bijwerkingen bij je huisarts of drogisterij voordat je zo maar iets nieuws probeert.

7. Kies je stoel bij het inchecken
Sommige luchtvaartmaatschappijen staan je toe om je stoel te wijzigen zodra je incheckt. Als ze dit toestaan, probeer dan een stoel in een lege rij te vinden of met een lege stoel naast je zodat je wat breder uit kan gaan liggen of zitten.

En hoe zit het met jou? Kan jij slapen tijdens de vlucht of heb je nog goede tips?

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “7 tips om heerlijk te slapen tijdens je vlucht naar Thailand”

 1. Paul zegt op

  Als je het kunt veroorloven: boek first class of iets dergelijks.

  Maar inderdaad: probeer wat te slapen en al snel te doen, qua tijd, of je op je plek van bestemming bent.

 2. william zegt op

  Ik kan en wil niet meer slapen tijdens een lange vliegreis, en waarom niet ? ., heb ca.10 jaar geleden trombose opgelopen tijdens mijn vlucht naar Thailand. Nu bij elke vlucht boek ik gangpad en loop regelmatig heen en weer, met wat oefeningen erbij, lijkt raar maar als je eenmaal dit gehad hebt weet je wel beter. groetjes William.

  • Patrick zegt op

   ik slaap wel, maar neem nooit meer een rechtstreekse vlucht. Ik hou ervan om even de benen te strekken in Abu Dhabi (met Etihad). Quatar zou ik ook eens moeten proberen. En ik ga gemiddeld 1 à 2 keer per vlucht van ongeveer 6 uur naar het toilet. Dus het bloed blijft stromen. Terwijl ik gewoon wat lig te doezelen, zorg ik er ook voor dat mijn schoenen uit zijn en ik regelmatig wat met mijn tenen wriemel. Ofwel ga ik – als het mogelijk is natuurlijk – plat liggen slapen.

  • Angela Schrauwen zegt op

   ik heb ook de pech gekregen om een diep veneuze trombose op te lopen. Ik draag dagelijks hoge compressiekousen en moet levenslang Marevan nemen voor mijn bloedstolling…ik ben dus als de dood om lang stil te blijven zitten. Ik neem dus steeds een plaats aan het gangpad en ga regelmatig een wandeling doen of even aan het toilet enkele oefeningen doen voor de bloedcirculatie. Uitgerust ben ik dus nooit als ik in Bangkok aankom!

 3. Petervz zegt op

  William,
  Slapen lukt mij bijna nooit in een vliegtuig, zelfs niet in de business class en met hulpmiddelen.
  Neem vlak voir de vlucht 1 aspirinetableten je zal merken geen last meer te hebben van opgezwolke voeten of trombose.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Petervz,

   Klopt van die asperine, alleen moet dit wel een 100 mg asperine zijn.
   Neem deze als eerste in als je in het vliegtuig bent.
   Zo ik weet is de werking van een asperine 12 uur.

   LOUISE

   • Jack G. zegt op

    Dus een tijdelijke bloedverdunner? Dan kunnen die speciale trombosesokken die mij na een flink aantal uren beginnen te irriteren dus uit? Of is een combinatie de beste methode?

 4. sjefke zegt op

  daarom neem ik meestal china air die vliegen om 2 uur snachts terug naar amsterdam
  in het vliegtuig 3 blikken bier dan twee xanax slaappilletjes
  en ze moeten me wakker maken in Amsterdam
  de fijnste vlucht die je maar hebben kunt

  • Patrick zegt op

   Xanax zijn geen slaappillen maar geven je wel rust (is een angstremmer). Met wel op: als je Xanax meeneemt naar Thailand (of ook dus Alprazolam) moet je een attest mee hebben van een arts en een verklaring van de dienst Volksgezondheid (in Brussel is dat aan het Zuidstation, in Nederland geen idee). Xanax wordt beschouwd als een gevaarlijke drug en mag enkel nog in de grote ziekenhuizen in Thailand verkocht worden. Voor drogisterijen en apotheken is het verboden om te verkopen. Xanax wordt met een ander verdovend middel gebruikt als verkrachtingsdrug.

  • Adje zegt op

   Ik denk dat je in slaap valt van het bier. Xanax is geen slaapmiddel maar een middel tegen (vlieg) angst.
   Je wordt rustiger. En in combinatie met het bier zal het jou ongetwijfeld helpen.

 5. ruud zegt op

  Ik kan niet zittend slapen.
  Liggend val ik binnen de kortste keren in slaap.
  Dus als de maatschappij me geen gratis upgrade geeft naar first class, is het gewoon een kwestie van met uilenoogjes in de rondte blijven kijken.

 6. Jack G. zegt op

  In een echte business klasse kan ik prima slapen. Dus helemaal vlak en wat privacy. Mooiste is natuurlijk eerste klasse in een privé cabine of een privé appartement maar dat trekt mijn portemonnee niet. De vluchten naar Thailand zijn vluchten die ik zelf moet betalen. Dus dat wordt stapelklasse. Ik probeer uitgerust te vertrekken, rustig te blijven tijdens de vlucht en lees een boek en luister naar muziek. Ik wandel geregeld want met 1,92 lengte is en blijft het opgevouwd zitten. Een landing rond de middag in Thailand en dan heel eventjes bijkomen op bed in mijn hotel. Rond 16.30 eruit, douchen en erop uit. Rond 22.00 plaatselijke tijd gaat dan het licht uit bij mij. Terug ga ik met een dagvlucht en eigenlijk kom ik zo de reis goed door en heb eigenlijk weinig problemen met het verteren van de vlucht en het tijdsverschil. Wel aardig dat ik hier lees dat meer Thailandgangers zijn die moeite hebben met vliegend slapen. Als ik zie hoe sommige 10 uur hun ogen kunnen dicht houden dan denk ik wel eens van hebben zij net zo’n spuitje gehad die BA van het A team kreeg voor een vlucht? Wel valt het mij op dat veel vliegtuigslapers vaker klagen over jetlag of reisvermoeidheid. Wat nu een echte jetlag is of vermoeidheid is natuurlijk weer een andere discussie.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Voor het gebruik van slaapmiddelen, aspirine, en alle andere middelen die je normaal niet gebruikt heb ik één tip: Probeer ze eerst thuis uit.
  Ik had een keer nicotine-kauwgumpjes meegenomen voor tijdens de vlucht, maar ik was ze helemaal vergeten (ik denk in slaap gevallen).
  Aangekomen in mijn hotel kwam ik ze weer tegen en bij wijze van experiment besloot ik er die avond vóór het stappen één te proberen en dan maar eens af te wachten of ik mijn pakje sigaretten wat langer in mijn zak zou kunnen laten zitten.
  Al kauwend zat ik op mijn balkon en binnen vijf minuten begon in hevig te zweten, te trillen, werd ik duizelig en misselijk, en kreeg de hik.
  Half uur op de badkamer vertoeft en toen ging het wel weer een beetje.
  Tijd om de bijsluiter te lezen en toen bleek dat ik zo ongeveer àlle mogelijke bijwerkingen tegelijk had gekregen.
  Het was niet erg, maar ik moet er toch niet aan denken dat ik in het vliegtuig zo beroerd was geworden.

 8. DickCM zegt op

  Ik heb op advies van de Dokter Temazepam gebruikt je slaap ongeveer 4 uur en het werkt prima ook een opmerking neem af en toe een slok water want je keel wordt door de airco droog en veel mensen krijgen last van hun luchtwegen na een vlucht.

 9. tom zegt op

  Wat ook kan helpen als je onrustige benen hebt of kramp, zeker een week van te voren
  Grape seed extract, (druiven pitten) 2x per dag slikken. Of Resveratrol, werken bloedverdunnend.
  En zijn natuurlijk, niet chemisch. Beter is het om altijd te slikken.Lees de voordelen.
  En hou je benen goed warm, niet op slippertjes en blote voeten in het vliegtuig gaan zitten.

 10. Jan zegt op

  Oordopjes? Die gaan irriteren.

  Koffie: daar kan ik goed van rusten en helpt me tevens bij de hoofdpijn die ik gegarandeerd krijg als ik lang vlieg. Geen Starbucks want dat is meestal slappe koffie. Illy of een ander Italiaans merk 🙂

  Ik word nooit gestoord in de nacht (door cabinepersoneel).

  “Neem je eigen kleine kussen mee zodat je zeker weet dat je lekker ligt”…ik neem geen eigen kussen mee en hoe kan ik lekker liggen als het vliegtuig vol is?

  Een slaapmiddel heb ik nooit in een vliegtuig gebruikt. Die lijken mij niet te werken (thuissituatie).

  En -tenslotte- als u reist met een vliegtuig voor meerdere uren trek dan eerst steunkousen aan. Altijd handig om te gebruiken in dit soort situaties. Ik moet ze zelf altijd dragen (om andere redenen).

 11. Franky R. zegt op

  Interessant om ervaringen van anderen te lezen.

  Zelf vlieg ik altijd met EVA en is de kist op weg naar Thailand nooit helemaal vol…Ik sta na de take-off op om een vrije rij van drie stoelen te zoeken.

  En zo kan ik redelijk liggend de trip maken.

  Van Bangkok naar Amsterdam is weer andere (bomvolle) koek…

 12. Patrick zegt op

  Antihistamines zijn slaapverwekkend en over de toonbank verkrijgbaar. Een volledige strip anti hoest zuigtabletten een uur of twee voor de vlucht en u slaapt tijdens de vlucht als een roosje.

 13. rob zegt op

  De laatste keer was met Aeroflot, 4 uur naar Moskou, dan 8 uur naar BKK in de nacht. 2 helazen: je weet nooit wanneer ze met het eten komen (waarom niet?) en dat wekt toch op. En 2: geen druppel alcohol ! Op de terugweg ook niet, en had ik zo’n spijt niet een flesje Thai rum te hebben gekocht in de taxfree.Voordeel: de russen checken niet online in, dus was er zat plek om een driezitter te boeken, helemaal achterin.En een beenruimte ! En, ik heb altijd een plasfles bij me, want met een raamplaats zou je anders over slapende buren moeten heenklimmen !

 14. Rob k zegt op

  Heel veel verschillende adviezen, dus die van mij kan er ook nog wel bij.
  Gebruik al jaren temazapam als slaapmiddel, werkt zeer goed bij mij ongeveer 5 uur
  Toen ik twee jaar geleden onverwachts trombose opliep een paar dagen voor mijn reis naar Thailand,
  was ik een van de eersten die het toen nieuwe medicijn Xarelto kreeg voorgeschreven, anders had ik niet mogen gaan. Gelukkig maar een half jaar een sok hoeven te dragen, maar mijn arts vond het een goed idee bij iedere lange vliegreis van te voren een Xarelto in te nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website