Beste redactie,

Ik word werkelijk knettergek van alle vragen en antwoorden over het non immigrant visum, het is toch zo dat:

 1. Je gaat naar de Thaise ambassade in Den Haag.
 2. Je overlegt je inkomen van minimaal 65.000 per maand (bankafschriften) verder krijg je een brief mee waarin staat dat je met pensioen wenst te gaan.
 3. Je overhandigt, paspoort, pasfoto en aanvraagformulier en je krijgt binnen een uur dit eenjarige pensioenvisum.

Niks zoveel op een Thaise bankrekening!

Dit is toch correct?

Met vriendelijke groet,

Max


Beste Max,

Een “Retirement visum” bestaat niet. Wat een “Retirement visum” wordt genoemd is een jaarverlenging van een verblijfsperiode die je bekomen hebt met een Non-immigrant “O” of “O-A” visum. Die jaarverlenging (Retirement visum) kan je alleen in Thailand bij immigratie bekomen.

Gezien je het hebt over Den Haag en over een Non-immigrant visum, bedoel je waarschijnlijke het Non-immigrant “O” of “O-A” visum.
De bewijzen die je zal moet voorleggen verschillen wel.

Het eenvoudigste te bekomen is een Non-immigrant “O” visum. Kan je aanvragen in de Ambassade te Den Haag of het Consulaat in Amsterdam. Bij binnenkomst in Thailand bekom je een verblijfsduur van 90 dagen. Je kan het visum aanvragen als Single (60 Euro) of Multiple entry (150 Euro). Het Single entry visum heeft een geldigheidsduur van 3 maand, het Multiple entry heeft een geldigheidsduur van 1 jaar. U dient 50 jaar of ouder te zijn om in aanmerking te komen voor dit visumtype.
Benodigd zijn:

 1. Uw paspoort, kopie van het paspoort. (Dient nog 9 maand geldig te zijn bij binnenkomst voor een Single entry, en 15 maand bij aanvraag voor een Multiple entry).
 2. Kopie van de vliegticket/vluchtgegevens.
 3. Volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier en 2 recente, gelijkende pasfoto’s.
 4. Kopie van uw recente inkomstengegevens = laatste 2 maanden, geen jaaropgave (minimaal € 600 per maand per persoon aan inkomsten, of € 20.000 op een spaarrekening).

Bij een aanvraag voor een Multiple Entry visum dient u een reisplan bij te voegen.

Het Non-immigrant “O-A” vraag heel wat meer bewijsstukken. Dit visum kan je enkel bekomen in de Ambassade van Den Haag. Het heeft een geldigheidsduur van 1 jaar. Bij binnenkomst in Thailand ontvang je een verblijfsduur van een jaar. Het visum heeft een Multiple entry en kost 150 Euro. Benodigd zijn:

 • Een paspoort met een geldigheidsduur van 18 maanden.
 • Drie ingevulde visa aanvraagformulieren en 3 pasfoto’s die niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Een persoonsgegevens formulier (‘personal data form’).
 • Een bankafschrift met een tegoed van tenminste 800.000 Baht (20 000 Euro) , OF een bewijs van een maandinkomen van minstens 65.000 Baht (tegenwaarde in Euro te vragen aan de Ambassade),OF een combinatie van beide van in totaal tenminste 800.000 Baht (20 000 Euro) op jaarbasis.

Bovendien vraagt de Thaise Ambassade in Den Haag ook volgende documenten te voorzien (laatste gegeven ontvangen van NicoB waarvoor dank).

 • 2x Gecertificeerde kopie voor internationaal gebruik van uw geboorteakte via de gemeente van geboorte*.
 • 2x Gecertificeerde verklaring voor internationaal gebruik van uw inschrijving in de basisadministratie van uw woongemeente*.
 • 2x Gecertificeerde verklaring voor internationaal gebruik omtrent uw gedrag via uw woongemeente*.
 • 3x Gezondheidsverklaring van huisarts, met bewijs van inschrijving van de huisarts in het BIG register, gecertificeerd door het Ministerie van Volksgezondheid*.
 • 5x Banksaldoverklaring, gecertificeerd door een Notaris, of door een Rechtbank via het Ministerie van Justitie*.

*Al deze documenten moeten vervolgens worden gelegaliseerd door zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken, als door de Thaise ambassade (beide brengen daarvoor kosten in rekening).

U ziet dat het aanvragen van een Non-immigrant “O-A” wel heel wat meer bewijsstukken vraagt. Indien u hiervoor kiest, geeft ik de raad om eerst contact op te nemen met de Ambassade te Den Haag. Dit zijn wel de laatste gegevens die mij nu bekend zijn, maar die willen wel eens veranderen.

Ik heb nog enkele vragen/opmerkingen:
– Je schrijft “verder krijg je een brief mee waarin staat dat je met pensioen wenst te gaan”. Ik heb geen enkel idee wat je hiermee bedoelt of waar je dit vandaan haalt? 
– Je schrijft “Niks zoveel op een Thaise bankrekening!!!”. Als je de financiële eisen enkel bewijst met een inkomen (minstens 65 000 Baht of tegenwaarde in Euro) hoeft je inderdaad geen bankrekening te hebben. Wie beweert dan dat dit wel moet? Er staat toch duidelijk dat u financiële eisen op drie manieren kan bewijzen. Telkens staat er OF en nergens EN.
Het is dus OF een bankrekening, OF een inkomen OF een combinatie van beide.

Of je binnen het uur dan dat “pensioenvisum” bekomt lijk me sterk, maar ik hoop het voor jou.

Tip. Misschien moet je ook eens de moeite doen om het Dossier Visum op het blog te lezen: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-11-januari-2016.pdf
Lees ook deze links:

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website