Visum voor Thailand: Een extension of stay aanvragen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
19 februari 2019

Beste redactie/Ronny,

Ten eerste zeer bedankt voor het visumdossier, zowel het oude als de TB immigratie brieven. Maar blijkbaar had ik het zelf handiger kunnen doen. Ik verblijf al jaren 8 maanden in Thailand en 4 in Nederland (vanwege de ziektekosten verzekering). Ik heb al die jaren steeds een nieuw multiple entry O visum aangevraagd op de ambassade in Den Haag, en gelukkig ook altijd gekregen. Ik woon in Khon Kaen.

Als ik jou goed begrepen heb, kan ik dus ook een extension of stay krijgen in Thailand ,aan het eind van een 90 dagen periode, ook in de toekomst, als mijn visum verlopen is(17-10-2019). Mijn huidige 90 dagen periode loopt tot 4 mei 2019. Ik zou dus begin april willen beginnen om een extension of stay aan te vragen.

Zijn daar nog meer dingen voor nodig dan de bevestiging van de bank betreffende de 800.000 Baht (heb ik) en de ‘prove of residence’? Ik heb eigenlijk nog nooit, in al die jaren een T?-formulier ingeleverd (onwetendheid), gaat dat problemen opleveren?
En dan, als ik die extension krijg, moet ik gewoon weer iedere 90 dagen het land even uit? En kom ik het land weer zonder problemen in, ook als mijn visum verlopen, maar dan met een geldige extension of stay?

Uiteraard heb ik ook op de site van de Thaise immigration gekeken, maar daar kom ik er niet echt uit, zal wel aan mij liggen.
Ook heb ik begrepen dat je dit later allemaal nog verder uit gaat leggen, maar aangezien ik niet weet of dit voor april gebeurt, vraag ik het nu maar .Hoewel ik je geen extra werk wil bezorgen, stel ik het zeer op prijs, als je mijn vragen zou willen beantwoorden.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Elon


Beste Elon,

Je kan inderdaad elke verblijfsperiode van 90 dagen, bekomen met een Non-immigrant “O” visum, verlengen met een jaar en dit op basis van “Retirement”.

Je kan die aanvraag standaard starten 30 dagen voor afloop van je 90 dagen. Sommige aanvaarden de aanvraag al 45 dagen voordien, maar dat moet je lokaal maar eens bekijken.

Wat je daarvoor nodig hebt is :

(Ik houd het bij de standaardformulieren die het meest zullen gevraagd worden. Misschien zijn er lokaal bijkomende of minder regels. Moet je misschien maar eerst eens navragen)

– Aanvraagformulier TM7

– Pasfoto’s

– Paspoort

– Kopie van paspoortblz persoonsgegeven

– Kopie van paspoortblz laatste entrystamp

– Kopie van paspoortblz visum

– Kopie van TM6 (Departurecard)

– Kopie bewijs van adres (soms wordt ook hier een kopie van de ID van de eigenaar gevraagd en zijn bewijs van eigendom)

– Een tekening hoe je bij je huis komt. Hoeft niet vanaf immigratie te zijn, maar vanaf een gekend referentiepunt. Hoofdweg, tempel, station, etc

– Financiële bewijzen. Blijkbaar wil je dat met een bankbedrag van minstens 800 000 Baht doen. Dan is een bankbrief en een up-date van je bankboekje nodig. De up-date moet van de dag zelf zijn. De bankbrief mag dikwijls van de dag of enkele dagen voordien zijn, maar dat is weer afhankelijk van de lokale regeltjes.

Volgens de nieuwe regels moet die 800 000 Baht er 2 maand voordien opstaan en er drie maand na de toestemming nog steeds op staan. Vervolgens mag je dalen tot 400 000 Baht. Maar let op dat minstens twee maand voor de vervolgaanvraag die 800 000 Baht er wel opnieuw op staat.

– De prijs van een verlenging is 1900 Baht.

Indien je dan die jaarverlenging hebt bekomen, zal je 1 jaar ononderbroken in Thailand mogen verblijven. Je hoeft Thailand niet te verlaten.

Wel moet je bij elke 90 dagen ononderbroken verblijf, en de daaropvolgende perioden van ononderbroken verblijf, een 90 dagen adresmelding uitvoeren bij je immigratiekantoor. Dat doe je met een TM47 formulier, of welke manier ook er in je immigratiekantoor nu toegepast wordt.

Wil je nu toch Thailand verlaten dan moet je, voor je Thailand verlaat, een “Re-entry” aanvragen. Die “Re-entry” zal maken dat je bij terug binnenkomst, dezelfde einddatum zal bekomen in je “Arrival” stempel als die van je jaarverlenging. Je behoudt er dus eigenlijk je jaarverlenging mee. Je visum is dan ook voor niets meer nodig en mag vervallen zijn. Men zal enkel naar die “Re-entry” kijken en naar de einddatum van je jaarverlenging.

Een “Single Re-entry” kost 1000 Baht, een “Multiple Re-entry” 3800 Baht.

Je kan ze aanvragen in je immigratiekantoor of op de luchthaven.

Verlaat je Thailand zonder eerst een “Re-entry” te halen, ben je de jaarverlenging kwijt en moet je alles opnieuw starten met een nieuw visum.

Let op. Zorg natuurlijk dat je in Thailand bent om je volgende jaarverlenging aan te vragen. Als de einddatum van een jaarverlenging valt op een tijdstip dat je in Nederland bent, ben je ook je jaarverlenging kwijt. Een “Re-entry” zal dan niet helpen.

Je schrijft “Ik heb eigenlijk nog nooit, in al die jaren een T?-formulier ingeleverd”.

Ik vermoed dat je het TM30 formulier bedoelt. Normaal moet diegene die je onderdak verschaft dit doen, maar…. Ja, het is nu de vraag hoe streng je lokaal immigratiekantoor hierop toeziet. Mogelijk staat er een boete te wachten voor diegene die de melding moet uitvoeren. Maar in de praktijk valt dat nogal eens op de nek van de aanvrager.

Hopelijk heb ik wat duidelijkheid kunnen verschaffen.

Succes.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website