Visum Thailand: Visum Non Immigrant OA en voorwaarden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
4 april 2016

Beste redactie,

Bij het bericht laatst op de vraag over visuminformatie is er “volgens mij” een fout advies verstrekt door RonnyLatPhrao. Het betreft zijn uitleg over het visum Non Immigrant Cat: OA.

Ik bezit dit visum en wil er u op attent maken dat de uitleg van jou slechts geldig is voor één verlenging van één jaar. Bij de tweede verlenging (dus na twee jaar) moet men evenals bij het visum non immigrant, cat: O, aan alle onderstaande voorwaarden voldoen. Concreet: Ik verkreeg mijn visum OA op de Thaise ambassade in Brussel op 25 mei 2014. Ik betaalde er 140€ voor en moest een ganse reeks documenten kunnen voorleggen (bankbewijs, doktersbewijs, goed gedrag en zeden bewijs enz…enz…).

Op 19 mei 2015 moest ik eenvoudig de grens (in mijn geval Nongkai) met Laos oversteken en bekwam ik op 19 mei een automatische verlenging. Dit jaar moet ik wel degelijk een visumverlenging aanvragen en volgende bewijsstukken voorleggen:

  1. Application form TM.7
  2. 1 pasfoto, 4 x6 cm
  3. 1900 baht
  4. Je moet minstens 50 jaar oud zijn
  5. Kopie’s van paspoort, visum, verlenging en stempels geplaatst door de migratiepolitie (zelfde als bij de driemaandelijkse bevestiging van verblijf op je opgegeven adres). In mijn geval vroeg men mijn gele boekje eveneens mee te brengen.
  6. Een bewijs dat ik 800.000 baht op een Thaise rekening heb staan en dit gedurende drie volle maanden (of een combinatie van inkomen en bankrekening voor samen 800.000 baht).
  7. Een verklaring van de bank ter bevestiging van het opgegeven bedrag daterend van dezelfde dag.

Deze informatie wens ik je door te geven omdat jou uitleg over OA de indruk geeft dat de verlengingen eindeloos zijn.

Hopelijk kon ik met dit schrijven u en de lezers van het blog van dienst zijn.

Intussen nog vriendelijke groeten,

Jan


Beste Jan,

Wat ik bedoeld met niks bewijzen in Thailand, is dat u met dit visum bij aankomst een verblijfsperiode van een jaar bekomt, en u daar in Thailand dan niks meer hoeft voor te bewijzen. Dat hebt u bij de aanvraag al gedaan. De “A” staat trouwens voor “Approved”
Natuurlijk is dit niet oneindig, en geldt dit maar voor de verblijfsperiode(n) die u met dat visum kan bekomen. Geen enkel visum is oneindig. Maar goed, misschien kwam dat niet duidelijk over en heeft dit tot verwarring geleid.

Wil u langer blijven dan zal u een verlenging moeten vragen bij immigratie. Indien u een verlenging vraagt van een verblijfsperiode, bekomen met een Non-immigrant O-A, moet u natuurlijk ook aan dezelfde financiële voorwaarden voldoen. Of u nu een verlenging vraagt van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O, of een verlenging van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A maakt op zich geen enkel verschil. De voorwaarden tot het bekomen van een verlenging zijn hetzelfde, tenminste als het over “Retirement” gaat.

Toch nog even dit. U moet een onderscheid maken tussen een verblijfsperiode die u bekomt met een visum, en een verlenging. Wanneer u het land verlaat tijdens de geldigheidsperiode van je visum en je komt terug binnen bekom je een nieuwe verblijfsperiode. Dat is geen verlenging. Een verlenging bekom je in een immigratiekantoor, niet aan de grens, en is wat het zegt, het verlengen van een verblijfsperiode.

Het Non-immmigrant O-A heeft Multiple entry heeft een geldigheidsduur van een jaar. Bij binnenkomst bekomt u dus een verblijfsperiode van een jaar.
Elke keer u Thailand verlaat en terug binnenkomt, binnen de geldigheidsperiode, zal u telkens een nieuwe VERBLIJFSPERIODE bekomen. Dat is geen verlenging.
Op die manier kan u, in theorie, met dat visum bijna twee jaar in Thailand verblijven (borderruns inbegrepen).

In uw geval. U hebt op 19 mei een borderrun gemaakt en hebt daardoor bij binnenkomst een nieuwe verblijfsperiode van een jaar bekomen, geen verlenging.
Trouwens wil u Thailand verlaten tijdens de verblijfsperiode, maar na de geldigheidsperiode van het visum, zal u een re-entry nodig hebben. (Net zoals bij een verlenging).

Een verlenging van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A kan u natuurlijk ook aanvragen. Verschilt in niks van een verlenging aanvragen van een Non-immigrant “O”.
Dit kan pas nadat de geldigheidsperiode van het visum verlopen (het mag dus niet meer mogelijk zijn om met dat visum een nieuwe verblijfsperiode te bekomen).
In theorie kan dat al na een jaar, en niet na twee jaar zoals u schrijft.
Vb Stel een Non-immigrant O-A Multiple entry visum heeft een geldigheidsperiode van 1 februari 2015 tot 31 januari 2016.
Stel u komt Thailand binnen op 10 februari 2015. U bekomt dan een een verblijfsperiode tot 9 februari 2016.
Vermits de geldigheidsperiode verloopt op 31 januari 2016, kan u vanaf 1 februari 2016 reeds een verlenging aanvragen die aansluit op 9 februari 2016, einde van uw verblijfsperiode.
U hoeft dus niet het maximum uit uw Non-immigrant “O-A” te halen. Indien een verlenging goedkoper is dan een “borderrun”, kan u best al een verlenging aanvragen van zodra kan.
In theorie al na een jaar.

Wat de bewijstukken voor een verlenging moeten zijn staan duidelijk in het dossier: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-11-januari-2016.pdf

Ik wil daarom je punten als volgt aanvullen.

6) Een bewijs dat ik 800.000 baht op een Thaise rekening heb staan en dit gedurende drie volle maanden (of een combinatie van inkomen en bankrekening voor samen 800.000 baht).
Voor de eerste aanvraag tot verlenging is twee maanden voldoende. Vervolgaanvragen is drie maand. Een inkomen van 65 000 Baht is natuurlijk ook voldoende maar dan moet je een ‘’”income statement” hebben. Of de combinatie zoals u reeds schrijft.
7) Een verklaring van de bank ter bevestiging van het opgegeven bedrag daterend van dezelfde dag.
Niet alle immigratiekantoren eisen dat dit van dezelfde dag is. Moet u best aanvragen aan het immigratiekantoor zelf.
Voor Pattaya staat er o.a. op hun formulier (wat financiën betreft). (Elk immigratiekantoor heeft zo wel zijn eigen voorschriften dus informeer u tijdig.)
Income (‘Fund book’ not allowed):
a. EITHER: Letter from a Thai bank, not more than one week old, certifying a balance of at least 800,000 Baht, together with a copy of your bank book showing the name page and transactions for the past three months. In the first year of the Retirement Visa, the 800,000 Baht must have been in the bank for at least 2 months prior to application, but in subsequent years the requirement is at least three months prior.
b. OR: Letter from your embassy showing pension or other income in your home country of at least 65,000 Baht equivalent on a monthly basis.
c. OR a combination of (a) and (b) above: Income of less than 65,000 Baht equivalent plus a complimentary cash sum in the Thai bank. The total from both sources combined must be at least 800,000 Baht. You will need a letter from both your bank and your embassy (plus the bank book pages that are specified under a).

Vriendelijke groeten,

Ronny

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website