Beste Ronny,

Ik ben opzoek naar mogelijkheden voor mijn schoonouders die beiden in Bangkok verblijven, ze hebben een NON-IMM O visum. Ze hebben getracht een jaarverlenging te verkrijgen en dat is helaas niet gelukt aangezien ze een ondersteuningsbrief van de ambassade nodig hebben met een maandelijkse inkomen van 65.000 thb. Het inkomen is ruim 85.000 thb maar wordt dan gedeeld door twee personen aangezien getrouwd, met één brief zou hoogstwaarschijnlijk niet de gewenste jaar verlenging verkregen worden voor twee personen.

Nu zit er niets anders op dan een visumrun of zo te gaan ondernemen, als ze via land een grens overgaan kunnen ze dan de 90 dagen verblijven in Thailand of is er een andere termijn van aantal dagen. Soms lees je dat via land een kortere periode toegekend wordt dan via een reis met vliegtuig.

 • Kunt u mij duidelijk maken welke voorwaarden of eisen ze moeten voldoen?
 • Hoelang is een verblijf toegestaan bij het verlaten/toetreden via een landsgrens of luchtvaart?
 • Weet of kent u een goed visumbureau in Bangkok? SiamLegal heb ik regelmatig minder goede berichten van gehoord, helaas wat de website ziet er veel belovend uit.

Er is helaas enige haast mee gemoeid aangezien de stempel tot volgende week geldig is.

Hieronder een bericht dat ik tegen kwam in een eerdere post, maar omdat er veel verschillende informatie verstrekt wordt OOK door Chaeng Wattana, gisteren 5 verschillende ambtenaren gesproken en elk antwoord was anders? Hoe dan denk je dan, regels en wetgeving geldt toch voor iedereen die z’n visum heeft.

De prijs of tarief van deze NON-IMM O is trouwens € 175,- geworden laatst betaald in augustus 2019.

Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie en zeker het vernieuwde visum dossier, dat zal u vast heel veel inspanning en tijd kosten wat door veel lezers zeer gewaardeerd wordt. Ook al zie of lees je dat niet altijd.

Met vriendelijke groet,

Rennie

Ps. Hartelijk dank voor alle moeite die jij/jullie doen om elke dag een nieuwsbrief en blog te beheren.


Beste Rennie,

1. Wat betreft de jaarverlenging. In de link kan u lezen wat u nodig hebt:

TB Immigration Info brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-024-19-het-thaise-visum-8-het-non-immigrant-o-visum-2-2/

Er bestaat ook zoiets als de “Dependent” methode. Dat kan gebruikt worden door buitenlanders die met een buitenlander getrouwd zijn. Slechts één van de aanvragers dient dan te voldoen aan de financiële eisen. De partner gaat dan als “Dependent” en hoeft dan niet aan de financiële eisen te voldoen. Er zijn buitenlandse koppels op het blog die hiervan gebruik maken en u misschien nog bijkomende details hierover willen verstrekken.

Staat trouwens ook in de link. Zie daar onder opmerkingen.

“– Indien het een huwelijk betreft en geen van beide partners heeft de Thaise nationaliteit, kan men ook gebruik maken van de “Dependent” methode. Dat wil zeggen dat één van beide de hoofdaanvrager wordt en de andere als zijn/haar “Dependent” gaat. Enkel de hoofdaanvrager dient dan aan de financiele eisen van een “Retirement extension” te voldoen. De andere gaat dan als zijn/haar “Dependent” en moet niet aan financiele eisen voldoen.”

2. Wat een “Borderrun” betreft. U geeft niet aan of ze een Non-immigrant “O” Single of Multiple entry hebben. Is het een Single entry dan is het visum gebruikt. Is het een Multiple entry dan kunnen ze door een “borderrun” opnieuw een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen, voor zover de geldigheidsperiode van het visum niet is verlopen.

Met een visum bekom je altijd de verblijfsperiode die van toepassing is voor dat bepaald visum. Voor een Non-immigrant O is dat 90 dagen. Nooit minder.

Tot voor enkele jaren was er een verschil bij binnenkomsten met een “Visa Exemption” (visum vrijstelling). Over land was dat 15 dagen, via een luchthaven was dat 30 dagen. Dat is nu al een hele tijd afgeschaft en u bekomt steeds 30 dagen. Of u binnenkomst via een grenspost over land of via een luchthaven gemaakt wordt maakt dus niet uit. Enige beperking is dat binnenkomsten via een grenspost over land beperkt zijn tot 2 binnenkomsten per kalenderjaar.

3. Met visumkantoren heb ik geen ervaring.

4. Dat de prijzen aangepast zijn werd op het blog al eerder gemeld en is trouwens niet alleen zo voor Non-immigrant visums.

TB Immigration Info Brief 088/19 – Thai visum – Nieuwe prijzen

https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-088-19-thai-visum-nieuwe-prijzen/

5. Wat betreft het bericht onderaan uw vraag. De tekst die u geeft is deze uit de link voor het aanvragen van een Non-immigrant O visum in de ambassade van Den Haag. Buitende de prijs is dat nog steeds correct. Maar wat bent u eigenlijk met die tekst. U vraagt toch info om een jaarverlenging ? Niet voor het aanvragen van een Non-immigrant O visum. Daar moet u op deze link voor kijken (herhaling eerdere link)

TB Immigration Info brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-024-19-het-thaise-visum-8-het-non-immigrant-o-visum-2-2/

6. Tip. Dat er haast mee gemoeid is kan je voorkomen door voor vertrek, of bij aankomst, al info in te winnen betreffende verlengingen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Thailand visumvraag: Jaarverlening Non immigrant O en inkomenseis voor gehuwden”

 1. Peter zegt op

  Beste Rennie / Ronny

  Ik heb vorig jaar voor mij en mijn (Nederlandse) vrouw een jaarvisum gekregen via de “dependent” procedure.
  Voorwaarde is wel dat je moet aantonen dat je gehuwd bent, via een huwelijksakte die gelegaliseerd is bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en deThaise ambassade in Den Haag. Ook moet de bankrekening waar het inkomen op binnen komt alleen op naam staan de de hoofdaanvrager. Met recente bankafschriften en eventueel andere bewijzen van inkomen kan de hoofdaanvrager een inkomensverklaring aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Met deze bewijsstukken hebben wij beiden ons jaarvisum gekregen. Mijn vrouw lifte dus als “dependent” met mij mee.
  Een en ander moet dus wel op tijd in Nederland geregeld worden. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk.

  Met vriendelijke groet
  Peter van Amelsvoort

 2. Walter zegt op

  Ik heb dezelfde ervaring als Peter. Als je als Europees koppel kan aantonen dat je getrouwd bent (Europees uittreksel huwelijksakte, gelegaliseerd door Belgische/Nederlands ministerie buitenlandse zaken, dan legaliseren Thaise ambassade, dan legaliseren Thais ministerie buitenlandse zaken in Bangkok) , dan hoeft maar één van de echtgenote te voldoen aan de financiële vereisten.

 3. TheoB zegt op

  De vraagsteller Rennie zegt: “De prijs of tarief van deze NON-IMM O is trouwens € 175,- geworden laatst betaald in augustus 2019.”
  Hieruit maak ik op dat zijn/haar ouders in augustus jl. een multiple entry visum (M) en niet een single entry (S) hebben gekregen (“M” kost €175, “S” kost €70).
  Dat betekend dat ze vóór omstreeks 24 november 2019 (“volgende week”) even het land uit moeten (over land: immigratie passeren, de weg oversteken en immigratie passeren) om weer 90 dagen verblijf te krijgen.
  Pas omstreeks één maand vóór 24 november 2020 moeten ze een “extension of stay ” aanvragen.

  • TheoB zegt op

   Correctie op de laatste zin:
   Pas zo’n 30 vóór het verstrijken van de 90 dagen verblijfsperiode die eindigt ná de vervaldatum van het (Non-immigrant O multiple entry visum (+/- 24 november 2020) moeten ze een “extension of stay ” aanvragen om langer te mogen blijven..

   • TheoB zegt op

    Wéér te snel op [Verstuur] geklikt. 🙁

    Correctie op de laatste zin:
    Pas zo’n 30 dagen vóór het verstrijken van de 90 dagen verblijfsperiode die eindigt ná de vervaldatum van het (Non-immigrant O multiple entry) visum (+/- 24 augustus 2020) moeten ze een “extension of stay” aanvragen om langer te mogen blijven.

    Ik hoop dat ‘t zo de goedkeuring van Ronny kan wegdragen. 🙂

   • RonnyLatYa zegt op

    Het zal ervan afhangen wanneer in augustus 2019 het visum werd aangevraagd/toegestaan. Begin augustus, half augustus? Bij die datum een jaar (-1 dag) bijtellen om de geldigheidsperiode van het visum te weten. Dan is het nog afhankelijk wanneer de laatste borderrun, voor de einddatum van die geldugheidsperiode zal gemaakt worden. Het is dan 90 dagen na die laatste binnenkomst.
    Dat is dus niet automitisch hetzelfde als 90 dagen na de geldigheidsperiode van het visum of +/- 24 november 2020.

  • RonnyLatYa zegt op

   Je hebt gelijk, maar ik was niet echt zeker dus heb ik beide mogelijkheden maar vermeld.
   Ze mogen in dat geval inderdaad tot volgend jaar wachten met verlengen en ondertussen borderruns maken. De laatste binnenkomst zal dan ergens in augustus 2020 zijn, maar dat hoeft niet. Elke periode van 90 dagen kan je de jaarverlenging aanvragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website