Vraagsteller: Jules

Weet iemand een oplossing? Ik ben Jules, 82 jaar en woon al 21 jaar in Jomtien. Sinds april jl. ben ik al in Nederland en kan hier niet weg.
De laatste 5 weken heb ik problemen met de Thaise ambassade die weigert mijn inmiddels verlopen visum te vernieuwen.

Het probleem is mijn zorgverzekering bij de VGZ. Alle verzekeringen in Nederland weigeren om bedragen te noemen en schijnen dit ook niet te mogen (40.000 Bth en 400.000 Bth), de ambassade blijft dit eisen.

Zelfs de laatste dagen is de ambassade onbereikbaar, de VGZ beloofd keer op keer terug te bellen maar….helaas! Een andere verzekering bijvoorbeeld een Thaise werkt niet want die zitten niet te wachten op een 82 jarige. De Nederlandse Ambassade wil niet meehelpen.

Weet iemand een oplossing?

Bij voorbaat dank.

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021


Reactie RonnyLatYa

Als je zorgverzekering dit niet wil verklaren en de ambassade eist dit wel,…. Tja, uiteindelijk blijf jij dan natuurlijk met lege handen achter

Gezien je leeftijd zal het inderdaad ook moeilijk zijn om een Thaise verzekering te bekomen.

Misschien toch maar eens Health Insurance Thailand – AA Insurance Brokers (aainsure.net) contacteren of zij daar een oplossing zien. Ze kennen de verzekeringsmarkt in Thailand het best. Kan in het Nederlands.

Maar misschien moet je ook eens buiten je zorgverzekering kijken en mogelijk zijn er ook gewone reisverzekeringen in Nederland die wel die voorwaarden afleveren.

Lezers die eventueel een geschikte(reis) verzekering weten mogen dit altijd laten weten.

26 reacties op “Thailand visavraag Nr 213/20: Ambassade wil mijn VGZ zorgverzekering niet aanvaarden”

 1. MikeH zegt op

  Misschien kan OOM verzekeringen U helpen.
  Zij bieden verzekeringen aan die eerder werden geaccepteerd door de Thaise ambassade.
  Of ze een leeftijdsgrens hanteren weet ik niet

  • Harrie zegt op

   https://www.reisverzekeringblog.nl/covid-19-verzekeringsverklaring-thailand/

   Dit zeggen zij op de site:

   Engelstalige verzekeringsverklaring voor een visum voor Thailand

   Heb je een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig voor een visumaanvraag voor Thailand? Wij kunnen de volgende tekst ook op de verklaring zetten:

   This health insurance policy covers the length of stay in Thailand with 40,000 THB coverage for out-patient treatment and 400,000 THB for in-patient treatment.

   Sluit de ziektekostenverzekering af en neem even contact met ons op. Wij zorgen dan voor de gewenste verklaring.

   • PEER zegt op

    Ook mijn CZ zorgverzekering én m’n V Lanschot Chabot-reisverzekering weigerden de specifiek genoemde bedragen te vermelden.
    Ik heb OOM gebeld en binnen ‘n uur had ik ‘n reisverzekering mét de gevraagde Engelse vermeldingen op de polisvoorwaarden.

 2. Rudy zegt op

  Beste,
  De enige mogelijkheid is een reisverzekering nemen.
  Bij een van oorsprong Franse maatschappij kan je een
  jaarpolis nemen en kan je normaal 3 maanden in buitenland
  blijven. Te verlengen mits bijpremie tot 6 of 9 maanden.
  Belangrijke voorwaarde moet in Belgie of Nederland adres
  hebben anders niet mogelijk.

 3. Lya Hannink zegt op

  Ik zou het eerst proberen bij AA insurance in Thailand: zeer professioneel en meedenkend.
  De OOM (Nederlandse verzekering) geeft wel een dekking af van USD 100.000,—
  Succes!

 4. ron zegt op

  ipv bedrag kan ook unlimited opgenomen worden dat is natuurlijk zelfs nog beter wel met “restrictie” op basis van de geldende NL tarieven. Denk dat men daar al snel overheen leest….

  Disclaimer: Ik heb geen ervaring met Thaise ambassade wel opgevraagd bij de ziektekostenverzekeraars

 5. mattheus zegt op

  Inderdaad, ik meen tot 2 of 3 weken terug werd dit wel geaccepteerd door de ambassade in Den Haag, ikzelf ben ook op die manier 13 november Thailand binnengekomen. Ik hoop dat de Nederlandse zorgverzekeraars een oplossing vinden voor dit probleem, het is natuurlijk te gek wanneer je meer dan goed verzekerd bent je toch en dubbele verzekering elders moet afsluiten. Alleen maar omdat men geen bedragen wenst te noemen (ik weet niet waar je het vandaan haalt dat ze het ook niet mogen) terwijl 100% ongelimiteerd veel beter is dan maximum bedragen. Dus zorgverzekeraars doe hier iets aan.

 6. Barney zegt op

  Telefonisch werd mij door OOM Verzekeringen (onderdeel van Aegon) verteld dat zij er geen moeite mee hebben om volgens Nederlandse regels een zorgpolis af te geven met expliciete vermelding van de beruchte $100,000 dekking. Premie is circa €150 per maand. Dit is m.i. een fiks bedrag omdat zij eigenlijk een subsidiaire dekking verlenen naast de gewone zorgverzekering, hoewel dit niet in hun voorwaarden lijkt te staan. Het is natuurlijk ook mogelijk tot 31 december 2020 bij OOM deze reguliere polis als primaire polis te kopen. Snel rekenend zou het “break even point” rond de vier maanden liggen.
  Indien het voor de periode van verblijf een secundaire polis wordt zou ik het hoogste eigen risico nemen. Dat zal dan wellicht iets in de kosten schelen. De Thaise ambassade geeft m.i. geen regels omtrent de hoogte van het eigen risico.
  Op het risico bestraffend te worden toegesproken heb ik vernomen dat de Ambassade ook een expliciete zin goedkeurt waarin staat “tot het wettelijk maximum”. Helaas kan ik de bron niet meer noemen.
  AA Insurance Brokers is een goed alternatief. Wellicht zie ik het verkeerd maar in de constructie van OOM zou ook een Thaise zorgverzekeraar wellicht brood moeten zien in het verlenen van subsidiaire dekking, omdat het Covid-19 risico uiteindelijk toch op de primaire zorgverzekering is gedekt.
  Ik ruil mijn mening graag in voor een betere en wacht het commentaar van TB met belangstelling af.

  p.s. hoewel dit voorbeeld voor Nederland geldt en de EU een vrij verkeer van handel en diensten biedt denk ik niet dat dit geldt voor Belgen (en andere niet-Nederland onderdanen) omdat de Nederlandse regeling voor zorgverzekeringen uitgaat van een verplichte acceptatie ongeacht de verzekerde’s medische historie, terwijl voor niet ingezetenen de gewone regels gelden als bij elke andere verzekering. Na keuring echter en met bijvoorbeeld uitsluiting van bekende kwalen zou het dan weer wel kunnen.

  • Erik zegt op

   Mijn info is dat het bij oom voor twee personen van 77 en 78 samen dik 700 euro per maand kost. Als je door de keuring komt met eigen risico van 1000

 7. rob H zegt op

  Beste Jules, weet niet wat VGZ in de brief schrijft.
  Voor de CoE (weet niet of voor visa andere eisen gelden) volstond voor mij een brief van Zilveren Kruis waarin aangegeven stond:
  Dekt kosten voor Covid;
  Basisverzekering dekt kosten tot 100% op basis van Nederlandse tarieven;
  Aanvullende verzekering dekt 100% van de kosten boven de Nederlandse tot aan de werkelijke kosten.
  Dus : 100% van de daadwerkelijke kosten worden vergoed. En inderdaad geen bedragen genoemd.
  Dat werd als zodanig geaccepteerd

  • diana zegt op

   Ik zit met hetzelde probleem en heb begrepen dat sinds december dit soort verklaringen niet meer worden geaccepteerd door de ambassade en bij je certificate of entry visa. Men wil echt bedragen in de brief.

 8. Dutchjohn zegt op

  Misschien is dit iets voor je Jules. https://covid19.tgia.org/

 9. haki zegt op

  Omdat al zo vaak hierover klachten zijn, maar nog niet eerder is gemeld dat men dit ook eens bij de overheid heeft aangekaart, heb ik dat recent dus wel gedaan. Ook heb ik de Thaise ambassade een Engelstalioge verklaring van mijn verzekeraar CZ voorgelegd met verzoek om commentaar. Noch van onze overheid, noch van de Thaise ambassade heb ik al reactie ontvangen, doch dit kan logisch zijn vanwege de feestdagen.
  Wel wil ik hier nu ook eens opmerken dat het geen kwaad kan om zelf eens in de pen te klimmen, niet alleen om bericht voor Thailandblog op te stellen maar, beter nog, om de betreffende instanties en overheden onze bezwaren te melden!!!!!

  De volgende email over de verzekeringsperikelen heb ik recent aan MinBuZa verstuurd:

  Betreft:Toelatingseisen (specifiek verzekeringseis)Thaise immigratie

  Wo 16-12-2020 15:00
  [email protected]
  https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contactformulier

  Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Ambassade Bangkok, Thailand
  T.a.v. desbetreffende beleidsmedewerker

  Betreft: Verzekeringseisen visa/certificate-of-entry van de ImmigratieThailand
  Breda, 17 december 2020

  Geachte heer/mevrouw!

  Allereerst wil ik vermelden dat ik deze brief niet enkel voor mezelf schrijf maar voor velen die regelmatig naar Thailand afreizen en met hetzelfde probleem zitten. Hiervoor verwijs ik kortheidshalve naar alle meldingen/klachten over dit onderwerp op http://www.thailandblog.nl.

  Aangezien ik een Thaise partner heb, die woont en werkt in Bangkok, Thailand, ga ik eens per jaar voor 4 a 5 maanden daarheen en verblijf daar onder een Non-Immigrant “O” visum voor gepensioneerden (retired). Vanwege Covid is mijn laatste reis geannuleerd en zal ik komend jaar opnieuw een visum op de Thaise ambassade moeten aanvragen.

  Nu zijn, vanwege Covid logischerwijs, de visumeisen inmiddels aangescherpt, en moet men voor dat visum en/of andere immigratiedocumenten ook een ziektekosten polis kunnen tonen, die dekking geeft voor Covid-19 ten bedrage van $ 100.000,– en een algemene ziektekostenverzekering ten bedrage van THB 400.000 (in patient) en THB 40.000 (out patient). Zoals u opvalt zijn deze bedragen vrij laag en kent onze basis ziektezorgverzekering, met dekking ook in Thailand, geen maximum. Onze verzekering is dan ook veel uitgebreider, veel beter.

  Helaas wordt dat niet door de Thaise ambassade in Den Haag zo gezien en worden Engelstalige verklaringen van onze zorgverzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, etc.) grotendeels niet ge-accepteerd, mede omdat men geen maximum bedragen daarin vermeld omdat onze polissen die niet kennen voor de basiszorg. Daarentegen adviseert men het afsluiten van een ziektekostenverzekering bij één van de, door de Thaise overheid aangewezen, Thaise verzekeringsmaatschappijen. Let wel, dit adviseert men; het wordt niet als verplicht gesteld om bij een Thaise verzekeraar een polis af te sluiten!

  Dit mag natuurlijk niet gebeuren en zeker niet als men al aan vele andere (financiële) eisen (bijv. THB 800.000,– op Thaise bank) heeft voldaan. Voor mij was dit dan ook de druppel die de welbekende emmer deed overlopen en ten einde raad moet ik me dan ook tot u richten. Wellicht kunt u dit eens bespreken met de Thaise ambassade in Den Haag en/of kan onze ambassade in Bangkok hier eens werk van maken. Het zal velen van ons een opluchting zijn als dit onnodige probleem spoedig wordt opgelost.

  Mijn dank voor uw tijd en aandacht voor deze kwestie.

  Vriendelijke groet,

  Een kopie van dit bericht is rechtstreeks als middels contactformulier verstuurd

 10. Sjoerd zegt op

  Thaise ambassade in Den Haag accepteerde mijn verzekering waarin bij de hoogte van vergoedingen ‘unlimited’ stond.

  • haki zegt op

   Het zou helpen als je ook vermeld om welke verzekeraar het gaat bij jou. Want wat zij vermelden, klopt ook niet. Ook Nederlandse zorgverzekeringen kennen een maximum, doch dat is vastgelegd in afgesproken tarieven zoals daggeld voor bijv. gebruik ICU etc.

  • Teun zegt op

   Sjoerd,

   Wil je vertellen van welke maatschappij die verzekering is ?
   En wat is de precieze Engelse tekst die goedgekeurd werd ?
   Bij voorbaat hartelijk dank

 11. Rene Martin zegt op

  Ik zou als ik jou was eens goed de Nederlandse ziektekostenverzekeraars onderzoeken en dan vooral de regels van de aanvullende verzekeringen nader doornemen. Om een voorbeeld te geven staat er bij de ziektekostenverzekering van Ohra het volgende op hun website:

  De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief. Dat kan betekenen dat je moet bijbetalen, omdat de gezondheidszorg in sommige landen veel duurder is dan in Nederland. Al onze aanvullende verzekeringen vergoeden volledig de kosten boven het Nederlandse tarief. Zo kun je met een gerust gevoel op vakantie.

  tot en met 31 december kan je eventueel je ziektekostenverzekering wijzigen. Succes met je zoektocht.

 12. Jacq Reijnders zegt op

  Ik heb OOM verzekeringen genomen en ik vertrek as woensdag naar Thailand. Zij geven precies wat de Thaise ambassade vraagt.

 13. Dirk zegt op

  Er worden nogal wat visa en verzekeringen door elkaar gehusseld hier.

  Er zijn visa-aanvraag voor lang verblijf, hiervoor moet je aantonen dat je voor (ziekenhuis)behandelingen verzekerd bent (in/out). Tevens moet je apart kunnen aantonen dat je voor corona verzekerd bent (minimum 100dzd baht dekking). VOOR LANG VERBLIJF !

  Er zijn visa voor KORT VERBLIJF, bij deze aanvraag hoef je alleen aan te tonen dat je voor corona verzekerd bent (minimum 100dzd baht dekking)
  De verblijfsperiode, de corona-polis en het retourticket moeten overeenstemmen.

  De corona verzekering staat los van de (ziekenhuis)behandelingen verzekering = niet hetzelfde
  Een lang verblijf en een kort verblijf = niet hetzelfde

  Een reden om een Nederlandse verzekeraar te weigeren is mogelijk, omdat men hier maximaal 8 maanden per jaar mee in het buitenland mag verblijven.
  Dit zou een probleem kunnen zijn voor een lang verblijf visa-aanvraag

  • erik zegt op

   het gaat niet om 100.000 baht, maar 100.000 dollar

  • RonnyLatYa zegt op

   Heeft op zich weinig te maken met kort of lang verblijf.

   Je hebt altijd een COVID 100 000 Dollar nodig om je CoE te bekomen. Of dit nu voor lang of kort verblijf is maakt niet uit.

   Je hebt bijkomend een 40 000 / 400 000 Baht verzekering enkel nodig om bepaalde visums (O/O-A/O-X/STV) te bekomen en zelfs een re-entry als retired.
   Zo is het verplicht voor een Non-immigrant O visum op basis van “Retirement” en niet voor “Thai mariage”. Of je dan lang of kort verblijf gaat maakt op zich niet uit.

   • winlouis zegt op

    Moderator: lezersvragen moeten via de redactie

 14. marc krol zegt op

  je kunt een ding doen trouwen met Thaise staatsbeambten die hebben verzekering voor man en ouders
  Wel een staatsziekenhuis

  • rori zegt op

   Alle overheidsambtenaren in dienst. Gekozen vertegenwoordigers, politie, onderwijs, werknemers en sters staatsziekenhuizen, erg veel meer dan je zou verwachten.
   Ongeveer te vergelijken met mensen welke hier volgens 1 van de BBA schalen hun salaris krijgen of bij he ABP zijn aangesloten.

   Je kunt ook dan “gratis” terecht bij de militaire ziekenhuizen. Hier beter ingericht dan het centrale ziekenhuis.

 15. Pieterjan glerum zegt op

  https://covid19.tgia.org/

  De moeilijkheden omtrent het afgeven van de Covid garantie verklaring is in het verleden reeds vele malen aangekaart. Ook als 80 jarige door mij. Het verwijzen naar Oom verzekering is alleen interessant en misschien betaalbaar voor jongere Thailand gangers maar niet voor mij en waarschijnlijk ook niet voor de vraagsteller. De door de ambassade aangegeven Thaise verzekeringen accepteren in het algemeen geen personen boven de 75 jaar. Wel heb ik de bovenstaande link naar een Thaise verzekering ontvangen die personen, ook boven de 80,een Covid verklaring aanbiedt en enigszins betaalbaar is.

 16. Bert zegt op

  Insured are all necessary medical costs, including COVID-19 treatment and necessary
  observation, which could not be foreseen at departure, during a temporary stay abroad for a
  period of at most 365 days. The costs of transport with an ambulance are only covered
  when this transport is necessary for medical reasons to obtain medical care at the nearest
  hospital. In case of an admittance to a hospital our insurance company only covers the costs
  of the lowest nursing-class.
  l which are not included in our health insurance;
  l of medical tests; treatment or an admittance to hospital which were the purpose of
  travelling abroad;
  l of transport, other than mentioned above.
  All the above mentioned is insured under the conditions of the policy.

  Dit is de tekst die op mijn brief van Unive/VGZ staat.
  Hopelijk is dat voldoende volgend jaar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website