Vraagsteller: Ton

Vraag/opmerking aan Ronny n.a.v. mededeling Thailandblog d.d. 15.09.2020 (non – OA multiple re-entry). Ik heb zelf een Non Immigrant O visum (mutliple re-entry permit). Immigration Jomtien vertelde mij twee mogelijkheden:

  1. Indien in NL, bij overschrijden expiratiedatum de Thai ambassade in NL contacten en vragen wat het beste is, eventueel in NL opnieuw Non-Immigrant O (verblijf op basis retirement) aanvragen.
  2. Gewoon naar Thailand komen, men ontvangt bij aankomst in Thailand direct een 30 dagen toeristenvisum, daarna kan men dat bij Immigration – Jomtien omzetten naar een Non-Immigrant O visum, zoals voorheen bezeten.

Reactie RonnyLatYa

Een “Non Immigrant O visum – mutliple re-entry permit” bestaat niet. Je hebt een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O visum. Of dat nu een Single of een Multiple entry visum was maakt niks uit.

Die verblijfsperiode heb je (een of meerdere keren) verlengd (1900 Baht) met een jaar en je hebt momenteel ook een Multiple re-entry (3800 Baht) erbij gekocht.

Jomtien geeft toch eigenlijk geen ander antwoord dan wat ik al zo dikwijls geantwoord heb op zulke vragen. Dus nog maar eens, al heb ik het gevoel dat het niet voor het laatst zal zijn.

Indien je niet in Thailand bent op de einddatum van je verblijfsperiode zal die vervallen en moet je opnieuw beginnen met een Non-immigrant om nadien opnieuw een jaarverlenging te kunnen bekomen. Een re-enrty maakt hier geen verschil want die vervalt ook op die datum. Je moet dan alles van voor af aan beginnen.

Kies je voor een Non-immigrant O-A visum dan kan dat alleen via de ambassade in Nederland worden aangevraagd.

Kies je voor een Non -immigrant O dan kan je dat aanvragen via de ambassade/consulaat voor je vertrekt, of je kan ook vertrekken zonder visum.

Je bekomt in het laatste geval dan een 30 dagen verblijf op basis van “Visa Exemption” bij binnenkomst. (Dat is geen toeristenvisum.) Je kan dan nadien bij immigratie aanvragen om je toeristenstatus om te zetten naar een Non-immigrant status. Kost 2000 Baht. Dat moet je wel doen want anders kan je nadien nooit een jaarverlenging bekomen. De voorwaarden zijn ongeveer dezelfde als voor een jaarverlenging. Alleen kan men hier wel vragen dat wanneer je een bankbedrag gebruikt je ook een bewijs moet tonen dat dit geld uit het buitenland komt, maar het hoeft dan ook geen minimum tijd op de Thaise rekening te staan. Bij een jaarverlenging zal men dat niet vragen, maar is er wel een minimumtijd dat het bedrag op de bank moet staan. Zorg ook dat je minsten nog een week verblijf resten bij aanvraag tot omzetting, want dat duurt enkele dagen alvorens dat toegestaan wordt. Vervolgens en indien toegestaan, zal je dan eerst een verblijfsperiode bekomen van 90 dagen. Net zoals je zou binnengekomen zijn met een Non-immigrant O. Die 90 dagen kan je dan gaan verlengen met een jaar op de gekende manier.

Denk er echter ook aan dat die omzetting ook kan geweigerd worden. Je krijgt dan maximum 7 dagen de tijd om het land te verlaten.

Mijn advies is om een Non-immigrant O visum aan te schaffen voor vertrek. Dat heb je dan alvast. Je bekomt dan bij binnenkomst meteen je 90 dagen die je dan kan gaan verlengen op de gekende manier. Dat is ook de werkwijze zoals het eigenlijk hoort wanneer je bij binnenkomst de intentie hebt om langer dan 30 dagen in Thailand te verblijven. Dit niettegenstaande er dus ook een andere manier is om die Non-immigrant status te bekomen.

Punt is dat je helemaal opnieuw moet beginnen met een Non-immigrant als je verblijfsperiode is verlopen. Zoals ik trouwens al zo dikwijls geantwoord heb op de zoveelste vraag over wat men moet doen wanneer men buiten Thailand is en de verblijfsperiode afloopt. Op welke manier je die Non-immigrant dan bekomt maakt voor je verlenging nadien niet uit (direct bij binnenkomst via visum of omzetting vanuit een toerist status).

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website