Vraagsteller: Ghislaine

Wij vragen in Belgie een O-A visum aan voor Thailand, aangevraagd op 26/12/2022. Alles correct ingegeven, betaald 170€ per aanvraag. Twee dagen later een mail met de vraag om nog enkele papieren door te mailen (bewijs van goed gedrag en zeden, ziekteverzekering met dekking van 1.000.000 thb, doktersattest met verklaring van de dokter dat we geen overdraagbare ziekte hebben, bewijs van inkomsten van 3 maanden met een minimum van €1500 of een uittreksel van de spaarrekening met min €25.000 of een Thaise rekening met 800.000 thb op).

Alles doorgemaild en dan kan je verwachten dat er snel een visum per mail word doorgestuurd. Vertrek naar Thailand op 12/1/2023. Mijn visum in mail aangekregen op 16/01/2023, die van mijn vriend op 23/01/2023. Niet de visum die we hebben aangevraagd en betaald, maar voor mij een gewone TR tourist single en voor mijn vriend een TR tourist multiple. Vermits we al in Thailand zitten vanaf 13/01/2023 en in onze reispas gewoon een stempel staat voor verblijf van 45 dagen, met eventueel een verlenging van 30 dagen, kunnen we pas onze visum gebruiken na 75 dagen, maar dan nog stel ik mij de vraag hoe dit mogelijk is?

Ik heb die vraag ook gesteld aan de Thaise ambassade in Brussel, via mail en kreeg het vriendelijk antwoord dat zij te allen tijde mogen beslissen welke visum zij uitreiken, zonder enige terugbetaling of verantwoording.

Wie kan mij nu wegwijs maken in heel dit gedoe, want onze retourticket naar Belgie is 01/08/2023.


Reactie RonnyLatYa

1. Aanvraag visum

Je zegt alles correct te hebben ingegeven. Maar die mail die je dan nadien krijgt met de vraag om al die bewijzen in te leveren zijn toch maar de standaard eisen voor een O-A en die had je toch al bij de aanvraag moeten insturen. Staat toch op de website van de ambassade wat de eisen van een O-A zijn. Daar staat trouwens ook minstens 1700 Euro inkomen en de verzekering moet niet 1000 000 Baht maar minstens 100 000 USD zijn:

https://www.thaiembassy.be/2021/09/21/non-immigrant-visa-o-a-long-stay-visa-for-long-stay-retirement/?lang=en

Waarom je O-A visum werd geweigerd? Heeft inkomen/verzekering er wat mee te maken? Zijn er nog andere zaken die niet voldeden om een O-A visum te bekomen? Het waarom kan ik zo ook niet zeggen. Wat ik wel heel vreemd vind is dat jij dan een SETV (Single Entry Tourist Visa) krijgt en je vriend een (Multiple Entry Tourist Visa) en niet bijvoorbeeld een Non-immigrant O ter vervanging. Ergens moet de ambassade dan toch gevonden hebben dat jullie beide niet voldoen aan de eisen van een O-A visum en ook niet van een O visum, maar je vriend wel aan een METV en jij enkel aan een SETV. Heel vreemd. Maar ik vind nu ook wel dat als ze een visum weigeren, ze op zijn minst de reden mogen geven waarom ze die beslissing hebben genomen, i.p.v. dat ze er zich op deze manier van afmaken.

2. Jullie zijn nu in Thailand en beide binnen gekomen op Visa Exemption (45 dagen).

Er zijn dan eigenlijk 2 wegen die je nu zou kunnen inslaan denk ik. Wat jullie toekomstplannen zijn zal daarin dan wel een rol spelen. Wat ik daarmee bedoel is of jullie verblijf beperkt gaat zijn tot enkel deze 7 maand (tot 1 augustus,) of gaan jullie in de toekomst wel meer voor langere tijd in Thailand verblijven.

3. Situatie 1 – Jullie verblijf is beperkt tot eenmalig deze 7 maand en of jullie later nog in Thailand gaan verblijven weten jullie nog niet. Jullie hebben nu 45 dagen Visa Exemption bekomen op 13 januari. Die kan je verlengen met 30 dagen. Totaal 75 dagen. Dan zijn we ergens 28 maart. Vermits jullie een nog ongebruikt Tourist visum bezitten (jij een SETV, hij een METV) kan je een borderrun maken en die alsnog gaan gebruiken. Bij binnenkomst zullen jullie dan een verblijfsperiode van 60 dagen bekomen. Die periode kan je dan bij immigratie verlengen met 30 dagen zodat jullie aan een totaal van 90 dagen komen. Dat zou dan ergens 25 juni zijn.

Jullie kunnen dan weer een nieuwe borderrun maken. Vermist jouw SETV is opgebruikt zal je bij binnenkomst 30 dagen Visa Exemption bekomen. Die je bij immigratie weer kan verlengen met 30 dagen. Totaal 60 dagen en dan zijn we 23 augustus. Meer dan voldoende want vertrek 1 augustus. Vermits jouw vriend een METV heeft zal hij meteen 60 dagen bekomen en zal hij meteen tot 23 augustus bekomen. Ook voldoende dus. De datums die ik geef zijn enkel als voorbeeld want ik ken jullie intenties niet. Ze zullen wel ongeveer in de buurt liggen, maar alles zal afhangen wanneer jullie o.a. die borderruns gaan maken. Alles dus zelf uitrekenen met de correctie info die je op dat moment hebt en niet blindelings deze datums volgen. Er is ruimte genoeg tot na 1 augustus (pakweg een 23 dagen) zodat je ook niet de randjes er van af moet lopen wat borderruns betreft.

4. Situatie 2 – In de toekomst willen jullie meer en voor langere tijd in Thailand verblijven. Jullie kunnen dan je Tourist status omzetten naar een Non-immigrant in Thailand. Wat je daarvoor nodig hebt staat hier: https://bangkok.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022C1_09.pdf

Denk er aan dat er nog 15 dagen verblijf moet resten bij het indienen van die aanvraag bij immigratie, want duurt even voor die beslissing valt. Bij goedkeuring (neem normaal een week) zal je eerst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Die 90 dagen kan je dan verlengen met een jaar. De eisen voor de jaarverlenging zijn vooral financieel en ongeveer dezelfde als die bij het omzetten. Kijk maar eens bij immigratie. Die hebben altijd wel een lijst liggen met wat de lokale eisen zijn Die jaarverlenging kan je dan jaarlijks herhalen. Niet vergeten dat wanneer je Thailand verlaat eerst dan een re-entry te vragen. Anders verlies je de jaarverlenging bij het verlaten van Thailand en kan je alles herbeginnen.

Verder nog enkel elke 90 dagen van ononderbroken verblijf een adresmelding maken, maar dat is een futiliteit dat ook in enkele minuten online kan. Maar op die manier hoef je dus in de toekomst geen visum meer aan te vragen in Brussel. Je hebt dan een jaarverlenging en kan blijven zolang je wil en zonder borderruns. Wel niet jaarlijks vergeten te verlengen en daarvoor moet je dan wel in Thailand zijn. Het hangt nu ook van jullie af wanneer je eventueel je omzetting en jaarverlenging gaat aanvragen. Je kan dat nu gaan aanvragen als je al aan de financiele eisen voldoet. Denk aan die 15 dagen. Eventueel kan je eerst nog 30 dagen verlenging vragen als de tijd wat krap wordt. Het SETV en METV gebruik je dan niet en dat verlies neem je dan maar.

Als je het SETV of METV toch eenmalig wil gebruiken kan dat, maar let dan op dat je niet in tijdsnood komt. Ik bedoel daarmee dat bij het aanvaarden van de omzetting van Tourist naar non-immigrant je eerst 90 dagen zal bekomen. Een jaarverlenging is aansluitend op die 90 dagen. Die jaarverlenging kan je dan aanvragen 30 dagen voor het einde van die 90 dagen. Reken het dan wel goed uit dat je die jaarverlenging hebt voor je vertrek op 1 augustus. Wat je dan bijvoorbeeld zou kunnen doen is het volgende, maar je zit dan wel weer met een borderrun opgezadeld. Je zou nu die 45 dagen gewoon kunnen uitdoen. Dat is dan tot 11 februari denk ik. Je vraagt dan geen 30 dagen verlenging en maakt die borderrun voor 11 februari. Door jullie SETV en METV gaan jullie beide 60 dagen bekomen bij binnenkomst. Zal dan tot ergens begin april zijn afhankelijk wanneer je de borderrun gemaakt hebt.

In die 60 dagen kan je dan je aanvraag tot omzetting indienen. Denk er wel aan dat wanneer je de aanvraag gaat indienen er minstens 15 dagen verblijf moeten resten. Stel dat je die aanvraag tot omzetting dan ergens half maart gaat indienen. Dan heb je als het goed gaat die goedkeuring ergens eind maart. Je zal dan eerst 90 dagen bekomen tot ergens eind juni. Begin juni kan je dan de jaarverlenging aanvragen die dan bij goedkeuring zal aansluiten op die 90 dagen. Loopt dan van ergens eind juni 23 tot eind juni 2024. Dan enkel zorgen dat je elk jaar tussen eind mei en eind juni in Thailand bent om dan je nieuwe jaarverlenging aan te vragen.

Zo hoef je nooit geen visum meer aan te vragen in Brussel en er is ook geen verzekeringseis bij deze werkwijze (met dat laatste bedoel ik dan niet dat het hebben van een verzekering overbodig zou zijn).

Het hangt nu af wat jullie plannen zijn naar de toekomst en wat jullie beslissen natuurlijk.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website