Visum Thailand: Heeft een OA visum voordelen voor mij?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
8 oktober 2016

Beste lezers,

Mijn huidige O jaarvisum multi Entry is geldig tot 3 december 2016. Een nieuw visum is nu niet mogelijk. Ik kom 28 oktober aan in Thailand en wil blijven tot half mei 2017.

Kan ik nu in Jomtien of Bangkok een nieuw jaarvisum aanvragen? Welke papieren heb ik dan nodig?

Heeft een OA visum voor mij voordelen? Ik ben gepensioneerd, wettig gerouwd, eigen condo en rijbewijs maar ben dus ook ieder jaar weer voor 5 maanden in Nederland.

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie medewerking.

Hartelijke groet van Jan


Beste Jan,

Je kan geen jaarvisum aanvragen in Thailand. Wat je wel kan aanvragen is een jaarverlenging van de verblijfsperiode die je bekomen hebt met je Non-immigrant “O” visum. De aanvraag hiervoor kan je normaal indienen vanaf 30 dagen (sommige immigratiekantoren 45 dagen) voor het einde van je verblijfsperiode.

In jouw geval kom je 28 oktober Thailand binnen en zal je een verblijf bekomen tot 25 januari (als ik goed tel). Ik dacht dat Jomtien het 45 dagen voordien aanvaard, en dus zou je ergens al vanaf 12 december je aanvraag kunnen indienen. Is het maar 30 dagen voordien dan is dit net voor de Nieuwjaarperiode. Mogelijk zijn ze dan gesloten en zal het dan pas kunnen na Nieuwjaar.

Maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je hebt tijd om je aanvraag in te dienen tot het einde van je 90 dagen (25 januari in uw geval). Je verliest ook geen dagen door het vroeger of later in te dienen. De jaarverlenging gaat toch maar in op het einde van je 90 dagen (25 januari). Wel de aanvraag indienen voor je 90 dagen om zijn natuurlijk.

De aanvraag voor deze jaarverlenging moet je altijd indienen in het immigratiekantoor van je verblijfplaats. Ik vermoed dat dit voor jou Jomtien is.

Welke formulieren je moet indienen staat in het Dossier “Visum Thailand”.

Je schrijf dat je gepensioneerd en ook wettelijk getrouwd bent. Is dit met een Thaise vrouw? Voor je jaarverlenging zou je in dat geval nog kunnen kiezen tussen een jaarverlenging op basis van “Retirement”, het zogenaamde “Retirement visa” of op basis van je huwelijk, het zogenaamde ‘Thai marriage visa”. Zie hiervoor ook het Dossier “Visum Thailand”.

Gezien je nog naar Nederland terugkeert, of wanneer je Thailand zou verlaten voor een andere reden, mag je niet vergeten om een “re-entry” te vragen voor je Thailand verlaat. Doe je dat niet dan verlies je de jaarverlenging bij het verlaten van Thailand.
Ook niet vergeten om elke 90 dagen van ononderbroken verblijf in Thailand je adres te bevestigen bij immigratie.

Of je al dan niet een eigen condo bezit is niet belangrijk voor het aanvragen van een jaarverlenging. Je moet wel een adres bewijzen maar je hoeft daarom geen eigenaar te zijn. Het al dan niet hebben van een rijbewijs is niet relevant.

Een Non-immigrant “O-A” visum heeft als enige voordeel dat je geen financiële bewijzen hoeft te leveren in Thailand. Bovendien is het duur. Indien je aan de voorwaarden kan voldoen is een jaarverlenging te verkiezen boven een O-A visum.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website