Geachte redactie,

Ik ben in het bezit van een Non-immigrant O-A visum multiple entry, met als datum voor “Entry before” 21/12/2015.

Chronologie:

  • Binnenkomst Thailand op 22/01/2015 – op stempel Immigration: Visa class Non-OA admitted until 21/01/2016
  • Verlaten Thailand op 8/06/2015
  • Binnenkomst Thailand op 14/07/2015 – op stempel Immigration: Visa class Non-OA admitted until 12/07/2016
  • Verlaten Thailand op 11/05/2016
  • Binnenkomst Thailand op 2/07/2016

Bij de binnenkomst op 2/07/2016 werd door de dame van Immigration op Suvarnabhumi gezegd dat mijn visum niet meer geldig is en zij geeft mij tot 1 juli de tijd “om alles in orde te zetten”. Op de stempel van binnenkomst staat bij Visa class niet meer vermeld Non-OA maar W30 (?) admitted until 1/07/2016.

Hierbij de volgende vragen:
– Is dit daadwerkelijk zo dat mijn visum niet meer geldig is en ben ik in “overstay”?
– In dat geval: kan een jaarverlenging nog aangevraagd worden?

Hartelijk dank voor uw antwoord,

Vriendelijke groeten,

Paul


Beste Paul,

De dame van immigratie heeft volkomen gelijk. Je Non-immigrant “O-A” Multiple entry visum is verlopen op 21/12/2015. Je schrijft het zelf “Enter before 21/12/15”. Vanaf die datum kan je met dat visum geen verblijfsperiode meer bekomen.

De laatste keer dat je Thailand bent binnengekomen met dat visum was 14/07/15. Dat kon toen nog want voor 21/12/15, en je hebt toen een verblijfsperiode van een jaar bekomen. Zoals voorzien voor dat categorie visum. Je laatste verblijfsperiode liep dan tot 12/07/16. Op 11/05/16 heb je Thailand weer verlaten. Dat is na de geldigheidsduur (21/12/15) van je Non-immigrant “O-A” Multiple entry.

Wanneer je na de geldigheidsperiode van je visum (in dit geval 21/12/15) Thailand verlaat, en je wil je laatste verblijfsperiode behouden, moet je eerst een “Re-entry” aanvragen. Doe je dat niet, dan vervalt je laatst bekomen verblijfsperiode op het moment dat je Thailand verlaat. Dit is al zo dikwijls hier op het blog door mij geschreven in reacties, en het staat ook duidelijk in het Dossier Visum.
www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-18-februari-2016.pdf
Zie blz 46 – onder punt 15. “Het Non-Immigrant O-A Visa heeft standaard een multiple entry voor 1 jaar. Hebt u een verblijfsperiode die loopt tot na die geldigheidsperiode, en wilt u na die geldigheidsperiode Thailand verlaten, dan dient u een re-entry te hebben, want anders vervalt de laatst-verkregen verblijfsperiode.”

Had je die “Re-entry” gehaald voor je vertrok op 11/05/16, dan had je bij binnenkomst opnieuw je einddatum van de vorige verblijfsperiode bekomen d.w.z. 12/07/16.  Aansluitend op die datum had je dan weer een jaarverlenging kunnen vragen bij immigratie op basis van “Reirement” of “Thai Marrigae”.
Wat je daarvoor nodig hebt staat ook in het Dossier. Let ook hier weer op – Wil je Thailand verlaten, heb je een “Re-entry” nodig of je verliest dan weer die verlenging.

Wat nu? In ieder geval een “Overstay” kan je nooit hebben. Je hebt Thailand verlaten voor het einde van je laatst bekomen verblijfsperiode. Die liep toen tot 12/07/16 en je bent al vertrokken op 11/05/16. Ze heeft je nu, bij binnenkomst, een “Visa Exemption” gegeven van 30 dagen, en je mag alvast blijven tot 01/07/16.

Wat het teken “W30” wil zeggen weet ik ook niet. Zal iets met 30 dagen verblijf te maken hebben, maar wat de “W” wil zeggen weet ik nu ook niet direct. Een afkorting van iets.

Je hebt nu volgens mij drie mogelijkheden.

1. Verlenging in Thailand. Je kan zo snel mogelijk naar immigratie gaan, en daar een jaarverlenging vragen op basis van “Retirement” of ‘Thai Marriage”. Kost 1900 Baht. Details vind je in het Dossier.
Je zal dan wel eerst je “Visa Exemption” moeten laten omzetten naar een Non-immigrant “O”. Immigratieofficier zal beslissen of hij dat zal toestand. Kost 2000 Baht. Doe dit direct maandag, want normaal moeten er nog minstens 15 dagen verblijf resten. Die heb je nog, want je bent pas 2 dagen geleden toegekomen. Normaal mag die omzetting enkel door Bangkok toegestaan worden, maar bepaalde immigratiekantoren mogen ook die aanvraag ontvangen, o.a. Pattaya.
Ik weet niet waar je verblijft, maar het kan dus ook zijn dat je naar Bangkok moet. Duur een 5-tal dagen daar, hou daar dan ook rekening mee.

Eens die omzetting gebeurt is, zal je 90 dagen verblijf bekomen die je dan kan verlengen met een jaar.
Meestal kan je die omzetting en de jaarverlenging samen aanvragen. Het lijkt dan wel of je 15 maanden verlenging hebt bekomen, maar je weet dan nu dat het 90 dagen van het Non-immigrant “O” is, en 1 jaar van de verlenging. Samen 15 maanden.

2. Een nieuw Non-immigrant “O” halen in de ambassade/consulaat van een van de buurlanden. Je kan naar een buurland gaan en daar een Non-immigrant “O” gaan aanvragen. Vervolgens zal je daar 90 dagen verblijf mee bekomen bij binnenkomst. Aansluitend op die 90 dagen kan je dan weer een jaarverlenging vragen.

3. Een nieuw visum halen in je thuisland. Je kan terug naar huis gaan, en daar een nieuw Non-immigrant “O-A” gaan aanvragen, of een Non-immigrant “O” natuurlijk.
Ik weet niet wanneer je van plan was om terug te gaan. Was je toch al van plan om voor 12/07/16 terug te keren, kan je hier in afwachting nog blijven op je “Visa Exemption”.
Je hebt al een verblijf tot 01/07/16, maar die 30 dagen die je bekomen hebt kan je, wanneer nodig, nog eenmaal laten verlengen met 30 dagen. Kost 1900 Baht.

Denk er eens over na. Als je nog bijkomende vragen heb hoor ik het wel.

En vergeet het in de toekomst zeker niet. Een “Re-entry” is altijd noodzakelijk als je een verblijfsperiode wil behouden, zeker als die verder loopt dan de geldigheidsduur van je visum.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website