Visum Thailand: Geen 90 dagen melding met dit visum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
1 november 2016

Beste redactie,

Ik heb een vraag betreft visa, mijn vriend is in 18 april 2016 geëmigreerd naar Thailand, Udon Thani, met een o-a visa, no entry M. Hij heeft alles in orde betreft financiën en is getrouwd met een Thaise voor de Thaise wet.

Bij binnenkomst kreeg hij bij immigration een stempel 18-04-2016 – 17-04-2017. Nu zei hij dat hij zich met dit visum niet om de 90 dagen hoeft te melden. En dat hij pas op 17 april 2017 zich weer moet melden voor een verlenging door het land uit te gaan, met een re-enty. Daarna wordt dit visum omgezet naar een jaarvisum met verlenging.

Nu wil ik weten of dit klopt en/of dat er iets is veranderd? Hij zei mij wel dat dit per 1 januari een nieuwe regeling is geworden op deze basis van O-A.

Misschien kan Ronny dit natrekken voor degene die dit nog niet wisten en of dit waar is. Wat mijn inziens wordt er  overal vermeld dat om de 90 dagen IEDEREEN zich moet melden met het TM47 rapport.

Misschien zijn er nog nieuwe veranderingen die vele nog niet weten, vandaar deze vraag.

Bedankt voor de medewerking,

Groet,

Andre


Beste Andre,

Voor zover ik weet is er niks veranderd en er is ook nergens een melding dat er iets veranderd is. Ik denk eerder dat je vriend de mogelijkheden of beperking van zijn visum niet kent, en ook niet de verplichtingen die een verblijf meebrengen.

Een Non-immigrant O-A visum heeft een Multiple entry en een geldigheidsduur van 1 jaar. Bij elke binnenkomst tijdens de geldigheidsperiode van het Non-immigrant O-A visum ( 1 jaar) bekom je een verblijfsperiode van een jaar.

Als je dus voor het einde van de geldigheidsperiode nog een “borderrun” maakt dan kan je bijna twee jaar hiermee in Thailand verblijven. Bij een “borderrun” is het trouwens geen verlenging dat je krijgt maar bekom je een nieuwe verblijfsperiode.

Verlaat je nu Thailand of kom je terug binnen NA de geldigheidsperiode van je visum, en wil je de laatste verblijfsperiode behouden dan zal je een “Re-entry ” moeten nemen voor je Thailand verlaat. Bij terugkomst, na de geldigheidsperiode, is immers je visum verlopen en ook de Multiple entries van dat visum. Je kan er dan ook niks meer mee aanvangen.

Het enige dat je terug kan krijgen na de geldigheidsperiode van je visum is de einddatum van je laatste verblijfsperiode, maar dan kan enkel indien je een “re-enrty” bezit. Heb je die niet dan bekom je enkel een “Visa Exemption” van 30 dagen.

Een Non-immigrant “O-A” visum kan je niet verlengen. Geen enkel visum kan je verlengen. Wat je wel kan verlengen is de verblijfsperiode die je met dat visum bekomen hebt. Vanaf 45 of 30 dagen voor afloop van zijn verblijfsperiode kan hij een aanvraag voor een jaarverlenging indienen bij immigratie. Dit kan hij doen op basis van “Retired” of als gehuwde met een Thai.

Iedereen die 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft, en elke daaropvolgende periode van 90 dagen ononderbroken verblijft, is VERPLICHT om een adresmelding te maken bij immigratie. Welke verblijfsperiode of visum je ook hebt maakt hier niet uit. Het is de duur van ononderbroken verblijf dat telt.

Als hij op 18 april 16 is binnengekomen, en hij heeft Thailand nadien nog niet verlaten, dan heeft hij al zeker twee meldingen gemist. Normaal zal dat dan 2000 Baht boete zijn, of misschien wel 5000 Baht. In het slechtste geval kan men zelfs 200 Baht per dag aanrekenen maar zover komt het meestal wel niet.

Dit kan je lezen op de website van immigratie: extranet.immigration.go.th/fn90online/online/tm47/TM47Action.do

“According to The Immigration Act,B.E.2522,the foreigner who has received a temporary stay permit and stayed in the Kingdom of Thailand over 90 days must notify his residence to immigration officer every 90 days.
It is better to keep track of the rules of Thai Immigration at all times during your stay in the country, as failure to file your 90-day report can result in a fine of 2,000 THB, and can be increased up to 5,000 THB once you get arrested with an additional fine not exceeding 200 Baht for each day which passes until the law is complied with.”

Ik geef je de raad om je 90 dagen melding uit te voeren zoals voorzien is.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Visum Thailand: Geen 90 dagen melding met dit visum?”

 1. Johan zegt op

  Ze maken weleens een vergissing. Dat overkwam mij jaren geleden ook bij een visarun. Kreeg een stempel – 31 februari – de bij de grens naar Maleisie. Ging de volgende keer keurig op 27 februari en kreeg een penalty van rond 6000 Bath wegens overstay aangezien ik al op de 15e had moeten komen, gezien de 3x 30 dagen. Na een lang gesprek werd de boete ietsje aangepast, “U moet zelf opletten”, kreeg ik te horen”. Een douane -beambte dreigde zelfs een paar maal met handboeien als ik niet snel zou betalen. Niet plezant!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Een 90 dagen adresmelding heeft niks met een visarun te maken.

   Een laattijdige 90 dagen adresmelding is geen overstay. Nooit.
   Overstay betekent dat je uw verblijfsperiode hebt overschreden.
   Een 90 dagen adresmelding geeft geen verblijfsrecht en moet enkel uitgevoerd worden bij 90 dagen ononderbroken verblijf in Thailand.
   Op het ontvangstbewijs dat je ontvangst staat wanneer de volgende keer de 90 dagen adresmelding dient uitgevoerd te worden. Die datum die daarop staat wil niet zeggen dat je een verblijfsrecht hebt tot die datum. Die datum staat daar enkel ter herinnering.
   14 dagen voor tot 7 dagen na die datum kan je de adresmelding maken indien je Thailand in die periode niet verlaat.
   Verlaat je Thailand vervalt te telling en begint ze terug te lopen vanaf 1 op de dag dat je terug binnenkomt.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Vergissen kan natuurlijk iedereen.

   Via een grensovergang over land bekomen Nederlanders/Belgen slecht 15 dagen “Visa Exemption”,
   en dat had ook zo in je paspoort moeten staan in de Arrival stempel.
   Tot 31 februari (?) had al een lichtje moeten laten branden want die datum bestaat volgens mij niet, zelfs niet in Thailand.

   De boete klopt wel, tenminste al men die duur aanrekende.
   12 dagen overstay is dan 12×500 of 6000 Baht m.a.w. de normale boete.

   Ik heb geen enkel idee wat je met 3×30 dagen bedoelt.

 2. peter zegt op

  De eigenaar van extranet.immigration.go.th heeft zijn of haar website niet juist geconfigureerd. Om uw gegevens tegen diefstal te beschermen, heeft Firefox geen verbinding met deze website gemaakt.
  Huh?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Openen met Internet Explorer en de waarschuwing negeren.

 3. Jaqcuess zegt op

  Een vriend dacht de negentig dagen melding per post te kunnen regelen en mag nu, na het betalen van een boete, een jaar lang het land niet meer in.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Geloof ik niks van.
   Niemand wordt de toegang tot Thailand ontzegt omdat een 90 dagen adresmelding niet werd uitgevoerd.
   Indien hij het land niet meer in mag is dat omdat hij in overstay was of wat anders uitgestoken heeft.
   Per post werkt trouwens in Bangkok heel goed.

   • frans zegt op

    bedankt RLP een verhaal zoals dat van Jaq werk alleen maar onrust en is niet op feiten gebaseerd. Dit moet eigenlijk niet op de blog kunnen.

   • Victor Kwakman zegt op

    Hoi Ronny. Woon jij in BKK? Ik zou graag in contact met je komen voor wat informatie. Ik woon nu nog in NL maar ben bezig met een NON OA Visum


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website