Beste redactie,

Ik verblijf reeds meer dan 1 jaar in Thailand volgens de regels (ga na 89 dagen mooi het land uit en kom terug). Wens nu een jaarvisum te verkrijgen en heb steeds aan alle voorwaarden voldaan.

Het probleem is ze vragen van België een bewijs van goed gedrag en zeden voor mij, maar België zegt dat ik daar niet meer woon?

Met vriendelijke groet,

Dirk


Beste Dirk,

U bent blijkbaar uitgeschreven in België en het lijkt me dat u daarover verbaasd bent. Het kan inderdaad zijn dat u niet gevraagd hebt om u uit te schrijven, maar dat u bent uitgeschreven van ambtswege “schrapping van ambtswege”. Kan, want u bent langer dan een jaar weg uit België. U moet maar eens contact nemen met uw laatste gemeente en vragen wat de reden was van uw uitschrijven. Blijkbaar bent u dan ook niet ingeschreven bij de ambassade.

Een Ambassade kan u met veel helpen, het is uw “Gemeentehuis” in het buitenland, maar dan moet u zich daar wel aanmelden natuurlijk. Denk hier aan als binnenkort uw paspoort moet vervangen worden, etc…. Nergens ingeschreven staan is (mijn persoonlijke mening) nooit een goed idee maar daar doet ieder maar mee wat hij wil.

Naar het onderwerp van uw vraag – hoe kan je een uittreksel uit het strafregister bekomen indien u in het buitenland woont/verblijft. U kan naar de Ambassade gaan en vragen of men u daar kan verder helpen, of u kan doen wat op de website van de Federale Overheid Buitenlandse Zaken staat. Probleem is dat dit ergens nadien moet toekomen en blijkbaar hebt u geen (gekend) adres waar men het naartoe kan sturen. Misschien eerst maar eens bellen met de betreffende dienst van het “Centraal Strafregister”. Zie hieronder voor het telefoonnummer: diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/uittreksel_strafregister/

Uittreksel uit het Strafregister
a) Als u in het buitenland woont en u een uittreksel uit het Belgisch Strafregister wilt aanvragen dient u persoonlijk een schriftelijke aanvraag per post of per fax te richten aan:
FOD Justitie
DGRechterlijke Organisatie
Dienst Centraal Strafregister
Waterloolaan 115
1000 Brussel
per fax op het nummer +32 2 552 27 82
per e-mail via cjc-csr@just.fgov.be

Met vermelding van:

 • naam en voornaam;
 • adres;
 • geboortedatum en -plaats;
 • reden voor de aanvraag;
 • handtekening van de aanvrager;
 • kopie of scan van een identiteitsdocument (facultatief).

Voor meer informatie: Dienst Centraal Strafregister: 02 552 27 48 (NL) of 02 552 27 47 (FR)

Het uittreksel uit het strafregister wordt gratis afgeleverd door de FOD Justitie.

b) Als u een uittreksel uit het Strafregister wilt aanvragen dat de periode dekt waarin u in het buitenland verbleef, dient u zich rechtstreeks te richten tot de bevoegde autoriteiten van het betrokken land.

Het is mogelijk dat de afgifte van een dergelijk document in het buitenland betalend is.

Uit uw info maak ik op dat u hier waarschijnlijk verblijft op basis van een Non-immigrant “O” Multiple entry (elke 89 dagen het land uit). Jaarverlenging kan volgens mij niet want dan zou u elke 89 dagen het land niet uitmoeten. Laat ik er dan vanuit gaan dat het een Non-Immigrant “O” visum is, en dan verbaast het me dat om een gewoon Non-Immigrant “O” visum te verlengen, men van u een bewijs van goed gedrag en zeden vraagt (noemt nu “uittreksel uit het strafregister”).

Normaal is dit voor zulke verlenging niet noodzakelijk maar het kan natuurlijk dat uw lokaal immigratiekantoor dat wel van u eist. Misschien is er ook iets veranderd dat me tot nu ontgaan is maar ik heb hierover nog geen signalen ontvangen. Kan jij mij hier iets meer over laten weten, want dit kan in de toekomst zeer belangrijk zijn voor lezers die een verlenging aanvragen? Graag dus laten weten welk visum u hebt, waar u uw verlenging aanvraagt, op basis van wat (retired ?) en welke bewijzen men van u eist.

Bedank alvast.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Thailand visum vraag en antwoord: Bewijs van goed gedrag voor Belgen”

 1. ronny sisaket zegt op

  Ik heb laatst ook een bewijs van goed gedrag en zeden moeten afleveren voor een jaar non-emmigrant O visa in Antwerpen op het Thai’s Consulaat , misschien heb ik een boeven tronie en anderen niet 🙂

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Was al standaard voor een” O-A” maar nu moet het ook voor een “O”.
   Niet zo uitzonderlijk en is eigenlijk ook geen probleem om dat te bekomen.
   Het is gratis en je kunt het meestal via het digitaal loket van je gemeente aanvragen.
   Je moet het wel persoonlijk komen afhalen ivm bescherming van de privacy.
   Er bestaan trouwens 2 modellen.
   Model 1 – voor het merendeel van de gevallen.
   Model 2 – Wanneer het gaat om een activiteit die onder opvoeding, psycho-medische-sociale begeleiding, jeugdbijstand, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarige valt.

   Maar ik dacht dat hij eigenlijk een jaarverlenging bedoelde (er staat wel jaarvisum maar dat doen er meer) omdat hij schrijft al meer dan een jaar in Thailand te verblijven.

   Wat je uitzicht betreft kan ik je geruststellen – Je bent niet de enige. Mij vragen ze ook altijd extra dingen en ik ben er ook altijd bij als ze beslissen een valies te controleren…… 😉

   I

 2. Wim zegt op

  Beste Ronny en Dirk,
  Ik moet al jaren voor mijn NON IMMIGRANT “O” multiple entry een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen. Kostprijs 5 euro bij de gemeente ! Misschien ??? is deze gratis bij de dienst Justitie, maar dan moet je wel officieel buiten Belgie wonen. Anders sturen ze je automatisch naar je gemeente.
  Ook beginnen ze in Belgie een ” beetje ” moeilijk te doen aangaande die 22.000 euro die je moet kunnen bewijzen ! Dit in verband met de devaluatie van de euro. Echt moeilijk doen ze voorlopig nog niet maar ze beginnen toch al te vragen als je niet meer inkomsten hebt !
  Groetjes

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Wim,

   Voor een Non-Immigrant “O” aanvraag in Antwerpen is een “uittreksel uit het strafregister”, sinds vorig jaar een eis. Voordien hoefde dat niet. Tenminste mij werd het voordien nooit gevraagd.
   Voor een “O-A” was dit altijd al een eis.

   Een uittreksel uit het strafregister is normaal gratis. Ik betaal daar niks voor in mijn gemeente.
   Uw gemeente wil er blijkbaar geld uitslaan.
   Controle van het strafregister gebeurt in België door uw lokale politie.

   Strikt gezien zou je eigenlijk maar 20 000 Baht(40 000 Baht per familie) aan middelen moeten bewijzen voor een “O” volgens de website van het MFA.
   Ligt in de lijn van wat het consulaat in Amsterdam vraagt nml 600 Euro (of 1200 Euro indien gehuwd en vrouw geen inkomen)
   Wat België eigenlijk vraagt is minder duidelijk en ook nergens terug te vinden.
   http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html

   Voor een “O-A” ligt het anders. Daar staat duidelijk dat het 800 000/65000 Baht moet zijn.
   Omgerekend kan het dan zijn dat sommige niet meer voldoen met hun inkomen en eventueel bankbewijzen zullen moeten voorleggen.
   http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15385-Non-Immigrant-Visa-%22O-A%22-(Long-Stay).html

 3. jan paul Boomsma zegt op

  Beste,

  Een verklaring van goed gedrag wordt ook in Nederland gevraagd als men in het verleden iets fouts heeft gedaan (belastingschuld niet betaalt en dergelijke) Toch es meer informeren dan enkel te laten slonsen waar U woont.

  Vrg

 4. David H. zegt op

  Ik weet als uitgeschreven Belg dat je voor sommige zaken nog terecht kan op je laatste gemeente van inschrijving , en als die niet kunnen (of willen) is het normaal dat provinciebstuur je gemeentelijke autoriteit wordt ) in alle geval voor paspoort vernieuwing, en,als je tijdelijk in Belgie bent, anders is het de ambassade in Bangkok +.
  En ja I Antwerpen richten ze in mijn verleden (3jaar terug ) aanvragen zich ook al richting 1500 euro/maand ofte waarde van 800000 bht bij jaarvisa non o , en bewijs g.gedrag en zeden (oude benamimg) ” kon” gevraagd worden misschien……lijkt meer de supervisie vanuit Thaise Ambassade Brussel….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website