Beste redactie,

Hoe krijgt mijn zoon zijn vriendin uit Thailand voor 3 maanden naar Nederland? Hij heeft van alles gedaan maar buitenlandse zaken wijst de visumaanvragen telkens af omdat onvoldoende aangetoond zou zijn dat ze na 3 maand terug gaat naar Thailand, terwijl ze daar ook een kind heeft van 7 jaar. Het is om moedeloos van te worden!

Groet,

Henk


Beste Henk,

Als ik het goed begrijp is er meteen een visum van 90 dagen aangevraagd. De behandelaar zal zich dan afvragen welke banden er zijn met Thailand, immers zijn er maar weinig Thai (of Nederlanders) die 90 dagen verlof kunnen krijgen. Een maand weg is mogelijk al veel. Als er dan verder weinig is wat een binding met Thailand aan toont kan men het visum inderdaad afwijzen op ‘vestigingsgevaar’. Eenmaal afgewezen kan men bij vervolg aanvragen waar het bewijsmateriaal niet wezenlijk verschilt van eerdere aanvragen deze simpelweg weer afwijzen met een verwijzing naar de eerst afgewezen aanvraag.

Een tweede aanvraag kan dus maar beter zeer degelijk in elkaar zitten, met diverse bewijzen dat de afwijzing niet gegrond was. Een bezwaar met dergelijke bewijzen had ook gekund en is voor Nederland zeker niet kansloos, vooral niet als een vreemdelingenadvocaat de zaak op zich neemt. Daar de meeste Thai een laag salaris hebben kan zo’n bezwaar met gesubsidieerde rechtsbijstand worden gedaan en kost het de aanvrager rond de 150 euro om in bezwaar te gaan.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/wat-is-gesubsidieerde-rechtsbijstand-en-hoe-vraag-ik-dit-aan

Verder kan ik slechts verwijzen naar wat er reeds in het Schengen visum dossier staat beschreven en in de recente lezersvraag van Willy:
– www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/visum-vriendin-geweigerd-belgische-ambassade/
– www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

Het komt er heel kort om neer dat het totaalplaatje klopt: de duur van het verblijf moet logisch zijn, er moeten bewijzen zijn die binding aantonen (redenen om terug te keren), het reisdoel moet duidelijk zijn (in een begeleidend schrijven kan de Nederlandse referent kort uitleggen wie de vreemdeling is, waarom die komt en dat er op zal worden toegezien dat de vreemdeling tijdig terug keert) en het dossier moet volledig zijn. Dat bekent dus drie dubbel checken of geen enkel bewijsstuk over het hoofd gezien is (vergeet ook de vertalingen naar het Engels niet indien de bewijsstukken in het Thais zijn) en dat de aanvrager een duidelijk verhaal heeft bij het inleveren van de aanvraag en eventuele vragen goed kan beantwoorden.

Bij een goede voorbereiding en compleet dossier zonder opmerkelijke feiten is er zeer goede kans op toewijzing van het visum door de Nederlandse autoriteiten. Verleden jaar wee men zo’n 3 %, het jaar daarvoor zelfs maar 1%. Niet opgeven dus!

Succes!

Rob V.


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website