Beste redactie/Rob V.,

Ik heb een Thaise vriendin leren kennen via Thai Cupid. Ik wil haar graag uitnodigen voor een kort verblijf in Nederland. Ik heb al 3 keer geprobeerd een Schengenvisum aan te vragen. De eerste keer heb ik garant gestaan en en de overige twee keren een nicht van haar die in Nederland woont met hulp via kennis. Daarvoor heb ook garant gestaan door geld over te maken.

De reden dat de visum wordt afgewezen is om haar statement.

We hebben dagelijks contact met elkaar en voor mij is het lastig om haar te gaan bezoeken.

Wat kan ik verder doen om toch een visum voor haar te verkrijgen?

Ik hoor het graag,

Vriendelijke groet,

Peter


Beste Peter,

De redenen van afwijzing zijn mij niet helemaal duidelijk. Is ze afgewezen wegens een onvoldoende aangetoond reisdoel? Of omdat men niet voldoende zeker was dat ze tijdig terug naar Thailand zou keren? Of mogelijk allebei? Zie hiervoor het briefje wat ze kreeg waarop de reden(en) staan aangevinkt.

Ik kan eigenlijk niet veel meer zeggen dan in het Schengendossier staat (zie het menu links op dit blog). Het had in jullie geval verstandig geweest om bij de eerste afwijzing in bezwaar te zijn gegaan. Bij voorkeur met een vreemdelingenadvocaat in de arm. Volgende aanvragen kunnen bij ongewijzigde omstandigheden namelijk makkelijk worden afgewezen met verwijzing naar de eerdere afwijzing.

Probeer het volgende voor een nieuwe aanvraag: Als het reisdoel onvoldoende was aangetoond, zorg er dan voor dat jullie samen praten over waarom ze naar Nederland komt en wat jullie hier gaan doen. Jij schrijft een begeleidende brief zodat de ambtenaar duidelijk kan lezen wat jullie motivaties zijn. Leg kort uit wie jullie zijn, wat ze komt doen, en dat ze weer op tijd terug naar Thailand zal gaan. Als je haar nog niet vaak bent komen opzoeken leg dan ook in een paar zinnen uit waarom en dat jullie daarom even samen willen zijn in Nederland Het mogelijke struikelblok dat onduidelijk zou zijn wat haar/jullie beweegredenen zijn valt dan in iedergeval weg.

Als men vreest voor overstay (illegaal verblijf wegens niet tijdig terug keren naar Thailand), kijk dan eens of je daar iets aan kunt doen. Heeft ze onroerend goed zoals een huis? Kinderen of ouders die ze te verzorgen heeft? Een baan of studie waar ze naar terug moet keren? Klopt het aantal vakantie dagen met dat plaatje? Immers, hoeveel mensen kunnen 30-90 dagen weg van blijven van werk? En veel Thai kunnen niet meer dan enkele dagen tot ruim een week weg van werk. Heeft ze weinig binding door middel van huis, baan of zorgplicht dan maakt het alles een stuk moeilijker omdat er dan weinig redenen zijn om op tijd terug te keren. Probeer dan minstens een positief beeld te vormen dat jullie serieus zijn en niets geks van plan zijn. Zoek haar nog een keer op, maak duidelijk dat jullie een goede relatie hebben en niets doms gaan doen (zoals overstay).

Een korte vakantie naar een land in de omgeving kan ook goed doen: een reis naar bijvoorbeeld Singapore, Maleisië of Japan. Als ze daar netjes op tijd is van is teruggekeerd dan laat dat zien dat ze betrouwbaar is (geen fratsen zoals overstay of illegaal werken in het buitenland).

Tot slot: het had beter geweest haar familie in Nederland er buiten te houden. Had jij logies geboden en je vriendin voor zichzelf garant gestaan met 34 euro per dag (vermijd rare transacties op haar bankrekening zoals plots een grote overboeking vlak voor de visumaanvraag), of had jij logies geboden en garant gestaan, dan had het totaal plaatje duidelijker geweest voor de ambtenaar. Door bij de nieuwe aanvragen zonder heldere reden een familielid van haar garant te laten staan kan men zijn gaan denken dat naar Nederland komen het werkelijke doel was van de reis (in plaats dat het doel was om jouw te bezoeken). Ik zou haar familie hier er dan ook verder buiten laten. Doe de aanvraag samen, betrek anderen zoals de familie er alleen bij als je niet anders kan. Maak dan ook duidelijk waarom zodat er geen achterdocht opgeroepen wordt.

Lees het visumdossier nog eens door en probeer een nieuwe aanvraag. Wellicht lukt het deze keer wel als het voor de ambtenaar nu allemaal duidelijk is waarom ze komt en waarom ze weer op tijd terug zal gaan. Lukt het weer niet, ga dan dus in bezwaar. De instructies hiervoor krijgt ze mee. Zoek vervolgens bij voorkeur een advocaat en vecht het aan. Google bijvoorbeeld op ‘vreemdelingenadvocaat Schengenvisum’, kies er 2-3 uit en maak dan een keuze met wie je in zee wilt.

Onthou dan zo’n 95% van de Thais een Schengenvisum met succes aanvragen. Hopelijk geeft dat moed. Succes!

Groet,

Rob V.

Bron: www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/dossier-schengenvisum-2019/

 

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website