Beste redactie/Rob V.,

Mijn Thaise vriendin is in het bezit van een Belgische F+ Kaart (duurzame verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie) geldig tot 29 september 2020. Nadat haar echtgenoot stierf is zij juni 2016 teruggekeerd naar Thailand, met het recht om zich binnen een bepaalde periode (ik dacht 2 jaar, maar weet dat niet zeker!) weer te vestigen in België.

In de periode juni 2016 tm aug 2018 is ze -met deze verblijfskaart- diverse keren bij mij in Nederland op bezoek geweest, dus zonder visum.

Mijn vraag is of zij met haar F+ kaart, die nog altijd geactiveerd (gecontroleerd via eID Belgium) is, ook nu nog zonder visum Nederland kan binnen komen. Heeft hier iemand ervaring mee?

Misschien hier niet van belang, maar voor de volledigheid zij vermeld dat zij een overlevingspensioen vanuit België ontvangt.

Bij voorbaat dank voor een reactie.

Groet,

Werner


Beste Werner,

Hoe het met Belgisch verblijfsrecht zit weet ik niet. Maar er vanuitgaande dat ze inderdaad nog een geldige verblijfspas heeft met daaraan gekoppeld geldig verblijfsrecht, kan ze daarmee alle Schengen landen bezoeken als toerist. Ze kan dan dus gewoon naar Nederland op vakantie komen met haar Belgische verblijfspas en Thaise paspoort.

Voor Nederland zouden de immigratiedienst (IND) iemand in haar schoenen verblijf gegeven als weduwe maar had dit normaliter verloren gegaan bij uitschrijving (emigratie) uit Nederland. Je geeft aan dat dit in België anders werkt en zij bij wijze van spreken morgen weer terug naar België zou kunnen komen en dan een woning mag betrekken. Ik heb geen idee of dat zo is, hopelijk is dat juist en kunnen Belgische lezers dat bevestigen. Of neem bij twijfel contact op met de migratie vraagpunt Kruispunt of de DVZ.

Groet,

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Schengenvisum vraag: Mag mijn Thaise vriendin met Belgische verblijfspas mij in Nederland bezoeken?”

 1. Eddy zegt op

  Met een geldige Belgische F-kaart kan je alle Schengenlanden bezoeken.

 2. Prawo zegt op

  Als ze niet aantoonbaar binnen twee jaar na haar vertrek naar Thailand in België is geweest dan is haar F+ kaart in feite vervallen (al zal formeel intrekkig nodig zijn, ontvangt ze nog wel post op haar laatst bekende adres in België?).
  De discussie is vervolgens hoe lang ze dan in België moet zijn geweest, is dat tenminste een jaar of volstaan één dag al? Recente rechtspraak in Nederland klinkt in wat dat betreftl niet erg gunstig (maar er is in mijn ogen onvoldoende goed over geprocedeerd).

  Als de F+ kaar nog geldig is dan is dit in principe voor verblijf in België. Voor alle andere landen in het Schengengebied geeft het een verblijfsrecht van 90 dagen per half jaar, net zoals dat geldt voor iedereen die visumvrij kan reizen. Mocht je een TEV-MVV procedure overwegen dan kan ze dat doen vanuit België. Als ze daar al zo lang heeft verbleven dan zal een inburgeringsexamen buitenland denk ik geen probleem zijn. De enige eis die dan overblijft voor haar definitieve verblijf in Nederland geldt voor jou: voldoende middelen als referent.

  Iets anders is of de F+ kaart haar recht geeft op vestiging in Nederland zoals een Unieburger. Ik meen van wel, maar dit is vrij onontgonnen gebied. Alle reden om het eens te proberen.

  Zolang ze haar fysieke F+ kaart heeft zal ze er mee kunnen reizen. Totdat de Belgen in het SIS (Schengeninformatiesysteem) zetten dat deze kaart moet worden ingenomen. Dat merkt ze dan bij aankomst op een luchthaven in het Schengengebied, want kunnen vertrekken uit Thailand zal niet het probleem worden.

  • Rob V. zegt op

   Bedankt voor je kundige inbreng Prawo. 🙂

 3. Lung addie zegt op

  De F-kaart geeft de dame het recht in Belgie te werken. Het Chengenvisum geeft haar het recht in alle Chengenlanden vrij te reizen als toeriste, ook in Nederland natuurlijk. Vanwege het feit dat ze gehuwd is met een Belg en een vast adres heeft/had in Belgie geeft haar recht op deze F-kaart (5j). Daar de dame nog een F-kaart heeft en dus nog geen Belgische ID kaart maakt dat zij nog geen Belgische nationaliteit verworven heeft. Als de dame Belgie langer dan 6 maanden verlaat dan heeft ze, net als als de overige Belgen, een meldingsplicht. Indien ze langer dan 1j Belgie verlaat dan moet ze zich in Belgie laten uitschrijven. De verworven rechten vervallen hierdoor niet en ze kan, binnen de periode haar F-kaart geldig is, steeds terugkeren naar Belgie. Doet ze dat niet binnen deze periode dan verliest ze haar verworven rechten en zal ze alles opnieuw moeten herbeginnen. De duur van haar overlevingspensioen ( weduwenpensioen) zal afhankelijk zijn van haar eigen leeftijd en de tijd dat ze met de Belg gehuwd is geweest, en kan dus ook na een bepaalde periode vervallen.. Te weinig info voor een juist beeld te geven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website