Beste Rob,

Ik heb een vraag over het Schengen visum. Ik heb het Schengen dossier doorgelezen (dank voor de uitgebreide info), maar er zijn toch nog een aantal zaken onduidelijk. Wellicht kunt u mij richting een oplossing helpen.

Vooraf: ik kom vanaf 2006 jaarlijks in Thailand, de laatste 2 jaar overwinter ik in Bangkok. Ik ben 72 jaar. In die tijd heb ik een Thaise vrouw (Kai) leren kennen. Ik ben niet van plan met haar te trouwen, maar wil haar graag het leven in Nederland laten zien.

Bij mijn aanvraag voor het Schengenvisum kwam ik bij het punt dat ze info van de werkgever willen hebben. Dat kun je niet overslaan. Kai is 59 jaar en heeft 40 jaar bij een hotel in Bangkok als schoonmaakster gewerkt. Ze komt uit Isaan en heeft 4 kinderen (nu 30, 29, 26 en 25 jaar oud). Zoals velen stuurde ze geld naar haar zuster die voor de kinderen zorgde.

In 2019 heeft ze 2 jaar voor de zoon van haar oudste zoon gezorgd en heeft ze haar baan in het hotel opgegeven. De afgelopen 2 jaar heeft ze enkele maanden per jaar voor de 2 kinderen van haar andere zoon gezorgd. Zijn vrouw ging dan in Bangkok werken. De ouders van de vrouw zijn niet in staat om voor de kinderen (6 en 2 jaar) te zorgen.

Moet ik nu in het Schengenvisum zo’n heel verhaal inclusief kopieën van geboortebewijzen bijvoegen? En kan ik de vrouw van haar zoon als werkgever opvoeren? Of volstaat een korte toelichting dat ze een aantal maanden voor de kinderen van haar zoon zorgt? En zou het helpen als de dorpsoudste een brief schrijft met officiële stempels?

Kortom, ik weet niet precies wat ik moet doen. En wil ook niet met een hele stapel papieren bij de visumaanvraag aankomen. Ook is het me niet duidelijk of het helpt als ze voor 2 in plaats van 3 maanden naar Nederland komt. Ik sta garant voor haar, heb voldoende inkomen en een eigen huis in Nederland. Ik zou het fijn vinden als er Thailandbloglezers zijn die eventueel in dezelfde omstandigheden zaten en advies hebben.

Alvast bedankt.

Groet,

Gerard


Beste Gerard,

Gezien de zorg voor de kleinkinderen van enkele maanden per jaar zou ik het persoonlijk houden bij een mooie brief waarin je deze situatie (m.b.t. zorg voor de kleinkinderen) verteld. Eventueel met bijvoeging van een papier (geboorteakte) die laat zien dat ze een zoon geeft. Vervolgens ook nog eens de geboorteakten van zijn kinderen lijkt mij wat veel worden, daar het geen fulltimejob is die ze het grootste deel van het jaar uitvoert. De Nederlandse beslis-ambtenaren zijn ook niet bekend met het systeem van dorpsoudsten, dus dat zal ook niet echt zoden aan de dijk zetten.

Uiteraard vermeld jij ook dat je er op toe zult zien dat ze tijdig terug zal keren naar Thailand.

Maar ik ben benieuwd wat anders lezers met een situatie vergelijkbaar als die van jullie hebben gedaan. Ik verneem graag reacties met ervaringen hieronder.

Groet

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website