Beste lezers,

Mijn vriendin is al drie keer eerder naar Nederland geweest. Geen probleem met het invullen van het Schengenvisum aanvraagformulier voor een  kort verblijf. Maar wij hebben nu een zoon van 8 maanden oud. Kan die op hetzelfde formulier erbij of moeten we nieuw formulier aanvragen?

Groet,

Frank


Beste Frank,

Een aanvraag voor een Schengenvisum gaat per individueel persoon. Voor jullie zoontje moet -indien hij geen Nederlander is- dus een eigen aanvraag gedaan worden. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is het visum gratis.

Let er op dat de aanvraag voor minderjarige net iets anders gaat dan voor volwassenen. Zo moet je een geboorteakte overleggen en indien het kind met 1 ouder reist moet er ingevulde toestemmingspapieren van de andere ouder zijn. Bij schoolgaande kinderen duidelijk zijn dat ze verlof hebben. Voor details zie onder het kopje ‘useful documents’ de checklist ‘family and friends’ op:

https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/applying-for-a-short-stay-schengen-visa/thailand

Overigens neem ik aan dat jij Nederlander bent en het kind dus ook recht heeft op de Nederlandse nationaliteit of dat dit al geregeld is. Je zou dan via de ambassade een Nederlands paspoort aan kunnen vragen voor jullie kind. Uiteraard heeft het dan geen visum nodig. Eigenlijk zouden jullie dit zo snel mogelijk moeten regelen in plaats van een visum want als Nederlander behoor je niet op een Schengenvisum te reizen!

Let er trouwens op dat kinderen, ongeacht hun nationaliteit (of met dubbele Thais-Nederlandse nationaliteit), ten alle tijden met papieren reizen waaruit blijkt dat er toestemming is van beide ouders. In verband met de internationale samenwerking tegen kinderontvoering kan zowel in Nederland als Thailand bij de grenspassage gevraagd worden om met ingevulde toestemmingsformulieren aan te tonen dat er geen sprake is van ontvoering. Deze documenten kun je regelen via de de Thaise (of Nederlandse, indien een kind daar is ingeschreven) gemeente. Het fijne weet ik daar niet van. Zie daarvoor o.a.

Tips voor alleen reizen met kinderen

Succes en een goede reis,

Rob V.


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Schengenvisum vraag: Hoe dit met het zoontje van mijn vriendin?”

 1. Frank zegt op

  Super bedankt hier kan ik zeker verder mee.

  Gr frank

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Franspattaya zegt op

  Aan het advies om de nederlandse nationaliteit aan te vragen zitten wel wat haken en ogen.
  Een van de eisen is dan dat het kind in Nederland moet zijn ongeschreven in het GBA systeem en dan ook in Nederland naar school moet.
  Lijkt me in dit geval niet de bedoeling….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Fransamsterdam zegt op

   Klinkt mij vreemd in de oren. Heeft u een bron?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Ger zegt op

   Er zitten helemaal geen haken en ogen aan. Als de vader de Nederlandse naionaliteit heeft, niet in Nederland staat ingeschrevenen, niet getrouwd is en de moeder ook niet, dan kan hij via een Thaise akte van erkenning op de Nederlandse ambassade de Nederlandse nationaliteit aanvragen voor het kind.
   En het kind mag overal ter wereld wonenen en hoeft niet in het GBA ingeschreven te worden tenzij het in Nederland gaat wonen. En de leerplicht geldt in Nederland vanaf 5 -jarige leeftijd als het kind daar woont, onafhankelijk van de nationaliteit van het kind.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Ger zegt op

  kleine aanpassing : Als de vader de Nederlandse nationaliteit heeft, ….

  Ik schreef ook dat hij niet in Nederland is ingeschreven. Eigenlijk gaat de aanvraag van erkenning in Thailand via de kinderrechtbank en de gewone rechtbank en dan dient de vader wel permanent in Thailand te wonen , dus met een visum er verblijven. Want de voorwaarde is bijvoorbeeld de zorg voor het kind; dat gaat moeilijk als je er niet verblijft.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website