Schengenvisum vraag: Een Thaise kennis naar Nederland laten komen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags:
23 februari 2021

Beste Rob/Redactie,

Ik ben een getrouwde man en wens een Thaise vriendin (in de niet romantische zin van het woord!), voor een maand op vakantie wil laten komen bij mijn gezin. Is dit een procedure die haalbaar is?

Wat gaat me dit kosten daar ik vermoed dat zij op quarantaine moet bij terugkomst in Thailand?

Ik werk en kan financieel voor haar garant staan. Zij heeft slechts een laag restaurant inkomen en momenteel nihil wegens corona en sluiting.

Graag feedback of ik aan een slecht idee begin?

Groet,

Frans


Beste Frans,

Op dit moment staat Thailand op de lijst van ‘veilige landen’, en is de EU travel ban niet op hen van toepassing. Je kunt dus een vriendin een aanvraag laten doen voor een Nederlandse Schengenvisum en haar naar hier laten komen. Let op dat enkele andere EU-landen, waaronder België nog wel flinke beperkingen komen dus een reis naar dergelijke EU-landen zal (officieel) niet zomaar kunnen. Maar voor Nederland zijn dus voor Thaise reizigers min of meer de standaardprocedures van toepassing. Zie voor advies daarbij het Schengendossier (een downloadbare PDF) hier op Thailandblog. Het is te vinden in het menu aan de linkerkant van de site.

Aangezien de situatie op elk moment kan veranderen raad ik je wel aan regelmatig de meest actuele informatie van de Nederlandse overheid te volgen. Zie als startpunt daarvoor: https://www.netherlandsworldwide.nl/countries/thailand/travel/applying-for-a-short-stay-schengen-visa

Let ook op dat alhoewel de Nederlandse overheid voor mensen uit veilige landen géén Corona test of dergelijke vereist, individuele luchtvaartmaatschappijen dat soms wel eisen. De KLM eist dat bijvoorbeeld niet maar een dan weer wel een Qatar Airlines juist wél.

Wat betreft de extra kosten vanwege de verplichte quarantaine bij terugkeer naar Thailand, daar zijn anderen hier op het blog beter van op de hoogte. Zo is er een gratis repatriëring voor Thaise burgers via de Thaise ambassade, maar is er ook de optie voor terugkeer in niet bepaald goedkope quarantaine hotels. Denk aan een paar duizend euro. Je kunt ook even op het blog zoeken naar eerdere inzendingen daarover. Bijvoorbeeld: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-terug-van-nederland-naar-thailand-met-lufthansa/

Persoonlijk zou ik de kat nog even uit de boom kijken tot de situatie rondom Covid-19 verder normaliseert. Mochten jullie dit ondanks de diverse risico’s, rompslomp en extra kosten toch als een goede gelegenheid zien om in Nederland op vakantie te komen dan kan dus wel.

Groet,

Rob V.

Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

10 reacties op “Schengenvisum vraag: Een Thaise kennis naar Nederland laten komen”

 1. Rob V. zegt op

  Naschrift: Frans liet mij weten dat het hier om België gaat. Daarop hieronder mijn antwoord. Komt er op neer dat België alsnog in de pas is gaan lopen met EU beleid en iemand uit Thailand ( = veilig) mag komen onder de reguliere eisen. België is niet het meest ruimhartig dus een secure aanvraag met goede onderbouwing is nu extra belangrijk.

  Voor de terugkeer naar Thailand vanuit België hebben lezers hopelijk nog tips. Dat ligt namelijk niet in mijn straatje.

  Mijn aanvullende reactie op Frans:
  ——-
  Voor België is (was?) er lange tijd nog geen toegang voor ‘niet essentiële reizen’ (de travel ban). Vandaar mijn opmerking België te mijden als Nederlander met Thaise vreemdeling op visite.

  Omdat jouw vraag om België blijkt te gaan, heb zojuist even gekeken op de website van de Belgische ambassade in Bangkok en nu schijnt men alsnog Thaise mensen toe te laten: “As there are no longer any specific travel restrictions for people residing in Australia, Canada, South Korea, Japan, Rwanda, New Zealand, Uruguay and Thailand, all types of visa applications from Thailand (same conditions as before) can from now on be submitted.”

  Zie die website ook voor verdere details:
  https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa

  Ik blijft het riskant vinden. Blijkbaar hebben de Belgische autoriteiten alsnog besloten om de EU lijn te volgen (deden ze eerder nog niet). In principe zou de aanvraag voor België dus alsnog moeten kunnen.

  Groet,

  Rob V.
  —–

  • RonnyLatYa zegt op

   Tijdelijk verbod op verplaatsingen voor niet essentiële doeleinde is nog steeds van toepassing en dit voor alle landen. Dit tot 01 april 2021.
   Vanaf die maatregel wordt opgeheven geldt dat o.a. Thailand als veilig land wordt aanzien.

   Covid-19 Updates
   Volg ons op Facebook (@Belgiuminthailand) en Twitter (@BelgiumThailand).

   Om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan hebben de Federale Regering en de Regeringen van de deelstaten beslist om tijdelijk een verbod in te voeren op verplaatsingen voor niet-essentiële doeleinden (recreatief, toeristisch,…) van en naar België.

   U vindt een overzicht van alle sanitaire maatregelen die door België genomen zijn terug op https://www.info-coronavirus.be/nl/.

   Deze maatregelen zijn van toepassing tot 1 april 2021.

   Desalniettemin kunnen wij u in alle landen van de jurisdictie alleen aanmoedigen, om de aanbevelingen van de lokale autoriteiten zorgvuldig te blijven volgen en alle maatregelen te nemen die u kunnen beschermen. De maatregelen worden genomen in functie van de evolutie van de gezondheidssituatie en kunnen dus op elk moment wijzigen.

   https://thailand.diplomatie.belgium.be/nl

   • RonnyLatYa zegt op

    Maar misschien wordt dit al wel eerder opgeheven dan 1 april en kan reizen weer.
    https://www.hln.be/binnenland/wat-ligt-er-op-tafel-van-overlegcomite-veel-vragen-maar-opheffen-reisverbod-maakt-meeste-kans~a1e05864/

    Thailand valt dan onder veilige landen want Groen. Dat wil dan normaal zeggen dat men niet uit een (hoog) risico land komt

    Het heeft dan niet zozeer te maken met reizen van of naar dat land, maar het risico dat er gelopen wordt wanneer men van dat land komt

   • Rob V. zegt op

    Dus toch weer wel een verbod? Dan mogen ze de website van de Belgische ambassade in Bangkok weer (terug) updaten. Want die geeft nu expliciet geen enkele blijk van enige restricties…

    Overheden en websites. Nederland kan er ook wat van, zo kan men lezen dan Thailand op dit moment veilig is en er dus geen restricties zijn. Nederland geeft ook expliciet aan dat een Covid test of sneltest of verklaring niet nodig is vanuit veilige landen. Kijken we echter op de hoofdpagina over inreis eisen dan is dat allerminst duidelijk aangegeven…

    Veilige landen pagina:

    Safe countries with a low COVID-19 risk

    A safe country is a country where the risk of contracting COVID-19 is low. If you live in a safe country, you may travel to the Netherlands. The EU travel ban does not apply to you. It does not matter what your nationality or the purpose of your trip is. Countries that are not on the list of safe countries are considered high-risk areas.

    No negative test result required

    If you are coming from a country where the risk of contracting COVID-19 is low (a safe country) you do not need to show a negative test result when you travel to the Netherlands.

    Safe countries with a low COVID-19 risk

    (…)
    Safe countries outside the EU/Schengen area
    Australia
    New Zealand
    Rwanda
    Singapore
    South Korea
    Thailand
    China (mainland China, Hong Kong, Macau). Only if China lifts entry restrictions on European travellers. Travellers from China are not required to present a negative COVID-19 test declaration

    Bron:
    https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/eu-list-of-safe-countries

    Maar op de landingspagina mbt Covid staat niet bij elk punt deze uitzondering, waardoor -zoals hier ook op dit blog vermeld- er get grenswachten zijn die reizigers uit Thailand hier aan de Europese grens alsnog een Covid test willen laten doen… wat dus niet hoeft aldus de Nederlandse overheid.

    Daar de situatie met de dag kan veranderen, en de ene ambtenaar of instelling niet op de hoogste is van een besluit van een andere ambtenaar of afdeling… blijf ik er bij beter niet te reizen (tenzij uitstel geen optie is).

    • RonnyLatYa zegt op

     Denk de restricties er toch duidelijk op staat.

     Het eerste bericht gaat over de tijdelijke maatregel en geldt naar/van elk land.
     Is opgelegd door België als tijdelijke maatregel

     ‘Om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan hebben de Federale Regering en de Regeringen van de deelstaten beslist om tijdelijk een verbod in te voeren op verplaatsingen voor niet-essentiële doeleinden (recreatief, toeristisch,…) van en naar België……
     Deze maatregelen zijn van toepassing tot 1 april 2021.”

     Het tweede bericht slaat op het risico bij het reizen naar/van landen.
     Daarin valt Thailand onder Groen.
     Wanneer de eerste maatregel wordt opgeheven en reizen weer toegestaan is (ook niet-essentiële) dan wordt Thailand als relatief veilig aanzien en zal je niet met dezelfde maatregelen geconfronteerd worden bij terugkomst of reizen naar Belgie d.

     • RonnyLatYa zegt op

      “…en zal je niet met dezelfde maatregelen geconfronteerd worden bij terugkomst of reizen naar België als zij die uit een hoger risico land komen”

      https://thailand.diplomatie.belgium.be/nl

      • RonnyLatYa zegt op

       Maar ik ben het er wel eens dat het niet altijd even duidelijk gebracht wordt. Niks nieuws wat dat betreft…

     • Rob V. zegt op

      Ik doel op het feit dat de hompage van de ambassade wat anders zegt dan de visumpagina. Ik was direct op de visumpagina aangekomen dus zag dus geen enkele opmerking over beperkingen. Ik las dus de tekst “As there are no longer any specific travel restrictions for people from (…) Thailand…” . Daar nergens een waarschuwing dat er toch restricties zijn.

      Een datum bij elke update zou handig zijn. En ook eventueel een opmerking: voor meest actuele informatie over Covid maatregelen en reizen zie: …”. Dan kan iemand rechtstreeks op de visumpagina land ook elders kijken. Bij tegenstrijdige informatie kan de datum van plaatsing een idee geven welke informatie waarschijnlijk wel of niet langer van toepassing is.

 2. Theetje uit Huissen zegt op

  Let alleen op als je naar je gemeente gaat voor de legalisering van je papieren. Werk onbepaalde tijd(contract)/garant/inkomsten laatste 3 maanden.Omdat je getrouwd bent moet je vrouw aanwezig zijn om te ondertekenen.

 3. Peter V. zegt op

  Wat ik heb begrepen van Thaise kennissen: alleen de 1ste repatriering kan via SQ (dus repatieringsvlucht, gratis quarantaine in een willekeurig hotel, 14 dagen ‘op’ je kamer etc.)
  Daarna kom je blijkbaar niet nogmaals voor SQ in aanmerking en zou je dus de betaalde variant (ASQ) moeten gebruiken.
  Klinkt logisch. Het zou inhouden dat je vriendin SQ kan gebruiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website