Schengenvisum vraag over 90-dagen regeling

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
12 oktober 2017

Beste redactie,

Zoals zovelen hier ben ook ik verliefd geworden op een Thaise tijdens een van mijn vakanties door Azië. En nu is het dus zover gekomen dat zij ook een keer naar Nederland komt. Alleen omdat het daar waarschijnlijk niet bij zal blijven, is mijn vraag hoe het precies zit met die 90/180 dagen.

Als ze een tijd bij mij verblijft, moet ze dan na haar vertrek minimaal 180 dagen uit Nederland blijven?

En maakt de duur van haar verblijf nog iets uit? Ik bedoel als ze 60 dagen hier verblijft, mag ze dan na deze periode van 60 dagen, weer na 180 dagen Nederland in?
Ik kan dit niet vinden op internet. En het zal er toch op neer komen dat ze eerst een aantal keren kort hier zal verblijven.

Dus alvast bedankt als iemand dit mij uit kan leggen!

Mvg,

Ruud


Beste Ruud,

De regel is dat iemand niet langer dan 90 dagen in elke periode van 180 dagen in het Schengengebied mag verblijven. Heb je geen zin in rekenwerk hou het dan simpel en blijf telkens 90 dagen buiten de Schengenzone.

De duur van het verblijf maakt dus wel degelijk wat uit. Ik ga hier uitgebreider op in in het Schengendossier:

Dossier Schengenvisum 2017

Op pagina 18-19 schrijf ik:
——–
Hoelang mag je in het Schengen gebied verblijven?
Op de visumsticker staat bij ‘dagen‘ de maximale duur van het verblijf per reis. Dit is dus het aantal dagen da iemand mag verblijven in het Schengengebied. Uiteraard is een visum alleen bruikbaar
binnen de aangegeven geldigheidsperiode, ook deze mag niet overschreden worden!

Let op! De maximale verblijfsduur binnen het Schengengebied is 90 dagen (aaneengesloten of in meerdere stukken) gezien over elke periode van 180 ‘rollende’ dagen. Zie ‘visum multiple entry‘ voor details.

Bij een visum met 1 entry moet je er goed op letten je het aantal opgegeven dagen niet verwart met de op het visum aangegeven ‘geldig van … t/m …‘ regel. Een visum kan bijvoorbeeld worden
afgegeven voor 30 dagen maar geldig zijn van 1 januari t/m 15 februari. Dan kun je dus binnen een periode van anderhalve maand maximaal 30 dagen verblijven.

De ambassade geeft standaard een periode van 15 dagen extra aan geldigheid, dit geeft je wat speling bij het plannen van je reis.

(…)

Ik heb een multiple entry visum, wat betekent dit?
Op de visumsticker staat bij het aantal binnenkomsten de aantekening MULTI. Dit is een visum voor meervoudige binnenkomsten. Een multiple entry visum (MEV) staat je toe meermaals het
Schengengebied te betreden binnen de geldigheid van het visum.
(…)
Let op! Het maximale verblijf is 90 dagen in elke periode van 180 ‘rollende’ dagen. Dit komt er eigenlijk op neer dan je op elke dag in het Schengengebied 180 dagen terug blikt en je dan niet over
de limiet van 90 verblijfsdagen mag zitten. De dag erna blik je wederom 180 dagen terug of je al aan je maximum zit en zo voort.

Deze termijn van 180 dagen rolt/schuift dus elke dag door. Het makkelijkste is natuurlijk om 90 dagen op (binnen Schengen) en 90 af (buiten Schengen) te verblijven, maar je mag je de verblijfsdagen opdelen zoals je wilt.

Op de website van de Europese
Unie staat een rekenhulp waar je kunt controleren of je niet over je limiet gaat:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-
crossing/schengen_calculator_en.html
——–

Het gehele dossier gaan nog uitgebreider in op het Schengenvisum dus ik raad je aan het in zijn geheel te lezen. Dan komt het met de aanvraag en verblijf vast goed.

In wens jullie alvast veel plezier samen!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


2 reacties op “Schengenvisum vraag over 90-dagen regeling”

 1. DeBranderMan zegt op

  Beste Ruud,

  Op de website van de IND staat het allemaal keurig, overzichtelijk en duidelijk uitgelegd.

  https://ind.nl/kort-verblijf/Paginas/vakantie-en-familiebezoek.aspx

  Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Rob V. zegt op

  De link in mijn antwoord is gebroken, zie hier voor de short stay calculator:
  https://ec.europa.eu/home-affairs/content/visa-calculator_en

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website