Een zebrapad oversteken in Thailand staat ongeveer gelijk aan zelfmoord. Zeker indien je er van uit gaat dat het aanstormende verkeer voor je stopt. In de onderstaande video zie je daar genoeg heftige voorbeelden van.

Hoewel de wet in Thailand er duidelijk over is, automobilisten en motorbikes moeten stoppen als een voetganger gebruik maakt van een zebrapad, gebeurt dit in de praktijk niet. Het zal een combinatie zijn van de slechte kennis van verkeersregels en een politieapparaat dat niet uitblinkt in handhaving.

Studenten van de Kasetsart University ontwikkelde de campagne “Stop voor stap” in een video van een minuut laten zij zien wat er gebeurt als voetgangers proberen om veilig over te steken in Thailand. De beelden zijn schokkend, maar helaas niet ongewoon.

De campagne heeft als doel om automobilisten bewust te maken van voetgangersoversteekplaatsen en voorzichtig te zijn. De campagne is onderdeel van de Toyota Campus Challenge 2015 waarbij er wordt getracht door voorlichting het aantal verkeersongevallen te verminderen. Dat is hard nodig omdat Thailand het op een na onveiligste land ter wereld is als het gaat om het verkeer. Een recent rapport van de World Health Organization toont aan dat in Thailand er iedere dag 39 mensen omkomen in het verkeer. Ter vergelijking; in Nederland is dat 1,5 persoon per dag (bron: SWOV).

Video: Stop voor stap

Bekijk hier de video;

[youtube]https://youtu.be/ztuyTNqbOWI[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Zebrapad oversteken in Thailand is levensgevaarlijk (video)”

 1. Sjeng zegt op

  Pffff, wat een schokkend filmpje. Hoewel ik het meestal niet eens ben met al het gezeur en gemiep hier op dit blog over van alles en nog wat over Thailand, de Thai en hun gewoontes. De meesten vergeten gewoon nog steeds dat je bv in het land waar je woont de taal, regels, gewoontes e.d hoort te leren en niet zeuren over hun slecht bv Engels.
  Dit is nu eens iets waar ik het wél mee eens ben, ik heb steeds het idee gehad toen wij er waren dat men de zebrapaden puur als decoratie voor de weg gebruikte en zeker niet waar hij voor nodig was/is. Als er niet zo’n oplettende Thaise man was geweest zou ik ook morsdood zijn geweest.

 2. harry zegt op

  Heb al vaak tegen mensen gezegd dat zebrapaden in Thailand slechts als decoratie dienen haha

 3. theo hua hin zegt op

  Exact hierover schreef ik enige tijd geleden in mijn verhaal Verkeer In Thailand. De eerste alinea gaat precies hierover. Zebrapaden; levensgevaarlijk. En daar schreven nog een aantal mensen als reactie dat zij het Thaise verkeer veel beter, veiliger vinden dan het Nederlandse. Ik heb net overgegeven na het zien van deze beelden.

 4. Fransamsterdam zegt op

  De praktijk in het verkeer in Thailand was en is er nu eenmaal niet een die gebaseerd is op het staan op je rechten en naleven van je plichten.
  Het is dan ook volkomen zinloos om in Thailand zebrapaden aan te leggen.
  Ik moet er trouwens ook niet aan denken dat de Thai zich in het verkeer bewust zouden zijn van hun rechten en plichten en zich hiernaar zouden gedragen, want dan zou je bij drukte nergens meer veilig kunnen oversteken waar géén zebrapad is.

 5. Karel zegt op

  Het is inderdaad verschrikkelijk hoe de Thaise mensen zich hier gedragen in het verkeer. Geen respect voor regels,als die er al zijn? Soms denk ik dar ze totaal geen respect hebben voor het leven. Kinderen die nog niet de leeftijd hebben rijden maar ,dit zonder rijbewijs,zonder verzekering,zonder helm,soms met 3 of meerop een bike! Hooguit krijgen ze een boete van 200 bath! Die dan ook in de zakkenr veranderenrr van de corrupte agenten verdwijnen! De politiek zou de moed moeten hebben om zware boetes uit te schrijven in geval van overtreding en ook de cc van de brommers beperken tot 50 cc voor minderjarigen.maar voorlopig is dit water naar de zee dragen…… Strenge boetes en in beslagname van het voertuig zou het gedrag zeker na bepaalde tijd zeker ten goede bijdragen. Niet voor niets ongeveer 40.000 doden per jaar in het Thaise verkeer. Je hebt hier meer kans te overlijden op straat dan in je bed!!!beste groet

 6. Gringo zegt op

  Alles wat hier boven gezegd is, is 100% waar, maar ik vraag ook even aandacht
  voor het nogal “domme” gedrag van de slachtoffers.
  Zij kijken geen van allen echt uit naar links en rechts of er veilig kan worden overgestoken!

 7. Jack G. zegt op

  Goed opletten en niet de Hollandse methodes toepassen. Dus niet eigenwijs zijn en vertrouwen hebben in bestuurder met hun blikken voortuigen zijn de beste methode om te overleven in de Thaise verkeersjungle. Neem de voetgangersbruggen en blijf uitkijken wat je aan het doen bent. Farangs donderen vaak van de trap is mijn ervaring.

 8. Simon zegt op

  Elk land heeft zijn eigen, geschreven en ongeschreven codes in het verkeer. Blijft men bij het standpunt dat deze moeten overeenkomen met de codes van Uw land van herkomst. Dan bestaat de kans dat U zich vroeg of laat, ooit schuldig zal maken aan huftergedrag. Enkel en alleen maar omdat U er vanuit gaat dat U het beste weet hoe men zich in het verkeer behoort te gedragen.

  De video laat een compilatie zien van momenten waar het mis is gegaan. Een campagne “Stop voor stap” is vanzelfsprekend nooit overbodig. Zeker niet in een land waar ik woon en echt inburgeren niet de hoogste prioriteit heeft.

  Thailand is een land met veel ongeschreven codes in het verkeer.
  Voor mij is het altijd een avontuur, om uit te vinden hoe deze in elkaar steken. Op de automatische piloot deelnemen aan het verkeer, is zeker in Thailand geen optie.
  Zeker als je van plan ben tegen het verkeer in te rijden. Ja zeker, ook dat kan in Thailand. Zorg er wel voor dat je het doet als er geen politie in de buurt is.
  Als je bekent bent met het uurrooster van de plaatselijke verkeershandhavers, kan je daar rekening mee houden.
  Ook het rijden zonder helm kan alleen, buiten de kantooruren. 🙂
  Oversteken op een druk, maar langzaam rijdend verkeer, moet gebeuren zonder enige spoor van twijfelen.
  Met niet twijfelen bedoel ik niet, met doodsverachting jezelf zomaar voor het aankomende verkeer te werpen.
  De gave om te “Anticiperen” is in het Thaise verkeer onontbeerlijk. Misschien hebben we het in ons overgereguleerde landje afgeleerd en denken we prat te kunnen gaan op ons vermogen om te multitasking.
  Dan biedt het Taiseverkeer daar een uitstekende gelegenheid, om dit uit te testen.

 9. John Chiang rai zegt op

  Als je de meeste bovenstaande reacties leest,dan lees je tussen de regels het voortdurende verdedigen van de Thaise verkeerssituatie,die nu eenmaal niet anders is. Een situatie die ieder jaar de 2e plaats bereikt betreffende het aantal doden, kan gewoon niet goed zijn,en moet dringend verbetert worden.Zeker bij de huidige situatie is iedereen die zijn leven, of gezondheid lief heeft, verplicht om anders te reageren als ze in het thuisland gewent zijn. Maar het voortdurende gelul dat wij uit een overgeregeld land komen, en dat alleen de voetganger dom is,omdat hij de Hollandse methodes hier niet kan toepassen enz ,is eigenlijk absurt ,zolang men steeds probeert uit z.g.n.rijke ervaring anderen iets te leren,terwijl men aan de andere kant eigenlijk haast alles accepteert ,wat niets met internationale verkeersregels te doen heeft. Zelfs het mooiste land op deze wereld,kan niet functioneren zonder wetten en regels,die niet alleen in het verkeer noodzakelijk zijn.

 10. Sjaak S zegt op

  Ik ben het met Gringo eens, geen enkele van de voetgangers lette op het verkeer. Een man die door de motor van rechts geschept werd, keek naar links, nota bene. Dat is geen vrijbrief voor de gemotoriseerde bestuurders… ze moeten bij een zebrapad afremmen en ook kijken..

  Maar ik ben het niet met theo hua hin… eens, hij haalt de mening van mensen die het hier “veiliger rijden” vinden uit zijn verband. Ik ben ook een van degenen die ondanks alle gevaren, hier liever rijd dan in Nederland.
  Hier heb je gevarenmomenten, waar je alleen uit kunt komen door op de juiste manier te reageren: sterk afremmen, gas geven, links in plaats van rechts inhalen, tegen het verkeer in rijden… het hangt alles af van de situatie. Je moet hier goed opletten.
  In Nederland moet je ook goed opletten, maar omdat je daar meer te maken hebt met mensen die de regeltjes voortdurend voor de volle 100% willen toepassen. En de wetgeving in Nederland, de politie – als je wilt – zorgt er ook met een soort van schrikbewind met boetes voor, dat de mensen zich aan deze regeltjes houden. De meeste angst heb ik altijd voor de politie in Nederland. Dan begin ik bij mezelf te twijfelen of ik alles wel goed doe. Zijn de lichtjes van mijn auto in orde? Doe ik alles zoals ik geleerd heb? Rij ik niet te lang links van de weg… rij ik niet 1 km te snel?
  Stop ik IEDERE keer bij een stopbord en draai mijn hoofd duidelijk naar links en rechts en weer naar links (of andersom?)…
  In Nederland rijden betekent: geen eigen beslissingen nemen, regeltjes en nog eens duizend regeltjes waar je aan moet houden.
  In Thailand rijden betekent: voortdurend uitkijken, naar alle richtingen en van alles verwachten. Ga er nooit van uit dat de anderen het goed zullen doen. Dat gaat een paar keer goed, maar onverwachts fout.
  En: rijd niet zoals in Nederland… pas je aan de omstandigheden aan…

  • Sjeng zegt op

   Sorry maar ik uw redenatie tamelijk krom; want volgens uw idee is het dus niet normaal dat : je auto in orde wat bv verlichting betreft, je als een normaal mens je aan de snelheid houd, bij een kruispunt stop/afremt om te controleren of er een auto van rechts komt, enz enz enz. In Ned. krijg je trouwens nooit een boete voor 1km te hard rijden zullen er toch minstens 5 moeten zijn. en welk “schrikbewind” is er dan Maar volgens uw logica is het dus normaal om veel te hard te rijden, tegen het verkeer in te gaan , niet stoppen bij kruispunten….u zult het dan dus ook normaal vinden dat men niet stopt bij een zebrapad….toch. Ik hoop ,en dat meen ik oprecht, dat er nooit iemand van uw geliefden om het leven komt door het bizar verkeersgedrag van de weggebruikers in Thailand…Heb het vermoeden dat uw verdediging van dit rijgedrag 100% draait en dat het in Ned. toch zo slecht niet is als u het doet overkomen.

   • Sjaak S zegt op

    Ik wil niet gaan chatten, maar……
    Mag ik vergelijken? In Nederland op weg naar huis, moest ik een zebrapad oversteken… van de 10 auto’s stopten er twee. In Nederland! Dus dat is onze mentaliteit?
    Natuurlijk ben ik het er mee eens dat gestopt zou moeten worden, ook hier in Thailand. En dat men hier iets meer van verkeersregels wist.
    Maar inderdaad: ik vind onze verkeersregels overdreven. Op een weg waar nauwelijks verkeer is, een weg die breed was en waar geen huizen stonden, reed ik 80 km/u. Maar omdat de weg officieel binnen de bebouwde kom lag, mocht je maar 50. Ik had het niet eens in de gaten en werd door de politie gestopt. 250 Euro boete. En was ik een beetje sneller gereden, mijn rijbewijs ook nog eens ingenomen.
    Ik zeg niet dat men in Thailand goed rijdt. Integendeel. Maar wil je overleven, moet je je aanpassen en zoveel mogelijk vooruitziend of beter gezegd anticiperend rijden. Gisteren reed ik op de Pethkasem Road naar Hua Hin vanaf Pranburi. Zo’n kleine 20 km op de langste weg in Thailand. Deze was tot voor kort slechts tweebaans. Nu is de weg op verschillende plaatsen uitgebouwd. Echter: ik rijd op een Honda PCX, een vlotte scooter dus. Mijn snelheid is 80 km/u zolang ik plaats heb. Dan rijden voor me een stuk of tien auto’s op de weg. Nummer een rijdt zo’n 75 km/u, in ieder geval iets minder dan mij. De andere negen auto’s rijden bumper aan bumper op dezelfde snelheid als de eerste auto. Wat doe je in zo’n geval? Blijf ik erachter rijden met het risico, dat wanneer er maar één een fout maakt, er meteen een kettingbotsing plaats vindt met mij erbij of geef ik gas en rij aan de hele rij voorbij. Rechts? Vergeet het maar… te veel verkeer. Links is de enige optie. Langzamer rijden? Dan heb je achter je auto’s en andere vehicles die mij op mijn achterwiel zitten.
    Deed ik hetzelfde in Nederland, weet ik zeker dat ik een boete aan mijn kont had gehad.

    Stoppen aan een kruising, maar waar je de weg kent weet je wat je een beetje verwachten kunt. Maar… bij een stopbord MOET je je wielen tot stilstand laten komen. Doe je het niet, kun je een boete verwachten. Ook al is de weg duidelijk vrij.

    Nogmaals: ik beweer niet dat men in Thailand beter rijdt. Van verre niet. Maar ik heb altijd moeite om in Nederland te rijden. Om me aan alle opgelegde snelheden te houden. De ene keer is een weg drukker en kun je niet sneller rijden, de andere keer is dezelfde weg minder druk en kun je wel sneller rijden. Maar omdat er een BORDJE staat, mag je dat niet en juist op die gelegenheden, waar weinig verkeer is, kun je een controle verwachten en word je op de bon geslingerd. Want het had kunnen zijn dat er iemand voor je reed, de weg op reed of wat voor reden dan ook, of gewoon: de wet is de wet. Ik had op dat ogenblik, net als bij mijn bovenstaande boete 80 kunnen rijden, zonder ook maar iemand in gevaar te brengen.

    Hier in Thailand pas ik me aan de omstandigheden aan, maar probeer altijd zover mogelijk van andere weggebruikers te blijven. Dat zijn de gevaarlijke deelnemers en wil ik niet bij mij in de buurt hebben.

    Over het stoppen bij een zebra: het zou fijn zijn als men het deed, maar men doet het in Thailand nauwelijks. Ik vind het ook vreselijk dat men dat niet doet. Een stoplicht kan nog wel helpen. Maar je moet ook als voetganger al voor je eigen leven zo alert zijn, dat je dat ook verwacht. Dus kijk je uit bij het oversteken. Niet zo maar blindelings oversteken, zoals deze mensen deden. Ik zie dat regelmatig in Hua Hin, bij Market Village.. vooral toeristen die zonder op te letten de weg op lopen en zichzelf daarmee in gevaar brengen. Alleen maar omdat er een zebrapad is. Ik vraag me dan af of die mensen niet goed in hun hoofd zijn. Zolang er in Thailand geen bewustzijn voor is, moet je driedubbel zo hard uitkijken.

 11. marcel zegt op

  de thaise wegcode is even goed als de onze,het euvel zit hem bij het onverantwoordelijke gedrag van de thais die ofwel de code niet kennen of ze negeren.Zeebradpaden zijn inderdaad straatschilderingen zonder nut.Farangs moeten zich niet gedragen alsof ze in europa zijn,pas goed op jezelf is hier het motto!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website