Toen er nog trams reden in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags: ,
3 augustus 2021

Tram in Bangkok

Het is jammer, dat er sinds 1968 geen trams meer rijden in Bangkok, want ik vind een tram een machtig mooi openbaar vervoermiddel.

Tijdens mijn eerste betrekking in het bedrijfsleven woonde ik in Amsterdam en ging per tram naar kantoor. Ook toen ik in Alkmaar ging wonen en met de trein naar Amsterdam ging nam ik vanaf het station de tram (lijn 17) naar mijn werk. Ik kan daar wel een apart verhaal over schrijven, maar ik beperk me tot het feit, dat ik het hele tramnet van Amsterdam – op de zeer recente uitbreidingen na – wel ken.

De tram in Bangkok

In Bangkok heeft de tram gereden van 1888 tot 1968. In tegenstelling tot de meeste andere landen verscheen de tram eerder ten tonele dan de trein. In Bangkok reed de eerste paardentram in 1888, gevolgd door een buurtspoorweg in 1893, hetzelfde jaar waarin genoemde paardentram werd geëlektrificeerd. De elektrische tram van Bangkok was in 1893 de eerste in heel Azië, nog voor Japan. Later verschenen er nog trams in Thonburi en Lopburi, maar al deze trambedrijven zijn reeds lang ter ziele.

In 1953 zijn er door  de Metropolitan Electric Authority (MEA) plannen geweest om trolleybussen te introduceren. Het plan om dit te verwezenlijken bleek echter te ambitieus en de trams konden blijven. Zes aluminium trams werden in 1955 afgestaan aan de stad Lopburi, waar MEA in dat jaar een tramlijn opende. In  1961 werd de Silom-lijn die het minst druk was, als eerste lijn van het tramnet opgeheven. De vrijkomende rails zouden worden gebruikt voor spoorverdubbeling in New Road, die werd gereconstrueerd.

In hetzelfde jaar echter, het wegverkeer was inmiddels sterk toegenomen, besloot de regering, op advies van MEA, de tramdienst toch in zijn geheel te staken met als gevolg dat in 1962 en 1963 de overige lijnen werden opgeheven met uitzondering van enkele trajecten die het overig verkeer minder in de weg lagen. Het betrof het zuidelijk deel van de Dusit-lijn tussen de remise Sapandam en NaPhraThat en de oostelijke ringlijn om de oude stad tussen Thanon Phra Athit en het punt waar deze de Bang Kholaem-lijn kruist. Via het spoor van de Silom-lijn in Thanon Bamrung Muang konden de rijtuigen van deze lijn ook de remise Sapandam bereiken. Voor deze trajecten stonden 16 losse motorwagens ter beschikking tot ook voor hen op 30 september 1968 het doek viel.

Dit stukje geschiedenis heb ik overgenomen van een website, waar u de Engelse tekest kunt lezen en prachtige foto’s van de trams in Bangkok kunt zien: www.oivb-openbaar-vervoer-in-beeld.nl/

Zie hieronder nog een aardige video uit vervlogen tijden:


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

5 reacties op “Toen er nog trams reden in Bangkok”

 1. jan zegt op

  Tot voor kort was populair in Chiang Rai de geruisloze elektrische tram op wielen met een gewone toeter..
  Oud bovenstel, dat wel.
  Met het verdwijnen van toeristen is de rondrit per tram nu ook verdwenen.

 2. Dick van der Spek zegt op

  Beste Gringo, is het boek over de Bangkok tram (titel: Bangkok Tramways Eighty Years 1888-1968 With local Railways and Lopburi trams en de oude interlokalen bij je bekend? Daarin staan veel foto’s uit de lang vervlogen tramtijd. Ook foto’s van het trambedrijf van Lopburi.

  • Gringo zegt op

   Nee Dick, ik ken het boek niet, maar lijkt mij wel interessant.
   Geef maar wat meer bijzonderheden, ISBN nummer en zo, en waar het te koop is.

   • Nogal prijzig boekwerk: https://www.amazon.com/Bangkok-Tramways-Eighty-Years-1888-1968/dp/974849537X

    Google is je vriend Bert:

    Titel Bangkok Tramways: Eighty Years 1888-1968 : with Local Railways and Lopburi Trams
    Auteurs Erik van der Spek, Wisarut Bholsithi, Wally Higgins
    Uitgever White Lotus Press, 2015
    ISBN 974849537X, 9789748495378
    Lengte 164 pagina’s

 3. Niek zegt op

  Wat een leuke en interessante video! Bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website