Een van de meer onbekende – voor toeristen althans – alternatieve manieren van reizen door Bangkok is per boot via het Saen Saeb kanaal.

Het is niet voor watjes aangezien de ‘klong’ in kwestie behoorlijk vervuild is, vooral het eerste deel, en ‘stinkend’ kan zijn. En in het geval van passerende boten is er een (goede) kans op water spatten…, soms bovenop je natuurlijk! Gelukkig hebben de boten plastic zeilen aan weerskanten die verlaagd / verhoogd kunnen worden indien noodzakelijk.

Ook het in- en uitstappen is niet gemakkelijk, je moet echt snel zijn aangezien de boten niet lang aan de pieren blijven liggen. Indien je een probleem hebt met lawaai, gebruik dan maar oordoppen, de motor gaat namelijk enorm te keer.

Ondanks dit alles reis je met de express boot vrij snel door Bangkok, vooral tijdens de spits verslaat het elke andere vorm van vervoer, met uitzondering van de skytrain en metro, maar deze volgen verschillende routes. De route is opgedeeld in 2 routes, het eerste (Golden Mount Line) begint in Pan Fa en eindigt bij Pratunam. Hier stapt iedereen uit en gaat met een andere boot (Nida Line) door naar Bangkapi, ver buiten de stad.

Pan Fa ligt direct naast de Golden Mount tempel en dicht bij het Democracy Monument, Banglumpoo, Sanam Luang, etc. Onderweg zijn er diverse stops, waaronder Bo Bae en Siam Square (Sapan Hua Chang) alvorens te eindigen bij Pratunam, een druk winkel gebied (Central World, Gaysorn, Platinum Fashion, etc.). De volgende boot gaat verder tussen Sukhumvit en New Petchburi Road totdat het kanaal een bocht naar links maakt en door raast via Ramkhamhaeng naar Bangkapi.

De boten zijn operationeel op Ma – Vr tussen 5:30 – 20:30 uur en Za – Zo tot 19:00 uur. De tarieven zijn afhankelijk van de afstand, variërend 8 tot 20 baht, en worden door de boot bemanningen geïnd al lopend aan de weerskanten!

Interessant feit; tijdens het regenseizoen kan het waterpeil van de klong vrij hoog zijn en wanneer de ruimte onder een aantal van de bruggen niet hoog genoeg is, zal de kapitein het dak laten zakken!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Klong Saen Saeb Express Boat in Bangkok”

 1. Gerrit Tienkamp zegt op

  Is goedkoop en snel vervoer.
  Als je bang voor water bent ga je toch in het midden zitten.
  Gebruik de klong-taxi regelmatig en leef nog steeds.

 2. marjan zegt op

  ik ben 63, maar soepel en snel:), maak er ook geregeld gebruik van, gaat super snel. Inderdaad instappen op de plek waar je een lege ruimte ziet. Nooit problemen gehad en ik vind het persoonlijk ook altijd leuk om deel uit te maken van het dagelijks leven van de Thai en niet alleen toerist te zijn.neem ook zelden een taxi maar altijd de lokale bus of songtaew. ( mijn zoon die in Bangkok woont verklaart me voor gek en gaat nooit met O.V)

 3. Frank zegt op

  Dit mag je niet missen in bkk ,de motorgeluiden zwarte uitlaatgassen ,de geluiden van de autobanden die aan de steiger hangen als de boot aanmeert ,en dan de manier hoe de conducteur zijn kaartjes verkoopt hangt meer buiten de boot dan in,en als het gaat regenen of wat golfslag dan kan je aan een touw trekken en gaat er een zeildoek omhoog met een kijkvenster er in ,heb zelfs in een taxiboot gezeten waarvan het dak 30 cm omlaag kan scharnieren,voor ons nlers bukken dus ,wat een belevenis

 4. Cindy zegt op

  Ook ik met mijn nieuwe heup, die soms flink pijn doet maak dagelijks gebruik van deze klong taxi. Snel en goedkoop en altijd een belevenis!! Ik kijk er alweer naar uit op mijn volgende vakantie!!

 5. peter zegt op

  Mooie ervaring ben er 2 weken terug nog in geweest naar bangkapi ,je moet wel snel in en uitstappen ,en het water stink wel behoorlijk maar volgende keer ga ik gewoon weer .

 6. karin epskamp zegt op

  Dit vervoermiddel is prachtig, snel in het centrum en geweldig om mee te maken. Zeker doen als het kan. Wij gebruiken dit zelf vaak als we in Bangkok zijn en stappen op in BoBae. Ik kan het iedereen aanraden en dat maar voor 10bath.

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Gebruik dit regelmatig om van Bangkapi (The Mall) naar het centrum te gaan.
  Valt allemaal wel best mee.
  Om het minste last te hebben van het lawaai van de motor kan je best in het voorste deel plaatsnemen, m.a.w. het gedeelte voor de motor, als er plaats is tenminste…

 8. Carlo zegt op

  Als je achteraan zit krijg je als hij stopt al de uitlaatgassen rondom je. Dan moet je even een minuut je adem inhouden en je kleren stinken ernaar.
  Best in het voorste of middelste gedeelte zitten. Als het kan? Want die bootjes zitten tijdens de spitsuren overvol.
  Die bootjes zijn uitgerust met enorm impressionante motoren die maken dat ze zeer snel accelereren en hoge snelheid halen in verhouding tot de smalle kanalen.
  Is inderdaad een belevenis die je niet mag missen.

 9. marino goossens zegt op

  Het begin en eindhalte is aan de tempel te Bangkapi wat sriboenreung. Ik neem deze boot al jaren.

  Panfa is ook gelegen aan een tempel maar is niet het vertrek punt. vanuit wat sriboenreung passeert de boot richting pratunam.

 10. Marcel weyne zegt op

  Voor mij ideaal om naar Lao embassy te gaan ipv bus 36? (Vanaf victorie monument )afstappen aan university en dan bus
  Grts drsam


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website