Geen meter aan: de Taxi-Meter in Pattaya

Door Dick Koger
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags: ,
27 mei 2014

Sinds enige tijd zie je ze steeds vaker in Pattaya. Grote gele taxi‟s. Op het dak een fors bord met TAXI-METER. Aan de zijkant de omschrijving Pattaya city taxi.

Op donderdag wacht ik altijd op een bankje bij het Pan Pan Restaurant op mijn bridgepartner om samen naar Thai Garden Resort te rijden. Voor de aardigheid tel ik dan even die gele wagens. Meestal zijn het er zo’n tien in tien minuten, vijf in beide richtingen. Slechts eenmaal zag ik dat zo‟n taxi mensen vervoerde. Alle andere wagens waren leeg. Dat maakt nieuwsgierig.

Dus deed ik een poging mij te laten vervoeren door een echte taxi. Eenmaal van Tukcon naar mijn huis aan Chayapruek, eenmaal van Pattaya North naar mijn huis en eenmaal van Sukhumvit naar de Beach Road in Pattaya. Driemaal vertelde ik waar ik heen wilde en natuurlijk was geen bezwaar. Driemaal vroeg ik ook, voor ik instapte, zet u de meter aan? Driemaal hoorde ik dat hij dat niet deed in Pattaya. Driemaal stapte ik niet in.

Metertaxi‟s van Pattaya weigeren hun meter te gebruiken in Pattaya. Ik begrijp waarom ze meestal leeg rondrijden.

Jarenlang had je die ellende in Bangkok tot de overheid ingreep. Nu in Pattaya. Hebben andere mensen andere ervaringen of was ik de ongelukkige?

30 reacties op “Geen meter aan: de Taxi-Meter in Pattaya”

 1. Khun Peter zegt op

  Dick, het viel mij ook op. In de periode van goed een half jaar zijn er erg veel Taxi-meters bijgekomen in Pattaya. Alleen al bij het winkelcentrum Central Festival Pattaya Beach staan er wel een stuk of 10.
  En… inderdaad, ze zetten geen meter aan. This is Thailand…

  • Christina zegt op

   Inderdaad op het hoekje bij de dolfijnen staan ze ook. Ik vroeg hoeveel het was no meter terwijl er wel een aanwezig is. Hij moest 2500 baht hebben naar Bangkok na veel onderhandelen. Aan de overkant van Nakula Road stond buiten een bord taxi service besteld 1000 baht en keurig op tijd bij hotel een nette auto chauffeur is nog gestopt voor koffie halverwege uiteraard hebben we dat betaald en een footje. Laat die andere taxi’s dan maar de hele dag staan op hun plekje waar die van leven mij een raadsel.

 2. Gringo zegt op

  Op een Engelstalig forum werd een gesprek met een taxi-chauffeur in Pattaya als volgt weergegeven.:
  1. Nee, Pattaya metertaxi’s gebruiken de meter niet.
  2. Ja, het is de chauffeurs niet toegestaan om de meter te gebruiken.
  3. Zij mogen geen rechtstreekse concurrentie zijn voor de baht buschauffeurs.
  4. Tijdens het laagseizoen rijden de taxi’s maar zelden, het is wachten, wachten, wachten
  5. In het hoogseizoen is het druk genoeg
  7. Duidelijk dat de grote baas in dit spel is het baht bus collectief
  8. Het zou een goede zaak zijn als het systeem met de taxi’s hier net zo was als in Bangkok, zodat de bestuurders eigenlijk meer geld zouden verdienen, omdat ze dan meer werk zouden hebben in plaats van zitten en wachten op dure ritten.
  9. Er schijnen min of meer “vaste prijzen” te zijn voor standaard-afstanden
  10. Hij had geen enkele hoop dat deze situatie gaat veranderen, de grootmachten zijn te sterk, de kleine mensen, waaronder chauffeurs hebben niets te vertellen

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Gringo.

   In Bkk woonde ik op Sukhumvit road, soi 9, rechttegenover Nana Bts-station.
   Mijn broer woont tegen Lumpini Parc…
   Tarieven, voor dezelfde 12 km: van 120 tot 800 bath, voor dezelfde rit. Nooit geen meter aan, jawel, als je vooraf 250 bath betaalde.
   Zelfde rit, 50 bath, met 2 stops… ik vraag wat zijn die stops, ik wil gewoon bij mijn broer… antwoord, een klerenmaker en een juwelier… ik zeg: ik wil geen tussenstops… antwoord, je kan moeilijk uitstappen als ik niet stop;, en die 2 zaken zijn mijn sponsors… einde verhaal, zonder stops, 650 bath…
   De tuktuk-chauffeurs zijn al even erg, zeker als ze vermoeden dat het je eerste keer in Thailand is…
   Dus vergeet dat systeem in Bkk, het zijn pure oplichters…

   In Pattaya, waar ik woon, is het net hetzelfde maar dan voor de bathbussen…. ze volgen een vaste route, en alles wat ervan afwijkt betaal je heel duur… mijn vriendin kan het goedkoop regelen, maar van zodra ze mij zien hebben ze zich zogezegd misrekend, en gaat de prijs met 200 % omhoog…

   Mij niet meer gezien, heb nu een motorbike, en doe gans Pttaya in 15 min… tot in Jomtien…

   Lijkt me trouwens een leuk idee om samen eens een biertje te drinken, of een Belgisch frietje eten op soi Buakhao in de Flandria.

   Mvg

   Rudy

   • Gringo zegt op

    Kom maar een keer langs in Megabreak in Soi Diana, Rudy.
    Ben er meestal s’avonds wel, vraag maar naar Albert (dat ben ik)

   • Joseph Jongen zegt op

    Rudy, dat is toch heel vreemd, want ik als vakantieganger die toch regelmatig in Bangkok komt maak dat slechts sporadisch mee. Als de chauffeur een prijs vraagt en niet de taximeter wil gebruiken laat ik hem lekker verder rijden. Maak een uitzondering: als ik weer huiswaarts keer wil ik nog wel eens een vooraf overeengekomen redelijke prijs, die slechts een fractie afwijkt van de taximeter, betalen. Dat jij als inwoner andere ervaringen hebt is voor mij onvoorstelbaar. Wellicht straal je teveel goedheid uit.

    • Rudy Van Goethem zegt op

     Hallo.

     @ Joseph Jongen.

     Ik verzin dit echt niet, ik was in Bkk aan Pratunam supermarkt aan mijn 10e taxi toe die geen meter wou aanleggen, en heb van pure miserie maar de 11e genomen, die zijn meter ook niet wou aanleggen… uitleg: dan verdienen we niks. Als je 200 bath in de hand geeft, dan leggen ze de meter wel aan. Ik woon hier nu een jaar, en het is mij tientallen keren gebeurt. Ik kan me nu moeilijk voorstellen dat ik de enige ben.
     En ja, ik straal goedheid uit, maar heb ook jaren de markt gedaan, dus weet hoe ik moet afdingen.
     Tuktuk’s juist hetzelfde… van Bts-station Nana naar Chinatown heen: 450 Bth, terug met een andere 220 Bth…

     In Pattaya is het juist hetzelfde, moest 500 bath btalen voor een taxi voor een ritje van 3 km, van het ene naar het andere hotel, en ik kon niet anders, want ik had 4 koffers.

     Bathbussen juist hetzelfde. indien je niet perfect de weg kent, ben je bedrogen. Als je vraagt om je naar je soi te brengen, betaal je 200 Bth ipv. 10 Bth, terwijl ze er soms maar op 50 meter van passeren, maar dan weet je pas na maanden.
     Mijn Thaise vriendin kan onderhandelen, maar als je alleen bent, en de taal niet spreekt, sta je telkenmale voor schut.

     Ik heb dat probleem opgelost en een motorbike gekocht. Waarom denk je dat er in Thailand zoveel motorbike’s rondrijden, omdat de taxi’s zo goedkoop zijn? Voor een Thai is de aankoopprijs een smak geld!

     Mvg.

     Rudy

 3. Gringo zegt op

  Ik heb geen ervaring met de taximeters in Pattaya, maar vorige week had ik er één nodig om naar een vriend, die halverwege Sattahip woont, te gaan. Ik had al een poosje op Pattaya North staan wachten, maar alles wat er kwam geen taxi.

  Liep toen maar naar Sukhumvit en stapte in een witte bahtbus, die naar Sattahip zou gaan. Lange tijd zat ik alleen in deze open “taxi”, en de zon scheen onbarmhartig. Een aantal kilometers buiten Pattaya stopte de bus bij een school, die net uitging. De bus stroomde vol met leerlingen op weg naar huis, ik telde er 22 (!).

  Op de plaats van bestemming belde ik om te stoppen, de taxi stopte ook wel, maar voor een rood verkeerslicht. Op het moment, dat ik naast de taxi naar voren liep om de chauffeur te betalen, sprong het licht op groen en de taxi stoof weg. De bel werkte kennelijk niet.

  Ik kon niets doen, een gratis rit, maar ik zou de chauffeur met plezier 60 Baht betaald hebben

 4. Kees zegt op

  De meter gaat inderdaad nooit aan en de prijzen zijn hoog: ze beginnen met 300 baht voor relatief kleine afstanden. Het is jammer, want ik zou veelvuldig gebruik maken van de taxi’s als de prijzen op het niveau van Bangkok zouden liggen. Ik heb een gloeiende hekel aan het staan op de achterkant van een overvolle baht bus in het Russen-seizoen. Maar zo lang de vicieuze cirkel van hoge prijzen en weinig passagiers niet doorbroken wordt, verandert er niets. Dat zal van hoger hand moeten komen. Maar wie kan de baht bus maffia aan? Er zijn al vaker openbaar vervoersinitiatieven gesneuveld.

 5. Jack zegt op

  De MeterTaxi is bestemd voor de toerist die zich vooraf niet afvraagt hoe duur het ritje zal zijn.
  Op het eind wordt (ons inziens) een belachelijk hoge prijs berekend, maart menig toerist heeft dat niet eens in de gaten. 10 liter LPG kost 100 baht en goed voor 100 km, dus deze chauffeurs hebben liever enkele klanten waar ze het volle pond kunnen berekenen i.p.v. vele goedkope ritjes.
  Op den duur krijgen zij een slechte naam en gaat het opbreken.
  Wellicht iets voor de Major om dit eens in het belang van Pattaya’s goede naam aan te pakken.

 6. Vorssel zegt op

  Voor kleine afstanden kan ik in pattaya naar 150bath gaan met de taximeter, maar als het regent betaal ik ook de 300bath. Maar dat is hetzelfste als met bathbusjes.

 7. Gert zegt op

  Hetzelfde probleem speelt in Chiang Mai. Een prachtig bord boven op de taxi “taxi meter” maar demeter aanzetten ho maar.

 8. J.C. Heringa zegt op

  Ik heb dezelfde ervaring als de schrijver van dit stukje. Ze weigeren op de meter te rijden en vragen fancyprijzen voor een klein ritje; pure oplichterij. Wellicht via de toeristenpolitie of via het stadsbestuur proberen aan die wantoestand een eind te maken?

 9. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Dick,

  Ik heb een slechte ervaring met taxi in Pattaya. Geen meter en je wordt onbeschoft behandeld. “Land of the smiles” geldt niet altijd. Trouwens als je ‘s nachts een taxi in Bangkok pakt in het toeristengebied zetten ze ook vaak de meter niet aan, ik ga NOOIT met een taxi mee die geen meter aanzet . Geen meter gebeurt alleen op lange afstanden, bijvoorbeeld Bangkok – Pattaya 1500 baht, Bangkok – Cha Am – 1500/2000 baht.

  Groetjes,

  Jan

 10. loe zegt op

  Op Koh Samui hetzelfde . Ben blij met mijn eigen auto en brommer 🙂
  Maar de toeristen worden geflest. Ze maken het land kapot.

 11. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  Dat in Bkk de meters aangezet worden is een fabeltje, of ik zou nu echt de enige ongelukkige moeten zijn op de duizenden taxi’s in Bkk…

  In Pattaya is het geen haar beter, zelfs de 10bath bussen leggen je er voor 100 bath op als ze ergens een kleine omweg moeten maken.

  De druppel die de emmer deed overlopen was toen ik in Pattaya van soi Buakhao naar floating market wou.

  Ik vroeg ‘s nachtsa an een stilstaande bathbus hoeveel het was voor de volgende ochtend… 1000 bath zegde hij…
  Ik zegde: ik bedoel floating market in Pattaya, niet is Bkk… hij is in prijs gezakt tot 350 eur… de dag nadien heb ik mij een motorbike aangeschaft… probleem opgelost…

  mvg.

  Rudy.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik neem zowat dagelijks de taxi in Bangkok. We zijn eind mei en dit jaar nog geen enkele taxi tegengekomen die de meter niet wilde opzetten. Moet het zelfs niet vragen. U vertelt dus inderdaad fabeltjes

   • hans van den pitak zegt op

    In de afgelopen 18 jaar in Bangkok gemiddeld hooguit 3 x per jaar meegemaakt dat men in eerste instantie de meter niet wilde aanzetten. Meestal na een sommatie wel en zoniet stap ik uit en laat ze zoeken naar een andere gek.

   • Rudy Van Goethem zegt op

    Hallo.

    @ Ronny

    Ik vertel fabeltjes? Ik woonde op Sukhumvit road soi 9, bijna rechttegenover Bts-station Nana… moet jij me eens de eerste taxi aanwijzen die zijn meter aanzet zonder dat je de chauffeur op voorhand een stevige tip geeft, als je me er een kan aanwijzen betaal ik je rit. Hetzelfde aan Lumpini Place, Central Plaza Lumpini, The Shops Lumpini…

    Ik wou aan Pratunam geen 250 bath tip betalen, en hij zette me 4 km verder af, ik wist niet eens waarik was, en ben met moeite thuisgeraakt, want niemand kon of wou Engels spreken, zelfs de politieagenten niet.

    En als ze over tussenstops spreken kan je het al helemaal vergeten, want dan stoppen ze eerst bij een bevriende juwelier, en nadien bij een bevriende kleermaker, heb ik ook meegemaakt.

    Mijn broer woont nu bijna 3 jaar in Bkk, en ik een jaar in Pattaya, en trouw op 1 oktober met mijn Thaise vriendin, dus ik ken Thailand al een heel klein beetje, en dat is geen fabeltje… 😉

    Mvg.

    Rudy.

 12. Theo van zegt op

  Hallo taxislachtoffers,dit werkt agressie in de hand.na vele ritten met deze maffia heb ik geleerd hier
  Ook te onderhandelen doch voor een klein ritje ben je al snel een van te voren afgesproken prijs van
  200 bath kwijt.inderdaad staan deze oplichters op vele plaatsen in pattaya.bij een rit heb ik een leuk
  Gesprek gehad met de driver.toen ik vroeg wat dat kastje op het dashboard betekende was hij
  Ineens de Engelse taal verleerd.dit is een zwarte bladzijde in het zo geroemde pattaya waar de
  Gemeente niets aan wil doen.jammer dat deze oplichters de naam van pattaya verkwanselen?
  Ondanks dit negatieve voorval,prettige reis………………..maar wel met de bathbus.

 13. Wil zegt op

  Over Maffia gesproken, wat denk je van Koh Samui.
  Wij in NL praten over de duurste taxi’s van Europa maar als je in Samui niet uit kijkt betaal je
  meer dan in Nederland.
  Ik sprak laatst een bekende taxi chauffeur en vroeg hem hoe het zit met die Meter Taxi’s, ik
  heb nog nooit een meter aanzien staan, hij zei: oh dat kan , het starttarief is 300,– Bath.
  Hij zegt ik kom uit Isaan en kan hier op Samui rekenen wat ik wil.
  Dus Bloggangers U bent gewaarschuwd.

  • Christina zegt op

   In HuaHin hetzelfde van het centrum zeg maar nachtmarket naar het winkelcentrum 100 baht ze vragen het allemaal vaste prijs geen onderhandelen. Stap je eerder uit ook 100 baht. Zo hebben de chauffeurs voorkomen dat er onderling ruzie is. Wil je dit niet neem dan de baht bus.

 14. monique zegt op

  Wij zijn in januari in Bkk geweest, het is ons slechts een keer gelukt om op de meter te rijden. Alle andere chauffeurs weigerden het. En werden soms zelfs boos als je aan drong.

  • Kees zegt op

   Ik begrijp hier niets van. Zie reactie van RonnyLatPhrao hierboven: ik heb dezelfde ervaring. De meter gaat altijd aan. Ik hoef daar nooit om te vragen.

  • patrick zegt op

   ik was in april 4 dagen in Bangkok en heb er toch zo’n 15 taxiritten opzitten. Slechts 1 keertje werd geweigerd de meter aan te zetten en werd een prijs voor de rit van 300 Baht voorgesteld. We drongen aan om op de meter te rijden en de chauffeur zei dat het onmogelijk was omwille van één of andere staking. (van zijn meter waarschijnlijk). We zijn 50 meter verder gegaan en hebben de rit gedaan met een andere taxi voor 76 Baht. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik steeds mijn Thaise vriendin bij had, maar ik vroeg na het instappen wel zelf om de meter op te zetten. Enkel de rit naar de luchthaven in volle spits had ik misschien beter een prijs onderhandeld. Dit bedrag liep toch aardig op voor een rit van pakweg 25 km (maar wel anderhalf uur).

  • ton zegt op

   ik woon al meer dan 5 jaar in bkk en maak 3 tot 5 keer per dag gebruik van de taxi. heb echtb nog nooit meegemaakt dat ze de meter niet aan zetten. voor mij zijn dat allemaal fabels in bkk

 15. jfmotten zegt op

  beginnen ze nu ook al in pattaya te klooien ( lees oplichten van toeristen ?! ) jaren lang kon je gewoon in die blauwe pick-ups stappen voor 20 bath !! tot vorig jaar was er niets aan de hand en had je vrijwel geen meter taxi,s in pattaya , kan iemand mij vertellen wat er nu echt gaande is ? ik ga nl, begin july nog naar Pattaya

 16. peter de bruin zegt op

  Nam eens de bartaxi van Pattaya Klang tot eind Tjomtien voor slechts 10 bath.
  Naar Nong Nooch vanuit Pattaya Klang via Sukhomvit met een witte bartaxi voor 60 bath.

  Een vriend van mij (voor het eerst in Thailand) ging vanaf soi Boau Kau naar Big-C Naklua met een motortaxi (5 minuutjes) voor maar liefst 500 bath.

  Belangrijk ook bij die motorraxi vooraf een prijs te maken ter voorkoming van…………..

 17. Franky R. zegt op

  Beste mensen,

  Ik wil niet lastig c.q. bijdehand zijn, maar ik vraag het mij toch af waarom iemand in Pattaya met een taxi zou willen reizen?

  Ja, bij aankomst van en vertrek naar de luchthaven kom ik per taxi. Dan is er al een fatsoenlijke prijs afgesproken.

  Verder pak ik de Songthaew of Bahtbus. Incidenteel een motortaxi, liefst met een oudere bestuurder ipv zo’n knaapje. Die ouderen denken tenminste niet dat ik het zou waarderen dat ze als een Valentino Rossi door de bochten scheuren.

  Voor de rest ben ik op vakantie en wandel ik lekker rustig aan. Of ik pak de fiets. Juist ter voorkoming van ‘taxi -stress’…

 18. Arjan zegt op

  Voor een beetje luxe transport, alleen in een (airco) auto in plaats van opgepropt tussen Russen, geef ik graag 150 Bath uit van Jomtien naar Pataya centrum. Dat is € 3,30! Kom daar mee aan in Amsterdam…
  Ze proberen wel meer te vragen, maar als je bij 150 blijft, dan rijden ze je gewoon naar het opgegeven adres. Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website