In Hua Hin staan veel huizen te koop en te huur

Door Hans Bos
Geplaatst in Vastgoed
Tags: , , , ,
25 oktober 2010

In de Thaise badplaats Hua Hin staan honderden huizen leeg. Veel zijn te koop en/of te huur. Het tekent de zwakke markt voor onroerend goed in Thailand op dit moment. Gedurende twee dagen heb ik gezocht naar een huurhuis in of rond Hua Hin en heb met hulp van de nodige contacten een aardig beeld gekregen van het aanbod. Vraag is er nauwelijks.

In Hua Hin zelf is het gezellig druk, met meer buitenlandse gasten dan in september. De overwinteraars (snow birds) zijn deels weer terug. Het zijn er echter veel minder dan vorig jaar. Restaurants die eind oktober vorig jaar elke avond vol zaten, zijn nu half leeg. De hoop van de uitbaters is gevestigd op de komende maanden. Misschien komt alles nog goed. Hoewel hoop doet leven, is de mogelijke vreugde slechts van korte duur. In maart volgend jaar begint het laagseizoen weer en wie dan zijn financiële schaapjes niet op het droge heeft, kan de tent wel sluiten.

Ik ben op zoek naar een aardig huis in Hua Hin. Op dit moment woon ik in een prachtige villa in Prawet, zo tussen de nieuwe luchthaven en de binnenstad van Bangkok. De verhuisplannen zijn ingegeven door het groeiende leger honden van twee buren. U kent ze wel: van die kleine angstkeffertjes die hun bekjes opendoen tegen alles wat maar in de buurt komt, zoals de bewakers, spelende kinderen of de man die ’s morgens de krant komt brengen. Beide buren zijn niet voor rede vatbaar, want: ” Het zijn dure honden”. Dat de prijs van deze mormels mij geen bal kan schelen, laat hen koud. Een buurman stond onlangs bij mijn hek met een stok te zwaaien, nadat ik kritiek had geleverd op de overlast. Helaas beschikken mijn buren over weinig sociaal gevoel, ook al omdat de ‘haarballen’ alleen van katoen geven als bij hen niemand thuis is. ” Ik heb nergens problemen mee”, schreeuwt de buurman dus. Ik kan u verzekeren dat de hoge tonen van deze rolmopsen na een half uur danig op mijn zenuwen beginnen te werken

In twee dagen Hua Hin heb ik ongeveer twintig huizen bekeken, in de prijsklasse tot 30.000 THB per maand huur. Het aanbod is overweldigend en  de verhuurders zijn bereid tot allerlei concessies als duidelijk wordt dat ik voor enkele jaren wens te huren. Dan daalt de prijs met twintig tot dertig procent. De makelaar begin bij 15.000 THB, maar meldt in dezelfde zin dat het ook voor 10.000 THB kan. Overigens gelden mijn bevindingen vermoedelijk net zo goed voor andere (bad)plaatsen in Thailand.

Tropical Hill Hua Hin

Een van de eerste huizen die ik bekijk, ligt in de moobaan Tropical Hill. De afstand tot Hua Hin bedraagt bijna 5 kilometer en dat is nog net te doen. Het pand is gezellig ingericht en uitgerust met een prima keuken en een fonkelnieuwe Siemens wasmachine. De eigenaresse is even overgekomen uit China. De huurprijs van 30.000 THB zakt via 23.000 snel naar 20.000. Het ‘park’  beschikt over een fraai gemeenschappelijk zwembad en bewaking. Het buurhuis staat eveneens te huur, maar bij vertrek slaan ergens de nodige honden aan. Hmmm.

In een andere ‘village’ (rondom Hua Hin liggen er naar schatting bijna 200) woont een goede kennis in een gigantische bungalow met een groot eigen zwembad. Hij betaalt 21.000 per maand. Daar komt nog 2.000THB bij voor onderhoud aan het zwembad en 1.500 THB voor de stroom die de pomp aandrijft. Deze wijk wordt met name bewoond door Noren. Er staan veel huizen leeg, te koop of te huur. Zoals in veel van deze nederzettingen zijn de huizen gekocht in de tijd dat de wereldeconomie nog op volle toeren draaide. Nu veel valuta in waarde zijn gedaald ten opzichte van de baht, zien veel eigenaren geen andere uitweg meer dan verkoop of verhuur om de kosten te drukken. Het is bovendien vaak te duur om met de hele familie naar Thailand te vliegen. Maar door het gestegen aanbod, dalen de prijzen.

Op een andere plek op een steenworp van Hua Hin, bezichtig ik een fraaie villa, zij het zonder zwembad. Marmer op de vloeren en zelfs een wijnkelder voor ‘slechts’ 25.000 THB per maand. Het kan echter nog veel goedkoper, want ik bezoek tevens acceptabele huizen waarvan de huurprijs daalt tot 10.000 THB per maand. Sommige makelaar geven tevens een bonus als de huurder voor een jaar vooruit afrekent. In veel bijbehorende tuinen groeit het onkruid manshoog, een teken dat de huizen al geruime tijd leegstaan. In sommige kun je zo intrekken, maar op enkele plaatsen zal eerst fors moeten worden gepoetst. Ik bezoek fonkelnieuwe panden, maar ook huizen van een jaar of tien. De eigenaren verhuren niet uit rijkdom.

Na deze pelgrimstocht besluit ik een eventuele verhuizing uit te stellen tot maart van het volgend jaar. Dan zijn de overwinteraars weer weg en is het aanbod groter dan ooit.

34 reacties op “In Hua Hin staan veel huizen te koop en te huur”

 1. castle zegt op

  Er is gewoon weg geen vraag.Voor de gewone thai vaak te duur,en voor de farang is hua hin vaak niet interessant genoeg.En 1 belangrijk punt,de centjes worden duur!

  • Hans Bos zegt op

   Dat laatste klopt, maar opvallend is dat veel huizen eigendom zijn van Thaise vrouwen, doorgaans getrouwd met een farang. Het is niet alleen een kwestie van ‘duur’, maar blijkbaar ook van prioriteiten.

 2. Chris zegt op

  Dit artikel bewijst nogmaals hoe “sociaal’de echte Thais zijn.
  Ze geven inderdaad niets om welke overlast zulke’keffers'”veroorzaken.en het eigenbelang primeert,dat is zeer duidelijk.
  Maar als ze zelf last hebben van iets dan zijn ze de eerste om alle buurtbewoners te mobiliseren en de nodige trammelant te maken.
  Want anders lijden ze duidelijk gezichtverlies en dat past niet in hun cultuur en levenswijze.

  Huren is hier de beste optie en kortlopende contracten,zodat het inpakken en wegwezen is zodra zulke toestanden zich voortdoen.

 3. Chang Noi zegt op

  Te duur voor de Thai? Hahahaha in Thailand zijn er meer super rijken als in Nederland en dan wel 10maal zo super rijk als super rijken in NL. In NL is wel een veel grotere en rijkere middenklasse.

  Mischien moet je eerst eens vrienden worden met je buren en dan ga je eens praten over je leven hier. Je nodigd ze uit voor eten bij je thuis …. en dan zullen ze zelf de honden horen blaffen. Alles draait om kringetjes. Jullie behoren niet tot hun kring dus het maakt ze niks uit. Behoor je wel tot hun kring dan zijn ze ineens veel beleefder en aardiger.

  Maar wat moeten die buren nou doen. Honden afmaken? Weg doen? Stembanden doorknippen? Zou jij dat doen met je honden waar je van houdt?

  • ThailandGanger zegt op

   No ja zeg. Geloof maar dat Hans het ook op een correcte en nette wijze heeft geprobeerd. Als die mensen enig begrip hadden kochten ze (of Hans) gewoon een anti blafband. Dan zijn ze na een keer blaffen gewoon stil.

  • Hans Bos zegt op

   Honden opvoeden is een eerste vereiste. De meeste honden worden veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Dat levert angstblaffers en -bijters op.
   De buren zouden in ieder geval begrip kunnen opbrengen, in plaats van zo hoog van de toren te blazen. Die beesten weten niet beter en komen nooit buiten hun tuintje. Honden waarvan Thai houden? Laat me niet lachen. Ze danken ze af als oud vuil op een afgelegen plek, of eten ze zelfs op. Alleen jammer genoeg niet hun eigen honden.

 4. Sam Loi zegt op

  Arme Hans toch. Je zal toch wel iets moeten ondernemen om de periode die je nog rest op je hudige stekkie zo aangenaam mogelijk te maken. Ik zie dan ook wel wat in het advies van Chang Noi.

  Wat ik zo’n beetje begrepen heb van de berichten die ik hier en daar lees op de diverse forums, is dat je de Thai nooit in een boze bui moet benaderen en vooral niet je stem moet verheffen, hoe erg ook de situatie ook mag zijn. Dat kan voor ons westerlingen een groot probleem zijn, dat weet ik, maar het is toch wel de moeite waard om het in elk geval te proberen. Je blijft anders in die herrie zitten.

  Dus misschien dan toch maar een etentje bij je thuis met die paar onhandige buren en zeker een paar flessen drank op tafel. Uiteraard moet je de honden niet ook uitnodigen.
  Je weet maar nooit, het zou weleens kunnen helpen. Een gevaar daarbij is dan wel, dat je buren de bijeenkomst zo gezellig hebben gevonden, dat ze vaker bij je aan de deur zullen staan voor een gezellig borreltje.

  Hua Hun vind ik een prachtige stad. Als ik ooit in Thailand zou komen te wonen, zou Hua Hin zeker mijn plekkie worden. Een verbinding over water naar Pattaya zou dan ook zeer wenselijk zijn. Waarom is die er eigenlijk niet?

 5. Chang Noi zegt op

  Hahaha ik denk dat sommige mensen in HH blij zijn dat er rechtstreeks verbinding is tussen Pattaya en HH. Er zijn wel eens enkele plannen opgestart, maar ik geloof niet dat enige van die ideeen ooit een lang leven waren beschoren.

 6. Sam Loi zegt op

  Wat minder hahahahaha graag en wat meer aandacht voor de tekst. Nou vooruit dan maar, van mij ook hahahahaha terug.

 7. ThailandGanger zegt op

  Het sociale karakter van de Thai is soms ver te zoeken. Zo was bij mijn tweede keer in Thailand een buurman die zijn brakke hut pal voor het huis had staan waar ik verbleef elke ochtend om 5 uur de muziek keihard aan zodat ik wel wakker moest worden en opstaan. Toen ik hem vertelde dat ik vakantie had en ik het toch echt wel wenselijk vond om in de ochtend op een rustige manier wakker te worden en vooral zonder lawaai waarbij ik me zelf nog niet eens meer hoorde praten was er volop begrip tot de volgende ochtend 5 uur. Toen was er weer volop muziek.

  En Chang noi ik dronk en at met die man elke dag samen…… Ik hoorde er dus in zijn kring bij zoals jij zegt.

  Dat ging zo vier dagen elke dag. Elke dag weer opstaan en vragen of de muziek zachter kon en dat deed hij dan ook. Elke dag weer afspreken dat hij de volgende dag begrip had en het niet zou doen. Tot beloven (sanjaa) toe.

  De 5de dag ben ik naar buiten gestormd en heb de kabels gewoon doorgeknipt en er zelfs een meter of twee tussen uitgehaald. Het was blijkbaar de enige manier om de man het duidelijk te maken dat hij verkeerd bezig was.

  Het gekke was dat ook de andere Thai er last van hadden maar niemand deed of zei iets. Maar ze waren wel allemaal blij dat het stil was. Hij heeft er nooit iets over gezegd dan alleen maar een zuurpruim lachje op zijn gezicht. Met sommige Thai is het dus moeilijk onderhandelen. Wellicht had hij geld willen vangen voor mijn ochtend-rust. Hij kwam nog steeds eten en drinken.

 8. ThailandGanger zegt op

  Voor 300 euro per maand in een badplaats aan zee wonen in een land waar de zee nog blauw is…. Daar heb je in castricum nog geen parkeerplaats voor gedurende een maand en mag je het blauw alleen in de lucht aanschouwen.

  Hans leuk stuk. Succes met je zoektocht.

  • Redactie zegt op

   Soms vraag ik me af, wat doe ik hier nog. Voor € 300,- of minder een paleisje huren, wat wil je nog meer. Je kunt in Thailand leven van € 500,- per maand. Goed, dat is geen vetpot maar het kan wel. Alleen jammer dat er door de Thaise overheid zoveel eisen worden gesteld om in het land te wonen. Ze willen bij voorkeur de rijke farang, dus nog even doorsparen 😉

   • Martin zegt op

    Zoveel eisen om in het land te kunnen wonen ????
    Een bedrag van 850.000 bahtjes op een thaise bank of een inkomen van 65.000 baht per maand inkomensverklaring van de Nederlandse Ambassade in Bangkok en je krijgt een jaarvisum, om de 90 dagen visum verlengen bij Immigration in Thailand. Hoezo zoveel eisen ????

    • Steve zegt op

     Niet iedereen heeft pakweg 20.000 euro in de kast liggen of een maandelijks inkomen van €1.400,-
     Dat is voor Thaise begrippen een vermogen.

     • Hans Bos zegt op

      Dat laatste klopt, maar de vraag is wat je hier te zoeken hebt als je minder dan 1400 euro te besteden hebt. Ik kan me voorstellen dat Thailand voor deze groep weinig moeite doet.

    • Hans Bos zegt op

     Het gaat in de praktijk om 800.000 THB die de eerste aanvraag twee maanden op een Thaise bankrekening moeten staan. Bovendien moet je ouder zijn dan 50 jaar etc. En niet om de 90 dagen visum verlengen, maar je verblijfplaats melden. Overigens een belachelijke zaak dat zulks niet op een betere manier (online?) geregeld kan worden. Je hoeft dat niet in persoon te doen, dus je mag ook iemand anders sturen.

     • Martin zegt op

      vorige week een vriend geholpen voor het verkrijgen van een jaarvisum, bahtjes op de bank, verklaring van de bank, om de 90 dagen verlengen (5 minuten werk) en hij is 40 jaar dus het kan wel.
      En inderdaad als je een inkomen hebt minder dan 1400 euro dan moet je niet naar Thailand komen.

      • peter zegt op

       Hoi,

       Leg mij eens uit hoe hij dat gedaan heeft,

       is hij getrouwd met een thaise of zo

       hoor het graag

       peter

      • Eddy B zegt op

       …ik dacht dat je in Thailand met 500 bath kon leven??? Mischien n beetje minder

       stoer doen (-:

 9. kaolam zegt op

  Iemand die met honden om kan gaan laat ze niet blaffen. Kwestie van opvoeden.
  En de buren van mijn huurhuis bleken elf katten te hebben. Haar commentaar op mijn vraag of ze ook thuis zouden kunnen schijten: De katten waren er voor jou..

  • Pim zegt op

   Hans .
   Je weet mij te vinden ,ik kan even snuffelen voor je wat je dan 1 hoop tijd kan besparen .
   succes .

 10. johanna zegt op

  En weer ben ik een stuk wijzer geworden door dit artikel.
  Ik had al begrepen dat men beter daar ter plekker rond kan kijken als men wat wil huren.

  En wat als je iets geschikts vind? En je hebt contact gehad met de verhuurder.
  Hoe wordt het huurcontract samengesteld? Via een officieel bureau? Of gewoon ter goede trouw op papier zetten en de huur cash betalen?
  Kan je mij hier wat over vertellen Hans ( of iemand anders natuurlijk)
  In eerste instantie is het de bedoeling dat we wat huren voor ongeveer 3 maanden,
  Fully furnished.

  Thanks.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het klopt dat je eerst goed moet rondkijken voordat je iets huurt. Zelf heb ik een Duitse makelaar gevonden, dus heb ik ook een huurcontract in het Duits. Dat leest gemakkelijker dan thai….Huren voor drie maanden is doorgaans geen probleem, maar onder meer afhankelijk van plaats, inrichting en periode. En betaal nooit de hele periode vooruit, behalve als je daardoor een flinke korting krijgt. Ik hoor wel als je meer info nodig hebt.

 11. johanna zegt op

  Dank je Hans voor je snelle reactie.
  Niet om te slijmen, maar ik vind het geweldig om je ervaringen/meningen te lezen.
  Eindelijk verhalen met duidelijke info en serieuze reacties.
  Ik las ergens dat je wilde wachten tot maart om een woning te gaan huren, maar nu heb je dus blijkbaar al een woning in Hua Hin.

  Waar we iets willen weten we niet echt aangezien we Hua Hin niet kennen, maar aangezien we geen auto of motor gaan rijden zijn we afhankelijk van de benewagen en taxi’s. Periode zal worden april t/m juni van dit jaar.
  Van te voren ff naar A’dam voor een 3 maanden visa.
  Het beste lijkt me om voor de eerste week iets te huren via internet, guesthouse/hotel.
  En dan in die week rondkijken om iets te huren voor de resterende periode.
  Voor 2 personen.
  Heeft die duitse makelaar een website toevallig ?

 12. Pim zegt op

  Johanna.
  Ga niet over 1 nacht ijs met 1 verhuurder , ook geen makelaars, die gaat het meest om de provisie .
  Probeer iemand te vinden die 1 betrouwbar persoon voor je weet .
  Dikwijls zijn er mensen die al een langere tijd op 1 plaats wonen wel bekend met iets om te huren .
  Desnoods van iemand die zelf voor enkele maanden Thailand verlaat ,in die tijd kan je zelf eens in de ronte kijken en vergelijken .

 13. johanna zegt op

  Dank je Pim voor je goede raad.

 14. maria berg zegt op

  Van 9 tot 23 October ben ik in Thailand en wil dan een huurhuis in Hua Hin zoeken, voor jaren. Ik zoek een huis met minstens 3 slaapkamers en een hele grote tuin, bij wie kan ik daar het beste naar vragen? weet iemand dat?
  Alle tips zijn welkom.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het huis van mijn buren staat te huur of te koop. Is ongemeubileerd, maar wel 3 slpkms, 4 aircons en jacuzzi buiten. Alles betegeld, dus weinig tuin, muv palmbomen. Voor contract van 1 jaar is eigenaar bereid te meubileren.

 15. Pim zegt op

  Maria .
  Alleen zeer nette mensen weet ik 1 nieuw huis met 400m2 grond .
  Ik weet niet wat je groot vindt maar je kan het in die tijd waarschijnlijk op soi 26 bezichtigen .
  De eigenaar is boekhouder bij 1 ziekenhuis waar ik wel 1 afspraak mee kan regelen .
  Hij verhuurt het alleen voor minimaal 1 jaar .
  De huurprijs is zeer schappelijk via de redactie kan je mij bereiken voor nadere informatie .
  Succes in de beste plaats van thailand om te wonen .

  • Beste Pim,
   Ik wil ook wel wat info, ga begin december voorgoed naar Hua-Hin.

   Gr. Rick.

 16. Pim zegt op

  Rick geen probleem .
  Wie het eerst is ,de eigenaar is zeer correct .
  Dat is wat ik ook verwacht van degene die ik in contact met hem breng wat ik hem ook beloofd heb .
  Via Khun Peter of Hans Bos ben ik te bereiken .
  Ben je op het moment in Hua hin dan zal ik je zo snel mogelijk in contact brengen .
  Succes .

 17. kirsten zegt op

  Ik zit namelijk met een vraag.
  Mijn vader is overleden enkele dagen geleden. Hij was getrouwd met een Thaise vrouw en wonen in Belgie. Zij hebben een huis in Hua Hin gekocht en zij zegt dat alles op haar naam staat maar zij spreekt niet meer tegen mij en wil mij geen papieren laten vertalen. Kan ik ergens terecht waar ik die documenten kan krijgen dat ik gerust kan zijn. Zij had eerst niets voor ze naar hier kwam 10jaar geleden.
  Ik hoop dat iemand mij een beetje kan helpen?

  groetjes Kirsten

 18. P.eijlander zegt op

  Wij (2 pers.) gaan 3 mnd door Thailand reizen en willen de laatste 3 weken in Hua Hin bij het strand zijn. Van ong. 25/1 tot 19/2 en vliegen 23/2 weer terug.
  Hoe/wat/waar/op welke manier kunnen we het best een betaalbaar huis/app. huren.
  Gewoon hotel nemen en kijken of ander advies?

 19. Arie zegt op

  Zoeken voor de volgende winter een woning te huur op Kho Samui (november t/m april). Wij, echtpaar 50+, hebben evt. een luxe recreatiewoning te huur in Markelo, prachtig gelegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website