In Phuket is nogal een heftige discussie ontstaan over de sluitingstijden van bars, clubs en disco’s in het Patong uitgaanscentrum. Een dag of 14 geleden werd er een grote actie door de politie op touw gezet, waarbij alle uitgaansgelegenheden strikt om 1 uur ’s nachts moesten sluiten. Plotseling liepen er honderden mensen verloren over straat in plaats om zich ergens met “vette” muziek of anderszins te vermaken.

Protesten alom, uiteraard vooral van de exploitanten, die nogal wat inkomsten misten, maar ook toeristen klaagden, dat 1 uur ’s nachts toch wel erg vroeg was om te stoppen met feesten. Het is nu eenmaal zo, dat vele uitgaanders pas tegen middernacht op stap gaan om even lekker door te halen tot aan de kleine uurtjes in de vroege morgen.

Landelijke wet

Er is hoop in Phuket, want de gouverneur zelf heeft nu actie ondernomen door een officieel verzoek bij de regering in Bangkok in te dienen om de openingstijden in het uitgaansleven te verruimen naar 4 ’s nachts. Er schijnt een landelijke wet te bestaan over die openings- en sluitingstijden, maar de interpretatie en vooral het al dan niet handhaven van die tijden kunnen per plaats aardig verschillen. Hoe zit het dan elders in Thailand?

Bangkok

Voor zover ik weet, gaan alle bierbars en a gogo gelegenheden dicht om 2 uur ’s nachts en blijven enkele disco’s – Insomnia en Climax bijvoorbeeld – tot 4 uur open. Ik ben al heel erg lang niet meer de hort op geweest in de hoofdstad, dus bloglezers moeten ons daar maar van op de hoogte brengen.

Pattaya

Ik woon in Pattaya en af en toe ga ik nog met een groepje vrienden een avondje stappen. Het tijdschema verloopt dan ongeveer als volgt: in de loop van de avond is het verzamelen in de Megabreak poolhal. Alvast een paar drankjes, nog een spelletje poolbiljart en ergens tussen 11 en 12 uur klinkt het vertreksein. De eerste aanleg is meestal één of meerdere a go go’s in het LK Metro gebied. Eigenlijk hoef je dan nergens anders meer naar toe, want er is ruime keus. Mogelijk dan naar enkele ons bekende bierbars in Soi 7 en 8 en uiteindelijk komen we dan toch in Walking Street terecht. Misschien nog een bezoek aan een a gogo, voordat die om 2 uur sluiten om in de stemming te blijven, maar al snel duiken we Insomnia (de I-bar) in. Niet speciaal mijn muziek, maar de massa mensen vermaakt zich prima en dat alleen al is een genoegen om mee te maken.

De vroege morgen

Insomnia blijft heel lang open, ik ben nooit tot de sluitingstijd gebleven, maar het schijnt rustig, nou ja rustig, door te gaan tot een uur of 6 à 7. Wij willen dan toch nog wel even in een disco kijken en dat wordt meestal de Marine Disco. Ook die disco schijnt nooit te sluiten, bij wijze van spreken. Het sluitstuk van onze trektocht door de amusementswereld van Pattaya is dan altijd de JP Bar, waar in de vroege ochtend iedereen die nog op stap is en waar veel “overgebleven” dames zich verzamelen. Daar moet u om pakweg 9 uur ’s avonds niet komen, want dan is er nog geen mens. Om een uur 4 à 5 begint het vol te lopen en rond 6 uur is het tjokvol en kan men tot zeker nog een uur of 9 een drankje krijgen. Ik ben dan om een uur of 4 al afgehaakt, want genoeg is genoeg en ik ga naar huis.

Megabreak poolhal

U weet wellicht, dat ik daar veel kom. Drie avonden in de week ben ik mede-organisator van een biljarttoernooi en die kunnen lang duren. Op de deur staat, dat de sluitingstijd 2 uur ’s nachts is, maar dat is schijn. Megabreak sluit als de laatste gasten zijn vertrokken en dat kan erg laat zijn. Op toernooi avonden is het normaal, dat de finale op zijn vroegst rond een uur 3 wordt gespeeld en er zijn avonden, dat de tent pas om 6 uur, half zeven wordt gesloten. Controle? Nog nooit gebeurd!

Lezersvraag

In Pattaya kan men dus de hele nacht doorhalen, in Bangkok en nu dus ook in Phuket wordt er beter de hand aan sluitingstijden gehouden. Wat vindt u? Moeten de uitgaansgelegenheden in de grote toeristische steden vrij en ruim zijn of moet er paal en perk aan gesteld worden.

Graag uw reactie!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Hoe zit het met de sluitingstijden in het Thaise uitgaansleven?”

 1. Jos zegt op

  Als je pas om 23u. op stap gaat dan is 01u. inderdaad een vroege sluitingstijd. Maar niets of niemand belet om vroeger op stap te gaan.
  01:00 lijkt mij een aanvaardbare sluitingstijd voor heel Thailand.

  • Bertus zegt op

   Niet alleen voor Thailand. Toen ik 20 was zat ik op scherp om 20.00 uur om uit te gaan. 02.00 uur ging alles sluiten. Had je 6 uur om plezier te maken. Af en toe nog boj iemand thuis een afzakkertje.
   Tegenwoordig gaat men pas om 23 of 24 uur uit. Tel daar maar 6 uur bij op en dan is het inderdaad 5 of 6 uur.
   Is gelijk de dag erna ook kapot.

 2. ruud zegt op

  De stelling die ik steeds lees, dat je vroeger op stap kunt gaan is niet helemaal terecht.
  Je komt om 18:00 tot 19:00 van het strand.
  Dan kleed je je om en gaat uit eten en dan eerst nog even naar het hotel terug, (bijvoorbeeld om je om te kleden in wat makkelijkere kleding) voor je op stap in bars gaat.
  Dan is het toch al snel 22:00, voor je in een bar zit.
  Dan is 1:00 toch wel erg vroeg om te sluiten.

  Ik vraag me wel af, wat nu precies het spelletje is dat met toeristen wordt gespeeld.
  Voortdurend zijn er acties, waarvan je denkt, dat de toerist er niet bepaald blij mee zal zijn.
  Bijvoorbeeld de ligbedjes op het strand verbieden.
  Ik vraag mij af, of het allemaal een tactiek is, om de toeristen naar de (grote) hotels met zwembad te verbannen en het hele uitgaansleven de nek om te draaien, samen met het bezoek aan het strand.
  Daar verdienen die hotels namelijk niets aan.

  • Jos zegt op

   Je kan ook wat vroeger van het strand terugkomen.
   Trouwens, wat doe je nog op het strand om 19:00, het is dan al pikkedonker in Thailand.
   De zon gaat onder om iets over 6 ‘s avonds. 🙂

  • Bert zegt op

   Helemaal mee eens, Ruud. De beslissende personen in Phuket (wie of wat het ook is) is al jaren bezig westerse toeristen weg te jagen. Ze hebben liever Russen en Chinezen, waar de meeste restaurants, de souvenirverkopers, de massagesalons en de barretjes NIETS aan hebben. ‘t Is dat mijn vrouw uit Phuket Town komt en ze daar dus ook veel familie en vrienden heeft, anders was het voor mij geen Phuket meer.Geen strandstoelen en geen uitgaansleven. Wat moet je dan. Ben nu ruim 30 x geweest, dus de omgeving heb ik nu wel gezien, hoe vreselijk mooi die ook is.

 3. thailand John zegt op

  Nu Bertus ik weet niet wanneer jij 20 was en waar je woonde in die tijd.Maar toen ik 20 jaar was woonde ik in Rotterdam en daar kon je de hele nacht door feesten als je dat wilde.geheel legaal. en de discotheken en barretjes met live muziek waren veel al tot 4 uur geopend. En als je zoals Phuket een toeristische badplaats probeerd te zijn dan is 01:00uur aan de zeer vroege kant.

  • Bertus zegt op

   Tja ik ben 70 en kom inderdaad van het mooie Limburg maar vond en vind dat mooie tijden om uit te gaan.

 4. happyelvis zegt op

  De gemiddelde leeftijd van deze blog ligt waarschijnlijk 2 maal hoger dan de gemiddelde leeftijd van Thaise mensen die op stap gaan. Toen wij deze leeftijd hadden was het ook nooit tijd om naar huis te gaan, en hadden we ook genoeg aan een paar uurtjes (of geen) slaap om de volgende dag door te komen. Dus wat wij misschien aanvaardbaar vinden is voor de jeugdige medemens nonsens ….

 5. ronald schutte zegt op

  Het is al lang wettelijk verplicht: 01:00 uur sluiting van alle uitgaans gelegenheden.
  Maar in Patong kon het doorgaan tot 05:00 uur.
  Hoe? “Overleg” met de politie dat ze het door de vingers zien.
  Zo heeft de politie tot voor kort 60 miljoen Bath (zestig miljoen!) opgestreken per maand !!! aan het door de vingers zien in heel Patong.
  Als 01:00 uur gehandhaafd blijft, zal de bekende uitgaansstraat, Bangla Road, binnen heel korte tijd 70% van de bars gesloten vinden. Failliet of verlaten, door die torenhoge huren.
  We blijven benieuwd wat het gaat worden ……..
  Maar mensen vragen, zoals hier nu eerder genoemd, om rond het begin van het diner uur (20:00) naar een disco te gaan is wel wat erg irrationeel. Beter toch eerst even goed en lekker eten, het is voor de meesten tenslotte vakantie!

 6. Franky R. zegt op

  Ik vind het niet meer dan normaal dat zaken langer open zijn.
  Het gros van de bezoekers is toerist, en hebben terecht geen boodschap aan ‘verplichte slaaptijden’.
  Ze vieren vakantie en als dit zo doorgaat, zullen ze dat niet meer in Thailand doen.

 7. George zegt op

  Hallo mensen het is 2017 en dan gaat jeugd pas om 11 of 12 uur uit en dat is prima ik houd dat ook niet meer vol meestal tot een uur of 2 maar tegen de tijd dat ik terug ga komt de jeugd binnen prachtig toch ik wou dat ik nog een jaartje of 20 jonger was

 8. l.lagemaat zegt op

  In een eerdere posting op het Thailand Blog over de sluitingstijden geldt voor Pattaya 02.00 uur en in de “echte”uitgaansgebieden 04.00 uur. Voor sommige Thaise Karaoke bars gelden “Thaise “regels” tenzij de omgeving klaagt. De grens tussen de gebieden is vaag.

  In een periode van controles wordt alles tot op de letter uitgevoerd. Wie zich daar niet aanhoudt, gaat dicht, zoals gebeurd is met de Viper bar en Easy Enjoy bar. Welke echte belangen achter deze sluitingen zitten, laat zich raden.

 9. PEER zegt op

  Beste Thailandjohn,
  Wat Bertus bedoelde is dat ie om half 8 – 8 uur al stond te steigeren om op “reep” te gaan. En in onze tijd ( ben ook 70!) was het al “volle bak” in de barretjes rond die tijd! En dan heb je je zakken om 1 AM al vol, haha. En dan is het héél gewoon dat je ‘s-anderendaags rond 10/11u het strand opzoekt? En de zon plus herrie komt om 4u je neus uit: zie daar “De cyclus” is rond, want dan duurt het nog efkes voordat je weer steigerend het nachtleven kunt gaan opzoeken!!

  Gewoon proberen of dóén. Het werkt!!!

 10. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb er nooit de zin van ingezien om eerst de hele avond te gaan zitten wachten voordat het leuk mag worden, maar ook 35 jaar geleden was het in Nederland al gebruikelijk om pas erg laat te gaan stappen. Naderhand was het dan tegen elkaar opbieden wie het laatst thuisgekomen was, en maandagochtend zat iedereen weer met een disco-jet-lag van jewelste in de klas, die tot woensdag doordreunde. De waanzin ten top.
  02.00 voor de massa en 04.00 veur de deurzakkers lijkt mij mooi genoeg, maar zolang ik er geen last van heb mag iedereen wat mij betreft 24/7 z’n gang gaan hoor.

  • l.lagemaat zegt op

   ‘s Avonds ga je niet zitten wachten tot 23.00 uur, maar wordt er met elkaar “ingedronken”, daarna pas stappen en volgens de “nieuwe trent” gaan coma zuipen. Dat is pas “gezellig” en tel je mee.

   Schade aan hersenen en lever is van latere zorg.

 11. Eric zegt op

  Ik woon hier 12 jaar en heb deze cinema al meermaals gezien een van die pipos die eens wil uitpakken.
  Vorige week, waar ik,mijn gasten breng zijn ligstoelen en was er controle gepland, de dag voordien komt er eentje langs om te verwittigen en krijgt 500 baht, op die plek de strandstoelen die dag enkel plaatsen volgens aankomst van de gasten, 10 u 30 voorzien, om 13u langsgereden en even gestopt en dan was het natuurlijk tijd om te eten en kon alles weer gewoon zijn gang gaan. Wacht de verkiezingen van feb 2017 af en dan wordt alles stilaan weer business as usual met de lokale gekozenen.
  Trouwens ik lees hierboven dat sluitingsuur gemengd wordt met alcohol schenken.

  Vanaf 1 of 2 u ‘s morgens mag er geen alcohol meer gegeven worden officieel,sommigen gaan door indien ze de nodige omslagen gevuld hebben anderen doen het in koffietassen,maar de zaak kan gewoon openblijven, een watertje of frisdrank om te eindigen is nu ook geen slechte zaak en zal velen die teveel
  gedronken hebben hun leven redden.

  Wanneer in ik Belgie uitging dan waren er per gemeente regels tot hoe laat een bal of een fuif mocht duren en iedere keer stond de politie er stipt op sluitingstijd,, dus stop met klagen en ga gewoon een uurtje vroeger weg, om 18u 30 is het donker dus tijd genoeg om dronken te worden of gezelschap te zoeken.

 12. Danzig zegt op

  Waar ik woon, in Narathiwat, gaat alles om zes, zeven uur ‘s avonds op slot. Geen mens is dan nog op straat te zien, behalve soldaten met machinegeweren en pantserwagens. Hier geen bars en disco’s dus. Als je ergens wilt wonen zonder nachtleven moet je hier komen. Haha.

 13. marc965 zegt op

  Wat een ouderwetse opmerkingen.. wat is er verkeerd aan een hele nacht open ? zeker in de toeristische uitgangsbuurten ..goed voor de klanten en het personeel dat het al zuur genoeg heeft in Thailand.
  Nog niet zolang geleden was het in het weekend in Belgie doorlopend open , de horeca kan er maar goed bij varen en diegene die het moe zijn kunnen vertrekken als ze er zin in hebben.
  Groeten.

 14. sjef zegt op

  Prima sluitingstijden, maar om volwassen mensen (en de bedrijven die er geld mee verdienen)
  om 0100 naar huis te sturen haha zou die politici weleens willen ontmoeten en zien wat voor een mensen dat zijn.Anno 2017 en nog steeds overheden (wat dus beslist wordt door mensen aldaar)die niet sporen.
  Bijvoorbeeld Bangkok om 0100 plat een wereld stad is toch absurd.Men zou juist het openbaar vervoer langer moeten laten rijden.
  Ik herinner me tot we ooit de discussie hadden om de tijden te laten variëren, dat gaf ook meer rust/minder geweld in het uitgaansleven.De 1 om 0100 naar huis de ander om 0200 en de 3e blijft thuis, Ieder zijn meug, toch!
  Ja ik ging vroeger om 1900 weg kaartje leggen tafelvoetbal dansje etc. beviel me goed.
  Nu ben ik 62 en kom soms om 0500 thuis bevalt me ook goed al duurt het herstel wat langer haha.
  Indien je dan b.v. om 0300 in de nachttreinen zit, is het stampvol.
  Mot er niet aan denken tot iemand me weer wil behandelen als kind en zegt “Hup tanden poetsen en slapen”
  grsjef

 15. T zegt op

  Och ja wie schiet zich uiteindelijk weer in de eigen voet Thailand zelf want het publiek dat naar Patong komt gaat daar nu eenmaal veelal naar toe om te feesten en te stappen. Mensen die natuur en rust zoeken gaan wel naar sri Panwa of Khao Lak. De zoveelste domme actie van Thaise zijde om toeristen kwijt te raken.

 16. Pat zegt op

  Ik lees hier zeer vreemde meningen!

  Een redelijk sluitingsuur is XXX wordt geopperd, maar wie of wat kan een probleem hebben met geen sluitingsuur??

  Hoe onredelijk/dictatoriaal/wereldvreemd is het om sowieso een sluitingsuur te bepalen, laat iedereen toch beslissen wanneer het avondje/nachtje uit voor hem of haar voldoende is geweest.

  Een sluitingsuur is een wereldstad onwaardig, dus als het dorpje Phuket de blok er wil opleggen op een bepaald uur dan is het maar zo, maar een stad als Bangkok maakt zich onsterfelijk belachelijk met een sluitingsuur.

  Wat een non-discussie!

 17. fred zegt op

  Zeg me nu eens 1 goede reden waarom men nu pas wil vertrekken met stappen om 24 uur ? Wat is daar nu zoveel leuker aan dan dat je zou vertrekken om 20 uur ? Waarom gaan ze dan niet terug simpelweg uit tijdens de namiddag zoals onze grootouders dan kunnen ze om 12 uur rond de middag vertrekken dat is nog later ! Het moet steeds later en later maar de klok gaat gewoon rond hoor.
  Beginnen stappen om 20 uur is prima in Thailand gezien het om 18 uur toch al donker is…..en ben je nog om een redelijk normaal uur terug en kan er tenminste nog wat worden geneukt.

 18. rob joppe zegt op

  Jaja ze blijven inderdaad toeristen pesten , hier in Cha am wel heel duidelijk , 23,30 muziek uit 24.00 sluiten je rijdt dan een donker en verlaten Cha am in.
  Een uitzondering zijn de Thaise bars?????? die gaan gewoon door( een beetje vreemd?) waar je zo ongeveer weg gekeken wordt als je althans niet gek wordt van de herrie.
  Een nieuw fenomeen , toeristen in een praktisch leeg hotel boven zo een Thaise bar een kamer geven waar je 19 hoog nog gek wordt van de bassen tot 2 uur s’nachts , en de gasten letterlijk met oordoppen naar bed gaan helaas houd je daar niet de bassen mee tegen.
  Natuurlijk willen ze niet van de toeristen af hahahaha ook een leuke is voor 2500 bath een kamer huren dat vervolgens vol wordt gegooid met Thais , zodat je tot diep in de nacht gek wordt van de herrie aangezien ze tot diep in de nacht zich helemaal klem zuipen en je s’morgens je een weg moet banen door de rotzooi -lege flessen etensresten koelboxen etc- om bij het zwembad te zitten.
  Jaja ze maken het echt aantrekkelijk voor de toeristen.
  Valt het kwartje al?

 19. Andre zegt op

  In Hua Hin is ook al weken hetzelfde aan de hand. De ene keer komt de militaire politie om 1 uur, dan weer om 1.30 de kroegen sluiten. Verschillende (zware) boetes uitgedeeld aan met name etablissementen van buitenlandse eigenaren.
  Kreeg gisteren te horen van een ingewijde dat men een half uurtje bij kan kopen, dus van 1 tot 1.30 extra open, voor 1.000 Bath per maand extra tea-money. De beste man moet voortaan dus 3.000 Bath i.p.v. 2.000 betalen aan het corrupte systeem.
  Ik ben het met verschillende reacties eens dat het erop lijkt dat men, de met name westerse toeristen en expats liever kwijt dan rijk is.
  Dat men in eigen voet schiet is mij duidelijk, al zijn het natuurlijk de (kleine) ondernemers die de dupe zijn en dat de mensen die boven de wet staan, of deze voorschrijven, toch wel hun zakken vullen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website