DET 5, een restaurant met een rijke geschiedenis

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Restaurants, Uitgaan
Tags: ,
15 mei 2024

In Bangkok is beslist geen gebrek aan restaurants voor vele smaken en prijsklassen. Sinds vele jaren mag ik Det 5 op Sukhumvit Road in Soi 8 te Bangkok tot een van mijn favorieten rekenen. Heerlijke gerechten voor een zeer schappelijke prijs met daarbij de mogelijkheid om midden in deze metropool in een vrolijke tuin van de heerlijke gerechten te kunnen genieten.

Hoewel ik het restaurant vaak heb bezocht was de naamgeving ‘Det 5’ voor mij totaal nietszeggend. Om mijn nieuwsgierigheid te bedwingen toch maar eens aan een van de bedienende dames naar de oorsprong van de naam geïnformeerd. Enkele minuten later loodste ze mij mee naar binnen om kennis te maken met Bob van Es, Antwerpenaar van huis uit en diamantair van beroep. Hij woont al heel wat jaren in Bangkok en zijn Thaise echtgenote zwaait de scepter over het restaurant.

Bob gaat een boekje open doen omtrent de geschiedenis van Det 5

We gaan jaren terug in de tijd en er was nog geen sprake van een restaurant, maar van een bar met de niets verhullende naam “Sexy Night” gelegen in een uitgaansgebied dat heden ten dage niet meer bestaat. Vanaf 1988 tot 2006 was het gebied gelegen aan de noordzijde van Sukhumvit Road tussen Soi 1 en de spoorlijn.

Aan beide zijden van het spoor waren enkele bars gelegen en stond het gebied in de volksmond bekend met naamgevingen als Soi Rotfai, Bangkok Night Market, Buckskin Joe Village en de later meest populaire naam Tobacco Road. In het prille begin stonden er slechts een paar schamele hutten waar noedels en bier werd verkocht en voornamelijk de lokale bevolking de klandizie vormde.

Rond 1990 begonnen meer ondernemers de mogelijkheden in te zien en ontstonden aan de noord- alsmede aan de zuidzijde van de Sukhumvit Road, maar ook aan beide zijden van de spoorlijn bars. Bekende bars waren onder meer the Friends Bar, Bli Frazer, Honny Bar, Silk’s Carousel, the Jay Bar, Diamond A-Go-Go en niet te vergeten Sexy Night.

De bars langs de spoorlijn lagen nauwelijks op drie meter afstand van de voorbij rijdende treinen hetgeen beslist niet van gevaar ontbloot was. Uit veiligheidsoogpunt werd een nieuwe rondweg naast de spoorlijn aangelegd, de verbinding vormend tussen Sukhumvit en Rama IV. Aanvankelijk kreeg deze weg geen naam en stond in de volksmond bekend als Tobacco Road. (later officieel Duang Phitak)

Het uitgaansgebied had inmiddels het armoedige karakter van de beginjaren en het ‘Wild West’ imago snel afgeschud en kwam ook bij de farang in beeld. Op 10 juni 1991 aanschouwde op deze meer veilige Tobacco Road ook Sexy Night – Det 5 het levenslicht. Hoewel de bars rond die periode hun hoogtepunt beleefden kondigde eind 2003 het einde van het gebied rond het spoor zich aan.

The Expressway Authority of Thailand wilde de contracten niet verlengen en verzocht de rechtbank om het gebied te ontruimen. Eigenlijk zeer begrijpelijk want bepaald veilig zat je niet aan de bar. Per 1 juni 2006 viel het doek en gaf het Ministerie van Justitie bevel dat alle zaken per 9 juni, samenvallend met de 60ste herdenkingsdag van de kroning van de koning, dienden te verdwijnen.

Van Sexy Night naar Det 5

De naam Sexy Night zal in tegenstelling tot Det 5 weinig toelichting behoeven. We gaan het verduidelijken:

Na de Vietnam oorlog begonnen de Amerikanen een onderzoek naar de tijdens de gevoerde acties overleden en vermiste strijders. Operationele eenheden werden in de regio gevestigd ter ondersteuning van het hoofdkwartier van het Vijfde Detachement van de Joint Task Forces. Al snel ontdekten de manschappen het uitgaansgebied Tobacco Road en werd de Sexy Night bar alras het onofficiële maar frequent bezochte trefpunt voor het Vijfde Detachement oftewel het “Det 5” van de Amerikanen.

Een verfrissend glas, rock en roll en innemende en uiterst vriendelijke bediening vormden de bedwelmende ingrediënten van een bar die door velen als hun thuis werd ervaren. Det 5 was dé voorbeeld bar in een Soi die niet meer bestaat! Sukhumvit’s doolhof aan straten heeft wel duizend bars, maar Tobacco Road was uniek.

Van de pioniers die destijds deel uit maakten van dit gebied bestaat enkel nog de Grande Dame van Tobacco Road: Sexy Night – Det 5.

Det 5 heeft het Sexy Night imago sinds de ontruiming op Tobacco Road afgeschud maar heet u meer dan hartelijk welkom op Sukhumvit Soi 8 waar u kunt genieten van een heerlijke sfeer die is gebleven.

6 reacties op “DET 5, een restaurant met een rijke geschiedenis”

 1. Lieven Kattestaart zegt op

  Bedankt Joseph, voor dit lesje in Thaise historie.

  Normaal gesproken zou ik zo voorbij dit etablissement zijn gewandeld, en het een nietszeggende naam hebben gevonden voor een Thaise eetgelegenheid.
  Nu heb je me nieuwsgierig gemaakt en mocht ik in de buurt belanden ( want zeker niet onwaarschijnlijk is ) dan gaan we er zeker een keer de gerechten proberen.

 2. claes v zegt op

  Toevallig afgelopen week daar afgesproken en idd de bediening erg attent maar verbaasde mij ook dat er frikandel op de kaart stond,dat erg welkom was voor de kids.
  Naast deze leuke locatie zit ernaast ook een goeie eet gelegenheid.
  Ook enorm leuk trouwens deze informatie bedankt Joseph.

 3. Khun Chang zegt op

  Mooi verhaal weer Joseph!
  Leuk je weer te lezen, want je was even uit beeld hier. We hebben elkaar in februari in Hua Hin nog ontmoet en bij Mai Thai een borreltje gedronken..remember?

  Groeten uit Eindhoven

 4. Willem zegt op

  Joseph.

  Bedankt voor je mooie verhaal. Ik ken Det 5 sinds 2006 op de huidige lokatie. Ik heb Bob in de jaren daarna meermaals ontmoet. Heel aardige man.

  Voor wat betreft de geschiedenis van het uitgaansgebied soi Tabacco vond ik een mooi artikel.

  Hat zat niet noord van Sukumvit maar aan de zuidzijde. Tussen Sukumvit en Rama 4. De even nummer zijde. Vandaar dat het ook wel de naam Soi Zero had.

  http://www.bangkokeyes.com/maptoba.html

 5. Adrie zegt op

  Det5 is toevallig ook de bar waar de Nederlandse Vereniging Thailand al jaren de maandelijkse borrels houdt, niet alleen wegens de unieke locatie met de mooie tuin, maar ook omdat er allerlei Nederlandse snacks worden geserveerd. Zelfs erwtensoep is verkrijgbaar. In oktober a.s. wordt ook het Leids Ontzet hier weer gevierd. Het is dus een vaste ontmoetingsplek voor tal van Nederlandse expats in Bangkok.

 6. Jan zegt op

  Wij zaten vorig jaar in het Hope Land Hotel in dezelfde soi en ontbeten hier elke ochtend. ‘s Avonds dronken we hier vaak nog een laatste drankje. Prima eet en drink gelegenheid met vreselijk aardige mensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website