Ronny Mergits beantwoordde op 13 oktober zestien vragen over visa in de posting ‘Zestien vragen en antwoorden over visa en alles wat ermee samenhangt’. Enkele lezers hadden nog aanvullende vragen. In deze follow-up de vragen en een reactie van Ronny. Follow-up 1 verscheen op 15 oktober. Reacties en vragen naar [email protected]. Die worden in de volgende follow-up beantwoord.

Antonio di Lupardi
hartelijk dank voor uw uiteenzetting, ik heb volgende vraag: Ben in bezit van non immigrant O visum multiple entries – mijn visum verloopt on 9 sept 2014 als ik nu in juli naar Thailand vliegt krijg ik dan een stempel met 90 dagen of tot einddatum van mijn visum?
zie graag uw antwoord op thailandblog.
mvg

Beste Antonio
De einddatum van het visum is niet van invloed op de verblijfsduur. De verblijfsduur is afhankelijk van het soort visum dat iemand heeft. U hebt een Non Immigrant O Multiple Entry, dat geldig is tot 9 september 2014. Kom je dus in juli, dan zal je 90 dagen krijgen vanaf de datum van binnenkomst, ook als de geldigheidperiode van het visum tijdens de verblijfsduur  verloopt. 

Opmerking
Ik hoop dat het maar een voorbeeld is dat je gebruikt, en je het ook nog voor juli 2014 eens gaat gebruiken. Indien niet, dan heb je wel een duur visum aangeschaft en kon het stukken goedkoper met een Single Entry, maar dit is natuurlijk uw beslissing.


Marc Groenen
Goedemiddag Ronny, goedemiddag Dick,
Ik heb nav de informatie die op op Thailandblog.nl vond toch een specifieke vraag over de situatie waar ik in zit vwb visumaanvraag voor Thailand. Ik ben voornemens om ca 3 maanden naar Azië te gaan, met een vlucht naar BKK en ook weer retour vanaf BKK. (waarschijnlijk van half nov 2013 t.m. feb.2014) Nu is mijn plan dat zonder aanvraag van een 60 dagen of andersoortig visum te doen. Mijn plan is als volgt en eigenlijk is mijn vraag of dit uitvoerbaar is volgens legale regels?

 1. Aankomst Thailand: 16.11.2013 alwaar ik 30 dagen verblijf krijg.
 2. Vertrek naar buurland Cambodja: uiterlijk 14.12.2013 (ik ontvang visa on arrival voor ca 20USD voor 30 dagen)
 3. Retour Thailand via een vlucht en aankomst vliegveld BKK: ca 21.12.2013 (ik veronderstel dat ik wederom 30 dagen verblijf ontvang)
 4. Vertrek naar Bali of Singapore: ca 14.01.2014 (waar ik in beide gevallen visa on arrival kan ontvangen)
 5. Retour Thailand via een vlucht en aankomst op vliegveld BKK: ca 21.01.2014 (ik ontvang wederom 30 dagen verblijf)
 6. Uiteindelijk zal ik dan moeten vertrekken voor 19.02.2014 zoals ik het zie.

Kan bovenstaande zonder problemen worden uitgevoerd? Wat ook nog speelt is dat ik mijn vliegticket naar Cambodja zeker niet vooraf zal boeken (ik heb dus geen bewijs bij mijn 1e aankomst dat ik weer weg zal gaan). Ik wil namelijk mijn vrijheid houden om misschien wel te kiezen voor een andere stad in Cambodja, of juist eerst naar Bali/Singapore.

Ik ben heel benieuwd vwb mijn mogelijkheden. Uiteraard heb ik jouw informatie heel goed gelezen. Tevens is er verschrikkelijk veel over te vinden via Google, echter dat maakt het niet altijd duidelijker, helaas.
Bedankt alvast voor je antwoord. Marc Groenen
Ps
misschien maakt het nog uit, maar ik ben afgelopen juni/juli ook al ruim 3 weken in Thailand geweest

Beste Marc,
Wat de perioden betreft, zie ik niet direct een probleem. Je kan in Thailand verblijven op basis van Visa Exemption. Gezien u voor elke periode met een vlucht Thailand binnenkomt krijgt u telkens  30 dagen.

1ste periode  – 16 nov – 14 dec: 29 dagen
2de periode  – 21 dec – 14 jan: 25 dagen
3de periode – 21 jan  – 19 feb: 30 dagen

Er zijn wel beperkingen op het gebruik  van een Visa Exemption. Je mag op die basis slecht 90 dagen in Thailand verblijven op een totale periode van 180 dagen. U blijft nu 84 dagen op een totaal van 92 dagen dus dit is zeker binnen de periode van 180 dagen.

Ik weet niet wanneer u juist in  juni/juli bent geweest maar ik denk dat dit net buiten de 180 dagen valt. Daarbij is de vraag natuurlijk ook of Immigratie dat allemaal zo precies gaat uitrekenen. Misschien is er wel ergens in de databank een programma dat dit voor hun doet.

Wat wel kan gebeuren is dat je bij de derde binnenkomst de opmerking kan krijgen dat dit de laatste keer is, en je nadien drie maanden zal moeten wachten alvorens je opnieuw een Visa Exemption kan krijgen.  Wil je echter toch eerder terug kan dat natuurlijk altijd op basis van een visum.

Ik kan natuurlijk maar antwoorden met wat er op de verschillende officiële websites verschijnt. In hoeverre ze dit strikt naleven is weer iets anders.  De ene ambtenaar is al wat soepeler dan de andere. Zelfde met de luchtvaartmaatschappij. Sommige zullen een bewijs eisen dat je binnen de 30 dagen Thailand zal verlaten. De ene is daar strik in, de andere minder.

Vanuit Europa zal het wat strenger zijn, vanuit Cambodja of Bali/Singapore is dat misschien wat soepeler maar je zal er toch rekening moeten mee houden.

Best eens contact opnemen met de betreffende maatschappijen en vragen of een bewijs nodig is en indien zo welke bewijzen ze aanvaarden.  Misschien is een hotelboeking voor sommige voldoende, andere zullen een ticket of visum eisen.

6 reacties op “Zestien vragen over visa (follow-up 2)”

 1. willem zegt op

  Heb een vlucht geboekt en heb even niet opgelet, dat ik daarbij de 30 dgn overschreed, nu moet ik een visa aanvragen voor 30 euro, tevens moest ik nog 10 euro extra betalen voor retourzendig, woon in Duitsland.

 2. Heck J zegt op

  Op de 90 uit 180 dagen regel wordt niet gecontroleerd.
  Betreffende een enkele reis naar Thailand dan kom je in de problemen op het vliegveld van vertrek. Ze eisen een retour vlucht. Dit kun je oplossen door op dag 30 een vlucht te hebben geboekt naar een ander land. Indien je niet weet waar je naar toe wilt boek je gewoon de goedkoopste vlucht bij Airasia.
  Hoe raar ook! In Thailand wordt hier nooit naar gevraagd. Dit is dus een commerciële truuk van de airline.
  Ik heb meegemaakt dat mensen bij de incheckbalie geweigerd werden. Ze hebben een goedkope ticket geboekt en ze werden wel mee genomen.

 3. louis janssen zegt op

  Ik heb een visa-O. Voldoe aan alle verplichtingen voor een retirement visa. Heb inkomstenverklaring van werkgever. Wat moet ik met dat dokument , naar immigratie ?

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Neen, hiermee moet u eerst naar de ambassade.

   • HansK zegt op

    Ronny ladPrao
    Volgens andere forums kun je de Visa O-a long stay alleen verkrijgen in thailand bij
    de Immigratie, uiteraard aan de voorwaarden te voldoen.
    zie bijv. http://www.thai-services.com
    De ambassade geeft alleen de Visa O short stay af. Heb je die eenmaal omgewisseld voor OA longstay kun je ook jaarlijks op de Immgratie een nieuwe krijgen, zonder dat je het land uithoeft.
    Ga je het land uit moet je wel van re entry erbij hebben anders vervalt de O-A.
    Louise als ik jouw was zou ik gewoon naar Immigratie toegaan en vragen wat allemaal nodig is, het blijft op deze manier toch onduidelijk.
    Ik ga medio nov. naar Thailand en ik heb denk de papieren net niet op tijd klaar voor een O short maar volgens hen kan ik zelfs de toeristenvisum omzetten naar een OA
    met betaling van 2000 thb.
    Laat ons de afloop even weten.
    groet HansK

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Hans-K

     Ik kan u vertellen dat een visum OA ook uitgereikt wordt in een ambassade of consulaat.
     Dit week ik zeker, niet alleen omdat het op de officiele website staat van BZ maar ook omdat ik zelf een OA had, aangevraagd en ontvangen in Antwerpen.
     Momenteel is het wel zo dat sinds 1 januari 2013 het OA (voorlopig ?) niet meer wordt uitgereikt in het consulaat te Antwerpen, omdat de vereisten om het te bekomen verstrengt zijn.
     Dit is mij persoonlijk bevestigd door de Consuul.
     Dit wil daarom niet zeggen dat je het niet meer kan aanvragen en verkrijgen via ambassade (al zal het wel langer duren nu)
     Andere beweren dan weer dat ze, ondanks wat de Consuul mij vertelde, nog wel een OA ontvangen hebben in Antwerpen, maar voorlopig heb ik nog geen bewijzen ontvangen dat ze DIT jaar een OA in Antwerpen hebben ontvangen.
     Ik zou het nochtans graag zien dat bewijs want dat betekent dat ze terug uitgereikt worden in Antwerpen.

     Stel voor dat u, buiten allerlei websites, ook onderstaande officiele website eens leest
     http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15385-Non-Immigrant-Visa-%22O-A%22-(Long-Stay).html
     Vooral punt 3 goed lezen.

     Een OA kan in het buitenland alleen aangevraagd worden in het land waar u officieel verblijft. (punt 1.4 van de Ref)
     Een Nederlander, die in Nederland woont kan een OA dus niet aanvragen in Belgie. Woon een Nederlander in Belgie kan dat wel.
     Een visum OA kost 130 Euro. (zelfde als een visum O multiple entry dus)
     Het is een jaar geldig. InThailand kost die OA 5000 Baht
     Bij binnenkomst krijg je een jaar. Je hoeft niet buiten dus na 90 dagen.
     Vermits een visum OA automatisch een multiple entry heeft hoeft je geen re-entry aan te vragen.
     Eigenlijk kan je dus binnen het jaar zo lang blijven als je wil en kan je ook binnen en buiten wanneer je wil (binnen de geldigheidsperiode).
     Telkens je binnenkomt krijg je een jaar verblijf. (is eigenlijk niet volgens de regels want het zou een jaar vanaf de eerste binnekomst moeten zijn maar goed uit eigen ervaring weet ik dat je telkens een jaar krijgt)

     Maar je hoeft je visum O ook helemaal niet om te zetten in een OA in Thailand om een jaarverlenging te krijgen.
     Dat is onzin en kost je nutteloos geld.
     Je kan ook een jaar verlenging krijgen op een visum Non-Immigrant O.
     Indien je in dat geval het land wil verlaten moet je wel een re-entry aanvragen.
     Deze laatste is de manier waarop het merendeel van de 50+ hier verblijven en niet op basis van een visum O-A.
     Kostprijs van de verlenging is 1900 Baht.

     Indien u medio november naar Thailand gaat hebt u nog tijd zat om een visum O aan te vragen. Wat u daar verder allemaal mee bedoelt is een raadsel.

     Tenslotte
     Het is niet omdat op een ander site iets anders wordt vertelt, dat die website dan correct en volledig is en dat deze website niet juist is.
     Maar goed, U gelooft maar wat u wil.
     Misschien is het in uw geval inderdaad beter om ook naar immigratie gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website