Belangrijk nieuws voor Thailandgangers. Een reis omboeken of kosteloos annuleren bij natuurrampen, epidemieën of politieke onlusten wordt veel eenvoudiger. Dat is te danken aan een recente uitspraak van de rechter, meldt de ANWB.

De zaak was aangespannen namens twee ANWB-leden die een reis naar Rusland wilden omboeken vanwege ernstige smogvorming en luchtvervuiling rond Moskou. De reisorganisator liet de reis doorgaan met een aangepast programma en weigerde voor de kosten van de annulering op te draaien.

Dekkingsbeperking

Er gold geen dekkingsbeperking, vroeger aangeduid als ‘negatief reisadvies’. De reizigers werden bij de Geschillencommissie Reizen in het ongelijk gesteld en waren hun geld kwijt. De ANWB legde de zaak vervolgens voor aan de rechter.

Reisorganisaties gaven niet thuis

‘Reisorganisaties verscholen zich tot dusver vaak achter het besluit van de Calamiteitencommissie, dus of er sprake was van een dekkingsbeperking of negatief reisadvies, om omboeken of kosteloos annuleren al dan niet toe te staan’, zegt Marieke van Werkhoven, advocaat van de ANWB. ‘Daar heeft de rechter nu een ferme streep door gezet. De reisorganisatie moet alsnog de hele reissom aan onze leden vergoeden’.

‘De kantonrechter heeft bepaald dat de reiziger recht heeft op teruggave of kwijtschelding van de reissom bij opzegging wegens een omstandigheid die niet aan hem is toe te rekenen. Die omstandigheden hebben te maken met reële bedreigingen van de veiligheid of gezondheid van de reiziger. Dat bepaalt of je mag annuleren’.

ANVR voorwaarden aangepast

Per 1 april 2012 worden de voorwaarden van de ANVR op dit punt aangepast. Dit houdt in dat passagiers straks in voorkomende gevallen hun reis binnen 30 dagen voor vertrek kosteloos kunnen annuleren of omboeken. Volgens de huidige voorwaarden is dat alleen mogelijk bij een dekkingsbeperking volgens de Calamiteitencommissie.

Bron: www.rnw.nl

8 reacties op “Reis omboeken of kosteloos annuleren, per 1 april stuk eenvoudiger”

 1. nok zegt op

  Dus als ik alleen een ticket koop dan geldt dit niet?!

  Maar als ik een ticket bij 333travel koop met overnachting in Eastin-hotel (die ik de laatste 2x niet kreeg overigens) dan is het een reis en dan geldt het wel.

  heb ik dat goed begrepen?

  • Het gaat niet over vliegtickets maar over pakketreizen.

 2. Henk zegt op

  Van Henk,gewoon met China Airlines vliegen. Annuleren weet ik niet maar omboeken gaat erg eenvoudig bij CI. Ik heb met CI contact gehad omdat ik 3 dagen langer wilde blijven. Dit was absoluut geen probleem, en het mooie hiervan is, het koste me niets.
  Hartelijk bedankt hiervoor China Airlines. Ga vooral zo door.

  Henk

  • Zelfde opmerking. Het gaat niet over vliegtickets maar over pakketreizen.

 3. henk zegt op

  ik ben nu in TH met alleen een ticket.
  Egypt Air via Cairo dus. op 26 feb terug. Dus voor mij geldt het ook niet?

  Wat mijn naamgenoot meldt over China Airlines klopt niet. Het is afhankelijk van het soort ticket.
  Ik ging mijn ouders verassen met mijn aanwezigheid tijdens hun 50-jarige huwelijk in PTY.
  Maar mijn vader verraste ons door een maand daarvoor in te slapen. In PTY dus.
  Toen wilde ik ook mijn ticket aanpassen. Kon dus niet. Kon ook geen nieuw enkeltje kopen. Want de retour reis mocht ik alleen gebruiken wanneer ik ook de heenreis had genoten.

 4. BramSiam zegt op

  De laatste reactie begrijp ik niet goed. Ik reis al 30 jaar met China Airlines en wijzig mijn ticket met grote regelmaat. Nooit enig probleem mee ondervonden. Je moet alleen wel binnen de maximale ticketgeldigheidsduur vanaf de heenreis de terugreis doen. Het verhaal over het retourticket ligt denk ik ietsje anders. Je mag niet eerst de terugreis doen en daarna de heenreis. Dus je kunt niet vanuit Nederland reizen, maar je ticket in Thailand kopen (bijv. via het Internet). Als je echter een terugreis BKK -AMS hebt over bijv. twee maanden kun je best tussendoor een retourtje BKK – AMS – BKK doen op een ander ticket. Ze zouden wel gek zijn dat te wijgeren, want dan ga je naar de concurrent.
  De service en medewerking van China Airlines in zowel Amsterdam als Bangkok is altijd overweldigend. Met EVA trouwens ook goede ervaringen.

 5. TH.NL zegt op

  Zoals eerde gezegd geld dit verhaal alleen maar voor een verzorgde reis en niet voor een los gekocht ticket.
  Tickets (economie) van elke airline kan je kopen met allerlei voorwaarden. Het goedkoopste ticket is nooit wijzigbaar. Wil je wel wat meer betalen dan kan je doorgaans tegen een vergoeding wel wijzigen en wil je dat gratis kunnen doen zal je veel dieper in de buidel moeten tasten.
  Heb je een business klasse ticket dan kan wijzigen wel gratis. Maar goed daar heb je dan ook het dubbele of nog veel meer voor betaald.
  Trouwens, in het artikel gaat het niet zozeer over wijzigen van de verzorgde reis maar om annuleren.

  • Henk zegt op

   TH.NL

   Jij denkt ook alles beter te weten he, ik had een losgekochte ticket zoals altijd.
   En ik heb totaal geen problemen gehad om mijn ticket te veranderen.
   Vlieg zelf eens met CA en probeer het uit zou ik zeggen.

   Henk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website