Paardrijden in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand, Toerisme
Tags:
10 september 2017
Paardrijden in Thailand

Als jochie van een jaar of tien reed ik wel eens mee op de paard en wagen van Van Gend & Loos, die pakjes rondbracht bij de winkeliers in de buurt waar ik woonde. Ook de schillenboer (wie kent hem nog?) kwam met een paard en wagen door de straten.

Veel later heb ik in Hongarije nog eens op een paard gezeten. Wij maakten een autorondreis door dat land en in het pakket zat een bezoek aan een boerderij op een puszta, waar we dan een uur paardrijles zouden krijgen. Na pakweg 10 minuten had ik het wel gezien, niks voor mij.

Ziehier mijn ervaringen met een paard, want sindsdien ben ik nooit meer in de buurt van zo’n edel dier geweest.

Maneges

Wel veel paarden gezien natuurlijk, want rondom mijn woonplaats Alkmaar wemelt het van de maneges. Bij één van die maneges zag je in het voorjaar wel 50 of 60 paarden in een weiland en dat was best een mooi gezicht. Ook op het strand en in de duinen van Bergen en Schoorl zag je in de zomer menigmaal een aantal ruiters voorbijgaan. Op zaterdagmorgen – op weg naar mijn wekelijks voetbalpartijtje – kwam ik vaak langs een manege in Egmond, waar dan een horde kinderen (meestal jonge meisjes) uit auto’s werd geladen om te lessen op pony’s. Een geliefde en populaire sport overal in Nederland.

Het paard in Nederland heeft een lange geschiedenis, niet alleen om er op te rijden (luxe paarden), maar ook als hulp bij transport en andere zware klussen (werkpaarden). Niet voor niets hebben wij in de Nederlandse taal veel uitdrukkingen waar het paard in genoemd wordt (over het paard getild, een gegeven paard niet in de bek kijken, dat meisje oogt als een molenpaard, enz).

Paard

Na vele jaren in Thailand had ik nog nooit een paard gezien, buffalo’s, scharminkelige koeien, een enkele keer mooie zwart-bonte Frisia’s, varkens , dat was alles wat je aan nuttige dieren kon bewonderen. Ook voor het werk op het land werd geen paard gebruikt en dus dacht ik dat een paard waarschijnlijk te duur in aanschaf is voor de Thais.

Totdat ik een keer als scheidsrechter een voetbalwedstrijd ging leiden op een voetbalveld gelegen op het complex van Horse Shoe Point. De naam intrigeerde mij en ik ging na de wedstrijd eens een kijkje nemen wat dat Horse Shoe Point dan wel behelsde.

Dat was verrassend, want Horse Shoe Point is een complex van wel 530 hectare land, waar niet alleen een 4-sterren resort is gevestigd met alle mogelijke luxe faciliteiten, maar ook tal van sportactiviteiten kunnen worden beoefend. Natuurlijk tennis, zwemmen, squash, enz maar het bijzondere was wel het manege-gedeelte. Het heet een beetje officieel “The International Riding School” en is een ideale plek voor de individuele ruiter voor een rit via een uitgezet parcours in de omgeving. Ook worden er lessen gegeven in allerlei disciplines, zoals dressuur, springen en klassiek paardrijden. Horse Shoe Point heeft ook een schitterend overdekt theater, waar regelmatig shows worden gehouden. Men beschikt over wel 100 paarden van verschillende rassen, zoals de Lusitano, Lippizaner, Arab, Nederlands warmbloed, Trakhener en meer.

Horse Shoe Point

Belangrijk onderdeel van de rijschool is de Pony Club, waar kinderen en jonge mensen tot 21 jaar les krijgen in ponyrijden, maar ook in het verzorgen van de dieren. Toen ik daar enkele kinderen bezig zag, moest ik denken aan mijn goede vrienden op Ameland, die ook een kleine manage hebben. Veel vakantiegangers daar maakten gebruik van hun paarden om een ritje naar en over het strand te maken. Leuk om de lessen, die men op een manege heeft gehad op eigen wijze in de praktijk te brengen.

Als je Thailand gekozen hebt voor een vakantie is het toch goed te weten, dat er ook hier de mogelijkheid is paard te rijden. Horse Shoe Point is gesitueerd op ca. 15 km vanaf Pattaya en ca. 145 km van Bangkok. Ook in andere plaatsen als Phuket, Chiang Mai zijn er mogelijkheden voor het paardrijden.

Horse Shoe Point mag best tot de toeristische attracties van Pattaya gerekend worden. Kijk eens op hun prachtige website voor alle faciliteiten en prijzen.

Mocht je enthousisast geworden zijn om ook eens paard te rijden in Thailand, is er een kleine bedenking, want als je meer dan 80 kilo weegt, kun je het vergeten. Dat is namelijk het maximumgewicht van een (toekomstige) ruiter.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Paardrijden in Thailand”

 1. Pathai zegt op

  Ook in Chiangmai kan men een dagtrail tot 6- daagse trail maken op Himalaya paardjes.
  Ik heb een trail out gedaan van 1-daagse.
  Ecotour, een aanraader.
  Thaihorsefarm.com

 2. Rita Verkerk zegt op

  Wij woonden in BKK van 1956-1965 en reden met ong.10-12 nederlanders paard bij de politie.
  Kregen dan les van captain Manok en hebben er heel veel plezier gehad,een fijne tijd.Of die mogelijkheid nog steeds bestaat?

 3. Rori zegt op

  Eh hier bij mij om.de hoek in khun Fang , 15 km ten noord en Van Uttaradit, zit een home stay resorti met de naam khun fang stable honestay. Prina plek goede slaap gelegen heden, prima eten en mooie bergachtige omgeving. Hebben een stuk of 10 echte half bloed rijpaarden en een aantal Van die keine paarden. Geen pony,so. Ik heb niets met paarden. Het enige goede Van paard is paardeworst van Woest. Hmm wie kent hem niet. Dus als iemand in Thailand wil paardrijden opschieten.

 4. boonma somchan zegt op

  De jaarlijkse raja wan lop Thai trooping of the colours is een copy van die uit de UK inclusief cavalerie ere wacht muziekkorps te paard

 5. peter zegt op

  In KhonKaen is iedere zondag een paardenrace, zelfs met weddenschappen.
  Een gezellig uitje voor de hele familie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website