Het feit of er wel of geen Nederlandssprekende reisleiding aanwezig is heeft grote invloed op de keuze van een vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek van Vakantiepanel.nl onder duizend respondenten.

Op de vraag welke Nederlandse zaken belangrijk zijn bij de vakantiekeuze, geeft een groot deel van de ondervraagden aan graag Nederlandstalige reisleiding en/of Nederlandstalige informatie over bijvoorbeeld excursies en entertainment tot de beschikking te hebben (beide 28%).

Van de respondenten die aangaven Nederlandse zaken op de bestemming belangrijk te vinden, is de aanwezigheid hiervan voor 29 procent van hen van doorslaggevende waarde bij de vakantiekeuze. Zonder Nederlandstalige hulp, faciliteiten of andere services boeken zij liever een andere bestemming.

Andere Nederlandse zaken die in het onderzoek belangrijk genoemd worden zijn horecapersoneel dat (een beetje) Nederlands kan spreken, Nederlandstalige kinderanimatie, een supermarkt met Nederlandse producten, Nederlandse bars of discotheken en andere Nederlandse vakantiegangers.

Vermijden van Nederlanders

Hoewel een groot deel van de ondervraagden dus aangeeft behoefte te hebben aan Nederlandse zaken, is er ook een behoorlijke groep van 30 procent die dit juist zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Voor een kwart van hen (24%) is de afwezigheid van Nederlandse zaken zelfs van doorslaggevende waarde en boeken zij pas een vakantie als de kans hierop minimaal is. Zij willen graag de lokale sfeer van het vakantieland proeven en opgaan in de lokale bevolking.

12 reacties op “Nederlandstalige reisgids belangrijk bij vakantiekeuze”

 1. marijke dam zegt op

  Hallo Peter,

  wat leuk om te lezen. Ik dacht dat ik tot 1 van de weinigen behoorde die zich graag in het Nederlands wil uitdrukken met bv het boeken van een reis. Ik ga voor het eerst alleen op stap in november (60+, weduwe)naar Thailand en heb alleen de vlucht 2 nachten hotel en service vanaf het vliegveld geboekt.Mede solo reizigsters ontmoeten is best gezellig denk ik. Waar maak je de meeste kans om de wat oudere reiziger tegen te komen denk je? gr Marijke

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het klinkt natuurlijk heel stigmatiserend, maar ik zou eens een kijkje nemen in Hua Hin. Jongeren noemen het soms een tropisch bejaardenhuis, maar dat valt best mee. Zeker in de winter tref je hier veel mensen die de kou elders ontvluchten, maar zeker ook jongere echtparen met kinderen.

   • marijke dam zegt op

    Dank je wel. Ik denk dat ik je raad ga opvolgen. Leuk dan ga ik daar accomodaties zoeken.
    gr. Marijke

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Ik woon er, dus als je er niet uitkomt, laat je dat maar weten.

     • marijke dam zegt op

      Hallo Hans,

      Wat een fijn idee ,ik houd het zeker in beraad.

      vriendelijke groeten,
      Marijke Dam

      • pim zegt op

       In diezelfde straat nr 52 Naresdamriroad is een guesthouse met een Hollandse eigenaar voor nog niet de helft van dat geld .
       Dat is in een orgineel oud vissershuis gevestigd.

  • hans zegt op

   Ik zou eerst met een vriend naar de phillipijnen gaan, dat ging niet door.

   Heb toen op marktplaats gekeken voor reisgenoten en zo iemand getroffen die naar thailand wilde in dezelfde periode. Voor mij was TOEN geen verschil. dus lekker samen gegaan.

 2. jo v.d.Zande zegt op

  Maryke Dam,

  Hua Hin jouw plan voor een bezoek ?

  myn ervaring daar omtrent accomodatie ,

  heel redelyke kosten in het dichts mogelyke
  gasthuis, by de zee !
  Fulay is de name accomodatie met airco ook
  kamers met fan,
  het is de laatste straat by de zeekant
  byna direct onder de Hilton.
  de zee direct onder je kamer met een pracht uitzight.
  1000 bath p.nacht. ook computers aanwezig
  breakfast ook tegen een redelyke prys.
  5 min. lopend naar het strand.

  intresse heb mail address en telf. nr.

  gr. Jo.

  • @ Je huurt in Hua Hin en elders al een prachtig huis tussen de 10.000 – 15.000 per maand. Dan lijkt me 1.000 baht per nacht geen koopje.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Dat klopt, maar dan voor een langere termijn. Dan heb ik het minimaal over een half jaar. Ik neem aan dat Jo het heeft over een guesthouse ‘in’ de zee. Kan ook goedkoper, zoals je weet: the fatcat. Alle waar naar zijn geld. Maar 1 november begint hier het hoogseizoen en hangen de toeristen weer met de benen buiten tot ver na Nieuwjaar.

    • Oke, dan heb ik het verkeerd begrepen ik dacht dat het om overwinteren ging.

   • jo v.d.Zande zegt op

    Ik ga er van uit Khun Peter
    juist een kort bezoek begryp je.
    daar lange die straat zyn er veel meer van deze guest houses

    gr. Jo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website