Chinese toeristen brengen bakken met geld

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags: ,
5 april 2013

Thailand zou zich nog meer moeten richten op Chinese en Russische toeristen, ze brengen namelijk veel geld in laatje.

Chinese toeristen hebben vorig jaar wereldwijd 102 miljard dollar (circa 75,5 miljard euro) uitgegeven. Het land bezet daarmee de eerste plaats als het gaat om toeristische bestedingen in het buitenland. Dat meldt de Wereld Toerisme Organisatie (WTO).

De VN organisatie verklaart dit record door de toename van de inkomens van de Chinezen en de versoepeling van de voorwaarden om te kunnen reizen. Het aantal Chinese toeristen die naar het buitenland gingen steeg van 10 miljoen in 2000 naar 83 miljoen in 2012. De internationale bestedingen van die reizigers nam sinds 2000 toe met bijna een factor acht. Met die 102 miljard dollar gaven Chinezen 40 procent meer uit dan in 2011.

Duitsers en Amerikanen zijn tevens interessant voor de toeristische inkomsten, beide zijn goed voor circa 62 miljard euro. Daarna volgen Italianen, Japanners, Fransen en Britten.

Ook Russen en Brazilianen besteden steeds meer tijdens hun buitenlandse vakanties. Russische toeristen spendeerden op één jaar 32 procent meer, wat hun totaal op 31 miljard euro bracht. Brazilië rukt op van de 29ste naar de twaalfde plaats met 16,2 miljard euro bestedingen. Voor het eerst werd het record 1 miljard internationale toeristen overschreden, dat ondanks de slechte economische vooruitzichten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Chinese toeristen brengen bakken met geld”

 1. Wim van der Vloet zegt op

  Met verbazing heb ik het redactionele artikel over toerisme door met name Russen en Chinezen gelezen. Mogelijk kloppen de genoemde cijfers op wereldbasis gezien. Maar omdat de redactie van Thailand blog het algemene stukje koppelt aan Thailand en stelt dat men zich meer op deze groepen moet gaan richten, heeft de redactie de plank wel enorm misgeslagen.

  Eindelijk, na jaren door Thaise horeca, hotels en reisorganisaties er op te zijn gewezen, heeft de Thaise overheid recentelijk juist zich uitgesproken over de noodzaak om zich te gaan richten op de kwalitatief betere toeristen, wat juist NIET de Russen en de Chinezen zijn. Wel Europeanen, Amerikanen, Indiërs, Taiwanezen en Koreanen. Men heeft de TAT opgedragen zich intensief gaan richten op andere toeristen dan de name genoemde Russen en Chinezen.

  Reden is heel simpel, die grote groepen brengen namelijk in het geheel geen bakken met geld mee. Vooral bij de Chinezen is het armoede troef. Voor de busladingen Chinezen geldt dat men al in China alles heeft geboekt en betaald aan Chinese reisorganisaties die tegen absurd lage prijzen enorme aantallen hotelkamers op jaarbasis inkopen. Dat geldt ook voor vliegtuigstoelen, want men vliegt alleen met Chinese maatschappijen. Niet met Thai Airways.

  De algemene klacht is dat de Chinees vrijwel niets in Thailand koopt, gebruikt of consumeert. Hotels klagen steen-en-been dat men hele hordes wel tegen de laagste tarieven onderdak moet verlenen, maar dat men totaal geen gebruik maakt van de andere hoteldiensten die het gebrek aan inkomen zouden moeten goedmaken. De gehele reisgroep holt direct na het inchecken naar de dichtstbijzijnde 7-Eleven, koopt daar wat noodles, bier en ijsthee en toppen de minibar op hun kamer helemaal op. Men trekt zich terug op de kamers en het hotel ziet die gasten niet meer. Ook maken in het bijzonder de Chinezen geen gebruik van de andere hotel diensten, zoals spa, massage, wasserij, wifi en, gerelateerd aan het ‘keukenverhaal’, totaal geen roomservice. Daarnaast is de Chinees, generaliserend gesproken, erg luidruchtig, zeer opdringerig, vooral in de liften en bij de lobby, en vormen daardoor een grote last voor de andere hotelgasten. Er zijn hotels die nu al groepen Chinezen weigeren, waar tegenover staat dat Chinees-Thaise ondernemers zich juist specialiseren in deze low budget groepsreizen.

  Sommige Russen willen wel geld in Thailand uitgeven, maar die doen dat dan in het bijzonder aan de in Thailand als paddenstoelen uit de grond geschoten Russische ondernemingen, waaronder veel zaken in Pattaya, in toenemende mate op Koh Samui en zeker de laatste tijd ook op Phuket. De meer welgestelde Russen die meer willen dan bier en vrouwen willen wel rondreizen, maar op andere plaatsen in Thailand ziet men (gelukkig) nog weinig Russen alleen al vanwege de taalproblemen.

  Omdat de redactie een hoge kwaliteit van haar blog nastreeft en dat ook bereikt, is het van belang dat er juist NIET dergelijke non- en misinformatie wordt verstrekt.

  Happy Songkran en een gelukkig Thais nieuw jaar,

  Wim

  • Khun Peter zegt op

   Geloof wat je geloven wilt beste Wim. De Thaise minister van toerisme wordt net als al zijn voorgangers alleen maar afgerekend op aantallen. De Thaise overheid schermt met die aantallen, ieder jaar weer. Meer toeristen betekent meer hotels, meer wegen, meer bussen, meer personeel en dus meer werkgelegenheid.
   Thailand geïnteresseerd in toeristen uit het hogere segment? Laat mij niet lachen. Straks gaat Thailand ook nog roepen dat ze inzetten op duurzaam toerisme en het milieu belangrijk gaan vinden. Dat zou helemaal een giller zijn.
   Leuk die voornemens van de politiek. Zoiets noemen ze ‘windowdressing’ beste Wim.

   • Dag Peter,

    Dank voor jouw reactie, maar zonder er een ‘ja – nee’ verhaal van te willen maken moet ik toch weer, enigszins verbaasd, op jouw redactionele mening reageren.

    In de eerste plaats ging mijn reactie over de stelling van de redactie dat Thailand zich meer op de Chinees zou moeten richten, omdat die met “bakken vol geld naar Thailand zou komen”, wat gewoon niet zo is. In tegendeel; de verstopping en overlast die men veroorzaakt zorgt voor inkomstenderving. Dat zijn de feiten… Klaar !

    Ten tweede haal je nu een totaal ander onderwerp aan. Je reageert niet op mijn kritiek op de redactie door ineens ook te stellen dat “men de Minister van Toerisme alleen maar afrekent op aantallen”. Dat was (is) zo, maar deze nieuwe stelling heeft niets te maken met wel of geen “bakken geld” die de massaal toestromende Chinezen die naar Thailand zouden slepen.

    Ik had het dus over de unieke en zeer actuele werkelijk gewijzigde kijk op het toerisme. Slechts twee weken geleden was het einddebat in het parlement over deze kwestie. Dat debat was het gevolg van een aan de overheid overhandigd rapport van de Thai Hotel association, welke ging over de enorme overlast die men heeft van sommige enorme toeristengroepen, waar vrijwel geen inkomsten ter compensatie tegenover staan en zelfs de betere toeristen wegjagen.

    Parallel aan deze kwestie liepen de misstanden die men constateerde bij veel Thaise, maar ook Russische, toeristen “organisaties”, actief in Thailand (Pattaya, Koh Samui en Phuket), welke zodanig uit de hand liepen dat er zelfs een vergadering over dit onderwerp werd belegd door een groep van ambassadeurs. Een dergelijk initiatief van ambassadeurs, wat in feite inmenging is in binnenlandse aangelegenheden, is zo uniek, maar ook zo enorm constructief, dat iedere regering, dus ook de Thaise, dat moeilijk naast zich neer kan leggen. En dat deed de Thaise overheid dus ook niet.

    Tijdens dat debat in het parlement werd inderdaad, zoals je schrijft, gesproken over het feit dat de TAT en AOT alleen maar aantallen registreren en die (laten) presenteren als toerisme resultaat, wat inderdaad toont dat de aantallen van de bezoekers stijgt. Maar er werd ook, voor de allereerste keer, feitelijk aangetoond dat de inkomsten uit toerisme alleen maar een blijvend dalende trend tonen, sinds men Bangkok in brand stak.

    Men kan zeggen wat men wilt over Yingluck, maar ze is de eerste PM die keihard heeft uitgehaald naar de TAT door deze overheidsorganisatie het parlementaire dictaat op te leggen om zich in te gaan zetten om aan de wensen van de betere toeristen tegemoet te komen. En onder de betere toeristen werden de Chinese en Russische (en Israëlische) bezoeker niet verstaan.

    Met vriendelijke groet,

    Wim

 2. HansNL zegt op

  Khun Peter,

  Je hebt helemaal gelijk, de aantallen, daar is de Thaise regering helemaal weg van.
  En laten we wel zijn, de businesscommunity, is van dezelfde soort als de toeristen uit China.
  En volgens het beproefde Chinese recept van “squeeze” zal er wel het een en ander in de wijdopenstaande zakken vloeien.

  Maar, het land zelf, de lokale bevolking, neen, die hebben er geen moer aan.

  Wat cijfers?
  Wel, een Europeaan komt gemiddeld 13 dagen naar Thailand.
  Koopt en betaalt zijn ticket in Europa.
  En spendeert dan gemiddeld € 100+ per dag in de lokale economie.
  De Chinese toerist koopt en betaalt bijna alles in China.
  En spendeert gemiddeld € 12 per dag in de lokale economie.
  En, de crunch, blijft gemiddeld zes dagen.

  Uiteindelijk levert de Europeaan veel meer op.
  Maar, en daar zit hem de kneep, de business community weet dit, maar ziet alles op de korte termijn, en de bevolking zal ze een rotzorg zijn.

  Je hebt overigens helemaal gelijk hoor, voor wat betreft je opmerkingen over de regering, helaas.
  Maar Wim heeft meer gelijk.

 3. ron zegt op

  Onlangs gezien in Phuket, Patong Beach : 4 Chinezen stormen een bar binnen, smartphone in de aanslag al gillend wifi wifi ? Yes we have wifi was het antwoord. Daarna eisten ze dat de TV schermen overgezet werden want ze wilden Chelsea zien, hele discussie met de andere gasten die naar een andere wedstrijd zaten te kijken maar de Chinezen wonnen. Hierna bestelden ze eindelijk ieder een Cola en zaten langdurig luidruchtig te gillen, de andere gasten vertrokken naar een andere bar. Één van de Chinezen ging naar de 7/11 aan de overkant en kwam terug met zakken vol eten, hierop greep de bedrijfsleiding in en stuurde ze naar buiten, uiteraard ook weer met veel kabaal.
  Tel uit je winst !
  Het klopt dat het tegenwoordig in Phuket wemelt van de Russen maar deze veroorzaken weinig last en de horeca is best tevreden met hun bestedingen, wat wel een plaag begint te worden zijn de Australiërs vooral zo rond de feestdagen, met drank in het zwembad en daar ook roken, wel met een asbak in de hand en ruzie zoeken met de andere gasten.
  Diverse mensen die ik al jaren daar tegenkom hebben te kennen gegeven dat zij een ander,rustiger oord gaan zoeken of gaan cruisen.

 4. Khun Chaing Moi zegt op

  Er moet mij iets van het hard, ik heb geen kijk op cijfers als het gaat over toerisme door Chinezen of Russen in Thailand. Wat mij wel opviel tijdens mijn laatste 4 wekelijkse verblijf in Pattaya/Jomtien is dat Russen nou niet die bevolkingsgroep is waar de gemanierdheid vanaf druipt. Erg luidruchtig ongemanierd en vaak dronken, bestellen hele tafels met eten en drank en laten vaak de halve tafel vol staan wanneer ze het restaurant met veel tamtam verlaten. Ze blijven gewoon Russisch praten tegen het Thaise personeel als of ze denken dat iedereen Russisch spreekt. Een ergernis is ook alle Russische opschriften en de alom vertegenwoordigde Russische televisieprogramma’s. Ik had nu echt niet het idee dat ik in Thailand was maar in Rusland. Ik hoop dat de Thaise overheid deze “bezetting” nog tijdig kan keren want het gaat ten koste van de mooie Thaise cultuur maar ook hier geld waarschijnlijk (Russisch) geld stinkt niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website