Whiskymagnaat bouwt zijn imperium uit

Door Redactie
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
24 juli 2012
Charoen Sirivadhanabhakadi

De 68-jarige Charoen Sirivadhanabhakadi wordt steevast in de media aangeduid als ‘whisky tycoon’. Zijn vijf kinderen prefereren echter ‘ business tycoon’, want het bedrijf dat hij leidt, de TCC groep, doet veel meer dan alleen whisky verkopen. Maar daar begon het wel mee. Met de whiskymerken Mekhong en Hong Thong vergaarde hij zijn eerste fortuin en whisky brengt elk jaar nog altijd 100 miljoen baht in het laatje.

Na whisky volgden in de jaren tachtig en negentig suikerraffinage, bankieren en verzekeringen en in 1995 zette Charoen met de Deense brouwer Carlsberg een joint venture op, die Chang op de markt bracht. In 1999 vergrootte het merk zijn marktaandeel aanzienlijk door de inkoopprijs te verlagen, daarmee markt afsnoepend van aartsrivaal Singha Corporation, sinds 1933 brouwer van Thailands bekendste biermerk Singha.

Het bedrijf groeide verder uit door tal van overnames en aankopen op het gebied van vastgoed, grond, landbouw, verzekeringen, detailhandel, allemaal gefinancierd uit eigen vermogen. Een kort overzicht:

 • 2001: Aandeel van 83,5 procent in handelsmaatschappij Berli Jucker.
 • 2003: Oprichting Thai Beverage Plc (ThaiBev), waarin bier en sterke drank werden ondergebracht.
 • 2006: Aandeel van 55 procent in de Oishi-groep, producent van groene thee.
 • 2006: Oprichting Plantheon Group voor investeringen in landbouw, zowel in binnen- als buitenland.
 • 2008: Aankoop Novotel Rockford Darling Harbour hotel, Sydney.
 • 2011: Aandeel van 41,54 procent in Serm Suk Plc, de lokale bottelaar van Pepsi met het beste distributienetwerk voor dranken.
 • 2012, mei: Joint venture voor de bouw van een blikjesfabriek in Vietnam.
 • 2012, juni: Grondaankoop van Bangkok’s historische zakenwijk Woeng Nakhon Kasem in China Town.
 • 2012, juli: Aandeel van 22 procent in Fraser & Neave, waardoor weer een biermerk aan de portfolio van ThaiBev werd toegevoegd in de concurrentie met Singha en Leo.

En dat zal wel niet de laatste overname zijn, want Charoen lijkt bezig te zijn een imperium te bouwen dat zijn kinderen verder kunnen uitbouwen. Door al die overnames verwierf de derde rijkste man in Thailand nog een bijnaam: ‘takeover king’. Daar zullen zijn kinderen toch geen bezwaar tegen kunnen hebben.

(Bron: Bangkok Post, 23 juli 2012)

5 reacties op “Whiskymagnaat bouwt zijn imperium uit”

 1. Leo Bosch zegt op

  Ik heb zo het vermoeden, als je aan een Schot of Ier Mekhong of Hong Thong als whisky probeert te slijten, dat hij uit zijn dak gaat.
  Leo Bosch.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Uiteraard zijn Mekhong en Hong Thong geen whisky’s, evenals het goedkope spul Lao, maar ze worden allemaal whisky genoemd. Zal wel Thenglish zijn.
  Las overigens in de krant van vandaag dat de Fraser & Neave-deal niet uit eigen vermogen wordt gefinancierd, maar dat er geld voor geleend moet worden.

  • Hans Bos zegt op

   Het is rum, gemaakt uit de melasse van suikerriet. En als zodanig goed te drinken, als je tenminste van rum houdt. Wie denkt dat hij whisky drinkt, gaat over zijn nek. Overigens: de beste rum komt nog altijd uit Cuba, ook in Thailand te koop.

   • Cornelis zegt op

    Vreemd dat ze het dan whisky noemen want aan rum ligt toch inderdaad een heel ander fabricageproces ten grondslag. De term ‘whisky’ ( ‘whiskey’) als het om andere dan Schotse gaat, is helaas niet beschermd. Wat je opmerking over de beste rum betreft – ik ben het niet met je eens maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

 3. Leo Bosch zegt op

  Practisch alle gedestilleerde dranken worden door de Thai whisky genoemd .

  De doorsnee Thai heeft ook geen flauw benul van wat hij drinkt of hoe je het moet drinken om de smaak tot zijn recht te laten komen.

  Goeie Shotse whisky, die het lekkerst is “on the rocks” mixen met cola.
  Of wat ik dames al heb zien doen, dure likeur met cola mixen.

  Ook heb ik al eens een Thai Regency, (Thaise brandy) die het lekkerst is op kamertemperatuur, zien drinken met ijs.

  Zoals al eerde is geschreven , het heeft hier allemaal met status te maken.

  Leo Bosch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website