Anton Watman / Shutterstock.com

Het is weer zover schoolvakantie en mijn herinneringen gaan terug naar de weken in Nederland, die we vaak vulden met het spelen van spelletjes zoals Monopoly, Pim Pam Pet enz. In mijn familie doen we dat nog steeds, ondanks dat we op leeftijd zijn.

Wat mij opvalt, nu er soms kinderen van mijn Thaise nicht bij ons logeren, dat het vooral TV kijken is, en op de mobiel, maar dat er weinig spelletjes worden gespeeld.
Ik heb even gekeken op internet, maar er zijn wel spellen verkrijgbaar.

Hoe is jullie ervaring met Thaise kinderen, die bij jullie in huis zijn? Hoe spenderen zij hun tijd?

Mijn vrouw laat ze in elk geval niet op bed hangen, om tv te kijken. Dat doe je maar in de woonkamer, en ook een beetje mee helpen in huis bij opa en oma, hahaha.

Maar er blijft genoeg tijd over, om een leuk spel te spelen. Ze kwamen zelf bij mij voor boter, kaas en eieren, en het kaartspel pesten. En ik wilde ze 21 leren, maar dat mocht niet van mijn vrouw, haha.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen?

Ingezonden door Rudolf

17 reacties op “Schoolvakantie Thaise kinderen (lezersinzending)”

 1. Roger_BKK zegt op

  Ik heb maar 1 neef in de familie en hij heeft me al vele malen verteld dat hij een hekel heeft aan die lange schoolvakanties.

  Hij verveelt zich steendood en mist zijn vrienden op school. Hij hangt de ganse dag in de zetel en tokkelt uit verveling op zijn telefoon.

  Het grootste probleem is dat er geen geld is om uitstapjes te doen en vriendjes bij hem thuis heb ik nog nooit gezien. Triestig gewoon.

 2. Berry zegt op

  Als kind in de jaren 70, Limburg, mochten wij nog ganse dagen buiten spelen, de bossen intrekken, bij dorst van een beek drinken en bij honger vonden we wel een stuk fruit of noten. Mijn ouders zagen ons vertrekken en wisten dat alles in orde was als we voor het donker terug waren.

  Of we namen de fiets en maakten lange tochten of gingen samen vissen.

  Af en toe was er wel eens ruzie, maar die werd snel bijgelegd.

  Viel je eens van je fiets of uit een boom, kneuzingen horen erbij.

  Af en toe een verboden uitstapje naar de “gevaarlijke” stad maastricht om aan de ramen van een sexshop te gaan kijken en wat was er nu zo speciaal aan die coffee shops?.

  Mijn Thaise echtgenote vertelde me in grote lijnen hetzelfde verhaal. Dat ze midden in de nacht opstond om te helpen op de plantages en daarna met haar vriendinnen erop uittrok met het brommerke.

  Voor haar, thuis was geen airco, veel te klein en veel te warm, daarom beter naar een publieke locatie met airco. Voor haar ook, terug voor donker was ok.

  Maar de tijden zijn in Europe en Thailand veranderd.

  Zeker in Europa, ouders hebben nu schrik om hun kinderen alleen buiten te laten spelen. Ze zien overal pedofielen, drugsdealers en gevaar.

  Mogen de kinderen al eens alleen buiten, moet de telefoon mee om altijd bereikbaar te zijn, en sommige installeren zelfs een app zodat ze ook de locatie kennen.

  Heb je als kind een ruzie met een vriendje, een kleine vechtpartij, vele ouders staan nu al klaar met verzekeringen en eventueel advocaten voor het onrecht wat hun kind is aangedaan.

  Hetzelfde verhaal als van vroeger als ik een klap van de leerkracht kreeg, ik kreeg thuis een extra klap omdat ik wel iets verkeerd had gedaan.

  Nu gaan de ouders naar de leerkracht en slaan hem in elkaar. Hetzelfde bij de ouders van “vriendjes”. Voor je het weet hebben de ouders onderling ruzie.

  Hier in Thailand, vertel je tegen iemand, ik leer mijn jonge zoon/dochter met een motor rijden in plaats van een fiets, wordt je beschuldigd van slechte ouders zijn omdat ze veel te jong zijn. Ben je helemaal gek geworden, een tienjarige op een bromfiets in de platages laten rondrijden.

  En dan is de oplossing voor vele ouders, en kinderen, heel gemakkelijk.

  Zorg ervoor dat ze ganse dagen thuis zijn, liefst in hun slaapkamer, zodat er geen gevaar is en geen kritiek van de medemens.

  En in de moderne tijd, koop ze om met een Ipad or Iphone, en je ziet ze niet meer. Wil je ze zien, moet je even Wifi afzetten.

  Conclusie, ik zie ook overal de moderne kinderen “verplicht” thuis blijven, zonder “levende” vrienden of kennissen, maar ganse dagen bezig zijn in een virtuele wereld.

  Maar het is ook meestal op gezag van de ouders, we geven ze een Ipad om ze binnen en veilig te houden en later gaan we dan reclameren dat de kinderen te goed luisteren en constant binnen met hun Ipad bezig zijn.

 3. Rob zegt op

  Naar mijn idee hebben Thai over het algemeen geen idee hoe je je vrij tijd kan besteden, ze kennen alleen de TV en sinds de smartphone ook in Thailand gemeengoed is geworden is dat het meest belangrijke.

  Maar dat zal tevens komen dat de meeste heel veel uren werken, mijn vrouw werkte meestal 12 uur per dag 6 dagen per week en dan had ze per enkele reis ook nog anderhalf uur reistijd dus blijft er ook inderdaad erg weinig echt vrije tijd over.

  • berry zegt op

   Thai hebben wel een heel goed idee hoe ze hun vrije tijd invullen en meestal is het zelfs identiek als een Belg of Nederlander.

   En de kinderen volgen meestal wat de ouders doen.

   Neem bijvoorbeel een Nederlander op zondag als er een F1 race.

   Door de Max, het is nu algemeen aanvaard dat, op een vrije zondag. je op TV naar F1 kijkt.

   Bij wijze van spreken, doe je het niet, ben je geen goede Nederlander. En als je niet gekeken hebt, kan je de maandagmorgen bij de koffie niet meekletsen.

   Maar in totaal, op je vrije zondag, staar je ook bijna 4 uren naar tv.

   – 1 Uur voorbeschouwing op de race

   – 2 uren race

   – 1 uur nabeschouwing.

   Voor een oudere Belg kan je F1 vervangen door veldrijden of wielrennen.

   Bij het wielrennnen, Tour de France of Giro, bij een integraal ritverslag, sommige supporters liggen dan in hun vrije tijd een ganse dag voor de tv. (neem 6 uren)

   En als er geen F1 of wielrennen is, er zal altijd wel ergens een voetbal wedstrijd of 1 of ander toernooi te vinden zijn op de Eurosports/Viaplays van de wereld. (Voor mijn Belgische vrienden, de laatste tijd wordt darts enorm gepromoot)

   Als je het zo bekijkt, niet veel verschil met een Thai dewelke ergens een Thaise serie aan het volgen is.

   Voor de Thai en Europeanen, als de ouders besluiten om de ganse dag voor de TV te liggen en geen uitstap maken, hebben de kinderen tegenwoordig niet veel keuze meer, ze zijn ook verplicht om thuis te blijven.

   En om dan het verplicht thuis te blijven wat aangenamer te maken, geef ze een Ipad.

   Voor de mensen in Thailand dewelke meer actief zijn, in de weekends, de stranden in Chanthaburi en Rayong liggen vol met Thaise families uit Bangkok.

   De (Thaise) BBQ wordt bovengehaald met enkele flessen bier.

   Hebben de ouders een actief leven, automatisch worden de kinderen ook meegezogen in dit actieve leven.

   Zwemmen in de zee, banana boot, rennen op het strand, automatisch heb je meer buitenspelende kinderen.

   Maar hier ook, de maatschappij is veranderd.

   Als Thaise of Europese ouder, meer zelfs voor Europees en helemaal te gek voor de USA, je moet overal gevaren zien en je kinderen Groen, WOKE en LGBTQ2 opvoeden.

   En voor je het weet staat er een foto van je op facebook waarin je “schandalige” gedrag besproken wordt.

   In de moderne tijd:

   Met je zoon “mannen” sporten/activiteiten gaan doen, schandalig, je duwt hem in een mannelijk rol model, misschien wil hij wel je dochter zijn.

   Samen een (sport) wedstrijd doen met je kinderen, schandalig als er iemand kan winnen of verliezen. Kinderen mogen niet meer verliezen of winnen, ze kunnen dat niet aan, het zal hun verdere leven verwoesten.

   Met de auto naar de zee rijden of naar de Efteling of een actractie park, schandalig, denk aan het millieu. Voor de Belgen, hoe kunnen kinderen op een vrijdag namiddig in schooltijd een protest mars houden tegen de auto en daarna de zaterdag met de auto erop uit gaan?

   Samen gaan vissen, je leert je kinderen om dierenbeul te worden.

   BBQ op het strand met bier, schandalig, je eet vlees en drinkt alcohol in het bijzijn van kinderen, dat kan toch niet. Het zou helemaal te zot worden als er ook nog een sigaret opgestoken wordt.

   Voor velen is dan de gemakkelijkste oplossing, lekker in de veilige omgeving van het huis, kinderen op de slaapkamer, ouders voor de tv, en geen buitenstaanders dewelke hun “oprechte” mening geven. En wil je een sigaret roken bij je glaasje bier/wijntje, niemand dewelke er zijn mening over komt geven.

   • Robert_Rayong zegt op

    Veel Thaise ouders hebben geen nagel om aan hun kont te krabben. Werken 6 dagen op 7, 12 uur per dag. Al hun geld wordt gespendeerd voor het afbetalen van de vele leningen.

    Laat het net die ouders zijn die gedurende de lange schoolvakanties hun kinderen aan hun lot overlaten. Ik ken tal van voorbeelden in mijn onmiddellijke omgeving.

    Denk je nu echt dat desbetreffende families tijd en geld hebben voor een pretpark bezoek, voor een dagje aan zee of om de haverklap een uitgebreide BBQ te organiseren? Nee hoor, misschien de rijkere Thai maar de modale families, vergeet het maar.

    Voor veel kinderen is het feest als de school weer open gaat. Die lange vervelende vakanties zijn voor niemand goed, enkel het onderwijzend personeel wrijven dan in hun handjes.

    • janbeute zegt op

     En zo is het Robert, de glimmende nieuwe Ford Ranger 4 deurs pickup met alle bedenkbare accesoires sport velgen ed moet ooit eens afbetaald worden.
     En de kinderen betalen het gelag.

     Jan Beute.

   • Rob V. zegt op

    Berry de gezinnen die ik zo ken zitten in de lagere klasse tot betere middenklasse in de Isaan. Thuis veelal een zooi speelgoed, bij degene die het beter hebben ook wat meer spelletjes die rondslingeren. Maar de tablet en smartphone zijn natuurlijk ook populair tijdsverdijf. Zo nu en dan gaan ze er op uit naar iets met water (stuwmeer, waterglijbanenparadijs etc) of de dierentuin, maar dat hebben ouders of kinderen na tich bezoekjes ook wel gezien en kan/wil men dus niet elke vrije dag heen. Wat doen jullie dan op vrije dagen? Iets anders valt er niet echt te doen is het antwoord.

    Tripjes verder weg dan? Een weekend naar een andere stad of omgeving, dat wil nog wel lukken voor de ouders die dat kunnen betalen. Maar (als het geld er al is) echt op vakantie, een week of langer naar de andere kant van het land, een land in de regio of verder weg? Die meeste ouders werken 5 of 6 dagen in de week, en hebben geen werkgever waar je zo 1, 2 of 3 weken vrij kan nemen. Dus zulke reisjes vallen ook af.

    Zolang Thailand bij lange na niet de rechten (vrije dagen, lonen, ontslag bescherming etc) heeft zoals wij die na einde WO2 verwierven, zal het mijn dus niet verbazen dat de kinderen, met of zonder een zooi speelgoed thuis, maar wat rondhangen terwijl de ouders werken werken werken.

    En over “Modern opvoeden” gesproken, de zotte helikopter ouders daar gelaten, is de boodschap: niet elk kind laat zich in een stereotype drukken. Laat meisjes “jongens dingen” doen en andersom. Gewoon hun eigen interesses uitzoeken, dochter die wil vissen met paps? Prima. Zoon die liever met glitters speelt en misschien op latere leeftijd een andere seksualiteit heeft? Ook okay. Lessen over het milieu krijgen we al decennia, niks mis mee. En de veilige omgeving is vaak thuis, sommige hier komen uit de tijd dat je met een blinddoek de snelweg over kan steken… met het verkeer van vandaag de dag in Thailand en Nederland is dat wel voorbij. Een kind van 6-7-8 kilometers met een klasgenootje alleen er op uit laten gaan is dus ook best tricky als je op zoveel plekken hartstikke dood gereden kunt worden. Dan blijft buiten spelen toch snel binnen de moobaan, en ja, met teveel uurtjes achter het schermpje terwijl de ouders teveel uren maken en te weinig vrijetijd hebben.

  • Maurice zegt op

   Het gaat hier toch over de schoolgaande jeugd en niet over de werkende Thai. Dus totaal onbelangrijk.

   Ik woon in een moobaan met heel wat Thaise families. De ouders gaan allen werken, veelal tot ‘s avonds laat. De kinderen blijven alleen thuis, in enkele gevallen zie ik dat de grootouders komen oppassen.

   Waarmee de kinderen zich bezighouden? Ik zie ze rondslenteren in de straten, de beter gegoeden hebben een smartphone of een tablet waar ze de ganse dag op zitten te gapen. Verveling troef als je het mij vraagt.

   Mijn buur heeft 2 kinderen, 12 en 14 jaar oud. Ik heb met hen een goede band. Tijdens de schoolvakanties komen de kinderen regelmatig eens over de vloer. Mijn vrouw zegt me dat ze dan dolblij zij omdat dat voor hen een leuke bezigheid is. Ze verlangen wel terug naar school.

   • berry zegt op

    Maar is dit niet de hypocrisy van de farang?

    Op verschillende sociale media, ook hier op Thailandblog, krijg je geregeld de vraag, ik ben Europeaan/Amerikaan/Westerling, heb/had een relatie met een Thaise partner en we hebben een kind of kinderen.

    Wegens omstandigheden ben ik terug in Nederland/Belgie/…, hoeveel geld per maand moet ik opsturen voor de (ex) partner en kinderen?

    Ook hier op Thailandblog, je moet deze vraag lezen als, wat is het minimale bedrag dat ik moet opsturen voor de opvoeding van de kinderen en tussenkomst voor de partner, om niet als gierigaard bestempeld te worden.

    Alle excuses zijn goed om dat bedrag maar zo laag mogelijk te houden.

    En het zijn dan prachtige discussies, circel redenaties, hoe men elkaar indekt met alle mogelijke redenen om maar het minimale te schenken. Als persoon X maar 10 000 THB per maand geeft, zal persoon Y dit perfect aanvaardbaar vinden om ook maar 10k te geven zodat X ook een excuse heeft omdat Y maar 10k geeft.

    Staatscholen zijn ineens aanvaardbaar en een prive ziekteverzekering voor de kinderen en (ex) partner is ineens niet meer nodig.

    Geld uitgeven aan boeken en of strips, toch niet van mijn euro’s zeker.

    Engelstalig programma volgen in een (prive) school, ben je helemaal betoeterd? Laat ze maar gratis onderwijs volgen in de staatsschool.

    Wil de partner thuis blijven om voor de kinderen te zorgen, schandalig, ze kan gaan werken!

    In mijn bereking kom je toch uit op minimaal 1 000 Euro per maand voor een goede opvoeding en verzorging gebasseerd op onze Westerse levensstijl. (Een goede prive hospitalisatie verzekering voor partner en nageslacht is al een grote kost)

    En later gaan we dan reageren dat er door de Thais geen aandacht is voor hun kinderen en dat er geen geld is voor buitenschoolse activiteiten of voor hobbies.

    • Maurice zegt op

     Ik begrijp totaal niet wat dit te maken heeft met mijn reactie, maar je leutert maar door. Ik denk dat ik het best hierbij laat en je gelijk zal geven.

     Wat ik duidelijk wilde maken is datgene wat ik hier ELKE dag zie rondom mij. De (Thaise) jeugd heeft geen serieuze bezigheden of interesses. En de voornaamste reden is dat een hobby veelal wat geld kost, geld dat er niet is.

    • Erik zegt op

     Berry, knap hoor dat jij het met 1.000 euro pm redt. Dat is mij nooit gelukt met vrouw en zoon in een koophuis zonder schuld.

     Waar ik het niet mee eens ben is dat de Thai geen aandacht heeft voor zijn kinderen. Hij heeft evenwel niet zoveel centen als een westerling in Thailand en daarom lijkt het maar zo. Geld is er wel want ze pingelen allemaal ieder vrij uurtje op een mobi en de ‘brommers’ lijken ook wel gratis.

     Dat de farang allemaal zo min mogelijk willen betalen is generaliserend. Je hebt klaarblijkelijk de ervaring met een stel van hen maar mijn ervaring is weer geheel anders. En die van Maurice ook, lees ik. Vergelijk het aantal vraagstellers op dit vlak met de totale inbreng hier en dan blijft er echt maar een handjevol over.

     • Berry zegt op

      Ik bedoel dat 1000 Euro steun aan je partner in Thailand een minimale vereiste is indien je wenst dat de partner zorg draagt voor je kind.

      Ik heb snel de eens gekeken op Thailandblog en vond dit:

      https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-mijn-partner-onderhouden-wat-is-redelijk-bedrag/

      Dit is een lezersvraag van december 2019, redelijk recent.

      De maand bedragen dewelke een Nederlander of Belg wenst te geven, indien de partner, eventueel met kind, alleen achterblijft in Thailand:

      – 8 040 THB voor Peter,

      – 10 000 THB voor Bob Jomtien

      – 11 000 THB voor Ralp van Dijk (voor 3 personen)

      – 12 000 THB voor Geert

      – Johnny Bg geeft aan een minimum van 20 000

      – Pliet geeft aan 50 000 THB maar Cornelis en Ronny vinden dat “overdreven”.

      De opgesomde bedragen, op uitzondering van Pliet en Jhonny BG zijn extreem laag voor een partner + extra personen te ondersteunen.

      We moeten dan niet verwonderd zijn dat de partner met een steun in deze grootorde nog moet gaan werken en dat er dan niet veel tijd en geld beschikbaar is voor hobbies van de kinderen, zoals lezen en/of uitstappen.

      Als je als enige ouder nog verplicht bent om te werken is het logisch dat je niet heel veel tijd kan spenderen aan je kinderen. Maar ik vind het dan hypocriet om de ex-partner te beoordelen als je zelf een minimale hoeveel steun wilt geven.

      Mijn ervaring over die mindere bedragen is gebasserd op lezersvragen en antwoorden zoals het bijgevoegde voorbeeld.

      Ik ken ook praktijkvoorbeelden in Pattaya waar de norm 10 000 THB is voor Nederlanders als hun (ex) partner 1 kind heeft. De farang heeft dan wel meer geld over voor de nieuwe vriendin of zijn 10 AM biertjes.

    • Arie zegt op

     Berry,

     Ik merk op dat het al je vierde reactie is in dit topic en kan me niet van de indruk ontdoen dat je je gelijk wilt halen.

     Misschien moet je maar eens herlezen wat anderen denken. Veel van je generaliserende opmerkingen, vooral tegenover de Farang, dit smaak ik niet.

     Ik stel me de vraag in hoeverre je echt op de hoogte bent van wat er leeft bij de Thai. En woon jij effectief hier in Thailand? Aan je opmerkingen te zien heb ik mijn twijfels.

 4. Founding_Father zegt op

  Thaise kinderen uit de minder rijke kringen (lees het grootste deel van Thailand), krijgen over het algemeen weinig aandacht van ouders, grootouders of tantes en ooms.

  De kinderen gaan naar school en vrije tijd wordt besteed aan het uitvoeren van taken die door een van bovenstaande (ouderen) wordt opgelegd.

  Het kind wordt hierdoor klaargestoomd om later voor de familie te kunnen zorgen en ontwikkeling of het creëren van een eigen persoonlijkheid, dat is totaal niet belangrijk.

  Daarom zie je ook dat veel kinderen hier enorm volgzaam zijn. Ze zijn namelijk jarenlang gecommandeerd op het uitvoeren van taken en in de vakantie kunnen ze mee naar de boerderij of andere taken en klusjes thuis doen.

  Wat het kind hiervan vind dat is verder totaal niet belangrijk.

 5. Jos K. zegt op

  Mens erger je niet.
  Te bestellen bij Lazada en Shopee onder de naam LUDO.

  Groet
  Jos K.

 6. Gerardus zegt op

  Wat mij ook opvalt is dat Thaise kinderen zelden lezen. Ook voor het telefoontijdperk niet. Wij liepen vroeger de bieb plat in de vakanties. Vooral bij slecht weer

  • berry zegt op

   Hier in mijn omgeving is dat toch heel anders.

   Toen de kinderen op de lagere school of begin middelbaar zaten werden er heel veel Thaise strips/comics Japanese stijl gelezen. En dat was zelfs in klassikaal verband.

   De kinderen leenden onder elkaar ook deze strips uit.

   De school had/heeft zelfs een uitgebreide bibliotheek.

   Vanaf het einde lagere school, begin middelbaar, ging ik ook iedere zondag met de kinderen naar de bibliotheek in Rayong stad. Was een daguitstap. Eerst naar PTT dagcenter voor verschillende familie activiteiten, dan hapje eten, en daarna voor de ouders wandeling in het park en de kinderen naar de bib. Wij deden dit samen met verschillende ouders en kinderen.

   Op de lagere school volgden de kinderen het Engelstalige programma waardoor ze een heel goede kennis van het Engels hebben. (in 2023, IELTS band 7.5)

   Daardoor gebruiken ze nu hun telefoon of tablet om mijn collectie Engelstalige Ebooks te lezen. Ik ben nog de oudere generatie, heb nog liever een echt boek in mijn handen, maar de kinderen hier verkiezen ebooks. (Heb deze week nog mijn De Graaf van Monte Cristo gegeven aan een 15 jarige)

   Ook op de middelbare shool worden de Ebooks uitgewisseld onder elkaar. (Is beetje illegaal)

   Wat wel het grote verschil is tussen Nederland/Belgie of Thailand zijn de afstanden.

   Ik kon als kind gemakkelijk met de fiets naar bibliotheek.

   Hier in Thailand moet je er een daguitstap van maken. Voor Rayong was het toch bijna een uurtje rijden.

   En voor velen, zowel farang als Thai, verkiezen de mannen een biertje te gaan drinken boven met de kinderen naar de bib te gaan. In Pattaya, bij wijze van spreken, om 10 smorgens zitten de bars vol, maar is de bibliotheek leeg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website