Beste lezers,

Heb al 15 jaar een relatie met een Thai boy, werkt in Phuket. Graag zou ik willen dat hij terug gaat naar zijn familie in de Isaan. Mijn vraag is eenvoudig, ik ga hem onderhouden, wat is redelijk op dit moment gezien de levensomstandigheden in Thailand?

We hebben een huis in Sawangdangdin en een leuke boerderij met rijstplantages. We moeten wel zorgen voor moeder, vader en oma. Wat is een redelijk bedrag voor standaard inkomen?

Dank U voor uw reactie.

Groet,

Marc

20 reacties op “Lezersvraag: Mijn partner onderhouden, wat is redelijk bedrag?”

 1. Johnny BG zegt op

  Ik zou denken aan zo’n 4000 p.p. voor de 3 mensen die verzorgd moeten worden en 15-20.000 baht voor je partner.
  Het ligt een beetje eraan wat de gemeente allemaal al betaalt voor de ouderen en of er broers en zussen zijn.

  Zonder de relatie te kennen zou je kunnen starten met 30.000 baht per maand voor allen; verhogen kan altijd en de praktijk zal uitwijzen hoe vaak je partner aangeklampt zal worden met geldelijke verzoeken die ver weg in Phuket redelijk makkelijk weg te wimpelen zijn.

  Voor minder zou ik trouwens zelf niet gedwongen willen worden om terug te keren als ouderenverzorger.

 2. ruud zegt op

  Daar is geen zinnig antwoord op te geven.
  Dat hangt van zoveel factoren af, waarbij de belangrijkste zijn eigen inkomen zijn op dit moment en dat van u.
  Ik neem aan dat hij op Phuket in verhouding veel geld uitgeeft, en dat gaat hij waarschijnlijk niet omruilen voor 500 Baht per dag in een boerendorp.
  De kans dat zijn financiele eisen groeien met de tijd lijkt me ook niet uitgesloten.

  Overigens ontgaat het “we hebben een leuke boerderij” mij een beetje.
  Wie zijn die “we” dan?
  U kunt zelf geen boerderij (grond) bezitten, en als die van boerderij zijn bezit is, waarom zou u hem dan moeten onderhouden?

  • Leo Th. zegt op

   Hele volksstammen in Thaise boerendorpen zouden maar wat blij zijn met een inkomen van 500 baht per dag. Maar daar gaat het niet over. Marc wil dat zijn Thaise vriend (Thai boy komt bij mij niet sympathiek over) uit Phuket vertrekt en bij zijn familie in de Isaan gaat wonen. Als eerste rijst bij mij de vraag wat zijn vriend voor werk doet op Phuket. Wat verdient hij daarmee en is het ook zijn wens om daarmee te stoppen. Het lijkt mij overigens niet onwaarschijnlijk dat Marc zijn vriend momenteel ook al financieel ondersteunt. Maak een lijstje van de te verwachten kosten van levensonderhoud in de Isaan, bespreek elkaars wensen en mogelijkheden. Onwenselijk is uiteraard dat zijn vriend in de Isaan de ganse dag op een houtje gaat zitten bijten. Aangezien Marc het heeft over een boerderij met rijstplantages zal daar waarschijnlijk geen sprake van zijn maar wat levert de boerderij aan baten op en in hoeverre is de familie selfsupporting? Hoe oud zijn moeder en vader en van welke inkomsten leven zij nu? De zorgkosten voor oma zijn in de Isaan doorgaans uiterst beperkt, dus dat is verder van weinig importantie. Wat is de bedoeling van Marc voor de toekomst. Heeft hij wellicht plannen om zich t.z.t. bij zijn Thaise vriend te voegen? Al met al is het voor een buitenstaander moeilijk om een bedrag te noemen. Een redelijk inkomen is voor iedereen verschillend en afhankelijk van veel factoren. Probeer samen om tot een bedrag te komen waar beiden zich happy bij voelen en wat je jezelf kunt permitteren.

 3. TheoB zegt op

  Beste Marc,

  Geef wat jou – ook in de verre toekomst en ongeacht de ontwikkeling van de relatie – een goed gevoel geeft (van €0,00 tot alles). Stel geen voorwaarden.
  Verder geef je wat mij betreft (véél) te weinig informatie om een specifieker antwoord op je vraag te kunnen geven.
  Ik denk dat je op jouw vraag antwoorden krijgt die gaan van niets geven tot je hele hebben en houden geven.Dus geen eenduidig antwoord op je vraag.

 4. Bert zegt op

  Waarom stel je de vraag niet aan je partner, die heeft er toch het meeste zicht op wat zijn kosten zijn en de kosten voor zijn ouders en oma.

 5. Geert zegt op

  Het is moeilijk om hier een bedrag op te plakken, hangt een beetje af van de gewenste levensstandaard. Er zijn mensen die inThailand kunnen leven 5.000 terwijl anderen niet rondkomen met 50.000.

  Je schrijft dat je al een boerderij hebt. Dan ga ik ervan uit dat je geen huishuur of hypotheek moet betalen.
  Op een boerderij worden meestal ook groenten/ fruit geteeld en eventueel kippen etc.
  Ik zou beginnen met 12.000.
  Verhogen kan je altijd.

  Gegroet.

 6. jan zegt op

  Jij wilt dat hij terug gaat naar Isaan…..Maar wat wil hij zelf ? In sommige van die dorpjes is er zo goed als niks te beleven. Wil hij zelf wel terug naar die wereld ? Johnny spreekt hier wel van 30.000 Bath wat ik persoonlijk een hoog bedrag vind. In euro bijna 1000 per maand. Je moet al een goede baan hebben om dat bedrag te blijven aanhouden , wetende dat je ook nog in Nederland moet leven en geld opzijleggen voor u vakantie in Thailand. Heel veel van mijn thaise familieleden moeten rondkomen met veel minder.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Jan,
   In mijn ogen is 4000 baht per persoon per maand voor de ouderen niet heel veel namelijk iets meer dan 130 baht per dag.
   Als iemand uit Phuket moet komen en het is ook nog je partner dan is 20.000 in mijn ogen gewoon een minimum.
   De vraagsteller heeft niet aangegeven of er een budget is maar is het normaal om te stellen dat ze het met zijn 4 moeten doen voor 20.000 baht?

 7. Bob, jomtien zegt op

  Een minimum inkomen bij werk is 10.000 baht per maand. Daar moet u van uitgaan. Ik neem aan dat de boerderij ook wat opbrengt en dat uw partner handen heeft om ook in de isaan arbeid te verrichten. Laat niet alles op uw schouders terechtkomen dan gaat het absoluut een keer mis.

 8. Pliet zegt op

  Wat een bijzondere vraag. Ik vind een bedrag van 50.000 Baht per maand een redelijk bedrag. Koop eerst een Ford RANGER PICK-UP truck, type Wildtrack 3.2. Dat is een stabiele auto zodat hij zijn familie in Isaan kan vervoeren en ook goederen. Ik heb in mei deze wagen gekocht voor mijn vriend in Roi-Et. Wij zijn er erg tevreden over.

  • Cornelis zegt op

   Van 50.000 baht per maand – vijf maal het minimumloon – en een ‘dikke’ auto schrik ik toch wel even. Lijkt me een weinig realistisch advies maar misschien is het sarcastisch bedoeld……..

  • RonnyLatYa zegt op

   We weten nu dat je een nieuwe wagen hebt, maar of roepen dat 50 000 realistisch is…….

 9. John Chiang rai zegt op

  Ik zou de vraag eerst aan jou partner stellen,zodat je dan hier de vraag kunt stellen of zijn vordering normaal is.
  Wat heeft hij op het ogenblik aan inkomsten op zijn werk in Phuket,en is hij met jou ondersteuning echt geneigd dit dan op te geven?
  Hoe groot is het deel aan inkomsten dat afkomstig is uit die leuke boerderij en de rijstvelden die jij beschrijft als de onze?
  Hoe oud zijn de ouders en de Oma, en in hoeverre werken deze nog mee op deze boerderij en rijstvelden?
  Misschien krijgen ze reeds een kleine ondersteuning van de Thaise Staat die je ook als inkomsten kunt rekenen?
  Hij zal als hij zelf in Phuket werkt,niets of weinig werk kunnen verrichten op dit boeren bedrijf.
  Allemaal vragen waar de raadgevende lezers helemaal geen informatie over hebben.
  Ik neem aan dat jij in Europa woont,en dat jij deze vriend zo af en toe met een vakantie bezoeken komt.
  Je zou bij alle ontbrekende informatie in jou vraagstelling, zelf reeds een rekensommetje kunnen maken,en kijken wat zijn vorderingen zijn.
  Vaak zijn het vorderingen,en daar ben je de enigste niet,die zodanig afwijken van het normale dat het gebeuren kan, dat jij in Europa een haast Isaans leventje moet lijden,terwijl hij op zijn leuke boerderijtje, mocht hij daar werkelijk verblijven,een Westers leventje gaat lijden.
  Ik wil geen duivel aan de wand schilderen,maar zorg er voor dat je zelf blijft mee rekenen.

 10. DVW zegt op

  Van een andere kant bekeken….In de veronderstelling dat uw vriend in Phuket een loon verdient,hoeveel kan hij elke maand opsturen naar de familie?Als u dit bedrag geeft zonder dat hij hoeft te werken en hij kan dicht bij zijn dierbare familie zijn,dan zouden vele Thai blij zijn.De familie is voor hen toch heel belangrijk.Zonder werken op het einde van de maand evenveel overhouden als met werken klinkt als muziek in mijn oren…

 11. Erik zegt op

  Leeft zijn familie nabij Sawangdengdin? Dat aspect maak je niet voldoende duidelijk. Woont zijn familie in jullie leuke boerderij?

  Voor zijn familie verandert er niets; die hebben nu en straks evenveel geld nodig. Voor hem verandert er wel iets: zijn loon valt weg. Daar heb je het antwoord: subsidieer een bedrag dat overeenkomt met zijn huidig netto salaris. Dan steekt hij sowieso de vervallen huishuur van Phuket al in zijn familie en gaat iedereen er dus al wat op vooruit.

 12. Ralph van Rijk zegt op

  Ongeveer dezelfde situatie meegemaakt ongeveer 17 jaar geleden en stuur sindsdien 11000 baht per maand naar mijn vriendin in Udon Thani.
  Ze woont daar nu samen met haar moeder en een neefje die zelf werkt.
  Ik hoor haar nooit klagen en wanneer ze eens een keer wat extra nodig heeft voor rekeningen stuur ik iets meer.
  In mijn ogen is dit een redelijk bedrag, wat een doorsnee Thai ook verdient.
  Zoals vorige schrijvers schreven is elke situatie anders en kan ik van hieruit niet in je portemonnee kijken.
  Dit is mijn situatie en hoop dat ik je hiermee een beetje wegwijs heb gemaakt.
  Ralph

 13. timker zegt op

  De hoofdvraag die gesteld moet worden is op welke manier je partner bereid is om terug te gaan naar Sawang Daen Din en omgeving? Wil hij daar op Westerse (Pataya is bijna gelijk) wijze leven of op Isaanse wijze? Het “normale” loon in Thailand voor een arbeider is max. 400 THB per dag, wat je daarmee kan doen is ten tweede. Ik woon zelf met mijn Thaise vrouw in de gemeente (Amphur) Sawang Daen Din en het is geen dorp, maar ook geen wereldstad. Het leven hier is (veel) goedkoper dan in Pataya of andere toeristische steden, maar er is dan ook bijna geen uitgaansleven. Een klein beetje beter is het bijv. in Udon Thani, zo’n 80 km verderop. Wij komen gemakkelijk rond van zo’n 50.000 THB per maand en hadden ook de zorg over 3 extra personen. Maar… alleen ik eet wat luxer dan de Thaise personen, met een NL ontbijt en Thaise lunch en Thais (wat luxer) avondeten. Wij betalen ook een auto lening af van ca. 8.500 THB per maand. Voor mijn komst leefde mijn vrouw + 3 personen van zo’n 12.000 THB per maand !!!
  Als laatste: stel je maar niet te veel voor van de opbrengst van de boerderij met rijstvelden

 14. peter zegt op

  tja, wat jezelf wilt.

  Als je nagaat dat het inkomen 335 baht/dag (Isaan minder) is, waar dan een gehele familie van moet leven.
  Komt dat op 6 dagen x 335 x 4 weken = 8040 Baht.
  Ik snap niet hoe de andere tot zulke hoge bedragen komen. Wellicht heeft hij iets meer omdat phuket duurder is, maar Thaise werkgevers “geven” meestal minimum en soms moeten de werknemers daar zelfs voor vechten omdat te krijgen.
  Ik hoor geregeld verhalen van mijn Thaise vrouw (arbeidsinspecteur) dat werkgevers niet betalen en de werknemers een procedure moeten beginnen tot aan laborcourt toe..Intussen moeten ze dan maar op een houtje bijten.
  Ze had zelfs een keer een werkgever, die aan kwan rijden in zijn Mercedes, deze verstopte en haar kwam vertellen dat hij geen geld had om zijn werknemers te betalen. Tja…….

  In ieder geval geen huur, daar een huis ter beschikking is.
  Het is aan jezelf, wat zijn je inkomsten, wat wil je spenderen?

  Met geld is het altijd zo, zo zijn ze tevree en daarna willen ze meer.
  Geld is zoals gesteld “het slijk der aarde” en altijd volgen daaruit problemen.
  Je leent het uit, je krijgt het niet terug. Je geeft het en het is nooit voldoende.
  Loop al lang genoeg mee in het leven omdat te hebben mogen ervaren.

 15. John Chiang rai zegt op

  Als je iemand in zijn levensonderhoud gaat voorzien zoals je schrijft,en bovendien zijn ouders en oma ook nog deze zorg wilt afnemen,dan gaat deze liefde voor mijn gevoel op zijn minst gezegd toch wel een beetje erg ver.
  Er van uitgaande dat hij en zijn familie ook nog twee gezonde armen aan zijn lijf hebben,zou ik dit levensonderhoud het liefste levenshulp gaan noemen.
  Levenshulp waarbij hij zelf, en misschien zijn ouders of oma zelf ook nog hun steentje bijdragen.
  Bij alle moeilijkheden die deze mensen hebben,schakel je met jou plannen iedere eigen verantwoording van jou vriend en zijn familie uit.
  Daarvan zullen ongetwijfeld ook in het westen veel familie’s van dromen,maar het is natuurlijk, up to you

 16. Hans van Mourik zegt op

  Vraag 1) wat zijn jou inkomsten in euro,?
  Ant.hoeveel.kan je missen,geeft iets minder weg.
  Vraag 2).wat is je vermogen.
  Ant. Blijft ook wat achter de hand houden en niet alles direct opmaken.
  Afhankelijk hoe.oud je bent en hoe gezond jou lichaam nu is.
  Hans.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website