Lezersinzending: Condominium kopen en testament

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , ,
11 maart 2016

Beste Nederlandse en Belgische vrienden,

Allereerst wil ik alle mensen bedanken die waardevolle adviezen hebben gegeven op mijn vragen. Het waren specifieke vragen dus ik had echt een goede en betrouwbare advocaat nodig om alles netjes op papier vast te leggen. Omdat er twee personen waren die Mr. Surasak Klinsmith aanbevolen van Siam Eastern Law heb ik met hem contact opgenomen.

Wanneer je mijn vraag en de antwoorden (nog een keer) wil lezen: www.thailandblog.nl/kopen-condo-pattayajomtien/

Omdat ik al 10 jaar tijdens de wintermaanden in Jomtien kom wist ik precies waar ik graag wilde wonen. Eerst huren heeft zo zijn voordelen. Mijn idee om nu toch een Condo te kopen komt omdat ik inmiddels alweer zes jaar heel gelukkig getrouwd ben met mijn vrouw Saengduean wat heel romantisch maanlicht betekent. Wij hebben besloten in het vervolg 6 maanden in Nederland en de koudere maanden in Thailand te wonen. Mijn condominium heb ik rechtstreeks van de eigenaar gekocht.

Voor de eerste keer zo’n belangrijke aankoop in Thailand te doen is spannend. Nadat we overeenstemming bereikte over de prijs spraken we af dat de kosten van overdracht op 50/50 basis zou zijn. De verkoper zijn naam is Frank een hele aardige joviale man uit Amerika wilde daarvoor een gewoon administratiekantoor beneden in het appartementen gebouw nemen. Toen ik zei dat ik de voorkeur gaf aan een advocatenkantoor was dat volgens Frank beslist niet nodig. Tja, hij liep natuurlijk geen enkel risico maar ik die eventjes 2.500.000 Bath moet neertellen neem voor een dergelijk bedrag geen risico. Indachtig de Engelse uitdrukking: Penny wise Pound foolish.

Ik wist ook niet wat de mogelijkheden in Thailand zijn betreffende het belasten van onroerend goed. In Nederland wordt door de notaris zelfs nog een keer vlak voor de overschrijving gecontroleerd of er nog een hypotheek op staat. Ook is het mogelijk dat een schuldeiser er een claim op legt. Ik zei tegen Frank dat ik toch een advocaat nodig had in verband met mijn testament en ik zelf de kosten zou betalen. Dus hij bleef gezellig bij – ik moet zeggen actieve – dame van zijn kantoor en de samenwerking met Mr. Surasak die mijn belangen uitstekend heeft behartigd, verliep prima.

Ik hoefde niet eens mee naar de landoffice en het energiebedrijf daar had ik machtigingen voor getekend en de bank cheque op naam van Frank aan Mr. Surasak gegeven. Alsmede extra geld voor de overdracht en de borg voor elektriciteit. Ik heb altijd geleerd zuinig met mijn handtekeningen te zijn. Om er hier in Thailand zo royaal mee te strooien geeft mij een gevoel van onbehagen. Dan is het voor mij heel belangrijk een veilig en gerespecteerd adres te hebben, aanbevolen door diverse trouwe Thailandbloggers.

Omdat ik altijd contant geld meeneem en mijn biljetten van 500 omwissel bij TT Currency Exchange moest ik mij gaan verdiepen hoe ik het beste het benodigde geld over kon maken tegen een goede koers. Het maximale bedrag dat de ING bank per dag naar Thailand overmaakt is 50.000 euro. Omdat ik hier een rekening heb bij de Kasikorn bank keek ik iedere dag via Google naar de telex transfer rate. Ik had geluk de koers van de baht was aan het stijgen. Ik hoopte nog even dat hij door de 40,000 zou gaan. Maar toen de koers weer iets terug ging heb ik mijn gereedstaande overboekingen direct laten uitvoeren. Met vermelding, ‘ aankoop condominium ‘.

Ik ken de bekende koers schommelingen zo langzamerhand  Het eerste kleinere bedrag stond de volgende dag al op mijn rekening. Het grootste bedrag werd vastgehouden op het hoofdkantoor in Bangkok. Daar kreeg ik per e-mail keurig bericht over. Ik ben direct naar mijn Kasikorn filiaal kantoor gegaan om te bewijzen waarvoor een dergelijk groot bedrag nodig was. Na het tonen van het voorlopig koopcontract, paspoort en kopie paspoort van Frank en het zetten van de bekende overvloedige handtekeningen en geduldig wachten stond het op mijn rekening. Toen ontving ik ook het belangrijke Foreign Exchange Transaction form (FET form). Dit is absoluut noodzakelijk omdat ik de Condo op FOREIGN name gekocht heb. Ondertussen probeerde de charmante goedlachse bankmedewerkster mij nog even een levensverzekering in mijn maag te splitsen.

Frank vertelde mij later dat hij geen enkel probleem had om het geld van de cheque in één keer naar zijn bankrekening in Amerika over te maken. De volgende dag kreeg hij al bericht dat het in dollars aangekomen was.

Omdat ik op huwelijkse voorwaarden getrouwd ben heb ik de Condo op mijn naam gekocht. Schenkingen boven de 2000 euro per jaar zijn belast in Nederland. Na mijn dood is de Nederlandse regering weer heel royaal en mag ik mijn vrouw zelfs 600.000 euro belasting vrij schenken. Ik wou dat ik het had !

Nu dat ik het toch gezellig over de dood heb ga ik over naar mijn TESTAMENT. Het geeft mij namelijk een rustig en tevreden gevoel om voor mijn dierbaren te zorgen. Daar wil ik ook duidelijk in zijn. Het testament is opgemaakt in het Engels en Thai. Iedere mooie Engelse volzin staat er direct onder in het Thai. Het betreft alleen mijn bezittingen en banksaldi in Thailand. Dat erft Saeng. Belangrijk is te vermelden dat Saeng twee nationaliteiten heeft dus ook twee paspoorten. Omdat de Condo meer waarde in Foreing name heeft en indien nodig gemakkelijker te verkopen heeft Mr. Surasak gekozen voor haar Nederlandse Nationaliteit.

Mijn testament in Nederland blijft ongewijzigd omdat in mijn Thai testament staat dat ik mijn eerdere testament in Nederland niet intrek. Ik voeg mijn Thai testament gewoon toe. Daarin staat vermeld: I do not revoke any and all former wills, testamentary disposities and codicils in the Netherlands that pre-date this last will and testament.

De kosten voor een testament heeft een vaste prijs van 10.000 Baht. Dit is inclusief indrukwekkende stempels en handtekeningen. Voor de overdracht van onroerend goed of andere aangelegenheden van te voren bespreken wat de kosten zijn. Mr. Surasak werkt indien nodig samen met twee collega’s in hetzelfde ruime kantoor. Hij kan dus over allerlei problemen adviseren.

Thailandblog is een uitstekende en onmisbare informatiebron vol met waardevolle artikelen over dit fascinerende land.

Omdat ik zo tevreden ben over Mr. Surasak en zijn vakbekwame actieve medewerksters wil ik graag zijn kantoor adres vermelden.
Deze is gelegen bij het Royal Hill Condotel, Tappaya Rd. 486/2 in Jomtiën. Tel. 038-252154
Email: legal.siameasternlaw@hotmail.com
Een van de hotel beveiligers van de parkeergarage wijst de weg. Zijn ruime kantoor ligt namelijk boven de parkeergarage. De loopafstand van Vieuwtalay 5 is slechts 10 minuten.

Met vriendelijke groet,

Jan

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Lezersinzending: Condominium kopen en testament”

 1. Peter zegt op

  Je schrijft:
  Omdat ik op huwelijkse voorwaarden getrouwd ben heb ik gekozen het op mijn naam te zetten.

  Iets verderop schrijf je er is gekozen om haar nederlands paspoort td gebruiken.

  Ook schrijf je je hoefde niet zelf naar het land office.

  Oke begrijp het niet ?

 2. David H. zegt op

  @Jan , mooie info , wel even kleine maar belangrijke verwittiging aangaande “machtigingen ” daar je nooit weet wat de Thaise tekst zegt tenzij je zelf of vertouwenspersoon di kan lezen daar “attorney of law ” je alles uit handen geeft wat het papiertje zegt……., zijn al enkelen hun huis of zaak of ander mee kwijtgeraakt , zelfs verhaal dat een Advocaat zijn echtgenote tot erf vermeld had ….
  .
  Tja Pattaya …, beter naam zou zijn “Siam Pirate bay “


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website