Ik heb deze posting weer even naar voren gehaald om dat LLink de serie opnieuw geprogrammeerd heeft (herhalingen). Dus wie het destijds gemist heeft:

 • Aflevering 2: Garnalen (Herhaling)  do 12/08 20:50 uur Ned 3.
 • Aflevering 3: Rijst (Herhaling)  do 19/08 20:50 uur Ned 3.
 • Aflevering 4: Kip (Herhaling)  do 26/08 20:50 uur Ned 3.

Gisteren op TV, LLink Nederland 3, de indrukwekkende Engelse documentaire Blood, Sweat and Takeaways gezien. De derde aflevering van deze vierluik ging over de rijstvelden in Isaan. Het geeft een goed beeld van de armoede, lage lonen en schrijnende arbeidsomstandigheden in Isaan.

De door BBC Three gemaakte documentaire, gaat over zes jongeren uit Groot-Brittannië die willen weten waar het eten vandaan komt wat ze vrijwel dagelijks eten. Manos, Olu, Jess, Stacey, Josh en Lauren reizen eerst af naar Indonesië en vervolgens naar Thailand om een maand lang mee te draaien in de Aziatische voedingsindustrie. De wereld van goedkope tonijn, garnalen, rijst en kip.

Rijstvelden-Isaan

Kant-en-klaar maaltijden maken een steeds groter deel uit van ons dagelijks voedsel. Een maaltijdsalade, een pizza of een stoommaaltijd? Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld. Maar aan de andere kant van die wereld betaalt de lokale bevolking de tol voor deze goedkope producten. Lage lonen, lange werkdagen en een erbarmelijke leefomgeving. Daar denk je liever niet over na als je lekker aan het eten ben.

Een maand lang eten, slapen en werken ze met vissers en landbewerkers in de armste gebieden van Indonesië en Thailand en moeten ze met hetzelfde salaris – iets meer dan drie euro per dag – zien te overleven. Daar wordt het uiterste van hen gevergd. Ze moeten niet alleen heel hard werken, maar ze wonen ook bij de arbeiders in schamele onderkomens. Ze ervaren niet alleen hoe moeilijk het leven van deze mensen is, maar zien ook wat de gevolgen zijn van de voedselindustrie voor de omgeving en de cultuur.

Deel 3. de rijstvelden in Isaan
Bijna alle rijst die in Engeland gegeten wordt  komt uit Thailand. Het is de basis voor veel gerechten. Daarom vertrekken de jongeren in de derde aflevering naar een van de armste, meest afgelegen streken van Thailand. Ze wonen en werken ze op een rijstplantage in Isaan. Het werk is veel zwaarder dan verwacht. In de hitte en brandende zon staan ze  urenlang  met gebogen rug in de rijstvelden.
De prijs van onze rijst kan alleen laag blijven wanneer de loonkosten minimaal zijn. Daardoor zijn de werkomstandigheden slecht. Arbeiders leven gedwongen apart van hun familie. Wanneer het seizoen voorbij is trekken de arbeiders massaal naar Bangkok om daar werk te zoeken. De hoge werklast speelt Josh parten. Hij wordt in het ziekenhuis opgenomen met een infectie die hij heeft opgelopen in de rijstvelden.

Kipindustrie-Bangkok

Deel 4. kipindustrie in Bangkok
In deze laatste aflevering laat de groep de Thaise rijstvelden achter zich en trekken de deelnemers mee met de stroom van arbeiders, die van het platteland naar de stad gaan om werk te zoeken. Zo maken ze kennis met de Thaise kipindustrie. Ze komen terecht in een fabriek die veel goedkope kip levert aan Engeland. De aard van het is werk is schokkend voor hen. De werkdruk is hoog en het werk zelf eentonig. Tracey heeft meer medelijden met de mensen die in de fabriek werken dan met de kippen die er in stukken worden gehakt.  Ook hier moeten de arbeiders vaak gescheiden leven van hun familie.
De ervaringen van de afgelopen weken laat niemand onberoerd. Terug in Engeland is iedereen doordrongen van de tol die wordt betaald voor onze goedkope maaltijden.

De zes Britse jongeren verblijven in de sloppenwijken van Bangkok waar veel seizoensarbeiders uit Isaan tijdelijk wonen. De stank en de hitte is ondraaglijk. Ze gaan werken in een kippenslachterij en zijn diep onder de indruk van het harde Thaise leven.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Blood, Sweat and Takeaways (herhaling)”

 1. Batbold zegt op

  Heb het ook gezien gisteren. Vooral ouders die hun kinderen maar4 dagen per jaar zien heeft diepe indruk gemaakt. Welvaart bij de 1 gaat altijd ten koste van anderen. Die verwende britse jongeren zijn wel genezen..

 2. Nuchter zegt op

  Heeft iemand een link waar je de afleveringen kunt terug zien?

 3. mia zegt op

  Ik zou heel graag deze serie willen zien… ik heb het geprobeerd via BCc Tree maar als ik het goed heb begrepen kan ik via die site het niet terug zien. (geen uitzending gemist)

  De volgende aflevering heb ik al genoteerd.

  Dan je voor de informatie,
  Groet, Mia

 4. Batbold zegt op

  @ Mia. Ik heb wel een kort filmpje voor je van de serie:
  http://planetgreen.discovery.com/videos/blood-sweat-and-takeaways-rice-farming.html
  Onderaan ook filmpjes van andere afleveringen

 5. mia zegt op

  Dank je wel Batbold voor je reactie….ben er blij mee!

  groetjes mia

 6. ThailandGanger zegt op

  Potjandorie… weer gemist gisteren. De anderen staan nu geprogrammeerd.

 7. Marleen zegt op

  tip: de bbc3 afleveringen in de serie
  Blood, sweat and.. Coffee (2008),
  Blood, sweat and.. Takeaways (2009)
  Blood, sweat and.. Luxeries (2010)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website