Waarschuwing: Pas op voor skimming in Thailand!

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
14 januari 2013
Waarschuwing: Pas op voor skimming in Thailand!

De redactie van Thailandblog ontvangt de laatste tijd steeds meer berichten van toeristen en expats (pensionado’s) die het slachtoffer zijn geworden van skimming in Thailand.

In Thailand staat op vrijwel iedere hoek van de straat wel een pinautomaat. Hierdoor is het moeilijk om al die ATM machines te beveiligen of goed in de gaten te houden. Er is momenteel dan ook sprake van een ware plaag in de Thaise toeristensteden, wij kregen al meldingen uit Bangkok, Pattaya, Chiang Mai en Hua Hin. De meest recente melding kwam van een lid van de Nederlandse Vereniging in Hua Hin die geskimmed is bij de ATM machine naast de Tesco Lotus Expresse in Nongplab Road in Hua Hin.

Wat is skimming en wat is cashing?

Skimming (of skimmen) is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van gegevens die op een betaalpas staan. Cashing (of cashen) is het opnemen van geld met behulp van de gekopieerde gegevens van een betaalpas.

Skimming

Skimming vindt plaats bij betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels of bij geldautomaten van banken. Deze automaten worden vooraf door criminelen voorzien van een apparaatje dat de magnetische strip op betaalpassen kan lezen en kopiëren. Dit apparaatje wordt vóór de sleuf van de automaat geplaatst en ziet eruit als het echte voorzetmondje. U ziet dus niet makkelijk dat de automaat bewerkt is en merkt niet dat uw gegevens worden gekopieerd (geskimd).

Op het moment dat u gebruikmaakt van de betaal- of geldautomaat wordt uw pincode afgekeken. Hiervoor gebruiken criminelen verschillende trucs. Meekijken over de schouder of een minicamera op de betaalautomaat zijn de bekendste voorbeelden. Het skimmen van gegevens kan bij iedere willekeurige betaalautomaat of geldautomaat gebeuren. Dus niet uitsluitend bij het geld opnemen bij een ATM maar ook bij andere handelingen waarbij u uw pinpas gebruikt om te betalen.

Cashing

Cashing is het opnemen van geld met behulp van de gekopieerde gegevens. Hiervoor maken criminelen gebruik van een nagemaakte betaalpas waarop de gekopieerde gegevens zijn geplaatst. Vervolgens kunnen de fraudeurs met het kopie van de betaalpas en de afgekeken pincode geld opnemen en betalen.

Herkennen van skim-apparatuur

Afwijkingen of veranderingen aan pinapparatuur of betaalautomaten kunnen betekenen dat er skimmers actief zijn geweest. Op het scherm van de meeste pinautomaten staat een voorbeeld van hoe de gleuf waar de pas in moet eruit hoort te zien. Als de gleuf op het pinautomaat er anders uitziet dan op het plaatje, moet u deze niet gebruiken. Ook als uw bankpas moeizaam door de gleuf gaat, moet u stoppen met uw geldopname. In alle bovenstaande gevallen moet u direct de politie waarschuwen.

Skimming voorkomen

U kunt skimmen voorkomen door geen pinautomaten of betaalautomaten die er afwijkend uitzien te gebruiken. Ook is het raadzaam het toetsenbord met uw hand af te schermen als u uw pincode intoetst. Laat u bij het pinnen niet afleiden en ga niet in op hulp van personen die u willen helpen bij het pinnen. Het minste risico loopt u wanneer u binnen bij een bank gaat pinnen of op andere plaatsen waar veel toezicht is, bijvoorbeeld in een winkelcentrum.

Politie waarschuwen

Als u skim-apparatuur aantreft moet u direct de locale politie waarschuwen. Als u vermoedt dat uw betaalpas is geskimd, bel dan meteen uw bank om uw pas te laten blokkeren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Waarschuwing: Pas op voor skimming in Thailand!”

 1. J.Jordaan zegt op

  Nogmaals.
  Als je een Thaise bankrekening hebt word skimmen niet vergoed.
  Als je pensioen uit Nederland krijgt en je bezit een Nederlandse bankrekening.
  Ben je daar voor verzekert. De kosten van pinnen zijn wat hoger en het overmaken van geld ook. Neemt niet weg dat je zelf weinig financieel risiko loopt. Ik denk dat Nederlanders als dat mogelijk is gewoon hun geld op een Nederlandse bank moeten laten staan. Laten die a-sociale banken in Thailand maar eens ondervinden dat geld verdienen ook een risico inhoud. Bescherming van je klanten.
  Ik zal wel een roepende in de woestijn zijn.
  J.Jordaan.

  • ferdinand zegt op

   Beste J Jordaan.
   Dat van die A-sociale banken in Thailand is een beetje kort door de bocht. Ook bij de Abn Amro, ING (ex postbank) en VISA krijg je bij skimmen GEEN vergoeding als daarbij de pincode is gebruikt.
   Helaas in de afgelopen 5 jaar 2x aan den lijve meegemaakt, zowel in Nederland als in Thailand (alle opnamen van een Nederlandse rekening).

   Ook de Deutsche Bank (die groot aantal rekeningen van Abn Amro heeft overgenomen) betaald niet. Een Deense vriend hier in Thailand heeft hetzelfde meegemaakt met zijn Deense rekening bij de NYkrediet Bank in Kopenhagen.

   In Nederland ben ik zo bij genoemde banken en Visa 6.000 euro kwijtgeraakt. Geen vergoeding. Men was ook niet in staat bij de betreffende ATM via de ingebouwde foto apparatuur de dader te achterhalen. Reisverzekeringen sluiten het uit. Politieaangifte leverde ook niks op.
   Men gaat er (terecht ?) van uit dat als pincode is gebruikt men niet de vereiste voorzichtigheid heeft betracht en ik was nog eens zo handig geweest voor verschillende rekeningen dezelfde pincode te gebruiken. Dus dan schade eigen risico.

   Volgens mijn laatste gesprek met Visa NL is het in Azie zelfs zo, dat cashen na skimmen in bepaalde gevallen ook mogelijk is zonder pincode, in dat geval betaald men de schade wel.
   Het is niet voor niets dat veel Banken met ingang van 1 januari de bankpassen voor Thailand heeft geblokkeerd. Bij een vakantie kan men vooraf bellen en de kaart voor bepaalde tijd laten de-blokkeren.
   Diverse Duitse banken hebben zonder overleg de gebruikelijke dagmaxima drastisch verlaagd en je kan na een opname 2 dagen niet opnemen. De Visa zowel als American express stuurt je een smsje na een opname in Thailand met het verzoek te bellen. Zo heb ik de laatste fraude ontdekt.
   Ook na een ongebruikelijke opname/betaling sms’d men; ik had als tourist in Thailand een betaling bij een bouwmarkt gedaan en in London zonder dat ik daar was een betaling bij een juwelier.

   Sommige banken geven nu de mogelijkheid bij een opname van te voren te bellen. De kaart wordt dan voor bv een uurtje gedeblokkeerd en daarna direkt weer geblokkeerd. Tijdelijke blokkade noemt men dat. In dat geval komt er dus geen nieuwe kaart en wijzigt pincode niet.

   De meeste Thaise banken zijn beter beschermd en bieden de mogelijkheid bij elke transaktie en ook tussendoor op de ATM de pincode zo vaak te wijzigen als je wilt.

   Het artikel beschrijft de gang van zaken van skimmen heel juist. Een gewaarschuwd mens telt voor 2, een ezel stoot zich in het gemeen geen 2 maal aan dezelfde steen; ergo, ik was nog dommer dan een ezel.

 2. J.Jordaan zegt op

  Sorry dat ik nog een keer terugkom op skimming.
  Voor veel expats is het nodig om een bepaalt bedrag te hebben op een Thaise bank voor een jaarvisa. Hou dat dan altijd gescheiden. Koppel er geen pinpas aan vast.
  Als je geld nodig hebt, ga gewoon naar de balie. Met je bankboekje.
  Of stort het binnengekomen pensioen(de datum is meestal bekent) zo snel mogelijk op je bankboekje. Het enige lastige is dat je als je geld op wil nemen je even naar de balie moet gaan om geld op te nemen. Maar je loopt geen onnodige risico’s.
  J.Jordaan.

 3. Dirk zegt op

  Afgelopen maand zou mijn pas ook geskimmed zijn vertelde mijn bank (ABN), en dus was mijn rekening geblokkeerd. Ik belde in de ochtend (thailand, dus nacht in NL). Lekker dan, kon geen geld meer opnemen, maar goed dat ze me hadden beveiligd denk je dan maar.

  Eenmaal thuis weer bellen en bleek dat ik niet zozeer geskimmed was, maar dat er “verdacht gedrag” op mijn rekening had plaatsgevonden. Ik had inderdaad meerdere bedragen proberen te pinnen omdat ik het jaar hiervoor nog 20K bath kon pinnen per keer, nu is dat +/- 13K geworden. Ik had dus 20, 18, 15, 13K geprobeerd, en dat was verdacht in een vreemd land, rekening gesloten….. Ik heb de afgelopen vier jaar maar zes vakanties naar Thailand gedaan, en door het hele land een pin geschiedenis….. Maar goed, ze doen hun best 🙂

 4. wimol zegt op

  Vandaag op het nieuws op BVN”Het skimmen in europa is teruggebracht tot praktisch nihil,dank zij de gouden strip op de kaart.
  In Thailand word er dus gewerkt met de magneetstrip en zodoende zijn praktisch alle europese bankpassen buiten europa(niet alleen thailand)geblokkeerd,echter met de visa of master card gaat het nog wel.Hebben diezelfde automaten dan wel een mogelijkheid om de gouden strip te lezen?Word een wakker,een kwestie van geld.
  De Deutsche bank heeft zijn bankkaart niet geblokkeerd en kan je dus wel pinnen,echter de wisselkoers is slechter dan met de master card van Argenta waar je dan 5 euro moet bijbetalen.

 5. J.Jordaan zegt op

  Moderator: ik begrijp uw tekst niet.

 6. Noel Castille zegt op

  Verblijf nu al drie jaar in thailand en ben gestopt met pinnen met atm ? Moet ongeveer
  65000 bath per maand pinnen en kan met mijn kaart 20000 bath per keer pinnen dus ik
  moet 4 maal 150 bath ophoesten , als ik met een maandelijkse storting via mijn citibank
  1650 euro uit belgie op mijn thaise bankrekening laat storten kost dat 11 euro dus goedkoper en veel veiliger ? Helaas bij veel banken liggen de kosten veel hoger alleen
  argenta is goedkoper maar weigerden een rekening te openen op mijn naam en die van
  mijn thaise echtgenote is wel verplicht door het pensioenfonds uw gezinspensioen word
  alleen gestort op een bankrekening op beide namen dus citibank ,ook de debetkaart van citibank werd nooit geblokkeerd voor thailand bij argenta wel kon ze hier in thailand niet
  meer gebruiken moest mijn mastercard gebruiken veel duurder dan een debetkaart?

  • wimol zegt op

   Ik heb een rekening op mijn naam bij argenta en mijn Thaise vrouw ook,zijn aan elkaar gekoppeld dus geen probleem.Mijn bankkaart staat geopend per maand en word elke maand opnieuw geopend door een medewerker van het filiaal.Geld versturen van belgie naar Thailand via argenta 0 euro.Velen vinden het een nadeel dat je bij argenta altijd naar hetzelfde filiaal moet gaan,maar heeft het voordeel dat je je filiaal kan kiezen want ik hoor meerdere klachten over sommige filialen.Ik woon in Berchem en ben bij argenta te Aartselaar waar ze zeer behulpzaam zijn.Bovendien is alles gratis echter voor het openen van een rekening moet je loon of pensioen maandelijks laten storten.

 7. Pim. zegt op

  Noel .
  Heeft u in die 3 jaar nooit het Thailandblog gelezen ?
  Meerdere keren is hier de AEON naar voren gebracht waar pinnen niets kost .
  Het is even uitzoeken waar u deze kunt vinden maar in iedere grote plaats is er wel een vestiging .
  Succes.

 8. Eddo zegt op

  Beste mensen, degene in Hua-Hin die slachtoffer is geworden van de meest recente skimming praktijken ben ik. Opnames van mijn bankrekening (ABNAMRO) werden overgemaakt op een Vietnameese bank de TECHCOMBank ook wel TCB.
  Ik heb dat pas na drie dagen ontdekt omdat ik niet elke dag mijn rekeningen overzicht via internet bekijk, dus mijn advies doe dat wel.!!!! Ik heb meteen met de fraude afdeling van de AbnAmro gebeld dat heeft mij in totaal 1000 bht gekost maar dat terzijde. Gelukkig is de schade niet zo groot (25000 bht) en de AbnAmro bank gaat mijn hele verlies terugboeken. Dus hulde aan AbnAmro…! Voortaan ga ik in Hua-Hin/Thailand bij de bank geld opnemen. Ik ben overigens niet de enige in HH, na navraag gedaan te hebben onder mijn vrieden en kennissen in HH zijn er meer mensen slachtoffer geworden van de skim maffia. Het vreemde is dat de media cq. politie in HH geen aandacht eraan besteden (waarschijnlijk slecht voor de imago van HH, of incompetentie van de politie om hiertegen op te treden). Na melding bij de politie van HH kreeg ik te horen dat ik contact moest opnemen met mijn Bank in Holland, verder vroegen ze niks en kon ik ophoepelen. Zo gaat dat hier in Thailand misschien zijn er mensen die betere ervaringen hebben als ze dit soort praktijken aanmelden bij de Thaise politie.
  Graag uw reactie.
  Groet Eddy

  • Leon zegt op

   Hoi Eddo
   Ik weet niet of je vaker in Hua Hin komt, ik heb er een huurhuisje vandaar dat ik Hua Hin (redelijk goed ken). Wat ik je mee kan geven is, pin bij Market village het grote winkelcentrum.
   Hier kun je veilig pinnen, er is constant controlle op de automaten in dit winkelcentrum.
   Of als je dat niet vertrouwd ga bij een bank naar binnen,en ook daar geen problemen hier is altijd beveiliging.
   Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website