Pang Sida National Park

Pang Sida National Park

Bij mijn huis in Nederland had ik een grote (voor stadsbegrippen dan wel) tuin met elk voorjaar een prachtige bloemenzee. Heerlijk om op het terras te zitten en te genieten, niet alleen van de bloemen en vogels, maar ook van de vele vlinders, die van bloem tot bloem de nectar inzogen. Vraag mij niet naar namen, ja, een dagpauwoog of een witje herken ik nog wel, maar daarmee stopt mijn kennis van vlinders.

Meester Prikkebeen

Toch zijn er in Nederland vele liefhebbers van vlinders, die ze verzamelen, benoemen en ze “in het wild” opsporen, net als Meester Prikkebeen, de held van één van de eerste stripverhalen in Nederland deed. Mensen die dat doen worden wel lepidopterist genoemd en als je dat wetenschappelijk doet ben je een lepidoptereloog. In Nederland kennen we circa 50 à 60 vlindersoorten en dat is eigenlijk maar heel weinig. Wereldwijd zijn er meer dan 160.000 soorten vlinders beschreven en de orde van de vlinders is daarmee, na de kevers, de grootste orde van dieren.

Pang Sida National Park

De meeste vlinders komen voor in tropische en subtropische gebieden en Thailand is daar geen uitzondering op. Rondom mijn huis hier in Pattaya zie je al vaak vele vlinders en in bijvoorbeeld Nong Nooch Park is een speciaal vlinderhuis, waar vele exotische vlinders te bewonderen zijn. Thailand kent honderden soorten vlinders, alleen in het Pang Sida National Park heeft men er al 350 soorten geteld. In dit park, op de grens met Cambodja, kunt u van een prachtig natuurschoon genieten in gezelschap van duizenden vlinders. Een beetje verscholen in de grensstreek beslaat het park zo’n 844 km² van bergachtige bossen.

Butterfly Festival

In juni en ook nog in juli viert men in dit park het Butterfly Festival. Nou is het hier in Pattaya het hele jaar door een Butterfly Festiva, maar het festival in Pang Sida is van een geheel andere orde. Elk weekend worden er speciale activiteiten voor de bezoekers georganiseerd, zoals lessen in vlinderfotografie, batikschilderen van vlinders, het conserveren van vlinders en excursies door het park, begeleid door deskundige vlinderkenners.

Vlindersoorten

Zoals gezegd, komen er in het Pang Sida National Park meer dan 300 soorten vlinders voor. Ik ga ze niet allemaal noemen, maar voor de kenners toch enkele namen in het Engels met de Latijnse namen: magpie craw (eulploea radaanthus), spotted sawtooth (prioneris thestylis), yellow banded awl (haora chromus), banded blue pierrot (discolampa ethion), chain swordtail (graphium aristeus) en de zigzag flats (pyrginae).

Ballerina’s

Je hoeft geen kenner te zijn om van al die vlindersoorten te genieten, hoewel voor de leek een boekje met namen en foto’s natuurlijk wel handig is. Overal zie je de kleine beestjes als ballerina’s met vleugels boven de bloemen zweven om er op neer te strijken voor het opzuigen van de nectar. In het park zijn verschillende routes uitgezet, waarbij ik speciaal de wandelroute langs de oevers van de Huay Nam Yen aanbeveel.

Als je gaat

Pang Sida National Park ligt in de provincie Sa Kaew. Kamperen in het park is mogelijk, zodat men er enkele dagen kan genieten van vlinders, mountainbiken of wandelen langs altijd groene bospaden.

Het park wordt in deze periode veel bezocht, vanzelfsprekend het meest door de Thai. Het is maar goed, dat zij niet weten, dat vlinders volgens een oud volksgeloof uit Groningen en delen van Duitsland in feite betoverde heksen zijn!

Er is tekst gebruikt uit een recent artikel in The Nation


» Laat een reactie achter


Rating: 4.78/5. From 9 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vlinders in Pang Sida National Park”

  1. Rob Urbach zegt op

    Pangsida National Park ligt op ongeveer 3 uur rijden vanaf Bangkok/Pattaya en op zo’n 22 kilometer van Sakaew. Het is inderdaad bekend om de vele honderden vlindersoorten die er voorkomen, maar ook om een aantal watervallen. De bekendste en grootste is de Pangsida waterval. Vanaf de parkeerplaats voert een goed aangelegd pad naar de waterval. Onderweg kom je veel plekken tegen waar je zittend kan kijken naar het watergeweld en/of lekker kan picknicken.
    Naast kamperen zijn er ook een paar bungalows te huur. Elk met 3 slaapkamers en geschikt voor 6 personen. Op deze manier kan je jouw verkenning van het park over een paar dagen uitsmeren. Op 9 kilometer afstand bevindt zich het Areeya Resort. De Engels en Duits sprekende eigenaar biedt daar een aantal bungalows aan.
    Je bezoek aan Pangsida National Park kan je combineren met het bezichtigen Lalu, de Thaise Grand Canyon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website