Wanneer je het over tempels en Chiang Rai hebt, is het meest voor de hand liggende voorbeeld de overbekende Witte Tempel, Wat Rong Khun. Een absolute ‘must do’ als je Chiang Rai bezoekt, en de laatste jaren uitgegroeid tot een toeristentrekker van jewelste.

Ik kwam er voor het eerst in november 2014, op de fiets met een routebeschrijving op het stuur, toen ik een paar dagen bij Toony en Phaet in hun Homestay Chiang Rai verbleef. Dat was tegelijkertijd ook mijn allereerste bezoek aan Chiang Rai. Ik ben nog vele malen bij hen teruggekomen en intussen woon ik 8 maanden per jaar in Thailand’s meest noordelijke provinciehoofdstad.

Sinds mijn eerste bezoek aan die Witte Tempel, nu dus bijna 4 jaar geleden, is er wel het een en ander veranderd. Onveranderd is dat er nog steeds aan uitbreidingen van het tempelcomplex wordt gebouwd, maar de directe omgeving heeft inmiddels wel een metamorfose ondergaan. Lukraak neergezette kraampjes en andere rommelige bouwwerkjes zijn vervangen door strak gelijnde winkeltjes en eetgelegenheden. Ook is er een grote parkeerplaats aangelegd en dat was nodig ook: kon je in 2014 nog betrekkelijk ongestoord rondwandelen, is dat nu in 2018 veel minder het geval. Dagelijks lossen de vele bussen hun lading toeristen, zowel Thaise als buitenlandse – die buitenlandse bezoeker moet sinds een paar jaar 50 baht entreegeld betalen – en de rij wachtenden om het hoofdgebouw van de tempel in te gaan is vaak lang. De Witte Tempel ligt aan Highway 1, zuidelijk van de stad, op ongeveer 14 km van de Golden Clocktower in het stadscentrum.

Een in mijn ogen ook bijzondere tempel die bij de gemiddelde Chiang Rai-bezoeker veel minder bekend is, is de Blauwe Tempel, ofwel Wat Rong Sue Ten. Deze is pas in 2016 geopend, maar ook daar wordt op het terrein nog aan uitbreiding gewerkt. Het complex is een stuk kleinschaliger (en zal dat ook blijven) dan de Witte Tempel, en de hoofdkleur is – u raadt het al – een prachtig blauw. Ondanks dat zelfs voor een kleurenblinde nauwelijks te missen kleurverschil is er toch volgens de deskundigen – waartoe ik niet behoor – artistiek gezien enige verwantschap, en dan met name wat betreft de beschilderingen die Boeddha’s leven uitbeelden op de wanden en het plafond van de tempel. De architect van deze tempel was namelijk een leerling van de ontwerper van de Witte Tempel.

Van de naam van deze tempel heb ik intussen op de borden die ernaar verwijzen verschillende spellingen gezien (Wat Rong Sue/suer/suen/seua Ten) gezien, maar vrij vertaald komt het in het Nederlands neer op ‘de tempel van de dansende/springende tijger’ – tijgers die, volgens de overlevering, dichtbij deze locatie over de rivier (de Mae Kok) sprongen.
Inmiddels hebben toeristen ook de weg naar deze bijzondere tempel gevonden, maar gelukkig nog lang niet zo massaal als dat bij de Witte Tempel het geval is. In de tempel zelf mag je ook fotograferen, iets dat in de Witte Tempel niet is toegestaan.

De Blauwe Tempel ligt aan de noordkant van de rivier Mae Kok, minder dan 3 km vanaf de Golden Clocktower in het hart van de stad. Rechtstreeks vanaf de Witte Tempel ongeveer 16 km naar het noorden.

Ingezonden door Cornelis

23 reacties op “Tempels in Chiang Rai: Wit of Blauw?”

 1. Nicky zegt op

  Zullen er zeker aan denken bij een volgend bezoek aan Chiang Rai

 2. chris zegt op

  Eerst een witte tempel, dan een blauwe. Het wordt nu tijd voor een rode tempel…..

 3. Wilma Pulles zegt op

  Het zijn inderdaad 2 prachtige tempels, maar Chiang Rai heeft nog zoveel meer te bieden aan natuurschoon etc.
  De keuze voor Homestay Chiang Rai van Toony en Paeth is zondermeer de allerbeste keuze daar. Top!!

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad heeft Chiang Rai véél meer te bieden dan deze twee tempels, helemaal met je eens. Ik geniet dagelijks van het natuurschoon, op m’n fietsje!

 4. Marcel zegt op

  Ik weet het niet ben er ook geweest maar voelde zo nep
  Plastik kitsch nee niet iets voor mij.

 5. Philip zegt op

  Er is ook een zwarte tempel, als deze nog bestaat. Wel niet gemakkelijk te vinden , toch niet in 2011.
  Toen vruchteloos naar gezocht.

  • Willy zegt op

   Ja hoor, die bestaat nog. Ligt aan de weg van Chian Rai naar Mae Sai. Alleen is de kunstenaar overleden.

  • Cornelis zegt op

   Je bedoelt, denk ik, Baan Dam (Het Zwarte Huis): geen tempel maar een museum.

  • Martin de Jong zegt op

   Je bedoelt misschien Baan Dum, het zwarte huis, iets ten noorden van Chiangrai

   • Cornelis zegt op

    Dat schreef ik, vier jaar geleden, ik toch ook hierboven: Baan Dam (niet ‘Dum’)

 6. Ivonne A. zegt op

  In november staan deze 2 in ieder geval op ons lijstje. Maar we gaan ook een bezoekje brengen aan het Bandaan museum. Benieuwd buiten om dit wat we nog gaan tegenkomen.

 7. Trees Verhoogt zegt op

  Wat een mooie tempels. Ik ben er nog nooit geweest, maar mijn kleindochter dit jaar.

 8. Christiane zegt op

  Oh wat een prachtige kleur blauw, zou zo graag komen kijken, helaas kan niet meer vliegen vanwege slechte oren. Ik hoop dat ik nog vaak dit soort verslagen van Thailand mag zien en dat anderen mogen genieten van dat prachtige land.

 9. Ruud NK zegt op

  Vanuit ChiangRai kan je vanaf het busstation met de bus naar de witte tempel voor 20 bath p.p. De blauwe tempel vind je net over de brug, sla daar direct links af en rijdt ongeveer 300 meter als je vanuit ChiangRai komt.
  Ben al weer 2 uur thuis van uit ChiangRai en heb beide tempels bezocht. Ik verbleef in Baan Malai wat zeker een aanrader is. Grote mooie kamer, groot bed en ontbijt voor 600 bath. Midden in de stad vlak bij het busstation en de Nigt en zondag Market.

 10. Frank zegt op

  geweldige foto’s ! Bedankt.

 11. Joost zegt op

  De laatste jaren ben ik geregeld in Thailand. Als één stad me gestolen kan worden dan in het Chang Rai. Ik zal daar nooit meer terugkeren. Chiang Mai (en omstreken) is veel leuker. Zal er binnenkort eens wat over schrijven, maar ik kan nergens vinden hoe ik een topic hier kan aanmaken (zie ook geen knop om me te registreren)

  • Beste Joost, als je iets wil schrijven moet het naar de redactie gezonden worden: [email protected]

 12. Lydia zegt op

  Als je de witte tempel bezoekt ga dan ook nog even in de werkplaats (sculpture studio) kijken. Daar kun je zien hoe ze de ornamenten maken. Zeker de moeite als je daar toch al bent.

 13. Luc zegt op

  Inderdaad prachtige tempelcompexen, maar vergeet zeker niet Wat Huay Pla Kang op enkele km. van de blauwe tempel. Prachtig complex met een ‘Big Buddha’ en een 7 verdiepingen pagoda, uitkijkend over Chiang Rai : https://youtu.be/VN8MwAN6MYA

 14. endorfun zegt op

  De eerste keer dat ik er kwam, was het de witte tempel met enkele huisjes er rond. Dat was tijdens een rondreis, waarbij je van het ene tempelcomplex of tempelruine naar de volgende reist. Maar bij de witte tempel was er ineens weer alle aandacht, en met reden. De tweede keer met een dorpje er rond, nu al met een stadje er rond.
  Telkens ik in CHIANGRAI passeer, ga ik er gaan kijken. Voor mij 1 van de top-10 gebouwen van de Wereld.

 15. Johanna zegt op

  Ja ben ook bij de blauwe tempel geweest in 2019.
  Prachtig..
  De zwarte tempel is inderdaad een museum.
  Zat ook in de Homestay van Toony.
  Heerlijk plekje

  • Cornelis zegt op

   Ja, inderdaad het aanbevelen waard, Die Homestay! Sinds kort weer open!
   http://www.homestaychiangrai.com/nl/

 16. herman buts zegt op

  Chiang Rai wordt vaak vergeten maar heeft zoveel te bieden . Witte tempel , blauwe tempel en Black house uiteraard ook de Clocktower , best savonds te bezoeken. En ook voor de natuurliefhebbers heeft Chiang Rai veel te bieden als je de moeit doet om buiten het centrum te gaan.En vergeet ook niet een keerje te gaan lunchen in de Singha Estate, perfecte setting voor de lunch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website