Pattaya marathon 2011

Door Gringo
Geplaatst in Evenementen en festivals, Thailand tips
Tags:
24 juni 2011

De oorsprong van de Marathon ligt in het jaar 490 V.Chr. toen de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners (onder leiding van generaal Miltiades) op de numeriek veel sterkere Perzen te melden.

De geschiedenis vermeldt wel dat deze laatste tocht, van Marathon naar Athene (eerste marathon) een dodelijke afloop had: na het uitbrengen van de woorden “Verheug u, wij hebben gewonnen!” in het centrum van Athene, viel de boodschapper dood neer; hij bleek een zonnesteek te hebben opgelopen.

De eerste Marathonloop, zoals wij die nu kennen, was tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen. Tegenwoordig worden er Marathonwedstrijden in talloze steden in vele landen georganiseerd. Alleen in Nederland kun je elk jaar al uit een stuk of zes Marathons kiezen

De Marathon vergt bijzonder veel van het fysieke uithoudingsvermogen. De marathon elite bij de mannen loopt met een gemiddelde snelheid van rond de 20 km per uur (2:06.31 of sneller, om precies te zijn; het wereldrecord staat op 20.42 km per uur). Ook een goed getrainde atleet kan normaal gesproken slechts enkele malen per jaar een hele wedstrijdmarathon op snelheid uitlopen, omdat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Duurloop, snelheidstraining, krachttraining, een uitgebalanceerd voedingsschema (onder meer koolhydraten en een ijzeren motivatie zijn enkele ingrediënten die het goed volbrengen van een marathon mogelijk maken.

Het zijn natuurlijk niet alleen professionele atleten, die aan Marathonwedstrijden deelnemen, ook een veel groter aantal amateurs hebben de smaak te pakken gekregen om af en toe een Marathon te lopen. Dat kan vaak wel in eigen land, maar er is ook een steeds maar groeiende Marathontoerisme ontstaan, waarbij deelname aan een Marathonwedstrijd wordt gekoppeld aan een (korte) vakantie met familie of vrienden.

In de lange lijst van steden waar jaarlijks een Marathonwedstrijd wordt gehouden, komt Pattaya niet voor, maar toch wordt de jaarlijkse Marathon hier al voor de 20ste keer gehouden. Het aantal deelnemers groeit gestadig met in 2010 meer dan 10.000 lopers uit vele landen.

Pattaya Marathon

Dit jaar wordt de Pattaya Marathon gelopen op zondag 17 juli met start en finish op Beach Road bij Central Plaza. Het bijzondere van de Pattaya Marathon is wel het tijdstip van de eerste start, namelijk om 4.30 in de ochtend. Dan is de temperatuur nog aangenaam voordat de zon de kans krijgt de lopers extra last te bezorgen. Een wereldrecord zit er helaas niet in. Dat staat op 2 uur en 3 minuten, vergelijk dat met prima tijd van 2010 van de Keniaanse winnaar in 2 uur 23 minuten.

Je kunt een volledige Marathon van 42,110 km lopen, maar er wordt in nog 4 andere categorieën gestreden, nl. De halve Marathon, de kwart Marathon, de Marathon voor rolstoelen (afstand gelijk aan de kwart Marathon) en een Fun Marathon van 5 km. Alle categorieën zijn dan nog onderverdeeld in leeftijdsgroepen, er is zelfs een categorie voor lopers van 70 jaar en ouder.

Zo, maak een keus en als je nog niet met de training bent begonnen, dan wordt het hoog tijd, want 17 juli is nog maar een aan paar weken ver weg. Mij zul je er niet treffen, want 42 kilometer is mij veel te ver. Als voetbalscheidsrechter moest ik veel aan looptraining doen, maar ik had er werkelijk een hekel aan. Ik heb wel veel respect voor de lopers, dus ik ga wel kijken, want het parcours loopt vlak langs mijn huis in Pattaya.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Pattaya marathon 2011”

  1. GerG zegt op

    Even een correctie: de marathon is 42km 195 meter. Je zou maar net struikelen op die 110 meter van die van jouw dan heb je hem net niet gehaald.
    Heb zelf meerdere marathon’s gelopen dus ik weet wat het is.
    Zou er best nog wel eentje willen lopen maar dan in Bangkok. Die is altijd in November en de start is altijd rond 1 uur ‘s nachts en je loopt over twee bruggen heen. Ik weet niet of je dan een aantal rondjes moet lopen. Wat ik laatst op internet las was dat er niet zoveel deelnemers zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website