Lung Addie op de motor

Zoals in vorig artikel, on the road 2, beloofd neem ik de lezer mee naar Sapphli voor een eind stop na het bezoek aan Pak Nam en Sawi.

 
Meestal doe ik mijn motoruitstapjes op zondagochtend. Voor de grootste hitte en ook omdat er op zondagochtend opmerkelijk minder verkeer is dan op een doordeweekse dag. In Sapphli zelf moeten we wel pas in de latere namiddag zijn. Net gepast om er, na een bezoek aan meer zuidelijke gebieden, een eind stop te maken, we moeten er toch langs om huiswaarts te keren.

Op zondag is het in Sapphli markt, niet de dagelijkse versmarkt (tallaad ) maar een grote markt, tanon khun deun. Sapphli leeft en dit wegens de nabijheid van Thung Wualean Beach. In de onmiddellijke omgeving van Thung Wualean Beach wonen verschillende Farang, nogal opvallend veel uit de Scandinavische landen maar eveneens uit België, Nederland, Engeland, Duitsland, Zwitserland. Dit zijn zowel overwinteraars als expats. De meeste kent Lung Addie en het is dan ook steeds gezellig om samen met hen een pintje te drinken en wat bij te praten. De verzamelplaats voor de Farang en hun “tie rakjes” is bij “Oak“. Oak is een Thaise vrijgezel, sommigen beweren dat hij gay is maar Lung Addie heeft daar nog nooit iets van gemerkt, misschien geen oog voor.

Oak houdt zijn “barretje” open niet enkel voor de verdiensten maar meer tot zijn eigen voldoening mensen rondom hem heen te hebben. Zijn barretje is een tweetal meter boven straatniveau gelegen en de bezoeker heeft aldus een mooi overzicht van al het moois dat er op de markt rondloopt. De Farangmannen zitten samen een pintje te drinken terwijl de tie rakjes op speurtocht gaan op de markt naar iets lekkers, om dan, gezeten aan de “ladiestafel” dit samen te verorberen, meestal gepaard gaand met een arooi of maai arooi, een pet of maai pet ….. een gekwekker van jewelste maar gezellig.

Arial view of oil palm plantation in Chumphon province,

Oak is een slim baasje. Hij verkoopt momenteel zijn kleine Leo’s voor 38 THB, tot een goede maand geleden was het amper 35 THB maar daar kon hij niet meer mee uit. Toen ik hem vroeg waarom hij geen 40 THB vroeg was zijn antwoord: de meesten geven 40 THB en de 2 THB wisselgeld nemen ze meestal niet aan. Hetzelfde als ze er twee drinken, geven ze 80 THB en de 4 THB wisselgeld krijg ik meestal als tip. Zo heb ik ook mijn 40 THB zonder zelf een hogere prijs te moeten vragen. Slim gezien. Hetzelfde met sigaretten, op vele plaatsen vragen ze in een bar meer dan de normale prijs. Hij niet, hij vraagt exact dezelfde prijs als in 7/11 met als reden: hier net rechtover is een 7-Eleven en als ik meer zou vragen gaan er velen daar hun rookstokken kopen en komen mogelijk niet terug. Als ik aan dezelfde prijs verkoop als in 7-Eleven blijven ze zitten en drinken er nog eentje. Ja ja, er zijn ook verstandige Thais hoor.

Na onze wekelijkse babbel is de tijd gekomen om de innerlijke mens van voedsel te voorzien, dus naar Thung Wualean beach, amper 2 km verderop. Hier zijn verschillende restaurantjes waar men zowel goed Farang- als Thaifood, aan een zeer schappelijke prijs, kan eten. De meesten hebben hun recepten gekregen van de in de omgeving verblijvende Farang en zo dus best lekker.

Thung Wua Lan Beach -Chumphon Province

Enkele beschouwingen van de restaurants aan Thung Wualean Beach.

 • White Beach: restaurant aan het strand, oogt een beetje verouderd en rommelig doch het is er best gezellig. Zeer lekker: pork chop en spaghetti bolognese. Thaise keuken is prima. Krijgen hun Europese recepten van Farang.
 • Thong Shedong: niet aan het strand, overkant White Beach. Beste keuze is hun Cordon Bleu , keuze pork of chicken. Opgediend met frietjes en een verse slamix.
 • Yasmin Restaurant: aan het strand. Engelse uitbater. Engelsen zijn in mijn ogen nu niet precies de beste koks, doch hun fish en chips zijn heerlijk … de rest is mij een vraagteken.
 • Nana Restaurant: verhoogd gezellig terras met mooi zicht op zee. Alles goed bereid, doch het eten moet per saleng van de keuken, gelegen in het resort/hotel 200m langs de overkant van de weg, komen wat de sfeer eigenlijk een beetje breekt, zeker als je iets extra nodig hebt, dan is het wachten.
 • MD restaurant: niet aan het strand doch zeer goede keuken. Aanrader is hun lasagne, reuze portie en heel goed bereid. Ook hun “big” hamburger is zeer compleet: met eigen gebakken brood, keuze pork of beef, kaas en bacon. Je moet wel een flinke eter zijn om het op te krijgen. Als je de eigenares en keukenpersoneel ziet zal je begrijpen waarom de porties er zo groot zijn, ze zijn daar allemaal “pompoei maak maak”. Hun goulash is lekker van smaak doch een beetje weinig vlees ( beef ) met, in verhouding, teveel aardappelen. De goulash wordt opgediend met zelf gebakken broodjes.
 • Sabaai Sabaai: met terras aan het strand. Franse uitbater, Chris. Hier eet je de beste beefsteak, wel een beetje klein van formaat maar wel heel sappig, zacht en smakelijk. Desnoods eet je er twee ha ha . Heeft ook een goede Thaifood kokkin in dienst.

Dit zijn objectieve, persoonlijke vaststellingen, zonder eigenbelang en ieders smaak is natuurlijk anders. Er zijn nog andere restaurants doch, daar ik meestal zelf kook, heb ik ze nog niet allemaal uitgetest.

Zo is de zondag ook weer op een aangename manier gevuld, we gaan nu richting: HOME, voldaan van spijs, een drankje (moet met de motorbike naar huis, dus zeer matig in gebruik van alcohol) en de wekelijkse gezellige marktbabbel. Weer een gelukkig mens in Thailand.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “On the road in Thailand (3): Omgeving van Chumphon”

 1. rentenier zegt op

  Leuk verhaal. Mag ik je vragen welk postuur Lung Addie wel niet heeft als hij op zo’n zondag even alle restaurants daar heeft uitgeprobeerd. Als ik zijn restaurant recensies lees die gebaseerd zijn op 1 zondag, daar zou ik minimaal ‘n week genoeg aan hebben en ik heb al een enorm postuur ha, ha…
  Ben je wel eens op je motor daar bij Chumpon ‘overgestoken’ via de leuke kronkelige weg naar Ranong?
  Ik kwam daar om de 3 maanden langs voor mijn visa run per auto in mijn eentje vanuit HuaHin, smorgens vroeg de mistige omgeving met het ochtend verkeer terwijl ik haast maakte voor mijn heerlijke ontbijt in Ranong. Op de terugweg naar Chumpon want mijn toenmalige vriendin was het hoofd van financien op het plaatselijke politie buro met regionaal 1500 ‘officers’! Kon ik net op tijd zijn voor een gezellige lunch in Chumpon.
  Ik wacht op nog meer verhalen. Rien

  • Lung addie zegt op

   Beste Rien,

   ik heb nergens beweerd dat ik al deze restaurants op één enkele zondag uitgeprobeerd heb, dat zou ondoenbaar zijn. Ik kom hier reeds 16 jaar in deze streek en woon hier ook reeds geruime tijd, dus tijd zat gehad om zowat alles uit te testen en te beoordelen. In tussentijd is er reeds heel wat veranderd, er zijn er verdwenen en er zijn nieuwe in de plaats gekomen. Mijn “postuur”, dat kan je trouwens bewonderen op de vorige posting: on the road 2. Daar sta ik klaar en duidelijk afgebeeld op de motor.
   Wat de weg naar Ranong betreft: natuurlijk heb ik deze mooie weg reeds per motor gedaan en zelfs meer dan eens. Ook de “oversteek” van Ranong naar Lang Suan, dus van de Andaman kust naar de Gulf kust. Als je even geduld hebt zal waarschijnlijk ” on the road 5 ” opnieuw verschijnen op het blog. Anders ga je maar eens, via de zoek mogelijkheid, even kijken en het verhaal “on the road 5” wel terugvinden. Ik heb deze trip nog niet zo heel lang geleden gemaakt als begeleider van een groepje Belgen uit Hua Hin… vandaar de herkomst van “on the road 5 “.
   lung addie

 2. Joseph Jongen zegt op

  Lung Addie, Heb verleden jaar in Nana beach resort gelogeerd. Binnen het resort is ook een mooi gelegen restaurant en is de bediening dus heel wat sneller. Had overigens niet de indruk dat het restaurant aan de overkant van de weg tot Nana Resort behoorde.

  • Lung addie zegt op

   Beste Joseph,

   in het resort is er inderdaad een restaurant met keuken. Het restaurant aan de overkant van de weg, dus vlak aan het strand, behoort wel degelijk tot Nana Resort. Een paar jaar geleden werd het originele terras overdekt en omraamd, het werd tevens uitgebreid met een niet overdekt terras. Als je goed kijkt zal je trouwens merken dat dit restaurant zelfs geen eigen keuken heeft. Het bestelde eten komt per saleng van het resort restaurant maar het beach restaurant. De bestelling gebeurt per PMR ( daagbare radio zender ).
   Het restaurant buiten het resort biedt tevens mogelijkheid aan niet in het resort verblijvende gasten een maaltijd te nuttigen.

 3. l.lagemaat zegt op

  Een leuk verhaal Lung Addie.

  Leuk in je verhaal te lezen dat de goulash soep meer aardappel dan stukjes vlees bevatte.
  In mijn omgeving zit een Duits restaurant, Aanvankelijk heerlijke goulash soep met veel vlees,
  nu meer aardappel.Hij mist nu dus weer een klant.

  • Lung addie zegt op

   Ja Lodewijk, ondertussen heb ik reeds mijn eigen volwaardige keuken en maak ik de goulash zelf. In deze, welke ik zelf maak, is wel meer dan genoeg vlees.
   Veel is er na de bijna drie jaar, toen ik dit artikel schreef, niet veranderd in Thung Wualean. De meeste zaken zijn er nog steeds doch het farangfood zelf is er niet op echt vooruit gegaan. Men moet nog steeds een eigen selectie maken tussen de verschillende zaken onderling. Een zaak steekt er nog steeds met kop en schouder boven en dat is White Beach. De bazin is niet te beroerd om eens even naar een Farang te luisteren en zijn raadgeving op te volgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website