Na 12 jaar sluit Miniatuurmuseum de deuren

Door Redactie
Geplaatst in Musea, Thailand tips
25 april 2012

Op 15 mei sluit een alleraardigst museumpje zijn deuren. De museumobjecten, honderden miniatuurtjes op een schaal van 1:12 worden ingepakt, en verhuizen vanuit een hoek in de lobby van het Grand China Princess hotel in Chinatown naar de tweede woning van ‘museumdirecteur’ Piyanuch Narkkong in Chiang Mai, of gaan terug naar de andere makers. En wie weet misschien vindt in die stad ooit een herstart plaats.

Na 12 jaar stopt Piyanuch ermee. Ze heeft, aldus een artikel in Bangkok Post, ‘big problems’, maar wat die zijn wordt niet goed duidelijk uit het verhaal afgezien van haar mislukte pogingen om steun van overheidsdiensten te verwerven.

Piyanuch opende in 2000 haar eerste museumpje op de vijfde verdieping van het Bang Na-filiaal van Central . In 2003 verhuisde het museumpje naar de huidige locatie, waar bezoekers ook de objecten, gemaakt door Piyanuch en leden van de Miniature Museum Club, kunnen kopen.

Dochter Piyanuch

Piyanuch’s moeder was als kind al in de weer met miniatuurtjes. Met deeg dat grootmoeder gebruikte voor het maken van khanom pansib boetseerde ze dieren. Toen oma dat ontdekte, kreeg ze een pak slaag, maar dat weerhield haar er niet van door te gaan met boetseren en zo ontwikkelde moeder zich tot een pionier op het gebied van miniatuurtjes.

Dochter Piyanuch trad in haar voetsporen. Ze begon met desserts, gebakken voedsel en Japanse gerechten. Daarna volgden steeds ingewikkelder objecten, zoals een oude noodle shop, een traditionele koffieshop enzovoort. De gerechten worden gemaakt van speciale uit Japan geïmporteerde klei; de overige objecten van hetzelfde materiaal als het nagemaakte object.

Op initiatief van prinses Maha Chakra Sirindhorn die tijdens een bezoek aan Chinatown onaangekondigd een bezoek aan het museumpje bracht, begon Piyanuch met het organiseren van workshops in het land. ‘I have already taught this art work to a whole generation of students’, zegt Piyanuch. Het museum exposeert ook de winnende objecten van een wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door de Miniature Club.

Thailand telt 100 particuliere musea. Als voorzitter van de Foundation for Thai Museums heeft Piyanuch geprobeerd steun te verwerven van overheidsdiensten. Maar het enige wat ze deden was de verantwoordelijkheid doorschuiven naar een andere dienst.


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website