Buffalo-races in Chonburi

Door Dick Koger
Geplaatst in Buffalo-races, Thailand tips
Tags:
10 december 2012
Buffalo-races in Chonburi

Elk jaar wanneer het regenseizoen op zijn eind loopt, vinden in Chonburi de buffalo races plaats. Een massaal evenement, dat je in ieder geval eenmaal gezien moet hebben.

We rijden naar Chonburi en door een groot aantal reclameborden worden we vrijwel automatisch naar het enorme plein voor het provinciehuis geleid. De toegang is gratis en het is verschrikkelijk vol. Toch vinden we gelukkig een plaatsje. We zitten ongeveer in het midden van racebaan en dat heeft het voordeel dat we recht tegenover een stellage met gigantische luidsprekers zitten.

Een meisje neemt het woord en geeft dat niet meer af, of er nu gestreden wordt of niet. Opgeklopte spanning suggererend, zoals bij ons tijdens Te land, ter zee en in de lucht. Maar dan via 6.000 Watt. Dit tergt mijn oren, temeer daar die thuis net bezig zijn de verzamelde pianoconcerten van George Friedrich Händel te doorgronden.

De behaalde snelheden zijn dusdanig dat fotograferen bijna onmogelijk is, temeer daar links van ons, waar alle buffels vandaan komen een groep toeschouwers niet kunnen zitten, dus staan. Digitaal fotograferen is mooi, maar voor dit soort gelegenheden door de vertraging niet ideaal.

De berijders zitten op het achterste puntje van de rug van de buffel en zij kunnen zich alleen aan één touw, dat naar de nek van de buffel leidt, vasthouden. Een uiterst labiele situatie. We zijn dan ook regelmatig getuige van vallende rijders. Door de snelheid van de buffel gaat dit steeds goed, maar je moet er niet aan denken dat dit gebeurt wanneer meerdere buffels tegelijk rennen en de valler een buffel achter zich heeft.

Op het terrein is het één groot carnaval met verklede dansers, volleyballers, opgetuigde koetsen, een schoonheidsconcours en vooral veel muziek. Kortom een uitje voor het hele gezin. Het is een warme dag, dus ik houd het al snel voor gezien en zoek afkoeling via een lekker pilsje. Wie zoekt, zal vinden, zegt het spreekwoord.

Zet dus eind oktober 2013 in de agenda en ga beslist eens kijken.

2 reacties op “Buffalo-races in Chonburi”

  1. RonnyLadPhrao zegt op

    Ik heb al dikwijls de intentie gehad om dit spektakel te gaan bekijken. Lijkt me inderdaad de moeite maar zal dus weer een jaar moeten wachten.
    Is er een reden waarom dit in deze periode wordt gehouden of is het ter eren van iets. Einde regenseizoen of iets dergelijks ?

  2. Fred CNX zegt op

    Ik heb zelf een keer een ritje op de rug van een buffel gemaakt hier in de buurt van Chiang Mai. Natuurlijk bizonder om te doen, je rijdt niet dagelijks op een buffel maar voor mij was het wel de eerste en de laatste keer want na afloop van dit buffel experiment kon ik dagenlang niet comfortabel zitten van de blaren op mijn kont; je schuift behoorlijk heen en weer als zo’n beest gaat lopen.
    Ben benieuwd of de Thaise berijders daar eelt hebben (maar niet nieuwschierig om te zien;-))


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website